HAREKETSİZLİK, AĞIR KOVİD VE ÖLÜMLER İÇİN KRONİK HASTALIKLARDAN DAHA BÜYÜK BİR RİSK FAKTÖRÜDÜR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İndependent Türkçe‘ deki yazım:

Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın pandemi ile mücadelede maske, mesafe, musluk ve mapusluk (4M) dışında neredeyse hiçbir tavsiyesine rastlamadım. 

Hatta bu 4 M’nin dışına çıkmama üzerine yeminli olabileceklerini bile düşünmüyor değilim.

Elbette bu tedbirlere riayet edilmesi gerekmekle beraber bunların ağır tablo ve ölümlerin önlenmesinde hemen hiçbir katkıları olmadığı gibi, aksine hele de bilinçsizce uygulanan 4 M’nin bu riskleri artırması da mümkündür.

Oysa tüm hastalıklar için de geçerli olduğu gibi hem enfeksiyona yakalanmada hem de enfeksiyonun hafif atlatılmasında ve ölümlerin önlenmesinde sağlıklı hayat tarzının olmazsa olmaz bir yeri vardır.

Daha önce beslenmenin, hareketli olmanın, gıda takviyelerinin, uykunun, güneşlenmenin, stresten uzak kalmanın ağır KOVİD’ i, hastane ve yoğun bakım ihtiyacını ve ölüm riskini azalttığını bilimsel delilleriyle ortaya koyan sayısız makale yazdım.

Bugün, yeni yayımlanan çok önemli bulduğum bir araştırma dolayısıyla “fiziki aktiviteyi” bir kere daha ele almak istiyorum. 

Geniş kapsamlı bir araştırma

British Journal of Sports Medicine‘de yayımlanan bu geniş kapsamlı araştırma, hareketsizliğin altta yatan hastalıklardan çok daha önemli bir risk faktörü olduğunu gösteriyor. 

Çalışma, 1 Ocak 2020-21 Ekim 2020 tarihleri arasında KOVİD teşhisi konan 48 bin 440 hasta üzerinde yapıldı. 

Katılımcılar, pandemiden iki sene önceki fiziki aktivitelerine göre, hareketsiz (haftada 0-10 dakika fiziki aktivitesi olanlar), biraz aktif (haftada 11-149 dakika fiziki aktivite) ve aktif (haftada 150 dakikadan fazla fiziki aktivite) olarak üç grupta değerlendirildi.

Buna göre, katılımcıların yüzde 7’si hareketsiz, yüzde 15’i biraz hareketli ve yüzde 78’i ise hareketli grupta yer aldılar.

Yarısının diyabet, KOAH, kalp-damar hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser gibi altta yatan hastalığı yoktu; yüzde 18’inde tek yüzde 32’sinde iki veya daha fazla hastalık bulunuyordu.

Bunların yüzde 9’u hastaneye yatırıldı, yüzde 3’üne yoğun bakım tedavisi gerekti ve yüzde 2’si de vefat etti.

Hareketsizlik altta yatan hastalıklardan daha büyük bir risk faktörüdür

Bu verilerin değerlendirilmesinde hareketsiz olanların aktif olanlara göre hastaneye yatma riskinin 2,26 misli, yoğun bakım riskinin yüzde 73 ve ölüm riskinin de 2,5 misli fazla olduğu bulundu.

Hareketsiz olanların biraz aktif olanlara göre hastaneye yatış riski yüzde 20, yoğun bakım riski yüzde 10 ve ölüm riski ise yüzde 32 fazla idi.

Ağır hastalık için sadece “yaş ve organ nakli yapılmış olması” fiziki aktivite azlığından daha riskli bulundu.

Bu netice çok önemli zira…

Ağır KOVİD için risk faktörleri olarak daha ziyade yaş, erkek cinsiyet ve altta yatan hastalıklar (diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları) bildiriliyor ama fiziki inaktivitenin adı hiç geçmiyordu.

Bu sonuçlara göre, ağır KOVİD ve ölümleri önlemede fiziki aktivitenin önemi ısrarla dile getirilmeli ve evlerinde hapse mahkûm edilen insanlar sokağa çıkmaya, güneşlenmeye, toprağa basamaya, hareketi olmaya, yürümeye teşvik edilmelidir. 

Bu araştırma sebep-sonuç münasebetini göstermiyor

Bu, gözleme dayalı bir çalışma olduğu için, tabii ki bir sebep-sonuç münasebetinden bahsedilemez. 

Katılımcıların fiziki aktivitelerinin kendi ifadelerine göre değerlendirildiğini, bu aktivitelerin mâhiyeti ve derecelerinin belli olmadığının da farkındayım.

Ama ne gam!

Düzenli fiziki aktivitesi olanlarda bağışıklık sisteminin daha güçlü, çeşitli viral enfeksiyonların semptom yoğunluğu ve ölüm oranlarının düşük olduğunu gösteren birçok çalışma var.

Düzenli fiziki aktivitenin, KOVİD’de akciğer hasarı ve ağır tabloların en önemli sebebi olan sistemik enflamasyonu azalttığını da biliyoruz.

Egzersizin ayrıca kalp-damar sağlığına pek çok faydası var, akciğer kapasitesini ve kas gücünü artırıyor, mental sağlığa da iyi geliyor.

Hepsini geçtim.

Allah “Yürü ya kulum” demiş, bundan iyi referans mı olur?

Gelelim neticeye

Virüslerin fırıl fırıl mutasyona uğradıklarını, bazı aşıların uygulanmasının yan etkilerinden dolayı birçok ülkede durdurulduğunu, aşıların etkinliklerinin azalmaya başladığını, artık üçüncü doz aşıların ve her sene tekrarlanması gereken aşıların konuşulduğunu, tüm dünyaya yetecek miktarda aşı olmadığını ve muhtemelen de hiçbir zaman olamayacağını bir kere daha hatırlatıyorum.

BİR: Koronavirüslerin sokağa çıkmakla değil, virüs saçan kişilerin yakınında olmak suretiyle bulaştığını unutmayalım.

İKİ: İnsanların bilhassa da yaşlıların eve hapsedilmeleri yerine tam aksine dışarı çıkmaya, güneşlenmeye, toprağa basmaya, yürümeye, hareketli olmaya teşvik edilmeleri şarttır. 

ÜÇ: Bu bağlamda moral, maneviyat ve motivasyonunun da beslenme ve fiziki aktivite kadar mühim olduğunu bir kere daha vurguluyorum.

DÖRT: Tek başına insülin direncinin de tıpkı hareketsizlik gibi çok önemli bir risk faktörü olduğunu gösteren araştırmayı da yakında bekliyorum.

Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/early/2021/04/07/bjsports-2021-104080

Kaynak: Hareketsizlik, ağır KOVİD ve ölümler için kronik hastalıklardan daha büyük bir risk faktörüdür | Independent Türkçe (indyturk.com)

***

NOT: Yürümenin faydasını gösteren bilimsel araştırma var mı? Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1384124926542577666?s=20

***

EK 1 (31.5.2023): “Hiçbir şeyi yoktu, sapasağlamdı ama ağır Kovid geçirdi” zannedilen kişilerde henüz teşhis edilmemiş kanserler (böbrek, kan, kolon ve akciğer) olabilir. 

Makale: Severe SARS-CoV-2 infection as a marker of undiagnosed cancer: a population-based study

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-023-36013-7

***

EK 2 (18.12.2023): But while inactivity has emerged as a potential risk factor for respiratory infections, scientists have long proposed that too much activity, particularly of a prolonged and highly intense nature, may also increase susceptibility.

“The theory suggests that a short-term suppression of the immune system following intense exercise leads to an increase in susceptibility to infection, especially upper respiratory illness,” said Choukri Ben Mamoun, PhD, professor of medicine (infectious diseases) and microbial pathogenesis at the Yale Institute for Global Health, New Haven, Connecticut. Researchers have documented a greater incidence of upper respiratory illness “among both highly trained and healthy untrained individuals following increased activity during competition or heaving training blocks.”

That’s important if you treat athletes or patients with physically demanding jobs that push them to their physical limits, such as firefighters, police officers, or military personnel. 

The new study was small but sheds light on a possible mechanism. Researchers tested blood, saliva, and urine samples from 11 firefighters before and 10 minutes after intense exercise designed to mimic wildfire fighting. The firefighters hiked over hilly terrain for 45 minutes in humid weather wearing up to 44 pounds of wildland gear. 

Makale: Intense Exercise May Lead to Colds. A New Study Tells Us Why

Kaynakhttps://www.medscape.com/viewarticle/998706

Kaynak: https://mmrjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40779-023-00477-5#Abs1

Makale: Elucidating regulatory processes of intense physical activity by multi-omics analysis

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. anadolu
    @anadolu2053
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    İnsanların asıl ölüm sebebleri araştırılmalı. Saçma kararlar ile insanları öldürüyorlar
    Ramazan Eğer
    @ramazan_eger
    ·
    42d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    O yüzden mi sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor ve 65 yaş üstünü dışarı çıkarmak istemiyorlar.
    Kazım
    @kazmpugur
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hareketsiz ve oksijensiz bir yaşam vaziyet vahim . İhtiyarları aşıladın gençlere bulaşsada bi şey olmuyor neden kapatıyorsınuz.
    Azerbaycan Bayrağı❤Türkiye Bayrağı Omer Faruk
    @OmerOmerfaruk2
    ·
    45d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Zaten bir an önce ölsün diye 65 yaş üstü aşılı olanlara dahi sokağa çıkma kısıtlaması var!
    bayramm
    @bayramm94544446
    ·
    39d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Zaten ölsünler diye uğraşıyor devletSomurtan surat
    Şahin Mercan
    @ahinMercan19
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bizi hastalalandıran ve öldüren şeyin hareketsizlik olduğunu biliyorlardır da ilaç firmalarının cazibeli tuzaklarından tekliflerinden vazgeçemiyorlardır üstadım
    K Sempati #NormaleDön #İnsanİnsanaSarılsın
    @kozmiksempati
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Cahiller ölsün biz yaşayalım diyen uzmanlar buna çok üzülür hocam.
    enerjibükücü
    @nrn00265696
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hafta sonu kapalı, hava çöl tozu kaplı nasıl hareket edip, temiz hava alalım. Her taraftan saldırıyorlar.
    Daha fazla yanıt
    Tr
    @ekrememingul
    ·
    16d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    namaz kılın dua edin hem ibadet hem musibetlerden korunmak hemde hareket olur.

  2. Aziz Hikmet dedi ki:

    Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu DERHAL görevden alınmalıdır.

    Alınmazlarsa hakkımı mahkeme-i kübrada arayacağım.

  3. O kadar da değil yani. tamam hareketsizlik birçok hastalığa davetiye çıkarır veya onun tedavisini güçleştirir ama bunun ağır kovid için obezite diyabet kanserlerden daha riskli olması mantıklı değil.

  4. besyaprakliyonca
    @besyaprakliyon1
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    duzenli aktivite mi kaldi doktor.biriside cikip haykirarak neyapiyorsunuz bu insanlara demiyor.daha once boy boy kanallara cikan dr lar nerde.
    Daha fazla yanıt
    Yahya Baştürk
    @YahyaBasturk44
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    “PCR testi pozitif olan “1.500” vakayı, taramalı elektron misroskobu ile inceledim. Ortada salgın olarak, İnfluenza A ve İnfluenza B virüslerinin neden olduğu grip’ten başka bir şey yoktur! Covid19 hayali bir virüstür”

    Virolog İmmünolog Dr. Andrew WYE
    California / ABD
    Dslck06
    @SelDnz
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ah hocam ah. Film kurulu tv ile ülkeyi ele geçirdi. Sizin gibi değerli insanlar ne derse boş
    Laz kızı OtRüzgarla savrulan yaprak
    @aymelektuhan
    ·
    5d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam her sene çevremde grip aşısı olanlar aşıdan bir kaç gün sonra şiddetli gribe yakalanırlardı, şimdi korona aşısındada durum aynı olabilirmi etrafımda iki doz aşısını olan herkes korona böyle bir tesadüf olabilirmi yoksa aşılar vaka patlamasımı yaptı düşünceniz söylermisiniz
    Hikmet Çeşmesi
    @hikmetcesmesi7
    ·
    41d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Dünya sağlık örgütü (küresel mekanizma) , ölümcül hasar görenlerde diyabet var demiş.Hatta siz mi paylaşmıştınız tam hatırlamıyorum.Belki de o da eklenebilir
    Free Human
    @FreeHum39812375
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    En önemlisi Corona ilaçları
    çevremde en sağlıklı tanıdığım sporcu insanlardan ilaçları kullandıktan sonra vefat edenler oldu
    Her ilaç her insana verilmez.bu insanlar fare degilki kobay olarak kullanılsın
    Bilim insanları frene basıp insanlara dikkatli davranmalilar

    behiye özen
    @behiyezen
    ·
    8d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Eve kapanıp da mutfağa girip çıkmak hareket sayılmıyor mu hocam? Hele can sıkıntısından sürekli yerseniz o da fazladan hareket.
    Ercan ÇUKUR
    @ercancukur67
    ·
    38d
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Sayın hocam; Diyabet hastasıyım, sokağa çıkma yasağı var hareket yok, psikiyatrik ilaç içiyorum. 55 yaşının içindeyim. Buyrun söz sizin….
    züleyha yılmaz
    @zuleyha3515
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bir çok tanıdığım kronik hastalığı olan 65yaş üstü bu virüsü geçir di ve gayet iyiler. Ev de atlattılar.
    zeynebahtiyar
    @zeynebbahtiyar
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Sanırım hareketliliğe dikkat çekmişsiniz hocam. Haftasonu yasaklari ve 65 yaş üstü yasaklar hastalığı daha da çok arttırdı, obeziteye de kapı açıyor.
    Dr. Tuncer Kaltar
    @DrUzmn
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam ne olur kızmayın
    Gerçekten mi
    Çok şaşırdım!
    Bende hep diyordum ki;
    ‘niye yaşlı,obez,tansiyon,şeker hastaları yoğun bakıma düşüyor.Gençlerde ölüm niye çok az’
    Demek bu yüzdenmiş!
    Çok heyecanlandım!
    Ama artık bunların önemi yok
    Çünkü maske ve aşı var!
    Bilim inanılmaz ilerledi
    Mustafa ÇAVDAR Türkiye Bayrağı
    @Mustafa_Cavdarr
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Evde hapisiz nasıl hareket edelim yatıyor kalkıyor yatıyoruz
    ALMULAŞaşkınlık sembolü
    @Almula61272131
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hareketsizlik zararlıysa neden milleti eve kapatıyorlar ülke açık cezaevine döndü üstad
    Hanzala
    @Semtalfar
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    5-Maske takmak
    6-Korkuyla dolmak
    7-Günde 16 ilaç içmek.
    Ayşe Arlı
    @Aye33114704
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Biz biliyoruz ama bizim hareketimizi kısıtlayanlar bilmezden geliyor.
    Metin Yilmaz
    @MISHEL51880526
    ·
    7s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam ölüm hayatın gerçeğidir önemli olan cenneti garantilemek millet OLUMLU DÜNYADA OLMEMEYE CALISIYOR AKINTIYA KARŞI KUREK CEKIYORLAR…
    gokhan_kazan
    @KznGokhan
    ·
    6s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bilim kurulu bundan bahsetmedi nerden bilelim biz prof dr, bakan , reis olmayanlar. Biz maske mesefe sokağa çıkma biliyoruz. Onlar çok biliyorki prof olmuşlar. Fakat bunları bilmeyecek değilller bunlardan bansetmiyorlarsa ortada oyun var demektir.
    Seyla Mas
    @TulipsAndColors
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    İşlerine gelmiyor demekki.
    Bir Türk
    @turktaburu
    ·
    8s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam gol attın yine 🙂
    Mecit Kumcu
    @KumcuMecit
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Amaç da zaten yeni dünya düzeninde yaşlıların toptan öldürülmesi genclerinde aşılanarak kontrol altına alınması değil mi?
    Ne kadar yaşlı ölürse o kadar başarı elde edilmiş demektir.

    Ange_
    @oange4268
    ·
    11s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Veremezler çünkü Bill in kurulu
    gokhan_kazan
    @KznGokhan
    ·
    10s
    @drahmetrasim
    ve
    @secondvirus
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    Allahın sıfatlarını düşünün ve ardından bizi yöneten baş tanrı ve meleklerini vede billin kurulunu düşünün. Göreceksiniz ki onlara aynı Allahın sıfatları gibi eksiksiz tam ve kurtarıcı ,kutsal bakan büyük bir çoğunluk göreceksiniz. Covid din oldu, ibadedi mesafe, türbanı maske!
    sanane
    @sabineschulze
    ·
    7s
    ancak bu kadar güzel söylenebilirdi
    Fatih
    @fsenokurr
    ·
    10s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Okulda çift maskeyle gezenler hep korona oldu. Hiç de sorgulamiyorlar, ama onlara göre korkmayan maske takmayan biz cahiliz.
    Meral
    @meralozer
    ·
    12s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Çok katılıyorum, işleyen demir misali
    M.Şadi KELEŞOĞLU
    @m_sadi_k
    ·
    10s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bakanın hakkını yemeyin, o level atladı ve 3.faz denek için aşıda aşı diyor. Beyin
    FatoAkçaağaç yaprağı
    @en_mavisindenn
    ·
    11s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam yine dört nala koşuyor Sırıtan suratAlkışlama işaretiAlkışlama işareti
    Can B.
    @Can_Tog3
    ·
    9s
    @drahmetrasim
    ve
    @Binbo_a_Aydn01
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    Almanya bitti demeden bitmez hocam. Onların uzman doktorları bizim proflara eşit sanırım. Onlar ne uygularsa ne söylerse onları tekrarlıyorlar. “Alman yapıyorsa yanılıyor olamazlar” kanısındalar galiba. Ben mantıklı açıklama bulamadım.
    sanane
    @sabineschulze
    ·
    7s
    helal ya bir benmi görüyorum diyordum, merkel toplanacakti 13 nisanda erteledi, bilim kurulu toplanacakti erteledi sonra ne oldu ayni günde toplandilar ayni seylere karar verdiler, bizizi uyuyor saniyorlar
    Reis ?
    @Reissss_34
    ·
    11s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Alkışlama işaretiAlkışlama işareti
    poyrazthejester
    @poyrazthejester
    ·
    12s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Adamlar din haline getirdi resmen ,papağan gibi …
    Seyla Mas
    @TulipsAndColors
    ·
    8s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ben korkmuyordum ama corona oldum çok da ağır geçirdim ama hala korkmuyorumSevinç gözyaşı döken yüz değişen bir şey yok yani bizim cephede.
    Feyza Türkoğlu
    @FeyzaTrkolu11
    ·
    12s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır ( enfal suresi 30 )

    Tr
    @ekrememingul
    ·
    12s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    namaz kılın dua edin hem ibadet hem musibetlerden korunmak hemde hareket olur.

    suayipsrf
    @suayipsrf1
    ·
    11s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bizi bilinçlendiriyorsun.Teşekkürler!Canan Karatay hanımefendiye harcadılar.Sizi de harcaması kar.Cesaretiniz için sizi tebrik ediyorum.İyi ki varsınız.
    Azerbaycan Bayrağı❤Türkiye Bayrağı Omer Faruk
    @OmerOmerfaruk2
    ·
    13s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Zaten bir an önce ölsün diye 65 yaş üstü aşılı olanlara dahi sokağa çıkma kısıtlaması var!
    Kazım
    @kazmpugur
    ·
    13s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hareketsiz ve oksijensiz bir yaşam vaziyet vahim . İhtiyarları aşıladın gençlere bulaşsada bi şey olmuyor neden kapatıyorsınuz.
    Suna hamzaTürkiye Bayrağı
    @sensuna76
    ·
    7s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Dun parkta yürüyüş yapanlara polisin nasil bagirdigini duysaydiniz anlardiniz insanlar bunaldi
    Şahin Mercan
    @ahinMercan19
    ·
    14s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bizi hastalalandıran ve öldüren şeyin hareketsizlik olduğunu biliyorlardır da ilaç firmalarının cazibeli tuzaklarından tekliflerinden vazgeçemiyorlardır üstadım
    anadolu
    @anadolu2053
    ·
    13s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    İnsanların asıl ölüm sebebleri araştırılmalı. Saçma kararlar ile insanları öldürüyorlar
    K Sempati #NormaleDön #İnsanİnsanaSarılsın
    @kozmiksempati
    ·
    15s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Cahiller ölsün biz yaşayalım diyen uzmanlar buna çok üzülür hocam.
    Ramazan Eğer
    @ramazan_eger
    ·
    13s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    O yüzden mi sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor ve 65 yaş üstünü dışarı çıkarmak istemiyorlar.
    bayramm
    @bayramm94544446
    ·
    13s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Zaten ölsünler diye uğraşıyor devletSomurtan surat
    enerjibükücü
    @nrn00265696
    ·
    14s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hafta sonu kapalı, hava çöl tozu kaplı nasıl hareket edip, temiz hava alalım. Her taraftan saldırıyorlar.

  5. Bunu herkes seyretmeli yakında kaldırılabilir.
    Neva Banes anlatıyor güzel güzel

    https://twitter.com/SkyZeyn/status/1383751495049306113?s=20

Siz de yorumunuzu paylaşın: