50 YAŞ ÜZERİ VATANDAŞLARLA SAĞLIK ÇALIŞANLARI İÇİN ÜÇÜNCÜ DOZ AŞI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun üçüncü doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile üçüncü doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı üçüncü doz olarak yaptırabilirsiniz.” diyor (1). 

Üçüncü doz bana göre gerekli değil

Üçüncü dozun “herkes için” gerekli olduğunu düşünmüyor, bağışıklığın sadece antikor seviyeleri üzerinden değerlendirmesini de doğru bulmuyorum.

Bağışıklığın temelde üç unsuru vardır: Lokal bağışıklık, antikorlar ve hücresel bağışıklık.

T hücreleri ve hafıza plazma hücreleri ile sağlanan bağışıklık senelerce muhtemelen de birçok kişide ömür boyu sürüyor. 

Sürekli mutasyon gösteren virüslere karşı aşı sayısını artırarak koruyuculuğun da artacağını gösteren bilimsel bir veriye sahip değiliz, en azından ben bilmiyorum.

Hangi antikor seviyesinin koruyuculuk sağladığını bilen biri varsa çıksın söylesin!

Antikorlar cepteki para; hücresel bağışıklık bankadaki para gibidir

Antikorlar cepteki bozuk para gibidir, kolayca harcanır gider ama hücresel bağışıklık bankada emniyet altındaki para gibidir, kolay kolay harcamak mümkün değildir. 

En temkinli bilim adamları bile aşıların ve hastalık geçirmenin sağladığı bağışıklığın en azından bir sene sürdüğünü kabul ediyor; üstelik bu süreyi artıranların sayısı her geçen gün daha da artacaktır.

Hotamışlıgil bile süreyi 1.5 senenin üzerine çıkardı diyeyim siz anlayın (2)!

Ben ise SARS örneğinden de cesaret alarak bu sürenin hadi hayat boyu demeyelim ama çok, çok daha uzun olacağını öngörüyorum (3).

1918 influenza pandemisinden sağ kalanlar, bu virülan virüse karşı oldukça işlevsel, virüsü nötralize eden antikorlara sahiptir ve  hafıza hücreleri 100 sene sonra da dolaşımda bulunur (4). 

Kovid geçirenlerin aşılanmasına ve üçüncü doz aşıya gerek yok ve Kovid geçirenlerin aşı olmaları gerekli değil başlıklı yazılarımda bunun bilimsel gerekçelerini anlatmıştım (5, 6). 

Uğur Şahin bile kararsız!

BioNTech kurucusu ve CEO’ su Uğur Şahin, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” diyor (7).

Şahin bile üçüncü dozun yüksek bir değere sahip “olduğunu” değil “olabileceğini” hem de varsayarken ve bunun zaman ve sıklığının henüz bilinmediğini vurgularken aşılar için “üçüncü doz şart“, “varyantlara göre tekrarlanması gerekir” hatta “her sene yapılması icap eder” diyenlere  şaşıyorum.

Prof. Dr. Burçin Nalbantoğlu‘ nun tiviti de şu şekilde (8): 

Yine dünyada örneği olmayan bir durum yaşayacağız. Çift doz Sinovac sonrası 3. doz Sinovac veya Biontech ile ilgili bilgi yok. Kesinlikle koruyuculuk artacaktır ama ne kadar artar, 3. doz aynı veya farklı aşı ile fark olur mu, ne kadar olur bilmiyoruz. Keşke önceden bilebilseydik.

Bu sözleri tasdik etmekle beraber koruyuculuğun “kesinlikle” artacağını söylemek yerine koruyuculuğun “artabileceğini” vurgulamayı daha doğru buluyorum.

PhD Korcan Ayata da diyor ki (9):

Hastalıktan sonraki aşılar, 1-2 doz normal aşıdan sonraki ek dozlar gerekli mi? Bu üçüncü doz nereden çıktı? Zaten erken ve kısıtlı sonuçlarla alınmış “acil kullanım” izni, gerçek bir onaymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Alenen topluma yalan söyleniyor.

3. doz olayını da aynı ekip çıkardı. 3. doz ne demek? %95 etkin olduğu söylemen aşının önerilen 2 dozu yeterli değil demek. Bu aşıların süper koruyuculuğu olduğunu söyleyip herkese her şart altında önerip, 2 dozun yeterli olmadığını söyleyenlerin aynı kişiler olması ilginç.” 

Gelelim neticeye

BİR: Bu gidişte altı ay sonra dördüncü doz, bir altı ay daha sonra beşinci doz, daha sonra altıncı doz… teklifleri başlarsa, şaşırmamak gerekir.

Üçüncü dozun her aşı şirketi CEO’ sunun görmek istediği “pembe bir rüya” olduğunu daha önce de yazmıştım (10):

Hey tanrım bana üç tane… beş tane… beş de yetmez yedi tane… ver… ver… ver.. ver Allah’ ım ver!

İKİ: Koronavirüs aşılarının önümüzdeki senelerde tıpkı grip aşısında olduğu gibi risk grubunda olanlara tavsiye edilen bir aşıya dönüşmesini bekliyorum. 

ÜÇ: Farklı teknolojilerle hazırlanan aşıların herkesin kendi isteğine göre rastgele uygulanması üzerinde çok iyi düşünmek gerekir.  “Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler” sözünün bilimsel bir dayanağı yoktur. Bana göre doğrusu, üçüncü doz uygulamasının bir çalışma kapsamında değerlendirilmesi ve sonuçlarına göre davranılmasıdır.

DÖRT: Bağışıklığı artırmak için beslenmenin, hareketin, uykunun, moral ve motivasyonun, huzurun, sigara alkol kullanmamanın… yani doğru hayat tarzının çok daha mühim olduğuna inanıyor ve elimden geldiğince bunları tam olarak yapmaya gayret ediyorum.

Bundan sonrası Allah’ ın takdiridir.

NOT: Elbette isteyen, istediği kadar aşı yaptırabilir.

Kaynaklar:

1. https://www.aa.com.tr/tr/gundem/3-doz-asi-icin-yarindan-itibaren-randevu-alinabilecek/2290463

2. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/harvard-tip-profesoru-gokhan-hotamisligil-asi-karsitligi-salginin-kendisi-kadar-vahim-1848144

3. https://www.nature.com/articles/s41586-020-2550-z_reference.pdf

4. https://www.nature.com/articles/nature07231

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/02/21/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-gecirenlerin-asi-olmalari-gerekli-degil/

6https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/05/10/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/kovid-gecirenlerin-asilanmasina-ve-ucuncu-doz-asiya-gerek-yok/

7. https://www.dw.com/tr/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-delta-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-etkili/a-58006510

8. https://twitter.com/BurcinNlbntgl/status/1410336108827787270?s=20

9. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/06/17/misafir-yazar/ucuncu-doz-icin-topluma-alenen-yalan-soyleniyor/

10. https://twitter.com/drahmetrasim/status/1401108257947717633?s=20

İngiltere üçüncü doz Covid aşısı planını hazırlıyor - BBC News Türkçe

***

Anadolu Ajansı‘ nın haberi:

Sağlık Bakanı Fahrettin KocaKovid-19 ile mücadele kapsamında iki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzerindekiler ile sağlık çalışanlarının yarından itibaren istedikleri aşıyla üçüncü dozlarını olmak üzere randevu alabileceklerini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin salgın hastalık gündeminden çıktığını belirterek, “Bu sözlerimin bir ümit cümlesi olmadığını bilmenizi isterim, küresel salgının esaretinden kurtuluşunuzun ifadesidir.” dedi.

Aşılama programının planlı ve her bir vatandaşa en konforlu şekilde aşının ulaştırılması için tam bir seferberlik haliyle ilerlediğini vurgulayan Koca, Türkiye’nin, günlük 1 milyon dozun üzerinde aşılamayla nüfusunu en hızlı aşılayan ülkelerden biri olduğunu kaydetti.

Koca, bugün itibarıyla yaklaşık 50 milyon doz Kovid-19 aşısı yapıldığını bildirerek, “İlk doz aşısını olan vatandaşlarımızla ikinci doz aşı zamanı gelen vatandaşlarımızın takvimleri birleştiğinde günde 1,5-2 milyon dolaylarında aşı yapıyor olacağız. Aşılarımızı ne kadar erken dönemde olursak milletçe salgından o derece erken kurtulmuş olacağız. Aydınlık yarınların bizim olduğunu artık hepimiz görüyoruz.” diye konuştu.

Vatandaşları daha önce de bu son dönemeçte temkinli ve teyakkuzda olmaya davet ettiğini hatırlatan Koca, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi koronavirüs bir RNA virüsü ve çok kolay mutasyona uğruyor. Eldeki aşılar mutasyonlara karşı da belirli seviyelerde koruyucu görünüyor. Ancak mutasyonlara fırsat vermeden aşılamayı tamamlamak salgını durdurabilecektir. Delta varyantının yayıldığı ülkelerden aşılamanın da yüksek seviyede olduğu yerler var. Bu durum bizi uyarıyor ve aşı olmada acele etmeye davet ediyor.”

50 yaş üzeri vatandaşlarla sağlık çalışanları için üçüncü doz aşı

Bakan Koca, Bilim Kurulu’nun bugünkü toplantısında üçüncü doz aşıların gerekliliği konusunun da değerlendirildiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Buna göre 50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun üçüncü doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. İki doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından itibaren istedikleri aşı ile üçüncü doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. Üçüncü doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar üçüncü doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı üçüncü doz olarak yaptırabilirsiniz.”

Kovid-19 geçirenlerin hatırlatma dozları hastalığın atlatılmasından 3 ay sonra yapılacak

Bilim Kurulu’nun gündeminde “Kovid-19’u geçirenlerin ne zaman aşı olacakları” konusunun da bulunduğunu belirten Koca, şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi hastalığın üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanıyordu. Bugünden itibaren bu süre 3 aya indirilmiştir. Hastalığı geçirmiş olan vatandaşlarımız hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabileceklerdir. Bu durumun mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağı değerlendirilmiştir.

Elde edilen yeni veriler ışığında BioNTech aşısının ilk dozunu olan vatandaşlarımızın ikinci dozlarını 4 hafta sonra olabilecek şekilde randevu almaları uygun bulunmuştur.”

“Kimsenin buna hakkı yoktur”

Bakan Koca, aşı tedariki konusunda yapılan bazı değerlendirmelerin gerçeklerle hiçbir ilgisinin olmadığının altını çizerek, “Birileri aşı almaktan vazgeçtiği için Türkiye’nin aşıya ulaştığını iddia etmek en hafif ifade ile emek verenlere saygısızlık, devletimize güvensizliktir. Kimsenin buna hakkı yoktur.” ifadelerini kullandı.

Devletin kurumlarının 9 aydır aşıya en doğru koşullarda ulaşmak için gayret ettiğini vurgulayan Koca, güvenilirliği ispat edilen her aşıyla ilgilendiklerini ve yakından takip ederek en uygun şartlar ve doğru koşullarla Türkiye’ye getirilmesine gayret ettiklerini söyledi.

Koca, bu hizmetlerin sorumluluk ve görevleri olduğunun altını çizerek, “Görevimizi yapmış olmak sebebiyle iltifat beklemiyoruz. Her bir eleştirinin de haklı bir tarafı olabilir diye düşünerek çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz. Ancak, asılsız iddialarla vatandaşımızın devletimize olan güveninin sarsılmasına müsamaha gösteremeyiz. Bu devlet, gücünü ispata muhtaç olmayacak kadar büyük ve güçlüdür. ‘Bu güce güvenin’ derken bu öz güvenle sesleniyoruz.” diye konuştu.

“Her bir eksiğimiz bizi toplumsal bağışıklık hedefimize ulaşmakta geciktirecek”

Son günlerde aşı karşıtlığı konusunun gündemde tutulmaya çalışıldığına dikkati çeken Koca, Türkiye’nin çocukluk çağı aşılarında yüzde 98 gibi bir aşılama oranına sahip olduğuna işaret etti.

Koca, böyle bir ortamda aşı karşıtlığından bahsetmenin sadece küçük bir zümreyi cesaretlendirmeye yarayacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Aşıya karşı olmayan ama aşı olmakta tereddüt eden vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Siz tereddüt eder ve geri durursanız bir kişi eksik kalacağız ve her bir eksiğimiz bizi toplumsal bağışıklık hedefimize ulaşmakta geciktirecektir. Aşıyı olan vatandaşlarımız olumlu tecrübelerini paylaşarak tereddüt yaşayan vatandaşlarımızı rahatlatmalı. Emin olunuz, salgın koşulları altında geliştirilen tüm aşıları büyük bir hassasiyet ve titizlikle inceleyerek ülkemize getiriyor ve kullanıma alıyoruz. Bizler sizin adınıza bu tereddüdü yaşayıp ikna olduk ve inandığımız aşıları ülkemizde kullanıma sunduk.”

Salgının sonuna yaklaşıldığını belirten Koca, “Elbette daha iyisini yapabilirdik. Fakat bilmenizi isterim ki zor günlerde büyük işlerin üstesinden birlikte geldik. Birlikte sabrettik, birlikte mücadele ettik ve zafere birlikte yürüyoruz. Salgına son darbeyi vuracak olan, aşı ile toplumsal bağışıklığı elde etmektir. Her bir vatandaşımız diğerlerinin aşı olmasını beklemeden aşısını olmalı ve toplumsal bağışıklık hedefinde mücadeledeki yerini almalıdır.” dedi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/gundem/3-doz-asi-icin-yarindan-itibaren-randevu-alinabilecek/2290463

***

EK 1 (1.7.2021): Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: İki doz Bionetch olanlara 3. doz Biontech vuran ülke yok, Bilim Kurulu’nun bu kararını anlamak mümkün değil Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Bilim Kurulu’nun iki doz Biontech aşısı olanlara üçüncü doz aşı olabilme hakkı tanınmasının nedenini anlayamadığını ifade etti. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kararla ilgili yaptığı açıklamada, Sinovac aşısı olanların üçüncü dozda Biontech aşısı olmasının delta varyantına karşı etkili bir koruma için gerekli olduğunun anlaşıldığını belirtti. Ancak Bilim Kurulu’nun iki doz Biontech olanlar için de üçüncü doz aşı olabilme hakkı tanımasının gerekçesini anlayamadığını söyleyen Ceyhan Habertürk TV yayınında yaptığı açıklamada, “Dünyada bunu yapan başka bir ülke yok. Bu yönde bilimsel bir veri de yok” dedi. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-prof-dr-mehmet-ceyhan-iki-doz-bionetch-olanlara-3-doz-biontech-vuran-ulke-yok-bilim-kurulunun-bu-kararini-anlamak-mumkun-degil-11-686-96403.html

***

EK 2 (1.7.2021): Üçüncü dozun gerekliliği henüz belli değil. Üçüncü dozun kullanımını da yorumlayan Cavaleri, üçüncü doz için en uygun zamanlamayı belirlemek üzere aşı geliştiren firmalarla temas halinde olduklarını açıkladı. “Aşıların koruyuculuğunun devamı için destekleyici dozların gerekli olup olmadığı şu anda belli değil.” ifadesini kullanan Cavaleri, buna ilişkin verilerin yaz boyunca değerlendirileceğini kaydetti. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-avrupa-ilac-ajansi-abde-kullanilan-korona-virus-asilarinin-hepsi-varyantlara-karsi-koruyucu-11-681-96411.html

***

EK 3 (2.7.2021): BENGİ BAŞER: “2 doz Biontech aşılama sonrası 3. doz uygulaması henüz dünyada yok… Sadece bazı ülkelerde, bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar ve tedaviler nedeniyle 3. doz yapılan vakalar bulunuyor. Bizdeki yeni uygulama, 2 doz Sinovac uygulananlar içindir.” Kaynak: https://twitter.com/bengibaser/status/1410483719555719169?s=20

***

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Hüseyin nihal atsız dedi ki:

    Banka dozları ne kadar acaba?

  2. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Matematiğe bakın;
    “ Her 4 kişiden birinin aşısı tamamlandı. Çift doz aşısı yapılanların sayısı bugün öğle saatlerinde 1?5 milyona ulaştı. 18 yaş ve üstü nüfusumuzun yüzde 25’i artık aşılı”

    Çocuklar hariç dörtte bir yani toplam nüfusun altıda biri bile aşılı değil nerede kaldı toplum Bağışıklığı?

    Kılavuzu DSÖ olanın….

  3. Faruk Köksal dedi ki:

    Bakanı irtifa kaybetmekte olan uçağın burnunu bir türlü kaldıramayan ve panik halinde tüm butonalara basan bir pilota benzettim. Olmaz böyle şey.

  4. Karabet dedi ki:

    Farklı tür baklava yemek bile rahatsızlık yaratıyor ki aşılarda hem de sadece acil kullanım onayı olan aşılarda çok daha dikkatli olmak gerekmez mi???

  5. Burak dedi ki:

    Zorlamaya giderlerse büyük olay çıkar. Onun dışında kim ne istiyorsa dilediğini yapsın.

  6. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Bozuk saat 🙂

Siz de yorumunuzu paylaşın: