UĞUR ŞAHİN’İN GÖRÜŞLERİ DE MUTASYONA UĞRADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK: “mRNA aşıları ilk çıktığında hem antikor hem hücresel bağışıklık sağladığı bildiriliyordu. Zamanla, hücresel bağışıklık unutuldu, sadece “giderek azalan” antikorlar üzerinden değerlendirmeler başladı. Acaba neden?”

***

12 Kasım 2020′ de aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu…

27 Şubat 2021′ de Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Uğur Şahin 

31 Mart 2021′ de: Yaz ayında daha sert bir kapanma olabilir 

23 haziran 2021′ de: Üçüncü doz takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz

13 Temmuz 2021′ de gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebiliriz.

14 temmuz 2021′ de üçüncü doz mRNA aşıları olmadan koronavirüs salgının kontrol altına alınamayacağını söylemiş. “Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak” diyen Şahin, “Bunu da üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm” ifadelerini kullanmış (1).

Gelin Uğur Şahin’ in son sekiz ay içindeki açıklamalarına bir göz atalım.

BBC: 12 Kasım 2020

Koronavirüs aşısı çalışmalarında ilk klinik deneylerden başarılı sonuçlar aldığını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının koronavirüs salgınını bitireceğinden emin olduğunu söyledi (2). 

Hürriyet: 27 Şubat 2021:

Alman medyasına konuşan ilaç şirketi Biontech’in kurucusu Prof. Uğur Şahin, Mayıs sonunda ya da Haziran ayının başında Kovid-19 vaka ve can kaybı sayısının kalıcı ölçüde düşeceğini ve normal yaşama dönülebileceğini söyledi.

Şahin, koronavirüs aşısı sayesinde virüsün insan vücudundaki gelişiminin engellendiğini ifade ederken koronavirüs aşısının her iki yılda bir tekrar edilmesi gerektiğini de ayrıca belirtti (3).

Medimagazin: 31 Mart 2021

Uğur Şahin’den uyarı: Yaz ayında daha sert bir kapanma olabilir (4).

İndependent Türkçe: 10 Mayıs 2021

Eleştirilerin odağındaki BioNTech: Fiyatları kâr amacı gütmeyecek şekilde düşürmeye hazırız. Şirket patent haklarından feragat etmenin salgını bitirmede etkili olacağı fikrine hâlâ katılmıyor (5). 

Deutsche Welle: 23 Haziran 2021

BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” dedi (6).

Sabah: 13 Temmuz 2021

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebileceklerini açıkladı (7).

Gelelim neticeye

Virüs gibi Uğur Şahin’ in görüşlerinin de mutasyona uğradığını görüyoruz. 

Kaynaklar:

1. https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-ugur-sahinden-ucuncu-doz-cagrisi-1852405

2. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54919704

3. https://www.hurriyet.com.tr/dunya/normale-donus-mujdesi-ugur-sahin-tarih-verdi-41750926

4. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-ugur-sahinden-uyari-yaz-ayinda-daha-sert-bir-kapanma-olabilir-11-686-95078.html

5. https://www.indyturk.com/node/356856/sa%C4%9Flik/ele%C5%9Ftirilerin-oda%C4%9F%C4%B1ndaki-biontech-fiyatlar%C4%B1-k%C3%A2r-amac%C4%B1-g%C3%BCtmeyecek-%C5%9Fekilde

6. https://www.dw.com/tr/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-delta-varyant%C4%B1na-kar%C5%9F%C4%B1-etkili/a-58006510

7. https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/07/13/gerekirse-100-gunde-yeni-bir-asi-gelistirilebilir

Prof. Dr. Uğur Şahin'den ‘üçüncü doz’ çağrısı

***

Cumhuriyet‘ in haberi:

Pfizer ile ortaklaşa Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech’in CEO’su ve kurucu ortaklarından Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’de Boston Globe Media bünyesinde kurulan sağlık haber sitesi Stat News’ün düzenlediği bir etkinlikte konuştu.

Şahin, dünyanın, destekleyici üçüncü doz mRNA aşıları olmadan koronavirüs salgının kontrol altına alamayacağını söyledi. “Günün sonunda hedefimiz ve en önemli olan şey salgını kontrol altına almak” diyen Şahin, “Bunu da üçüncü doz destekleyici aşı olmadan gerçekleştiremeyiz. Bu benim çok sıkı savunduğum görüşüm” ifadelerini kullandı.

‘AŞI OLDUKTAN 4-6 AY SONRA ANTİKOR SEVİYESİ AZALIYOR’

Antikor tartışmasına da değinen Uğur Şahin, “Aşı olduktan 4 ile 6 ay sonra antikor seviyelerinin düştüğüne dair kanıtlar var. Şunu belirtmek gerekir ki, aşı olanların Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirdiğini söyleyemeyiz. Fakat belli bir süre sonra aşının, ağır hastalığa karşı yarattığı korumada biraz azalma, çok ufak bir azalma olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Şahin ayrıca, “Dolayısıyla üçüncü bir destek aşısı bağışıklığı yenilemeye, tam bağışıklık sağlamaya yardımcı olacaktır. Böylelikle kış mevsiminde aşı olanlar arasında hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

Etkinlikte açıklamalarda bulunan bir diğer isim olan Pfizer’ın aşı araştırma ve geliştirme bölümü başkanı Kathrin Jansen de, “Şu an elimizde veriler var ve ona göre Covid-19 destekleyici aşıları geliştirip test ediyoruz. Burada amaç para kazanmak değil” dedi. Jansen, yaptıkları araştırma sonuçlarını ve verileri kamuoyu ile paylaşacaklarını da duyurdu.

Kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/prof-dr-ugur-sahinden-ucuncu-doz-cagrisi-1852405

***

EK 1 (12.9.2021): Dr. Türeci de mRNA metoduyla geliştirilen aşının yüksek HIZLA PİASAYA ÇIKMASININ, ilgili yetkililerin aciliyet konusunda net bir anlayış göstererek birlikte çalışma yapmalarından kaynaklandığını söyledi.

HIZLA İNSANLIĞIN HİZMETİNE SUNULMASININ demesini beklerdim.

https://www.mynet.com/prof-dr-ugur-sahin-den-dikkat-ceken-aciklama-organlarin-genclestirilmesi-mumkun-olabilecek-110106853402

***

EK 2 (3.10.2021): “Şahin ve Türeci aşılarıyla milyonlarca hayatı kurtarma imkanına sahipti. Oysa onlar milyarlarca dolar kâr yapmayı seçti.” We believe in reserving the @NobelPrize for those who “have conferred the greatest benefit to humankind”. Prof. Şahin and Dr. Türeci had the ability to save millions of lives with their COVID vaccine. Instead they chose to create billions of dollars in profits.

Resim

Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1444601555424923649?s=20

***

EK 3 (19.10.2021): FATİH ALTAYLI: Tutarsız bir Uğur Şahin

Sinovac aşısının etkinlik süresinin birkaç ay ile sınırlı olduğunun ortaya çıktığı günlerde Biontech’in kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’ın açıklamaları vardı.

“Merak etmeyin. Biz Sinovac gibi değiliz. Bizim etkinliğimiz birkaç yıl sürecek” açıklamaları.

Hatta İsrail’de yapılan ve aşının etkinliğinin 7 ay sonra azaldığını gösteren çalışmalardan sonra bile “3. doza gerek yok” demeyi sürdürdü.

Şimdi ise büyük bir dönüş yaparak “3. doz yapılmalı” diyor.

Bir bilim insanının böylesine taban tabana zıt açıklamalar yapması sadece ve sadece aşı karşıtlarının işine yarıyor.

Aşıyı üretenlerin güvenilir insanlar olmadığının kanıtı haline getiriliyor.

Oysa bilimde özellikle de sağlık bilimlerinde böylesine kesin konuşmak zaten hatalı. Kesin konuşup kısa süre sonra bambaşka konuşmak ise bilim adamlığı ile bağdaşacak bir durum değil.

Uğur Şahin böyle konuştukça birdenbire bilim adamlığından çıkıp malını daha fazla satmaya çalışan çığırtkan gibi algılanmaya başlıyor.

Komplo teorisyenlerine malzeme veriyor.

“Ama ben mutantlardan ötürü 3. doz demeye başladım” diyebilir.

Ama mutantların olacağı zaten baştan belli.

Mutasyon geçirmeyen virüs mü var.

Bunu hepimizden daha iyi onun bilmesi gerekmez mi!

3. doz meselesine gelince.

Bu konularda çok okuyan ve çok araştıran biri olarak şunu söyleyebilirim.

İki Biontech olanlar ikinci dozun üzerinden en az 6 ay geçtikten sonra bir doz daha olabilirler.

Sağlık Bakanlığı’nın buna bir an önce karar vermesi lazım.

Bu yazımı “Altaylı da aşı karşıtı oldu” diye yorumlayacak olan aptallar için de söyleyeyim.

Sonuna kadar aşıdan yanayım.

Çünkü aşı hayat kurtarıyor.

Kesin.

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3225886-tutarsiz-bir-ugur-sahin

***

EK 4 (19.10.2021): Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadelede etkili olan aşılardan BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Şahin’den önemli açıklamalar geldi. Şahin, “Üçüncü doz aşı, hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak” açıklamasında bulundu. Dr. Özlem Türeci, “Bir süre daha virüsle yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız. Virüsün korkutucu kısmı ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.

BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci, Yunan basınına konuştu. BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Şahin, “Üçüncü doz aşı, hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak” açıklamasında bulundu. Prof. Dr. Şahin, ikinci dozun ağır hastalıklara karşı koruma sağladığını söyledi. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü dozun antikor seviyesini yükselteceğini belirtti ve üçüncü doz aşı olmadan hastalığın bulaşmasının devam edeceğini kaydetti.

“BU BİZİM YENİ NORMALİMİZ OLACAK”

Şahin ve Türeci çiftine salgının ne zaman biteceği de soruldu. Bunun üzerine Türeci, “Bir süre daha virüsle yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız. Virüsün korkutucu kısmı ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı. İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, BioNTech/Pfizer gelecek yıl aşı satışlarını ikiye katlayacak ve 54 buçuk milyar dolar değerinde satış yapacak.

Kaynak: https://www.haberturk.com/prof-dr-sahin-3-doz-hastaligin-bulasmasini-tamamen-durduracak-haberler-3226208

***

EK 5 (9.12.2021): Şahin: Gelecek yaz normale dönebileceğimize inanıyorum. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/deniz-zeyrek/sahin-gelecek-yaz-normale-donebilecegimize-inaniyorum-6802422/

***

EK 4 (15.12.2021): TUTARSIZ BİR UĞUR ŞAHİN

Kaynak: https://www.haberturk.com/yazarlar/fatih-altayli-1001/3225886-tutarsiz-bir-ugur-sahin

***

EK 5 (25.12.2021): HAŞMET BABAOĞLU “Gerçekten garip! Omicron varyantı yayılıyor, medya hemen “Uğur Şahin haklı çıktı” manşeti atıyor. Şimdiye kadar yapılmış aşıların etkisinin kaybolduğunu gösteren araştırmalar tamamlanıyor, ne alakası varsa haber kanallarında bu bilgi de “Uğur Şahin haklı çıktı” sözleriyle aktarılıyor. Pandeminin önümüzdeki yıl biteceği iddiaları ile 2024’e kadar aynı koşullarda yaşayacağımızı söyleyen haberler aynı başlıkla veriliyor: “Uğur Şahin haklı çıktı!” İçeriğe bakıyorsun, başlıkla uzaktan yakından ilgisi yok. Soruyorum şimdi: Arkadaşlar, iyi misiniz? Uğur Şahin’in bizzat sizin bu halinizle de ilgili bir açıklaması var mı?”

Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/babaoglu/2021/12/25/cumartesi-notlari-gelecek-cocuklarla-gelir

***

EK 6 (25.12.20201): AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA “Uğur Şahin haklı çıktı!”

ResimResim

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1474808177862533127?s=20

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Oğuz dedi ki:

    Uğur Şahin’ in varyantlarına da kovid varyantlarına verildiği gibi özel isim vermek gerekecek.

  2. Erman Kaya dedi ki:

    Aşıları ilk çıktığında hem antikor hem hücresel bağışıklık yanıtları yarattığını söyleyenler şimdi aşının hücresel bağışıklığını ağızlarına almaz oldular. Antikor cevaplarının azalması gayet normaldir, bu bağışıklığın azaldığı anlamına gelmez. Bir enfeksiyonda veya aşı yapıldığında ortaya çıkan ateş nasıl ömür boyu devam etmiyorsa, vücudun da normale gelmesi için antikor cevaplarının azalması beklenen bir durumdur.

  3. wisdomlover dedi ki:

    Bravo hocam. Böyle yazılara ve incelemelere çok ihtiyacımız var maskeleri düşürmek için. Teşekkürler

  4. Hasan Yılmaz dedi ki:

    Toplum doktorun kutsal olmadığını, ticaret yaptığını anlayıncaya kadar bu iş ne üç doz ne de dört veya beş dozla sonlanmaz çünkü ilaç ve tıpsanayı ve onların icracısı doktor herkesten fazla parayı sever.

Siz de yorumunuzu paylaşın: