MASKE MAKALESİNİN İÇYÜZÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bu çalışmadan maske işe yaramıyor gibi bir netice çıkmış olsaydı yayınlanması bence mümkün değildi. Bangladeş Tıbbının Bangladeş olalı böyle bir iltifat görmüş olduğunu da zannetmiyorum.

Doç. Dr. Ferhat Arslan’ ın yazısı:

Ah ah bizim ellerde bunları okuyup (okuduğunu zannedip) ahkam kesenler vardı. Trajik ve komik hikayeler olarak tarihe geçtiler.

Şimdi bir makale inceleyelim. Toplumda maske ama özellikle cerrahi maske kullanımın semptomatik covid 19 sayısını düşürdüğünü iddia eden bir makale. Eğer abstract okursanız hemen bir maske savunucusu olursunuz. Gerçekler öyle mi?

Kaynak: https://www.poverty-action.org/publication/impact-community-masking-covid-19-cluster-randomized-trial-bangladesh

Resim

Mekan Bangladesh, hani şu 1 kuruşa köylerinde 100 dolarlık Adidas Nike diktirilen sömürge ülkesi (maske de dikiyorlar)

Köy köy bekçi (bunlara aktif sürveyansçı diyorlar)

Maske takan köylere 190 dolar ödülde koymuşlar. Sonra bu bekçileri cami, market, tarla gezip not almışlar

Makalenin fonlanması da kar amacı gütmeyen (gözlerim yaşardı) bir kurum. İnternet sitesini biraz irdeleyiniz.

Şimdi müdahale maske takma,

Sonuç semptomatik covid 19 geçirme veya antikor oluşturma

Şimdi ilk tabloya bakalım.

10000 de 76 olan vaka sayısını maske taktırarak 10000 de 69 a çekmişler. Yani her 10000 kişi maske taktığında bunların 7 si semptomatik hasta olmuyormuş. Yani bu da bekçileri not ettiği, gidip evlerde sorup sorguladığı kadarı ile sabit.

Bir de bez maske değil de cerrahi maske takılırsa işlerin daha iyi olduğunu ifade eden ikinci öldürücü sonuç var ki o tam evlere şenlik. O zaman bu rakam 10000 de 67 ye düşüyor, bez maske takarsan takmış olmuyorsun!

Makale 90 küsür sayfa, emek sömürüsü, çöp, istatistik ve yorumlama hataları, grafik aldatmalar Yani ne diyelim bilmiyorum ki? Abdallara malum olur belki diye hala ümidimiz var.

Birde en özel numara var, alt grup analizi, sanırım bekçileri biraz veri girişi tembelliği yaptığı için yaşı alt grup analizi değişkeni yapmışlar. Bakın ne olmuş. Yaşlıysan maske işe yarıyor, keramet 50 yaşta

Resim

Ve bu makale Nature da yayınlanıyor. Şimdi bunu okuyan kurul üyesi bir kardeşimiz maske yasağı zorunlu hale gelsin diyebilir. Bende o zaman, Bangladeş türküsü söylerim. Haliyle sömürge kültürüne alışmak lazım.                       

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1433500654971068425?s=20&t=oWDJavoihioL7O7Y0QzEsQ

***

EK 1 (12.5.2022): Fit-tested N95 masks combined with portable HEPA filtration can protect against high aerosolized viral loads over prolonged periods at close range

Significant virus counts were detected on the face while wearing either surgical or N95 masks. Only the fit-tested N95 resulted in lower virus counts compared to control (p=0.007). Nasal swabs demonstrated high virus exposure, which was not mitigated by the surgical/N95 masks, although there was a trend for the fit-tested N95 mask to reduce virus counts (p=0.058). HEPA filtration reduced to near zero levels when combined with fit-tested N95 mask, gloves, gown and face-shield.

Conclusions

Fit-tested N95 masks combined with HEPA filtration protects against high virus aerosol loads at close range and for prolonged periods of time.

Kaynak: https://academic.oup.com/jid/advance-article/doi/10.1093/infdis/jiac195/6582941?login=false

***

EK 2 (7.10.2022): FERHAT ARSLAN “Maske şubat 2020 den beri takmıyorum. Coronavirus servis ve yoğun bakımında da takmadım. Efsunlu değilim, ağulu da değilim. Normal olan benim. Toplu taşıma da beni mazur görün. İstirham ederim.”

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1519341745179344898?s=20&t=TR68you7fioKHPMvE4Fepw

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Enthusiast dedi ki:

    Bravo,
    İşte bu; kim, neyi, nasıl ve neden yapmış?
    Ne manaya gelir?
    Bizim işimize yarar mı?
    Sayınızın artması temennisi ile….

Siz de yorumunuzu paylaşın: