VİTAMİN D KOVİD ÖLÜM RİSKİNİ İKİ KAT AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Koronavirüse karşı ilaç ve aşı geliştirme çabaları bütün hızıyla devam ederken D vitamininin yarattığı “mucizelere” her gün bir yenisi ekleniyor.

İşte bunların sonuncusu…

Plos ONE’ de yayınlanan araştırma KOVİD teşhisiyle hastaneye yatırılan 235 hasta üzerinde yapıldı (1).

CDC kriterlerine göre hastaların yüzde 74’ ü ağır KOVİD tablosundaydı ve yüzde 32.8’ in vitamin D seviyeleri yeterliydi.

Analizlerde, sonucu etkileyebilecek faktörler ayarlandıktan sonra vitamin D yeterliliği ile klinik tablonun ağırlığı, yatan hasta ölüm oranları ve CRP seviyelerinin azalması ve lenfosit oranındaki artış arasında önemli korelasyon bulundu.

Vitamin D seviyeleri yeterli olan 40 yaş üzerindeki hastaların sadece yüzde 9.7’ si hayatını kaybederken vitamin D seviyeleri 30’ un altında olanlarda bu oran yüzde 20 idi.

CRP, enflamasyon belirteçlerindeki anlamlı azalmayla beraber lenfosit oranındaki artma muhtemelen vitamin D’ nin virüs enfeksiyonlarında ortaya çıkan sitokin fırtınasını azaltmasıyla alâkalıdır.

Gelelim neticeye

Şayet bu neticeler ilaç şirketlerinin ilacı ile elde edilmiş olsaydı “yeni ilaç KOVİD ölüm oranını yarı yarıya azaltıyor” diye ensemizde boza pişirirlerdi.

Bu araştırma bizde “D vitamini KOVİD ölüm riskini iki kat azaltıyor” başlığıyla haber oldu (2).

Adam gibi beslenen ve güneşlenenlerin asla bu vitamine ihtiyaçları olmaz ama yeterli olmayan vitamin D seviyelerini çok ucuz, çok emniyetli hap veya iğnelerle yükseltmek mümkündür.

Kaynaklar:

1. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0239799

2. https://www.gazeteduvar.com.tr/d-vitamini-eksikligi-koronaviruste-tehlikeli-mi-haber-1500054

***

EK 1 (27.12.2021): Kovid-19 mortalite riski, vitamin D3 seviyesi ile ters ilişkilidir ve 50 ng/mL üzerindeki seviyelerde ölüm oranı teorik olarak sıfıra yakındır. Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34684596/

Makale adı: COVID-19 Mortality Risk Correlates Inversely with Vitamin D3 Status, and a Mortality Rate Close to Zero Could Theoretically Be Achieved at 50 ng/mL 25(OH)D3: Results of a Systematic Review and Meta-Analysis.

***

EK 2 (27.10.2022): D vitamini eksikliği ölüm riskini artırıyor ve seviyeyi biraz yükseltmek bile bu riski azaltabiliyor. Tavsiye edilen sınır 50.

Makale: Vitamin D Deficiency Increases Mortality Risk in the UK Biobank

Kaynak: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M21-3324

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: