MUTASYONLAR OYUNUN KURALLARINI TAMAMEN DEĞİŞTİRDİ; AŞININ ETKİSİNİ AZALTIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var.

***

Fransa Bilim Konseyi Başkanı Jean François Delfraissy, Fransa’da Koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında tekrardan sokağa çıkma yasağının uygulanabileceğini belirterek, “Son 3 haftadır mutasyonlar oyunun kurallarını tamamen değiştirdi” dedi.

Koronavirüs’ün (Covid-19) yeni mutasyonları dünya genelinde hızla yayılmaya devam ediyor. Fransa Bilim Konseyi Başkanı Jean François Delfraissy, Covid-19 mutasyonları hakkında bir Fransız televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Durumu tamamen değiştiriyor, Covid-19 aşısının etkisini azaltıyor” ifadelerini kullandı.

Konsey Başkanı Delfraissy, Covid-19’un mutasyonlarının özellikle başkent Paris’te olmak üzere ülke genelinde artmaya devam ettiğinin altını çizdi. Virüsün Güney Afrika mutasyonunun, Covid-19 aşısının etkinliğini yaklaşık yüzde 40 oranında azaltabildiğini belirten Delfraissy, son haftalarda birkaç yeni mutasyonun daha Fransa’ya girişinin durumları değiştirdiğini ifade etti.

“Daha hızlı yayılıyorlar”

Delfraissy, “Son 3 haftadır mutasyonlar oyunun kurallarını tamamen değiştirdi. Çeşitli şekillerde ortaya çıkıyorlar ve daha yüksek bulaşma faktörlerine sahipler. Daha hızlı yayılıyorlar” dedi.

Bulaşmaların yaklaşık yüzde 2’sinin mutasyona uğramış virüs olduğunun tespit edildiğini dile getiren Delfraissy, “Araştırmalarımız, mutasyona uğrayan virüsü taşıyan vaka sayısının çok daha yüksek olduğu yönünde. İngiliz virüsünün, Paris kenti de dahil olmak üzere bazı bölgelerde bulaşma oranının yüzde 9’unu oluşturduğu tespit edildi” ifadelerini kullandı.

Fransa’da yeniden karantina sinyali

Konseyi Başkanı, tekrar karantinaya girme kararının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekerek, “Muhtemelen kontrol altına alınmaya çalışılacak. Tekrar sokağa çıkma yasağı uygulanacak” dedi.

“Güney Afrika ve Brezilya mutasyonları aşının etkisini yüzde 40 azaltıyor”

Aynı zamanda Fransa’da aşılama konusuna değinen Delfraissy, Covid-19 mutasyonlarının ortaya çıkmasının Fransa’da uygulanan aşı stratejilerini de değiştirebileceğini vurguladı. Delfraissy, İngiliz mutasyonunun aşıya duyarlı olduğunu belirterek, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarının aşılamalara karşı direncinin daha güçlü olduğunu ve aşının etkisini yüzde 40 azaltabildiğini ifade etti.

Öte yandan Fransa’da toplam vaka sayısı 3 milyon 53 bin 617’ye, toplam can kaybı ise 73 bin 49’a yükseldi. (İHA)

Kaynak: https://t24.com.tr/haber/fransa-bilim-konseyi-baskani-delfraissy-mutasyonlar-oyunun-kurallarini-tamamen-degistirdi-asinin-etkisini-azaltiyor,928672

***

Anadolu Ajansı‘ nın haberi: AB’ den aşı teslimatını geciktiren AstraZeneca’ ya tepki.

Avrupa Birliği (AB)Komisyonunun Sağlıktan Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Oxford-AstraZeneca’nın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının teslimatındaki gecikmeler hakkında konuştu. AstraZeneca aşısının Avrupa İlaç Ajansı (EMA) nezdinde son onay aşamalarında olduğunu anımsatan Kyriakides, “Eğer gerekli koşullar sağlanırsa EMA bu hafta bitimine kadar AstraZeneca aşısına koşullu pazarlama izni verilmesi tavsiyesinde bulunabilir.” dedi. Kyriakides, aşının tedarik kısmında sorun olduğunu, AstraZeneca’nın AB Komisyonu ve üye ülkelere gelecek haftalarda anlaşmalardakinden daha az miktarda doz teslim edeceğini bildirdiğini aktardı. AB’nin AstraZeneca aşısının geliştirilmesine ve üretimine ön finansman sağladığını, bu yatırımın geri dönüşünü görmek istediklerini vurgulayan Kyriakides, “AB için bu yeni takvim kabul edilemez.” dedi. Kyriakides, “AB, AstraZeneca tarafından nerede kaç doz aşının üretildiğini ve bunların kime teslim edildiğini tam olarak bilmek istiyor.” ifadesini kullandı.

Bu konuların, AB Komisyonu, üye 27 ülke ve AstraZeneca temsilcilerince bugün Brüksel’de yapılan toplantıda tartışıldığını anlatan Kyriakides, şirketin verdiği yanıtları tatmin edici bulmadıklarını ve bu gece ikinci bir toplantı planladıklarını vurguladı. Kyriakides, “AB, inceleme yapılmasını, ön finansman sağlanan dozların bir an önce teslim edilmesini ve sözleşmenin tam olarak yerine getirilmesini istiyor.” diye konuştu.

Aşı ihracatına bildirim zorunluluğu hazırlığı

AB’nin bu konuda gerekli bütün adımları atacağına dikkati çeken Kyriakides, şunları söyledi:

“AB Komisyonu, üye 27 ülkeye aşı konusunda en kısa sürede bir ihracat şeffaflık mekanizması uygulamaya konmasını teklif etti. AB’den diğer ülkelere aşı ihracatı konusunda açıklık ve tam şeffaflık getirilmesini istiyoruz. Gelecekte, AB ülkelerinde Kovid-19 aşısı üreten bütün şirketler, üçüncü ülkelere aşı ihraç etmek istediklerinde erken bildirimde bulunmak zorunda kalacak.”

Kyirakides, şimdiye kadar çeşitli şirketlere Kovid-19 aşılarının hızlı geliştirilmesi ve üretimi için 2,7 milyar avro destek verdiklerini anımsatarak, “AB, vatandaşlarının haklarını korumak için her türlü önlemi alacak.” dedi.

Aşı onayı için EMA’ya başvuru yapılmıştı

Oxford Üniversitesinin İngiliz İsveç ilaç firması AstraZeneca ile geliştirdiği aşı onayı için EMA’ya başvuru yapılmıştı. Söz konusu aşının AB onayının ise ocak sonunda çıkması bekleniyor. AB’de şu ana kadar onay alan BioNTech ve Pfizer ile Moderna tarafından geliştirilen aşılar, Aralık 2020’den beri halka yapılıyor. AB Komisyonu, bugüne kadar aşı geliştiren şirketlerle üye ülkeler adına yaptığı 6 sözleşmeyle yaklaşık 2,3 milyar doz alabilecek konuma geldi. AB, opsiyonlar dahil olmak üzere BioNTech-Pfizer ile 600 milyon, AstraZeneca ile 400 milyon, Sanofi-GSK ile 300 milyon, Johnson and Johnson şirketiyle 400 milyon, CureVac ile 405 milyon, Moderna ile 160 milyon doz aşı almak için sözleşme imzaladı ancak AB ülkelerinde aşılamaların yavaş ilerlediği eleştirileri yapılıyor. AB Komisyonu, geçen hafta üye ülkelerindeki yetişkin nüfusun yüzde 70’inin 1 Haziran’a kadar aşılanması hedefi koymuştu. Aşı teslimatlarında yaşanacak gecikmeler sonucunda hedefin yakalanamaması ihtimali artıyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/abden-asi-teslimatini-geciktiren-astrazenecaya-tepki/2122529

***

EK 1 (7.2.2021): İngiliz aşısı COVID-19’un Güney Afrika varyantına karşısında etkisiz kaldı. AstraZeneca tarafından geliştirilen corona virüs aşısının Güney Afrika varyantına karşı sınırlı koruma sağladığı tespit edildi. Mutasyona uyarlanmış aşının sonbahara hazır olabileceği belirtiliyor.

Witwatersrand ve Oxford Üniversiteleri, Güney Afrika’da görülen mutasyonlu virüse karşı AstraZeneca aşısının etkinliğine dair bir çalışma yaptı.

Veriler, aşının Güney Afrika varyantına karşı etkinliğinin önemli ölçüde azaldığını gösterdi. AstraZeneca’dan yapılan açıklamaya göre, 2 binden fazla deneğin katıldığı çalışmada, aşı uygulanan hiçbir denek hayatını kaybetmedi ya da hastaneye kaldırılmadı.

YENİ UYARLAMA SONBAHARA

Ancak deneklerin büyük çoğunluğu sağlıklı bireylerden oluştuğu için, aşının, ağır hastalık ve hastaneye yatışa karşı etkisinin doğru tespit edilemediği belirtildi. Şirket, yeni varyanta uyarlanan aşının, ihtiyaç duyulması halinde sonbaharda teslimat için hazır olacağını açıkladı. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ingiliz-asisi-covId-19un-guney-afrika-varyantina-karsisinda-etkisiz-kaldi-11-686-93992.html

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: