ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN TOPLUMA ALENEN YALAN SÖYLENİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Ben de daha önce “Hastalık geçirenlerin aşılanmasına ve üçüncü doz aşıya gerek yok” diye yazmıştım.

Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/05/10/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/kovid-gecirenlerin-asilanmasina-ve-ucuncu-doz-asiya-gerek-yok/

***

PhD Korcan Ayata‘ nın tivit dizisi:

Üçüncü doz. Hastalıktan sonraki aşılar, 1-2 doz normal aşıdan sonraki ek dozlar gerekli mi? Bu üçüncü doz nereden çıktı? Zaten erken ve kısıtlı sonuçlarla alınmış “acil kullanım” izni, gerçek bir onaymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Alenen topluma yalan söyleniyor.

3. doz olayını da aynı ekip çıkardı. 3. doz ne demek? %95 etkin olduğu söylemen aşının önerilen 2 dozu yeterli değil demek. Bu aşıların süper koruyuculuğu olduğunu söyleyip herkese her şart altında önerip, 2 dozun yeterli olmadığını söyleyenlerin aynı kişiler olması ilginç.

Aşısını satmak isteyen üreticinin bunu söylemesini gayet normal karşılıyorum, burada sorun yok. Şirket bize dürüst davranıyor, çalışmaların devam ettiğini, bilinmeyen sorunlar olabileceği konusunda bizi uyarıyor, bilgilendiriyor.

Peki 2 dozun yetersiz olduğu ve 3. dozla korumanın artacağını gösteren bilimsel bir veri var mı? Yok! Teorik olarak doğru mu? Evet, ne kadar doz, o kadar antikor. Peki en son difteri-tetanos-kızamık vs aşılarından sonra çok vakit geçti, niye onları tekrar olmamız söylenmiyor?

Çünkü artık öğrendik: Varsa yoksa Covid. Diğer aşılar zaten mRNA bile değil, uğraşmaya değmez! Hadi bunu da yedik! Şimdi öyle bir yere geldim ki söyleyeceğim şeyleri duyunca, bu ekstra dozcuların toplumu nereye ittiklerini göreceksiniz.

Meslek hayatımda aynı aşıyı 3-4-5 kez yaptığım oldu. Tabi bunu sadece farelere yaptım. Amaç hayvanlara mümkün olduğu kadar fazla antikor ürettirmekti. Buna hiperimmünizasyon diyoruz. Takdir edersiniz ki kanın belirli bir antikor taşıma kapasitesi var.

Tekrar tekrar koronavirüse karşı aşı olursak, kanımızı koronavirüs antikorlarıyla doldururuz. Arada virüsle de karşılaşırsak bu miktar daha da artar ve çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu süreçte başka patojenlere karşı antikorlarımız azalır, hatta yok olabilir.

Covid’e karşı süper korunup, diğer tüm bulaşıcı hastalıklara çok daha yatkın hale geldiğimiz bir durum. Sonra pandemilerden pandemi beğeniriz. Her soğuk algınlığı sezonunda, SarsCoV2 PCR negatif zatürre hastaları olur, o zaman “grip gibi basit” bir hastalığın gerçeği görülür.

Maske-Mesafe-Hijyen konseptine en güçlü kalem olan AŞI eklendi. 1,5 yıldır arka planda kalan D vitamini, sağlıklı beslenme ve yaşam koşullarını iyileştirme hala göz ardı ediliyor. Kendine iyi bakanlar aşıdan daha çok faydalanıyor, hastalığı daha hafif atlatıyor.

Yani neymiş, öyle 6 ayda, 9 ayda bir rapel yaptırayım, kışa girmeden bir daha yaptırayım, o aşı yeterince korumuyor bir doz da bundan yaptırayım falan çok zekice değilmiş.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405254687343906819?s=20

***

EK 1 (18.6.2021): Corona virüsü ağır geçiren kişilerin yeniden enfekte olma olasılığının yüzde 1’den daha az olduğu açıklandı. University Missouri School of Medicine’den araştırmacılar, corona virüs ile enfekte olan 9 binden fazla hastayla ilgili veriler göz önüne alınırken, iyileştikten sonraki üç ayda veya daha sonrasında yeniden enfekte olup olmadıklarını inceledi. İncelenen toplam 9 bin 119 hastadan sadece 63’ünün ikinci kez corona virüse yakalandığı tespit edilirken, oransal olarak bunun yüzde 0,7’ye denk olduğu bildirildi. Kaynakhttps://www.ntv.com.tr/amp/saglik/arastirma-agir-covid-gecirenlerin-yuzde-1inden-daha-azi-yeniden-enfekte-oluyor,SVZJ7j5LJUKg5CmdyWR9YQ

***

EK 2 (18.6.2021): Toplumun %100’ünü bile aşılasak, virüs aramızdaki yatkınları etkileyerek, yeni mutasyonlarla yayılmaya devam edecek. Bazen içimizde bekleyecek ve uygun koşullar oluştuğunda dalgayı oluşturacak. Bu kadar aşılı ve iyileşmiş varken dalganın büyüklüğünü PCR test sayıları belirler. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405826316860071939?s=20

***

EK 3 (18.6.2021): Profesörler, doktorlar, uzmanlar açıklıyor! Flaş! Flaş! Flaş!… Şu kadar süre çinde toplumun %bilmem ne kadarını aşılarsak 4. dalga olmazmış. İyi de virüsün bundan haberi var mı? Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405773426602569743?s=20

Janssen aşısını tercihimi aşağıdaki linkte yayınlanmış, 27 Aralık’tan beri tutulan verileri değerlendirerek yaptım. Aşı sonrası her türlü etki buradan ulaşabileceğiniz PDF dosyasında raporlanmış. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405459485536276484?s=20

Dünyanın en demokratik bölgesi Avrupa’nın Covid ile birlikte kendi değerlerinden nasıl vazgeçtiğini izledik. Bazı eski haklarımdan yararlanmak için sürekli test yapmam veya aşı olmam gerekecek. Bunun için tek dozluk Janssen’de karar kıldım. Ancak henüz randevu almayı başaramadım. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405459483040571393?s=20

Hangi aşıyı olduğum, hangisini önerdiğim sorularıyla çok sık karşılaşıyorum. İnsanların kafası çok karışık, sebebi ise kişisel çıkarları yüzünden halkı doğru bilgilendirmeyenler, bilgi saklayanlar, yanlı bilgi ile şüphe yaratanlar. Benim kesinlikle yapmak istemediğim şeyler.

Henüz aşı olmadım, Almanya’da yaşıyorum ve inanılmaz bir organizasyon bozukluğu var. Aşılama sayılarından da belli oluyor. Avrupa İlaç Ajansı Mayıs başından beri Sinovac inceliyor ve bence çok ağırdan alıyor.

Yaş 50. Kronik hastalık yok. BMI: 20. Eşimin bilimsel araştırmaları sayesinde, 4 senedir uyguladığım lowcarb/ketojenik diyetle insülin direncimi kontrol altında. Her gün bisiklete biniyorum, önüme gelen merdiveni çıkıyorum. Sigara yok, işlenmiş un-yağ-şeker-alkol çok çok az.

Sinovac hamlesini baştan beri doğru buldum. Bilindik teknoloji, nüfusun hepsi bu tip aşı içeriğini daha önce aldı. Aşı tereddütü yaşayan veya olmak istemeyen insanların endişelerini minimuma indirebilir, oluşabilecek varyantlara karşı koruma sağlayacağını düşünüyorum.

Tüm aile büyüklerim Sinovac oldular ve bir sorunla karşılaşmadılar. Olma imkanım olsa hiç düşünmeden olurum. Zaten kendim olmayı düşünmesem, buradan da önermem. Risk altında bir birey olsaydım seçme lüksüm olmazdı ve ulaştığım ilk aşıyı olurdum.

Dünyanın en demokratik bölgesi Avrupa’nın Covid ile birlikte kendi değerlerinden nasıl vazgeçtiğini izledik. Bazı eski haklarımdan yararlanmak için sürekli test yapmam veya aşı olmam gerekecek. Bunun için tek dozluk Janssen’de karar kıldım. Ancak henüz randevu almayı başaramadım.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405459473553145857?s=20

Neticede yüksek riskli kişiler için hangi aşı olursa olsun, kötü etkileri kafaya takmak manasız. Ulaşabildiğiniz, seçebildiğiniz herhangi bir aşıyı en kısa zamanda olun. Ama gençler ve metabolik sağlığı yerinde olan insanlar bu değerlendirmeleri yapmalı. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1405459487172005888?s=20

***

EK 4 (21.6.2021): Üçüncü doz aşıları Bilim Kurulunda konuştuklarını söyleyen Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Üçüncü dozların etkisine ‘Booster’ diyoruz. Güçlendirici etki gibi düşünülebilir. Belli bir antikor oluştuktan sonra, ondan 6 ila 8 ay sonra yapılacak bir dozla beraber antikor etkisinin pekiştirilmesi, güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu yapılabilir. Sıralamayı düşündüğümüzde sağlık çalışanları, 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk gruplarına göre belli bir sıralamayla yapılabilir. Zaten süreç ilerlediğinde güz döneminde artık koronavirüs bütün dünyada azalırsa örneğin seneye güz dönemine geldiğimizde belki şöyle yapacağız; sağlık çalışanları nasıl sonbaharda influenza aşısı oluyorsak, veteriner çalışanları şarbonla ilgili çalışıyor ve tetanoz aşısı oluyorsa ve vatandaşlar ile 65 yaş üstü büyüklerimiz grip aşısı oluyorsa belki öyle bir sisteme doğru gideceğiz. Daha riskli olanın aşılanacağı bir 2022 güzünden bahsediyorum” dedi.

“Türkiye’nin planlaması içinde var”

Habertürk’e konuşan Prof. Dr. İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an için 3. doz aşının en riskli gruplardan başlayarak sırayla yapılması Türkiye’nin de planlaması içinde var. Dünyada da ekim ayında aşılama başladı. Daha 9 aylık bir süreç söz konusu. Avrupa’da 12 yaş üzeri çocuklara aşının yapıldığını, Amerika’da 16 yaş üzeri çocuklara aşı yapıldığını görüyoruz. Biraz da süreci iyi takip edip karar vermemiz gerekiyor.”

Türkiye’de aşının dünyaya göre biraz geç başladığını kaydeden Prof. Dr. İlhan, “13 Ocak’ta ilk aşılanan gruptaydım. Geç olmasının bir parça avantajı var; olası etkileri ve yan etkileri görüp ikinci dozun planlaması veya üçüncü dozun ne zaman yapılacağı konusuna daha kolay karar vermek. Çünkü bu konudaki bilgi birikimi hızla artıyor. İyi bir değerlendirme yapmak gerekiyor ülkemizdeki insanları için en doğrusu hangisi olacaksa” dedi.

Üçüncü doz farklı aşı olabilir mi?

Üçüncü dozda farklı aşı kullanılabilir mi sorusuna ise Prof. Dr. İlhan, şu yanıtı verdi: “Bunun çok da bir önemi yok çünkü hepsi antikor uyarısı yapıyor. Şöyle düşünmek lazım; aracınıza farklı markalardan benzin almak gibi. O yüzden bir fark olmaz. Bununla ilgili yurtdışında farklı çalışmaları da var. Örneğin ilk iki dozu başka bir aşıyla olmuş, üçüncü dozu başka bir aşıyla olmuş. Sinovac artı BioNTech, BioNTech artı Sinovac gibi. Sonuçlarına baktığımızda niteliksel bir değerlendirme yapılıyor. Önemli olan yüzde 90’dan fazla insanları ağır hasta olmaktan koruması, böyle baktığımızda da etkinliğin her kombinasyonla geçerli olduğunu söylemek mümkün. Buna yerli aşıyı da dahil edebiliriz. O da inaktif aşı. İnşallah gelirse güz döneminde hepimiz üçüncü dozu yerli aşıyla oluruz diye düşünüyorum.

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-prof-dr-mustafa-necmi-ilhandan-ucuncu-doz-aciklamasi-11-686-96205.html

***

EK 5 (21.6.2021): Sputnik V aşısı: Teknolojisi viral aşısı, aynı AstraZeneca ve J&J gibi. Yani mevcut bir virüs, genetik yapısı değiştirilerek, insan hücrelerine girebilecek ama çoğalamayacak hale getiriliyor ve Spike protein üretimini sağlayacak genetik kod ekleniyor.

Rusya’da acil izinle uygulanan Sputnik V aşısının, Sputnik Light adında sadece tek dozluk bir ürünü de geliştirdi. Dolayısıyla bu aşıyı tek doz yaptırmak da bir seçenek olarak değerlendirilebilir.

Sonuçta her zaman yazdığım gibi şu an uygulanan TÜM aşılar test aşamasından geçmektedir. Bu yüzden aşıların belirli risklerini azaltmak amacıyla, cinsiyet veya yaş gruplarında uygulama farklılıkları getirilmesi olağan karşılanmalıdır.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1406880844594266113?s=20

***

EK 6 (3.7.2021): KORCAN AYATA: “-Hastalığı geçirenlerin olması gereken doz miktarı SIFIR. -İlk 2 doz üzerine olunması gereken doz miktarı SIFIR. -Çocuklara ve 25 yaş altı sağlıklı gençlere yapılması gereken doz miktarı SIFIR.” Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1411219540982349825?s=20

***

EK 7 (3.7.2021): KLİMİK 3. doz aşıya dair merak edilenleri yanıtladı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), Covid-19 aşılarıyla ilgili çok sorulan sorular ve yanıtlarını paylaştı. Üçüncü doz aşıyı kimler yaptırmalı? Üçüncü doz aşıdan önce antikorlara baktırmak gerekir mi? Hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanması gerekli mi? İşte yanıtlar…

Üçüncü doz aşı kararını vermek için antikorlarıma baktırmalı mıyım?

Hayır. Mevcut antikor testleri ile belirlenen seviyelerin hangi değerden itibaren ve ne kadar süre koruyucu olduğu bilinememektedir. Ayrıca testlerden kaynaklanan nedenlerle yalancı olarak pozitif sonuç da çıkabilmektedir. Bu nedenle aşı olmak veya olmamak kararı için antikorlarınıza baktırmanıza gerek yoktur.

İki doz BioNTech aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım?

Şimdiki veriler BioNTech aşısının oluşturduğu bağışıklık yanıtının güçlü bir şekilde 9-12 ay devam ettiğini gösterdiğinden 2 doz BioNTech olan kişilerin 9-12 ay boyunca ek doz aşı olmalarına gerek yoktur. Bu kişilerde 3. doz aşıya ihtiyaç olup olmayacağı ve ne zaman olacağı bu konuda yapılmakta olan çalışmaların sonuçlarına ve ortaya çıkabilecek yeni varyantlara göre belli olacaktır. Sadece BioNTech bulunan ülkelerde 2 doz uygulanmaktadır.

İki doz Sinovac aşısı oldum. Ne zaman 3. doz aşıyı olmalıyım? Hangi aşıyı olmalıyım?

İki doz Sinovac aşısı olan kişilerde oluşan bağışıklık yanıtının 3-6 ay içerisinde giderek azaldığı gözlenmektedir. Ayrıca Sinovac aşısının tüm dünyada birkaç ay içinde hakim hale gelmesi beklenen Delta varyantına karşı etkisi de sınırlı gözükmektedir. Bu nedenlerle iki doz Sinovac aşısı olanların ikinci dozdan 3-6 ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır.

Bu kişilerde 3. doz aşı Sinovac ile uygulanabilir. Ancak Delta varyantına karşı koruyuculuğu sağlamak açısından, özellikle sağlık çalışanları, kalabalık yerlerde çalışanlar gibi virüsle karşılaşma olasılığı yüksek kişilerin, ayrıca daha güçlü bağışıklık oluşturduğu için ileri yaştaki kişiler ve bağışıklık yetmezliği olanların 3. doz aşıyı BioNTech ile olması tercih edilmelidir.

BioNTech aşısı ileri yaştaki kişilerde daha çok yan etki yapıyor mu?

BioNTech aşısının yan etkileri yaş ilerledikçe azalmakta buna karşın koruyuculuğunda ise önemli bir değişiklik olmamaktadır. Sinovac aşısının koruyuculuğu ileri yaştaki kişilerde azaldığından ileri yaş grubunda ülkemizdeki aşılardan BioNTech aşısının uygulanması önerilir.

Hastalığı geçirmiş olan kişilerin aşılanması gerekli mi? Ne zaman aşılansınlar?

Bugüne kadarki bilimsel veriler hastalığı belirtili olarak geçiren kişilerde bağışıklığın yaklaşık 6-12 ay devam ettiğini göstermekle birlikte zamanla koruyuculuğun azalması söz konusu olduğundan hastalığı geçiren kişilerin 3-6 aydan itibaren aşılanabilecekleri düşünülmektedir.

Hastalığı geçirmiş olanlar hangi aşıyla aşılansınlar?

Hastalığı geçirmiş olan kişilere 3-6. aydan itibaren tek doz BioNTech aşısının uygulanması ile yüksek düzeyde bağışıklık yanıtı oluştuğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Daha az sayıda veri olmakla birlikte hastalığı geçirmiş olan kişilere iki doz olmak kaydıyla Sinovac aşısı uygulamasının da yüksek düzeyde bağışıklık sağladığı gösterilmiştir. Bu konuda kesin öneride bulunmak için hastalığı geçirenlere tek doz BioNTech veya iki doz Sinovac uygulamalarından hangisinin daha faydalı olacağını araştıran çalışma sonuçlarına ihtiyaç vardır. Ancak eldeki verilerle Delta varyantının yayılmasının önlenmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasının engellenebilmesi için hastalığı geçirenlere 3-6 ay sonra BioNTech aşısının uygulanması daha akılcı görünmektedir.

İki doz aşıdan sonra COVID geçirdim. Üçüncü doz aşımı ne zaman olmalıyım?

Bir veya iki doz sonrasında COVID geçiren kişiler tıpkı aşılanmamış ve COVID geçirmiş kişiler gibi hastalıktan sonra 3-6. aydan itibaren aşılanabilecekleri düşünülmektedir. Bir doz Sinovac aşısından sonra COVID geçirmiş olanların 3-6. aydan itibaren olacakları aşı birinci dozla aynı aşı olabileceği gibi hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi ve yeni varyantların ortaya çıkmasının engellenebilmesi açısından BioNTech aşısı olmaları doğru olacaktır.

Kaynak: https://www.haberturk.com/klimik-yanitladi-iste-3-dozasiya-dair-merak-edilenler-haberler-3121869

***

EK 8 (3.7.2021): Üçüncü doz hangi aşı olmalı.

3. doz uygulaması doğru ve yerinde bir uygulama. Ama sadece ilk iki dozunu Sinovac’la olanlar için. Bir anlamda Sağlık Bakanlığı’nın “Biz aslında yanlış aşıya para ödemişiz” itirafı. Çünkü 4. faz anlamına gelen aşılama kampanyası gösterdi ki, Sinovac çok etkili olmamamın yanı sıra, etkisi kısa süreli bir aşı. Bunu en iyi sağlık çalışanları üzerinde gördük. Sinovac ile aşılanan pek çok sağlık çalışanı COVID 19’a yakalandı. O yüzden başta sağlık çalışanları olmak üzere 3. doz aşı yapılması doğru bir karar.

3. dozun yapılması gerektiğini ve ilk iki dozda bile farklı aşıların uygulanmasının daha iyi sonuç verdiğini araştırmalara dayanarak ilk yazan ve Türkiye’nin gündemine sokan kişi olarak bu yapılanı çok doğru buluyorum. Okuduğum onlarca saygın araştırma, özellikle Sinovac gibi inaktif aşılarda 3. dozu gerekli görüyor. Yine okuduklarıma dayanarak şunu da söylemeliyim. İlk iki dozunu Sinovac olduysanız 3. dozunuzu eğer mümkünse Biontech aşısı olarak yaptırmaya çalışın. İki doz Sinovac üzerine bir doz Biontech aşısı çok yüksek antikor değerlerine ulaşmanızı sağlıyor. İki dozunuzu da Biontech olduysanız 3. dozunuzu yaptırmak için acele etmenize gerek yok. Hatta belki hiç gerek olmayacak.

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3121939-3-doz-hangi-asi-olmali

***

EK 9 (13.7.2021): En azından şimdilik, ABD’ li bilim adamları aşı üreticisi Pfizer’in Amerikalıların yakında COVID-19 aşı takviye dozlarına ihtiyaç duyacağı yönündeki konuşmasına aldırış etmiyor. Kaynak: https://twitter.com/Medscape/status/1415040587376513026?s=20

***

EK 10 (12.8.2021): Tam olarak aşılanmış olan (1 doz Johnson & Johnson veya Moderna ya da Pfizer’ in mRNA aşılarından 2 doz) Amerika’ lıların şu anda destekleyici bir doza ihtiyacı yoktur. Kaynaklar:

1. https://www.hhs.gov/about/news/2021/07/08/joint-cdc-and-fda-statement-vaccine-boosters.html

2. https://www.bostonglobe.com/2021/08/09/nation/heres-why-doctors-say-you-shouldnt-get-covid-19-booster-shot-yet/

***

EK 11 (16.8.2021): FAHRETTİN KOCA “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. Doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda.” Kaynak: https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1425515356622397443?s=20

***

EK 12 (18.8.2021): FAHRETTİN KOCA “3 doz aşı olmuş kişilerin 2 doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanmalara göre ve hastaneye yatma ve yoğun bakıma yatma oranlarına göre çok daha iyi korunduğu anlaşıldı.” Kaynak: https://twitter.com/gazetesozcu/status/1428037310378090501?s=20

Resim

***

EK 13 (17.1.2022): İsrailli uzmandan 4. doz uyarısı: Çok tekrarlanan Covid-19 aşısı zararlı olabilir.

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 4. doz aşı tartışmaları devam ederken, bilim insanları bunun insan vücuduna zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bazı uzmanlar, aşıların çok sık uygulanmasının bağışıklık sisteminin gelecekteki varyantlarla mücadele etme yeteneğini azaltabileceğine dikkat çekiyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden (Technion) immünoloji profesörü Doron Melamed, 4. aşının aynı antijenlerle vücudun yeni varyantlara yanıt vermesini zorlaştırabileceğini söyledi. Hadassah Tıp Merkezi’nde epidemiyolog ve Kudüs İbrani Üniversitesi profesörü Ronit Calderon-Margalit de “İlk üç aşıyı yaptırmış kişilere dördüncüyü uygulamak yerine, hiç olmayanları aşılamak daha etkili olurdu” dedi.

Bağışıklık sistemi yorgunluğu

Çok fazla aşının kısa dönemde bağışıklık sistemi yorgunluğuna neden olabileceğini belirten Melamed, “Bir aşı yaptırdığınızda bağışıklık sistemi hafıza hücreleri adı verilen çok özelleşmiş ve spesifik hücreler üretir. Aynı zamanda, özgünlüklerini değiştirebilen esnek bir hücre bölmesine sahip olmaya devam ederler. Esnek bölmenin korunması çok önemli çünkü bu, virüs mutasyona uğrarken en verimli yanıtı sağlıyor.” diye konuştu.

Virüslerin sürekli mutasyona uğrayıp ‘gripte olduğu gibi” evrimleştiğine dikkat çeken Melamed, “İnsanları aynı aşı ve aynı antijenlerle dördüncü kez aşıladığımızda, bağışıklık sisteminin oldukça spesifik hücrelerini esnek olanlar pahasına güçlendiriyoruz. Bu, yeni değişkenlere yanıt vermenin çok daha zor olduğu bir duruma yol açabilir; bağışıklık sistemi değişerek esnekliğini kaybeder.” dedi. Bağışıklık sistemi yorgunluğunu açıklayan bu teorinin evrensel olarak kabul edilmemesine rağmen, dünya çapındaki epidemiyologlar arasında giderek daha popüler hale geldiğini vurgulayan Melamed, “çok tekrarlanan aşılamanın sonunda zararlı olabileceği” sonucuna vardığını kaydetti. “Hayatta bir kez aldığımız aşılar var ve her beş yılda bir yaptırmamız gereken aşılar var” diyen Melamed, Covid-19 aşısı için de uygun programa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dördüncü doz virüsün yayılmasını durdurur mu?

İsrailli Ynet haber sitesine konuşan Ronit Calderon-Margalit, dördüncü aşının virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilgi olmadığını kaydetti. Yeni durumla ilgili kararın “geçmişte yapılan aşıların yayılmayı önlemedeki başarısına dayandığının” altını çizen Calderon-Margalit, “Omicron yayılmaya başlamadan önce sınırları kapatarak birkaç hafta zaman kazandık. Bence bu zamanı dördüncü doz üzerinde çalışmak için kullanmak iyi bir seçim olurdu.” dedi. İlk üç aşıyı olmayanların hiç aşı olmamaya eğilimli olduğunu belirten Calderon-Margalit, “Onları aşılayarak, dördüncü bir aşı kampanyasına yatırım yapmaktan daha fazlasını kazanacağız.” ifadesini kullandı. İsrail, beşinci koronavirüs dalgası döneminde dünyada koronavirüs aşısının dördüncü aşısını geniş çapta uygulama kararı alan ilk ülke olmuştu.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2022/01/17/israilli-uzmandan-4-doz-uyar-s-cok-tekrarlanan-covid-19-as-s-zararl-olabilir

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Haldun Korkmaz dedi ki:

    Korcan hoca da tıpkı Ahmet hoca gibi iki doz aşınızı olun üçüncüye gerek yok, kovid olmuşsanız aşıya hiç gerek yok demek istiyor.

  2. Serdengecdi dedi ki:

    Bunları yıllardır anlatıyoruz.
    Amma velakin;
    summun, bukmun, umyun fehum la yerciun…

  3. Ali Naci dedi ki:

    Avrupa İlaç Ajansının resmi corona aşı ölüm rakamları 10570 kişi!
    Ama Türkiye’de sıfır!
    Burada bir tuhaflık yok mu
    Türkiye’de aşıların verdiği hasar ve ölümler takip edilip, veriler neden kaydedilmiyor

    https://twitter.com/SahteKahraman10/status/1405453320517566467?s=20

  4. Ali Naci dedi ki:

    Sağlık Bakanının Asıl Yapması Gerekenler
    25 Milyar Dolarlık İlaç Harcamasını Azaltacak Öneriler Sunmalı
    4.9 Milyar Dolarlık Kanser İlaçlarına Para Ödemek Yerine Kanserin Nedenlerini Durdurmalı
    Mısır Şurubu ve GDO’lu Ürünlerin Satışını Durdurmalı

    https://twitter.com/SahteKahraman10/status/1405430624987590660?s=20

Siz de yorumunuzu paylaşın: