SPOR KOVİD’ E YAKALANMAYI DA AĞIR TABLO VE ÖLÜMLERİ DE ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Modern tıp biliminin virüs bulaşan kişilerin hastalığı hafif atlatabilmelerini sağlayacak hiçbir ikaz ve tavsiyesinin olmamasını hatta buna yeltenenlere şiddetle karşı çıkmasını anlayamadığımı daha önce defalarca yazmıştım.

Maske, mesafe ve temizlik tedbirleri yanında beslenmenin, egzersizin, güneşlenmenin, uykunun, moral ve motivasyonunun hastalığın hafif atlatılmasında çok önemli etkisi olduğuna inanıyor ve savunuyorum.

Bunlar, yalnızca akıl ve mantığın değil, sayısız bilimsel araştırmanın da ortaya koyduğu unsurlar.

Güney Kore’ de yapılan yeni bir araştırmada tavsiye edilen seviyelerde hem aerobik hem de kas güçlendirme aktiviteleri yapan yetişkinlerde, Kovid-19 enfeksiyonu, ağır Kovid-19 tablosu ve Kovid-19 ile ilişkili ölüm ihtimalinin yeteri kadar spor yapmayanlara göre daha düşük olduğu belirlendi (1).

Araştırmacılar, bu sonuçları, fiziksel aktiviteye katılmanın önemli halk sağlığı değeri olduğu ve Kovid-19 ile mücadelede potansiyel faydalar sağladığı sözleriyle değerlendiriyorlar.

Hastalıklardan korunmanın yolu adam gibi yaşamaktır

Spor yapma, yürüme, bisiklete binme, yüzme, kültür-fizik hareketleri, adam gibi yaşamanın yani sağlıklı hayat tarzının temel unsurlarındandır.

Yeteri kadar hareketli olan insanların günümüzdeki obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan kronik hastalık salgınından etkilenmediklerini çok iyi biliyoruz.

Enfeksiyon hastalıkları da spor yapanların, hareketli olanların yakınından geçmiyor.

Bu araştırma, sporun hem koronavirüse yakalanmayı hem ağır tablo ve ölümleri önlediğini gözler önüne seriyor.

Gelelim neticeye

Doğru hayat tarzının ağır Kovid ve ölüm riskini azalttığını gösteren sayısız araştırma var ama bizde bunlar ne yazık ki Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu’ nun gündeminde yer almıyor.

Virüslerin her gün yeni bir mutasyon gösterdikleri ve aşıların da etkinliklerinin giderek azaldığı dikkate alındığında hem Kovid-19’a yakalanmamak hem ağır tablo ve ölüm riskini azaltmak için sporun elzem olduğu görülüyor.

Ayaklanın arkadaşlar!

Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/early/2021/07/21/bjsports-2021-104203

Makale: Physical activity and the risk of SARS-CoV-2 infection, severe COVID-19 illness and COVID-19 related mortality in South Korea: a nationwide cohort study.

Mercado Fitness Mexico | El ejercicio físico es una de las principales  fuentes de alivio del estrés, según una encuesta

***

EK 1 (30.7.2021): TÜRKİYE PSİKİYATRİ DERNEĞİ benim gibi “dellenmiş” olmalı: Ekran karşısında fazla zaman geçirmeyin Düzenli egzersiz yapın Güneş ışığı ve temiz hava alın Uyku düzene dikkat edin Beslenmenize dikkat edin Sigara, alkol ve her tür madde kullanımından kaçının psikiyatri.org.tr/TPDData/Upload

***

EK 2 (15.10.2021): DSÖ, daha fazla fiziksel aktivitenin yılda 5 milyon ölümü engelleyebileceğini açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, dünya nüfusunun fiziksel aktivitelere katılım oranındaki yetersizlik değerlendirildi. Açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının insanları daha hareketsiz hale getirdiği anımsatılarak, “İnsanlara daha aktif ve sağlıklı bir hayat yaşamaları için daha iyi imkanlar sunmamız gerekiyor.” ifadesi kullanıldı. DSÖ, dünya genelinde sağlık, spor, eğitim ve ulaşım sektörlerindeki karar vericilere, insanların fiziksel hareketini artırmak için daha fazla hizmet sunma çağrısında bulundu.

Açıklamada, dünya nüfusunun daha aktif ve hareketli bir hayat yaşaması durumunda yılda 5 milyona kadar ölümün engellenebileceğinin altı çizilerek, “Birçok insan, güvenli şekilde yürüyüp, koşup, bisiklet sürebileceği veya diğer faaliyetlerde bulunabileceği alanlara ulaşamamaktadır.” değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dso-daha-fazla-fiziksel-aktivitenin-yilda-5-milyon-olumu-engelleyebilecegini-acikladi-11-681-97655.html

***

EK 3 (11.1.2023): There were protective associations of physical activity for adverse COVID-19 outcomes across demographic and clinical characteristics. Public health leaders should add physical activity to pandemic control strategies.

Makale: Associations of Physical Inactivity and COVID-19 Outcomes Among Subgroups

Kaynak: https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797%2822%2900526-8/fulltext

***

EK 4 (17.1.2023): There were protective associations of physical activity for adverse COVID-19 outcomes across demographic and clinical characteristics. Public health leaders should add physical activity to pandemic control strategies.

Makale: Associations of Physical Inactivity and COVID-19 Outcomes Among Subgroups

Kaynak: https://www.ajpmonline.org/article/S0749-3797%2822%2900526-8/fulltext

***

EK 5 (18.12.2023): But while inactivity has emerged as a potential risk factor for respiratory infections, scientists have long proposed that too much activity, particularly of a prolonged and highly intense nature, may also increase susceptibility.

“The theory suggests that a short-term suppression of the immune system following intense exercise leads to an increase in susceptibility to infection, especially upper respiratory illness,” said Choukri Ben Mamoun, PhD, professor of medicine (infectious diseases) and microbial pathogenesis at the Yale Institute for Global Health, New Haven, Connecticut. Researchers have documented a greater incidence of upper respiratory illness “among both highly trained and healthy untrained individuals following increased activity during competition or heaving training blocks.”

That’s important if you treat athletes or patients with physically demanding jobs that push them to their physical limits, such as firefighters, police officers, or military personnel. 

The new study was small but sheds light on a possible mechanism. Researchers tested blood, saliva, and urine samples from 11 firefighters before and 10 minutes after intense exercise designed to mimic wildfire fighting. The firefighters hiked over hilly terrain for 45 minutes in humid weather wearing up to 44 pounds of wildland gear. 

Makale: Intense Exercise May Lead to Colds. A New Study Tells Us Why

Kaynakhttps://www.medscape.com/viewarticle/998706

Kaynak: https://mmrjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40779-023-00477-5#Abs1

Makale: Elucidating regulatory processes of intense physical activity by multi-omics analysis

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: