HİDROKSİKLOROKİNİN NEDEN ETKİLİ OLMADIĞI ANLAŞILDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Farklı hücre tipleri üzerinde yapılan yeni bir araştırmada hidroksiklorokinin böbrek hücrelerinin enfekte olmasını önleyebileceği ama akciğer hücrelerini koruyucu etkisi olmadığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, virüsün böbrek hücrelerini enfekte edebilmesi için katepsin L isimli enzime, akciğer hücrelerini enfekte edebilmek için de TMPRSS2 isimli bir enzime ihtiyaç var.

Katepsin L’ nin çalışabilmesi ve virüsün hücreye girebilmesi için ortamın asidik olması icap ederken TMPRSS2 için buna gerek bulunmuyor.

Hem hidroksiklorokin hem klorokin maymun böbrek hücrelerinde asiditeyi azalttıkları için katepsin L etkisiz kalıyor ve virüsün böbrek hücresini enfekte etmesi mümkün olmuyor.

Buna karşılık insan akciğer hücrelerinde katepsin L seviyeleri zaten çok düşük ve virüs hücreye girmek için TMPRSS2 enzimini kullanıyor.

TMPRSS2 asidite tarafından kontrol edilmediği için hidroksiklorokin de klorokin de koronavirüsün akciğer hücrelerini enfekte etmesini ve dolayısıyla da üremesini engelleyemiyor.

main article image

Gelelim neticeye

Bugüne kadar sıtma ilaçlarının KOVİD’ de etkili ve emniyetli olduklarını gösteren bir klinik çalışma çıkmadı.

Bu laboratuvar araştırması da bu ilaçların akciğer tutulumunda işe yaramayacağını gösteriyor.

Bu durumda da hidroksiklorokin ve kolorokinde ısrar etmenin bir dayanağı kalmıyor.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41586-020-2575-3

***

EK 1 (12.8.2020) : Bugüne kadar hidroksiklorokinin KOVİD’ de etkili olduğunu gösteren hiçbir önemli klinik çalışma yoktur. Kaynak: https://www.hopkinsmedicine.org/news/newsroom/news-releases/covid-19-story-tip-hydroxychloroquine-not-recommended-for-treatment-of-covid-19

***

EK 2 (8.8.2021): Fahrettin Koca’nın övünerek açıkladığı ilaç, koronavirüs tedavisinde kullanılmayacak

Sağlık Bakanlığı Covid-19 tedavi rehberini güncelledi. Alınan yeni karara göre, etkinliği ve yan etkileri bir süredir tartışılan hidroksiklorokin ilacı, koronavirüs tedavisinde artık kullanılmayacak.

KOCA, ‘ÖVÜNEREK AÇIKLAMIŞTI’

15 Nisan 2020 tarihindeki basın toplantısında hidroksiklorokini dünyada en yaygın kullanan ülkenin Türkiye olduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütün vakalara ve şüpheli vakalara hidroksiklorokin başladıklarını, bu ilacın diğer ülkelerde ancak ciddi durumdaki hastalara verilmesine karşılık kendilerinin en erken aşamada kullandıklarını övünerek açıklamış ve tedavideki başarılarını da buna bağlamıştı.

‘1 MİLYON KUTU ALIP DEPOLADIK’

Koca, ”Türkiye tedavide farklı bir yaklaşıma sahip. Hiçbir ülke pozitif, şüpheli tüm vakalarda Hidroksiklorokin ilacını erken dönemde kullanmadı. Biz bu ilaçtan daha vaka görülmeden 1 milyon kutu alıp depoladık. Çin’den getirilen Favipiravir’ini de bizdeki yaklaşımla kullanan ülke yok” demişti. DSÖ, 22 Mayıs 2020 tarihinde Lancet’te yayımlanan bir araştırmayla hem hidroksiklorokinin yan etkilerine hem de Covid-19 tedavisinde herhangi bir etkinliğinin olmadığına ilişkin sonuçlar duyurdu. 

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/saglik-bakanligi-koronavirus-tedavisinde-tartisilan-ilacin-kullanimini-durdurdu-1834510

***

EK 3 (26.7.2022): HALUK VAHABOĞLU “Şimdi gelelim HCQ dosyasına. Hatırlarsanız Trump HCQ hayat kurtarıyor dedikten kısa bir süre sonra bir özel firma aracılığı ile iki ayrı çalışma yayınlanır. Bu firma bigpharmanın özel olarak görevlendirdiği bir firmadır. 

Amaç C19 tedavisinde başarılı olabilecek ilaçları gömmektir. Böylece tek alternatif shit-RNA kalır ortada. Öyküyü linkten detaylı okuyabilirsiniz. Bu özel firma tamamen masabaşında uuydurma verilerle HCQ alanlar ölüyor diye bir yazı yayınlar.

Daha sonra yazarlar ve merkezlein çoğu biz böyle bir veri vermedik der ve yayın geri çekilir. Fakat ne hikmetse deseö dahil işbirlikçiler HCQ’i tedavi rehberlerinden çıkarırlar. Amaç shit-RNA için ortam hazırlamaktır. linki takip edelim, enteresan covidcalltohumanity.org/wp-content/upl

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1551701587051036672?s=20&t=YiwrV4D1-GYFde8EHV6vyA

***

EK 4 (26.4.2022): HALUK VAHABOĞLU “Teşbihte hata olmaz. Hakaret amaçlı değildir. Atalarımız ne demiş “ürümesini bilmeyen it, sürüye kurt getirir”. Okuduğunu anlayacak kapasitesi olmayan bazı zerzevat sayesinde bu çok önemli çalışmayı yeniden irdelemek gereği hasıl oldu.

Resim

Defalarca evde erken etkin tedavi yapılsa idi milyonlarca insanımız kurtulurdu dedim. Daima üstü kapalı bu çalışmada kullanılan protokolün de bir kol olarak kıyaslanmasını önermiş idim, açıkça ilaç adı zikretmeden. Şimdi artık konuyu açtıklarına göre konuşabiliriz.

HCQ hala bilinen en etkili anti-SARS2 bileşiklerin başında gelir. Doğru yerde (evde erken) ve doğru dozda (max üç gün sabah akşam 100 mg) kullanılırsa bilinen kalp hastalığı olmayan insanlarda güvenle kullanılabilir. Detaylı bilgi

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1551701079057993734?s=20&t=YiwrV4D1-GYFde8EHV6vyA

***

EK 5 (17.10.2022):

Kaynak: https://twitter.com/opdrokanozdemir/status/1581948315817902081?s=20&t=32jbGGSUchlMR7xasCuJOA

***

EK 6 (26.10.2022): PİERRE KORY “Aşırı dozda vererek hidroksiklorokini öldürdüler. Sorun: Bunu ivermektin ile yapamadılar, bunun yerine sonraki varyantlardaki büyük viral yüklere rağmen doz tavanlarını ve kısaltılmış süreleri icat ettiler. Tıp bilimi öldü. 

Kaynak: https://twitter.com/PierreKory/status/1585094088222969857?s=20&t=_dZjuROY76j7lr8zYR6xow

***

EK 7 (26.10.2022): Hidroksiklorokinin birkaç antitrombotik etkisi vardır. Uygulanması, trombüs boyutunu ve süresini önemli ölçüde azalttı. HCQ, hem genel popülasyonda hem de sistemik lupus eritematozus ve/veya APS (anti fosfolipit sendromu) hastalarında bir antitrombotik olarak faydalı olabilir.

Makale: Antithrombotic effects of hydroxychloroquine in primary antiphospholipid syndrome patients

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23902281/

***

EK 8 (6.1.2024): Trump’ın kötü ün kazanacak şekilde tanıttığı bir ilaç yeni bir bilimsel çalışmada 17 bin Kovid ölümüyle ilişkilendirildi. Araştırmacılar, sıtma ilacı hidroksiklorokinin Kovid-19’un ilk dalgası sırasında “klinik faydalarını belgeleyen kanıt olmamasına rağmen” hastalara reçete edildiğini söylüyor. Fransız çalışması ABD, Fransa, Belçika, İtalya, İspanya ve Türkiye’de 16 bin 990 hastanın ilaç nedeniyle ölmüş olabileceğini tahmin ediyor.

Bu çalışma Biomedicine & Pharmacotherapy bilimsel dergisinin şubat sayısında yayımlandı.

Araştırmacılar, kullanılan verilerin Nature bilim dergisinde yayımlanan bir çalışmadan geldiğini söylüyor. Söz konusu çalışmada ilacın reçetelenmesiyle bağlantılı olarak ölüm oranında yüzde 11 artış görüldüğü raporlanıyor.

Çalışmada bu artışın kalp ritim bozuklukları gibi etkilerden ve diğer etkili tedavilerin yerine kullanılmasından kaynaklandığı sonucuna varıldı.

Fransa ve Kanada’daki bilim insanları, bu rakamı 6 ülkedeki hastaneye yatış verilerini, ilacın kullanımını ve ilaca bağlı göreceli ölüm riskindeki artışı analiz etmek için kullandıklarını söylüyor. Araştırmacılar, çalışmalarının sadece Mart ve Temmuz 2020 arasındaki dönemde 6 ülkeyi incelediği göz önüne alındığında, ölüm sayısının aslında önemli ölçüde daha yüksek olabileceğini söylüyor. The New York Times’ın haberine göre Trump bir keresinde ilacı “mucize tedavi” diye nitelemiş ve Mayıs 2020’de ilacı önleyici tedbir olarak kullandığını itiraf etmişti.

Trump o dönemde gazetecilere “Size söyleyebileceğim tek şey şu ana kadar iyi göründüğümdür” demişti. “Hidroksi hakkında son derece olumlu haberler alıyorum” diye ekleyen Trump, “Ne kaybedersiniz?” diye sormuştu. Trump’ın bir dizi tıp uzmanı tarafından hemen eleştirilen bu açıklaması, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin ilaçla ilgili güvenlik uyarısı yayımlamasından sadece bir ay sonra gelmişti.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/687476/sa%C4%9Flik/trump%C4%B1n-mucize-kovid-ilac%C4%B1-17-bin-%C3%B6l%C3%BCmle-ili%C5%9Fkilendirildi

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-allerji mütehassısı dedi ki:

    Mevzu-u bahis çalışma bir akciğer kanserli hücre hattında yapılmış.

    Sıhhatli akciğer hücresindeki etkileri bu çalışma ile söylenemez.

    Ama şunu söyleyebiliriz; yeni tip Koronavirüsün hücre içine girmek için kullandığı iki ana giriş vardır ACE2 ve TMPRSS2.

    Bunların inhibitörlerini üretmek ise o kadar zor olmasa gerek!

    Yani istenirse çok daha müessir biolojik tedaviler çok kısa sürede yapılabilir.

    Sıtma ilacına gelince burada da yine ciddî bir acelecilik var, şurada güzel bir derleme yapılmış;
    https://swprs.org/on-the-treatment-of-covid-19/

  2. Özhan dedi ki:

    Bu klorokin etkili mi değil mi ??? Bizimkilere göre etkili ama hiçbir araştırma da etkili olduğunu göstermiyor hatta ve hatta zararlı bile olabilir diyor. ne iştir bu???

  3. Mehmet Ali dedi ki:

    Alişan bey sanrım remdesivire karşı hidroksiklorokini savunmak istiyor ama bu bir boş cevap. Varsa araştırması onu göstersin veya başkalarının araştırmasını göstersin de biz de ikna olalım.

  4. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    ‘remdesivire karşı hidroksiklorokini savunmak’ da nereden çıkdı?
    Hcq ucuz ve etkili bir ilaç ve bakanlığın tedavi protokolünde yer alıyor. Tesiri olduğunu da gördüm.
    Başkalarının yapdığı araşdırmaların linkini zaten vermişdim.
    Bu da başka araşdırmaların linki;https://www.globalresearch.ca/covid-19-we-have-a-treatment-hydroxychloroquine-hcq-we-do-not-need-a-vaccine/5720157

    Evvela biraz meraklı olmak lazım!

Siz de yorumunuzu paylaşın: