İNSÜLİN TEDAVİSİ KOVİD ÖLÜMLERİNİ ARTIRIYOR MU YOKSA…?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

3505 vakadan oluşan bir kohortta yer alan ve KOVİD + tip 2 diyabeti olan 689 hastanın geriye dönük analizinde insülin tedavisinin ölüm riskini önemli ölçüde artırdığı ortaya çıktı (1).

Cell Metabolism’ de yayınlanan araştırmada insülin tedavisi görenlerde KOVİD ölüm riskinin yüzde 27.2, diğer diyabet ilaçlarıyla tedavi edilenlerde yüzde 3.5 olduğu tespit edildi.

İleri analizlerde insülin tedavisinin sistemik enflamasyonu şiddetlendirdiği ve hayati organlardaki hasarı artırdığı belirlendi.

Diğer taraftan Prof. Dr. Sait Gönen ise diyabetik KOVİD hastalarının kullandığı ‘SGLT2 inhibitörü’ olarak bilinen idrar söktürücü diyabet haplarının su kaybına yol açtığı için kullanılmaması gerektiğini, KOVİD tedavisi gören bir diyabet hastası için en güvenlisinin hekim kontrolünde, uzun etkili insüline geçilmesi olduğunu, ‘metformin’ etken maddeli diyabet haplarında bir sorun olmadığını” söylüyor (2).

KOVİD-tip 2 diyabet münasebeti

Tip 2 diyabeti olanlarda hatta sadece insülin direnci olanlarda bile KOVİD’ in ağır tablolara yol açtığı, ölüm riskinin arttığı çok iyi biliniyor.

Tip 2 diyabeti olup da düzenli tedavi gören, doğru diyet uygulayan ve egzersiz yapanların ağır hastalık ve ölüm riski bunları uygulamayanlara göre daha yüksek.

KOVİD’ de insülinin ölüm riskini artırması da bunun pıhtılaşmayı ve enflamasyonu artırıcı etkileriyle alâkalı olması bence de kuvvetle muhtemeldir.

Mounting clues suggest the coronavirus might trigger diabetes

Gelelim neticeye

Tip 2 diyabette insülin tedavisinde yanlışlar yapıldığını, gereksiz insülin yazılan hastalar olduğunu konunun uzmanları zaten söylüyorlar (3).

KOVİD tedavisi gören diyabet hastası için en güvenlisi hekim kontrolünde, uzun etkili insüline geçilmesidir” diyen uzmanlar bu araştırma hakkında ne düşünüyorlar acaba?

KOVİD’ de insülin mi anti-diyabetik haplar mı, işte soru!

Kaynaklar:

1https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30647-1

2. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-kovid-19un-yuksek-riskli-grubu-olan-diyabet-hastalarinin-tedavisi-ezber-bozdu-11-686-92477.html

3https://www.turkiyegazetesi.com.tr/saglik/364667.aspx

***

EK 1 (2.7.2022): Kovid’ den iyileşenlerin sonraki aylarda diyabet geliştirme ihtimali %28 daha yüksek bulundu.

Kaynak: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/diabetes-risk-increases-after-covid-19-diagnosis

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Müşerref dedi ki:

    Bir doktorun dediğini ötekinin dediği tutmuyor bu nasıl iştir doktorlar neden anlaşamıyor ya da nedir

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Şeker hastalığı= insülin direnci=obezite= METABOLİK SENDROM vs. vu bu hastalıkların uzun süre devam eden komplikasyonlarının sonucu viral infeksiyonlar, bakteriyel infeksiyonlar öldürüyor.

    Ahmet Hoca da insülin direncinin yani metabolik sendromun, ne kadar tehlikeli olduğunu senelerden beri açıklıyor zaten.

    Karatay da senelerden beri dile getiriyor ve kitaplarında bilimsel olarak açıklıyor.

    Doktorların, düşünceleri farklı olabilir. Ancak, Gerçek Bilim farklı olamaz.

    Doğru düzdür, eğilmez bükülmez ve yok olmaz.

  3. Mehmet Yaşar dedi ki:

    Ben de insülin kararının çok çabuk ve layettayin verildiğine şahidim. Doktor hemen başlayalım dedi annem ısrarla ben asşla istemem perizimi yaparım hapımı içerim yürürüm dedi ve insülin tedavisine başlamadı. 3 ay sonra gittiğimizde annemin şekeri de üç aylık denen şekeri de düzelmişti doktor bakın gördünüz mü insülin sayesinde baya düzelmişsiniz dedi. Annem de evet oğlum sayende dedi gülerek. Bu hikayeyi ben onlarca kişiden de dinledim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: