UYKUSUZLUK KORONAVİRÜS KAPMA RİSKİNİ YÜZDE 250 ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Gece karanlıkta 7-8 kaliteli uykunun sağlıklı yaşamanın olmazsa olmaz unsurlarından olduğunu biliyorsunuz.

Ben buna gün içinde kısa süreli uykuları (kaylule, siesta, şekerleme) da ekliyorum.

Uyku süresinin kısalığı da kalitesizliği de vücut savunmasını zayıflatır, enfeksiyonlar dahil birçok hastalığa zemin hazırlar.

Bu sebeple sizlere adam gibi beslenme yanında adam gibi hayat tarzını tavsiye ediyorum.

Habere göre bir Rus bilim adamı da uyku eksikliğinin Kovid-19 dahil olmak üzere viral enfeksiyonları kapma riskini yüzde 250 oranında artırdığını söylüyor.

Bu oran mutlaka bir araştırmaya dayanıyor olmalıdır ama bu nerede ne zaman yayınlanmıştır, araştırmadım.

***

Sputnik’ in haberi:

Rus bilim insanı Aleksandr Kalinkin, uyku eksikliğinin Kovid-19 dahil olmak üzere viral enfeksiyonları kapma riskini yüzde 250 oranında artırdığını söyledi.

Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi Uyku Tıbbı Merkezi Başkanı Dr. Aleksandr Kalinkin, uyku eksikliğinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dahil olmak üzere viral enfeksiyon kapma riskini yüzde 250 oranında artırdığını söyledi.

Govorit Moskva radyosuna verdiği demeçte, uyku eksikliğinin bağışıklık sistemi üzerinde yıkıcı etkisi olduğuna dikkat çeken Kalinkin, “Uyku ve bağışıklık neredeyse eş anlamlıdır. Uykuda azalma olması halinde bağışıklık sert bir şekilde düşer ve beş saatten az uyuyan bir kişinin yedi saatten fazla uyuyanlara kıyasla herhangi bir viral enfeksiyona yakalanma olasılığı yüzde 250’den fazla olur. Uyku çok önemli, bağışıklığımızı o sağlıyor” diye konuştu.

Uyku kalitesinin iyileştirilmesi için insanlara her gün aynı saatte yatıp kalkmaları ve sabahları çalar saatten vazgeçmeleri önerisinde bulunan Kalinkin, “İşimiz, çoğu insan için yedi ila dokuz saatlik uyku normunu hedefliyor” ifadelerini kullandı.

Kalinkin, ayrıca insanların daha iyi uyanmasını ve sirkadyen ritimlerinin düzenlemesini mümkün kılan ışıklı aygıtları da kullanabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202101181043604209-koronavirus-kapma-riskini-yuzde-250-artiran-etken-belirlendi-uyku-eksikligi/

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Menderes dedi ki:

    Çocuklar için boşuna uyusun da büyüsün dememişler. Büyüme hormonu uykuda salgılanıyor.

  2. Mustafa dedi ki:

    Bugüne kadar ülkemizde onbinlerce sağlık çalışanı koronavirüse yakalandı. Bunlar hep basınla paylaşıldı.

    Şimdi önümüzde koronavirüs aşısının değerlendirilmesi ile ilgili çok önemli bir fırsat var.

    Şöyle ki halihazırda ülkemizdeki 1 milyon civarındaki sağlık çalışanına bu aşı uygulandı. 2 nci doz aşılar da önümüzdeki haftalarda uygulanacak.

    Böylece aşağı yukarı Şubat ayı sonundan itibaren izleyebileceğimiz ve değerlendirebileceğimiz 1 milyonluk gerçek veriye sahip olacağız.

    Yani Şubat ayından sonra bakalım 1 milyon sağlık çalışanında
    bu aşının etkisi nasıl olacak,
    yan etkileri ne olacak (uzun dönem etkileri hariç),
    aşılı olarak virüse yakalanma durumları nedir,
    hepsini çok net öğrenebileceğiz, çok değerli bilgilere sahip olacağız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: