YAKINDA MAFYA DA AŞI İŞİNE GİRERSE ŞAŞIRMAM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

İngiltere adresli bir iletişim ajansının, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını karalamak için kampanya yaptığı, bir intern doktora BioNTech aşısını kötülemek için 2 bin avro teklif edildiği ortaya çıkmış (1). 

Şaşırmadım.

Hatırlarsanız daha önce de New York Belediye Başkanı, aşılanmayı teşvik etmek amacıyla bedava patates kızartması ve hamburger verileceğini açıklamıştı (2).

Batı Virginia eyaletinde de gene aynı maksatla 16-35 yaş arasındakilere aşı olmaları durumunda 100 Dolar tasarruf bonosu verileceği bildirilmişti (3).

İsrail’ de aşılanma hızının artması için belediyeyle işbirliği yapan barda, aşı olanlara ücretsiz olarak bir içki içme ve sosyalleşme fırsatı sunuluyor (4). 

Belgrad’daki bir alışveriş merkezi aşı olan ilk 100 kişiye 3000 dinar (yaklaşık 250 TL) indirim çeki vereceğini duyurmasıyla mağazada uzun kuyruklar oluştu (5).

Hindistan’ da Gücerat eyaletinin Rajkot şehrinde, kuyumcular birliği aşı olanlar için bir hediye sistemi geliştirdi. Birliğin organize ettiği aşılama merkezinde aşı olan kadınlara birer adet altın hızma, erkeklere ise birer adet el blender’ı hediye ediliyor. Kuzey Delhi Belediyesi ise aşı olanlara yüzde 5 vergi indirimi uygulanıyor (6).

Rusya’ da hükümetin Paskalya arifesinde Covid-19’a karşı aşılanmış 60 yaş ve üstü Habarovsk Bölgesi sakinlerine ücretsiz 10 yumurta verileceği duyuruldu (7).

Şüphesiz ki iyi niyetle yapılan bu tür ipe sapa gelmez, abidik gubudik uygulamalar, rüşvetler aşı tereddüdünü gidermesi, aşılanmayı teşvik etmesi bana göre mümkün olmadığı gibi tam aksine toplumun aşılara karşı çekimserliğini artırır.

Halkın güveninin kazanmak için yapılması gereken şey aslında çok basittir: Aşılar ticaret ve siyasetten soyutlanmalı, halk tam ve doğru bilgilendirilmelidir.

Gelelim neticeye

Halk sağlığının en önemli unsurlarından biri olan aşılar, kapitalist sistemin tek amacı kâr etmek olan dev şirketlere teslim edilirse olacağı budur.

Bugün, “günde üç ana üç ara öğün” aşı güzellemesi yapanlar aşıların ticari bir ürün olduğunu görmezden gelmeye devam ediyorlar.

İçlerinden biri çıkıp da “Aşılar, şirketlerin tekelinden çıkarılmalıdır, aşıların patenti olmaz, aşılar hava gibi, su gibi, güneş gibi tüm insanlığın ortak malıdır” deme cesaretini gösteremiyor.

Yakında mafya da aşı işine girerse şaşırmayacağım.

Yazık, çok yazık!

Bu olaylar için “aşı savaşları” yerine “aşı kepazeliği” şeklinde bir başlık daha uygun olurdu.

Kaynaklar:

1. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-asi-savaslari-intern-doktora-biontech-asisini-kotulemek-icin-2-bin-avro-teklif-edilmis-11-686-95741.html

2. https://tr.sputniknews.com/koronavirus-salgini/202105141044500494-new-york-belediye-baskanindan-asi-icin-bedava-patates-kizartmasi-kampanyasi-cok-iyi-duygulara/

3. https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-asi-olan-genclere-100-dolar-verilecek-6399495/

4. https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202102191043850320-israilde-asi-olana-icki-hediye-kampanyasi-/

5. https://tr.euronews.com/2021/05/06/s-rbistan-da-as-yapt-rana-al-sveris-ceki-hediye-eden-avm-de-uzun-kuyruklar-olustu

6. https://www.hurriyet.com.tr/dunya/asi-olana-altin-hizma-hediye-eden-de-var-iki-karton-yumurta-veren-de-41788248

7. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ulkeler-vatandaslarini-asiya-nasil-tesvik-ediyor-1834008

From beer to Tinder boosts: The bribes for people to get jabbed - BBC News

***

Medimagazin‘ in “Aşı savaşları: İntern doktora BioNTech aşısını kötülemek için 2 bin avro teklif edilmiş” başlıklı haberi:

İngiltere adresli bir iletişim ajansının, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını karalamak için kampanya yaptığı ortaya çıkarken, ajansın bağlı olduğu Rus şirketinin Türkçe bilen personel aradığı görüldü. İşe alınacak kişinin sorumluluğunun, ‘arama motorları ve sosyal ağlarda arama yaparak blogger bulmak’ olduğu belirtiliyor.

Olay, sosyal medyaya içerik üretenlerin kendilerine gelen teklifi açıklamasıyla açığa çıktı.

Paris’te yaşayan ve YouTube’da 400 binden fazla abonesi olan Sami Ouladitto, 20 Mayıs’ta Twitter hesabından, “Bu sabah beni ciddi şekilde şok eden bir ortaklık talebi aldım. Bir ajans, para karşılığında Pfizer aşısını karalayan makaleler paylaşmak ve ölüm oranları hakkında konuşmak için benimle iletişime geçti. Esasen bu kişiler (işin arkasında kimin olduğunu bilmiyorum) propaganda ve dezenformasyon yapmak için etki sahibi kişi ve sanatçılara para ödüyor.” diye yazdı.

Sosyal medya platformu Instagram’da 80 binden fazla takipçisi olan “ecsdmed” hesabını yöneten bir intern doktor da kısa süre önce BioNTech-Pfizer aşısını karalamak için gönderi başına 2 bin avro gibi ücretli bir ortaklık talebi aldığını belirterek, böyle paylaşımları yapanlara karşı dikkatli olunmasını istedi.

– ŞİRKET, VERİLEN ADRESTE BULUNMUYOR

Teklif alan bazı kişiler, elektronik postaların kendilerine “Fazze” adlı Londra merkezli bir ajanstan geldiğini paylaştı.

Şu an aktif olmayan “Fazze.com” adresli sitede, kendini “blogcuları ve reklamcıları birbiriyle irtibatlandıran bir influencer pazarlama platformu” olarak tanımlayan ajans, adres olarak da “No 5, Percy Sokak, Londra”yı gösterdi.

Ancak AA muhabirinin gittiği adreste bir lazer epilasyon merkezi, bir menajerlik şirketi, bir grafik tasarım firması ile bir kaç ofis olduğu görüldü. Ayrıca İngiltere’deki şirket kayıt ajansı verilerine göre de adreste Fazze adlı bir firma bulunmuyor.

– BİONTECH-PFİZER AŞISI KÖTÜLENİYOR

Ajansın gönderdiği bir elektronik posta, teklif yapılan kişiler arasında yer alan ve YouTube’da 1,2 milyon abonesi olan Fransız Leo Grasset’nin Twitter hesabından paylaşıldı.

Elektronik postada, bozuk bir İngilizce ile “Pfizer aşısı olanlar arasındaki ölüm oranının, AstraZeneca aşısı olanlara oranla neredeyse 3 kat daha yüksek olduğunun” söylenmesi isteniyor. Ayrıca söz konusu iddiayı doğruladığı iddia edilen verileri içeren bir rapor hakkında Le Monde gazetesinde çıkan haberin paylaşılması söyleniyor.

Etki sahibi olanlardan, takipçileri veya abonelerine “ana akım medyanın bu konuyu görmezden geldiğini” söylemeleri ve “bazı hükümetlerin halkın sağlığı için tehlikeli olan Pfizer aşısını neden satın aldığını” sorması isteniyor.

Le Monde gazetesindeki haberin, Rus bilgisayar korsanları tarafından Avrupa İlaç Ajansından çalındığı ve internette yayımlanan bir rapor olduğu ancak metinde ölüm oranlarının yer almadığı anlaşıldı.

“Bu konuya ilgi duyuyormuş gibi davranın.” ifadesine yer verilen metinlerde, yayınlarda veya videolarda “reklam” veya “sponsor” kelimelerinin kullanılması gerektiği vurgulanıyor.

Ayrıca bir elektronik postada, “Ortaklarımızla konuştuk, ancak müşteri gizli kalmayı tercih ediyor.” denilirken, “bunun bir ürünün tanıtımı değil, sadece bu bilginin sosyal ağlara sunulması” olduğu ifade ediliyor.

– BOZUK İNGİLİZCE ELE VERDİ

Sosyal medya kullanıcıları, İngilizcenin en temel dilbilgisi kuralları arasında yer alan belirsizlik ve belirlilik takıları “a, an ve the”nın yanlış kullanıldığına dikkati çekerek Londra merkezli bir ajans için bunun şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Kullanıcılar, ayrıca metnin, anadili bu takıların bulunmadığı Rusça olan biri tarafından yazılmış olabileceğine işaret etti.

– “AJANSIN MERKEZİ: LONDRA, CEO’NUN İKAMETGAHI: MOSKOVA”

1,5 milyon abonesi olan bir Alman YouTuber Mirko Drotschman da Twitter hesabından, “Çok ilginç: Bir ajans benimle iletişime geçiyor ve bir ‘bilgilendirme kampanyasının’ parçası olmak isteyip istemediğimi soruyor. Konu, korona aşısı ölümleri hakkında sızdırıldığı iddia edilen belgelere dair bir link paylaşmakla ilgili. Ajansın merkezi: Londra, CEO’nun ikametgahı: Moskova.” paylaşımını yaptı.

Haberlerin Fransız basınında yer almasının ardından websitesi yayınına son verirken, Instagram hesabı da özel yapıldı.

Ancak ajansın daha sonra kapatılan LinkedIn profilinde, 2’si aynı üniversitede (Sibirya Devlet Ulaştırma Üniversitesi) eğitim almış 4 çalışanı olduğu görüldü.

Aynı çalışanların daha önce Vladimir Bashkin adlı bir Rus girişimci tarafından kurulan AdNow international adlı Moskova merkezli bir PR ajansında görev aldıkları anlaşıldı.

– RUS AŞISININ İDDİALARIYLA BENZERLİK

Fransız medyası, Fazze’nin söylenmesini istediği şeylerle, Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V’in resmi Twitter hesabında paylaşılanlar arasındaki benzerliklere dikkati çekerek, Sputnik V’in “gerçek dünya verilerinin” viral vektör temelli aşıların, BioNTech-Pfizer aşısı gibi mRNA aşılarından “daha güvenli ve daha etkili” olduğunu söylediğine işaret etti.

– “DEVLET DESTEKLİ DEZENFORMASYON”

Fazze’nin bu girişiminin, geçen ay Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan bir araştırmanın arkasından gelmesi dikkati çekti.

Rus ve Çin medyasının aşıyla ilgili güvenlik endişelerini sansasyonel hale getirdiği ve Avrupa’da aşılarla ölümler arasında temelsiz bağlantılar kurulduğu” belirtilen araştırmada, Rus ve Çin aşılarının daha iyi olduğu öne sürülerek Batı aşılarına karşı güvensizlik oluşturmayı hedefleyen “devlet destekli dezenformasyon” yapıldığı öne sürüldü.

– ŞİRKET, TÜRKLERİ DE HEDEF ALMAK İÇİN PERSONEL ARIYOR

Öte yandan bir Rus kariyer sitesinde “Adnow International Holdinginin bir parçası olan Fazze.com, aktif olarak büyüyen bir etki sahibi pazarlama platformu” denilerek iki firma arasındaki bağ ortaya konuyor.

“http://employment-services.ru/vacancy/?action=read1&id=6035881” adresindeki iş ilanında Adnow’ın “İngilizce ve Türkçe bilen blogger yöneticisi” aradığı yazıyor. İşe alınacak kişinin sorumluluğunun, “arama motorları ve sosyal ağlarda arama yaparak blogger bulmak” olduğu belirtiliyor.

İş ilanı halen aktifken, Adnow halihazırda Türkiye’deki YouTuber veya diğer sosyal medya hesabı sahipleriyle aşılar konusunda çalışılıp çalışılmadığına dair soruları yanıtsız bıraktı.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-asi-savaslari-intern-doktora-biontech-asisini-kotulemek-icin-2-bin-avro-teklif-edilmis-11-686-95741.html

***

EK 1 (31.5.2021): Almanya’da test merkezlerinde dolandırıcılık. Almanya’da ücretsiz ve hızlı koronavirüs testi sunan test merkezlerinde usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan test sayısına ilişkin yanlış bildirim yapan test merkezleri hakkında soruşturma başlatıldı. Kaynak: https://www.dw.com/tr/almanyada-test-merkezlerinde-doland%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1k/a-57713475

***

EK 2 (11.10.2020): Dünyanın en muteber tıp dergilerinden olan The New England Journal of Medicine 208 yıllık tarihi boyunca bugüne kadar hiçbir siyasi adayı asla desteklememiş veya kınamamıştı.  

***

EK 3 (4.6.2021): ARSLAN BULUT: “Bebekler için bütün dünyaya kanserojen pudra sattığı kesinleşen bir şirketin aşısına güvenir misiniz?” yenicaggazetesi.com.tr/asidan-olen-ic

***

EK 4 (4.6.2021): RDIF Direktörü Dmitriyev Rus RBK gazetesine demecinde, “Bu sürecin (Sputnik V’ye yönelik karalama kampanyasının) başında yer alanların, büyük ilaç şirketleri ve Rusya karşıtı siyasi çevreler olduğunu düşünüyoruz. En başından beri, bilim insanlarımızın bu büyük başarısına, aşının etkili olduğuna dair güveni sarsmak adına kasıtlı bir kampanya yürüttüler” dedi.

Söz konusu ‘büyük ilaç şirketleri’ içinde, doğrudan aşı üreticilerinin de bulunduğunu ekleyen Dmitriyev, Sputnik V’ye karşı karalama kampanyasının, aşı henüz tescil edilmeden başladığını anımsattı ve o dönem, aşının üretimi için kullanılan tekniğin çalıntı olduğuna dair iddiaların ortaya atıldığını kaydetti.

Karalama kampanyası ile amaçlananlardan birisinin, Rusya’da aşılama hızının azaltılması olduğuna inandıklarını da belirten RDIF Direktörü, “Karşımızdaki, Rusya karşıtı olan bir dizi büyük ilaç şirketi ile bir grup siyasi aktörün çıkarlarını kendinde birleştiren bir ahtapot gibi” benzetmesini yaptı. Dmitriyev ayrıca, “Sputnik V’ye yönelik saldırıları en başta İngiliz basınında görüyoruz. Fakat bu karşıtlığa rağmen kendi bakış açımızı, aşımızın sosyal medya hesaplarının da yardımı ile insanlara ulaştırabiliyoruz” açıklamasını yaptı.

RDIF Direktörü daha önceki açıklamalarında, Sputnik V aşısına dünya genelinde büyük bir talep olduğunu kaydetmişti. Dünyada yerel bir sağlık otoritesi tarafından onaylanmış ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V, şimdiye dek Türkiye dahil 66 ülkede kullanım için onaylandı. Söz konusu aşının hafifletilmiş hâli olan Sputnik Light da Rusya’da mayıs ayında tescil edilmesinden beri Angola, Venezüella, Nikaragua, Filistin, Belarus ve Bahreyn’de kullanım izni aldı. Sputnik V’nin Avrupa’nın ilaç otoritesi EMA’daki onay süreciyse mart ayında başlatıldı.

Sputnik, antikor üretmesi için vücuda virüsün genetik kodlarını taşıyan bir viral vektör aşısı. Söz konusu genetik kod, insan adenovirüsü içinde vücuda aktarılıyor. Adenovirüsün, üstünde daha önce pek çok araştırma yapılmış bir aracı olması nedeniyle aşının son derece güvenli olduğu biliniyor.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/rusya/202106041044657791-rusya-sputnik-v-asisina-yonelik-karalama-kampanyasinin-ardinda-buyuk-ilac-sirketleri-bulunuyor/

***

EK 5 (5.6.2021): Bahreyn hiç Sinovac yapmadı. Sinopharm, Biontech, J&J ve sputnik yapıyorlar.  %47 çift aşılı ve yaklaşık %20 civarı Sinopharm, başka bir şey demek istemiyorum. Kaynak: https://twitter.com/BurcinNlbntgl/status/1401077753974341634?s=20

***

EK 6 (16.9.2021): Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sğutnik V’nin onayını, “üretim sürecindeki ihlaller” dolayısıyla askıya aldığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, Rusya’nın geliştirdiği corona virüsü aşısı Sputnik V ile ilgili dikkat çekici bir karar aldı. DSÖ, aşının üretim sürecindeki ihlaller dolayısıyla Sputnik V’in onay sürecinin askıya alındığını açıkladı. Rusya’nın geliştirdiği ve hem DSÖ’den hem de Avrupa Gıda ve İlaç Dairesi’nden onay bekleyen aşı ile ilgili açıklamayı DSÖ’nün uzantısı olan Pan Amerikan Sağlık Örgütü Yardımcısı Direktörü Jarbas Barbosa yaptı. Barbosa, “DSÖ’nün Mayıs ayında Rusya’da yaptığı teftişler sırasında üretim tesislerinde bir dizi ihlal tespit edildi” dedi.

Barbosa, “Yapılan incelemeler sırasında fabrikanın üretim yapmak için en iyi yer olmadığını fark ettik. Dolayısıyla onay süreci askıya alındı” dedi. Rus basını, bu tür “ihlallerin” aşının kalitesine zarar verebileceğini yazdı. Türkiye’de de üretilmesi planlanan Sputnik V için Rus yetkililerin Şubat ayında başvurduğu fakat bu başvurunun bekletildiği kaydedildi. Barbosa, “Üretici firmadan fabrikalarının uygun olduğuna dair bilgilendirme gelmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/dunya-saglik-orgutu-sputnik-v-asisinin-onay-surecini-askiya-aldi-6652619/

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    İçimiz rahat etsin artık.

    Gribin aşısı olamaz!

    Grip virüsüne karşı bağışıklık da oluşmaz.

    Tam bütün aşı şirketleri için bulunmaz bir pazar işte.

    Pazar kapma kavgalarını izliyoruz. Aşıcıların bu şekilde foyalarının ortaya çıkmasına da kıs kıs gülmek gerek!

    Senaryo: Melodram-Trajedi ve de büyük bir KOMEDİ

    Rahmetli Levent Kırca Nurlar
    içinde yatsın!

    Komedimiz bol olsun!

  2. Carleone dedi ki:

    Saf mısın saf gibi mi görünmek istersin bilmiyorum ama Mafya ta baştan beri işin içinde zaten.

Siz de yorumunuzu paylaşın: