KOVİD ÖLÜMLERİ İNGİLTERE’ DE TAHMİNLERDEN DAHA HIZLI AZALIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İngiltere’ de KOVİD ölümlerinin tahminlerden daha hızlı düştüğü açıklandı (1).  

Hükümete danışmanlık yapan ve kısa adı SPI-M olan The Scientific Pandemic Influenza Modelling Group’un (Bilimsel Pandemik Grip Modelleme Gurubu), 10 Şubat’ta yayınladığı modelde Mart ortasına kadar ölümlerin günde 200’ün altına düşmeyeceği tahmin ediliyordu.

Ancak bu noktaya 28 Şubat’ta 144 ölüm kaydedildiğinde ulaşıldı.

Gene bu modellemeye göre, 21 Mart’a kadar günde 150 ölüm olacağı tahmin ediliyordu ama ölümler geçen hafta bu rakamın etrafında dolaştı.

Ölümler bu ülkede son bir haftada yüzde 37 oranında azaldı.

SPI-M’nin modellemesi, aşının hastaneye yatışları ve ölümleri önemli ölçüde azaltmadaki başarısını açıklamıyor.

Model, aşı programının enfeksiyon riskini ilk dozdan sonra yüzde 24 ila 48 ve ikinci dozdan sonra yüzde 30 ila 60 oranında azaltacağını tahmin ediyor.

Buna karşılık İngiltere Halk Sağlığı verileri, aşılamanın çok daha etkili olduğunu ve ilk dozdan üç hafta sonra ciddi semptom riskini yüzde 80 azalttığını gösteriyor.

Başbakan Boris Johnson da kısıtlamaları ‘tarihlere değil verilere’ dayalı olarak kaldıracağını açıklamıştı.

Uzmanlar, KOVİD ölümlerinin tahminlerden daha hızlı düşmesi sebebiyle kısıtlamaların daha hızlı hafifletilmesi çağrısını yapıyor.

Gelelim neticeye

BİR: Hem yayılma hem ölüm riski daha yüksek bir virüsün yol açtığı ölümlerde tahminlerin ötesinde bir azalma olması, tüm dünya için çok umut verici bir gelişmedir.

Çünkü ilk olarak İngiltere’ de ortaya çıkan ve B117 olarak bilinen mutantın yüzde 70 daha hızlı yayıldığı ve 60 yaş ve üzerindekilerde yüzde 30-40 daha ölümcül olduğu bildirilmişti.

Üstelik de bu mutant bugüne kadar dünyada 60’ dan fazla ülkede görülmüştü.

İKİ: Bu iyi haberin tüm dünya için de geçerli olmasını temenni ediyorum ama bu elbette salgının bittiği, tedbirlerin tamamen ve birdenbire kaldırılması anlamına gelmemelidir.

Kaynak: https://www.telegraph.co.uk/news/2021/03/02/falls-covid-deaths-ahead-estimates-calls-quicker-lockdown-easinggrow/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Şeyma dedi ki:

    Atçez maskeleri yakında inşallah

Siz de yorumunuzu paylaşın: