GIDADA FİYATLARINDAKİ ARTIŞTA TEK SUÇLU ARACILAR MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Paketlenmiş hazır gıdaların obeziteden diyabete, kanserlerden alerjilere kadar sayısız hastalık için risk yaratan trans yağ, işlenmiş un, tuz, şeker ve katkı maddeleri ihtiva ettiğini herkes biliyor.

Ancak ambalajlı gıdalardan uzak durmak için çok önemli bir sebebiniz daha var. O da gıda paketlerindeki kimyasallar!

Bunların sağlığımız üzerine pek çok olumsuz tesir var.

Ali Ekber Yıldırımda bunların kesemize olan zararlarını yazıyor.

Kaynaklar: https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/01/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/hazir-gida-paketlerindeki-kanserojenler-yasaklandi/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2017/02/02/yazilar/tip-yazilari/beslenme/fast-food-ambalajlarinda-kanseroejn-kimyasallar-bulundu/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2016/07/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/konserve-kutularinda-hormon-bozucu-kimyasal-riski-var/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2014/12/10/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/mesrubat-kutulari-tansiyonu-yukseltiyor/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2012/03/10/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/bisfenol-a-yiyecek-kutularindan-da-cikariliyor/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2017/07/14/yazilar/tip-yazilari/beslenme/hazir-makarna-ve-toz-peynirde-fitalat-cikti/

https://ahmetrasimkucukusta.com/2014/02/20/yazilar/tip-yazilari/modern-hayat/gida-paketlerindeki-sinsi-tehlikeye-dikkat/

***

Tarım Dünyası’ nda Ali Ekber Yıldırım‘ ın yazısı:

Gıda fiyatlarındaki artış denilince özellikle yaş meyve ve sebzede hemen akla aracılar geliyor. Tarladan sofraya kadar olan süreçteki fiyat artışları dile getiriliyor. Üreticiden ucuza alınan ürünün tüketiciye pahalıya ulaştığı ifade ediliyor.

İşin bir başka boyutu var. Tarladan fabrikaya oradan da sofralara veya ihracata giden ürünlerdeki fiyat artışı. Gıda ürününün konulduğu ambalajdan etikete, teneke kutudan cam kavanoza kadar olan malzemelerin çoğunun ya kendisi ya da hammaddesi ithal ediliyor.

İthalat nedeniyle de özellikle koronavirüs pandemisi döneminde fiyatlar ürüne göre yüzde 45 ile yüzde 100 oranında arttı. Bazılarında döviz bazında yüzde 100 artış oldu. Bu fiyat artışının faturasını da elbette tüketici ödüyor.

İzmir Ticaret Odası Gıda İmalat Meslek Komitesi Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İzmir İl Genç Girişimciler Kurulu Üyesi Cemil Gökçen’in ve sektör temsilcilerinin verdiği bilgiler ışığında gıda dışı malzemelerdeki fiyat artışının gıda fiyatlarına etkisini araştırdık. Ortaya çok çarpıcı sonuçlar çıktı.

Gıda dışı malzemelerin ürün maliyetindeki payı

Satın aldığımız ambalajlı gıdalarda sadece içindeki ürüne para vermiyoruz. Ambalajına, etiketine, içine konulan katkı maddelerine de bir ödeme yapıyoruz. Öyle ki, ödediğimiz paranın bazen sadece yarısı ürüne gidiyor. Bir kaç örnek vermek gerekirse, kurutulmuş domates, yarı-kurutulmuş domateste ambalaj ve diğer malzemeler ürün maliyetinin yüzde 35 ila yüzde 40’ını oluşturuyor.

Turşu, közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan, soslarda bu yan malzemelerin maliyeti ortalama yüzde 45 civarında.

Reçel, helva, tahin, baharat ve benzeri ürünlerde bu oran yine yüzde 35 – 40 seviyesinde.

Zeytinde ambalaj maliyeti yüzde 60 düzeyinde.

Pandemi zamları, maliyetleri daha da artırdı

Yardımcı malzemeler olarak kabul edilen ambalaj, etiket ve diğer ürünlerin fiyatı pandemi sürecinde neredeyse yüzde 100’e varan oranda arttı. Bu dönemde ambalajlı ürünlere olan talebin artması, döviz kurundaki artış, navlun ve benzeri hizmetlerdeki fiyat artışı maliyetleri ve dolayısıyla ürün fiyatlarını ciddi oranda artırdı.

Sadece konserve sektörüne bakıldığında bile, dayanıklı gıda ürünlerinin maliyetinin yüzde 35 ile yüzde 60’ını ambalaj, etiket, koruyucu madde oluşturuyor. Bu oran son zamlardan önce yüzde 25 – 45 aralığındaydı. Yani 10 liraya mal edilen bir konservenin ürün ambalajına bağlı olarak 3,5 ile 6 lirası ambalaj, koruyucu madde, etiket gibi malzemeler oluşturuyor.

Ambalajda dışa bağımlılık korkutuyor

Ambalaj malzemeleri denildiğinde; konserve teneke, teneke kapak, boş cam konserve pet/plastik ambalaj, plastik kapak, etiket, koli, bant, palet, yapıştırıcı, kapak bandı ve benzeri çok çeşitli ürünler kullanılıyor. Bu ürünlerin neredeyse hepsi hammadde yada bitmiş olarak ithal ediliyor.

Konserve teneke için teneke plaka, cam için kum ithalatı yapılıyor. Kapak için teneke ithal, plastik ambalaj için Petkim dışında üretici yok gibi. Onun da hammaddesi petrol ve dolar ile fiyatlandırılıyor. Etiket kağıdı ithal, koli/karton kutu kağıdı ithal. Neredeyse yerli hammadde yok gibi.

Pandemi ile birlikte bunların döviz bazlı fiyatlarında yüzde 20, yüzde 30 artış oldu. Kağıtta ciddi sıkıntı var. Bunun üzerine navlun krizi, Süveyş kanali krizi nedeniyle, ambalaj fiyatları neredeyse yüzde 100’e yakın oranlarda arttı.

Malzeme tedarikinde de ciddi sıkıntılar var

Sorun sadece fiyat artışı da değil, gıda sektörü bu malzemelerin tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşıyor. İthalata bağımlılık nedeniyle dışarıdan alınan ürün veya hammadde yüksek dolar kurundan, konteyner krizi, pandemi etkisi, Süveyş Kanalı’nın br süre kapanması ve diğer nedenlerden dolayı çok zamlandı. Aynı zamanda bu ürünlerin tedariki de sorunlu hale geldi.

Sektör temsilcileri, bu ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığının ilgi alanına giren ürünler olmadığını, ithalat rejimi ile ilgili olarak Ticaret Bakanlığının gümrük oranlarını değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Üreticiler bu durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bir sanayi envanterini ortaya koymasını ve bu yardımcı malzemelerin bir an önce yerli alternatiflerinin olması gerektiğini dile getiriyor.

Her şey ithal, her şey yabancı

İhraç edilen konserve sebze ürünlerin yerli ve millilik durumu şu şekilde; tohum yabancı, gübre yabancı, ilaç yabancı, ambalaj yüzde 90 yabancı, üretim ve taşıma sürecinde kullanılan doğalgaz, enerji, mazot vb. bunların çoğu ithal. Yurtdışına giden konteyner yabancı, konteynerin çıkış yaptığı liman işletmesi yabancıda. Tarlada çalışmak zorunda kalan Suriyeli işçiler.

Konserve sanayisinde kullanılan ayçiçeği yağı geçen sene tanker bazında tonu 7 bin liraydı. Bu sene ithalat maliyeti yükselince tonu 15 bin liraya çıktı.

Kağıtta çok ciddi sorun var. Etiketler çok geç geliyor. Kağıt ithalatı sorunu çözmüyor. Yerli sanayi için ağaç dikimi, selüloz üretimi ve Seka benzeri bir sanayi olması lazım. Sadece üretmek de yetmiyor, geri dönüşüm ve tasarrufları da arttırmak gerekiyor.

Sanayici üretici üzerinde baskı kuruyor

Sanayide kullanılan yardımcı malzemelerde dışa bağımlılık en üst seviyede olunca döviz arttıkça fiyatlar artıyor. İhracatta rekabet gücü azalıyor. Gıda imalatçısı, sanayicisi maliyetleri düşürmek için daha ucuza hammadde almak için çiftçiye yükleniyor. İthal yardımcı malzemelerde fiyatı düşürmeye gücü yetmeyince içerdeki hammadde maliyetini düşürmeye çalışıyor. Bunun da faturası üreticiye çıkıyor.

Özetle, Türkiye, tarımda, gıdada zengin potansiyelini değerlendirecekse buna uygun altyapıyı, gıda ambalajı, yan malzemelerle ilgili yerli sanayide de atılım yapmak zorunda. Bugün olduğu gibi, üretimden sofraya kadar olan süreçte kullanılan girdiler, yardımcı malzemelerde yüzde 100’e varan oranlardaki ithalat bağımlılığı ile bir yere varılamaz. Tüketici gıda ürünü alırken daha fazla ödemeyi ambalajına, etiketine yapmış olur. Üreteni, işleyeni ve tüketeni rahatlatacak önlemler alınması gerekiyor.

Kaynak: https://www.tarimdunyasi.net/2021/06/22/gidada-fiyatlarindaki-artista-tek-suclu-aracilar-mi/

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Sabriye dedi ki:

    İçi de dışı da yakıyor desene hocam

Siz de yorumunuzu paylaşın: