DSÖ, KOVİD-19’UN KÖKENİNE İLİŞKİN YENİ ARAŞTIRMA EKİBİ KURDU/ÇİN YENİ İNCELEME ÇAĞRILARINI REDDETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Salgını eline yüzüne bulaştıran Dünya Sağlık Teşkilatı (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine ilişkin çalışmalara devam etmek için yeni ekip oluşturmuş (1).

Çin de “DSÖ’nün Kovid-19’un kökenlerine yönelik yeni inceleme çağrılarını reddetmiş”.

Gülmeli mi ağlamalı mı acaba?

Bir tiyatro oynanıyor. 

Komedi mi trajedi mi, ben bilemedim, siz karar verin.

***

Anadolu Ajansı’ ndan Bayram Altuğ’ un haberi:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenine ilişkin çalışmalara devam etmek için yeni ekip (heyet) oluşturdu.

Kovid-19’un kökenlerini araştırmak için Vuhan’daki saha çalışmalarına öncülük eden DSÖ uzmanlarından Peter Embarek’in Danimarka’da bir televizyonda dün yayımlanan belgeselde, “sıfırıncı hastanın” Vuhan Viroloji Enstitüsünden bir çalışan olabileceğini açıkladı.

Embarek, yarasalara ilişkin çalışmalar yapan ve sahada numune toplayan bir araştırmacının salgının sıfır noktası olması hipotezinin oldukça kuvvetli olduğunu vurguladı.

Saha çalışmalarına katılan Çinli meslektaşlarının elde edilen bulgularının sunumunu etkilediğini vurgulayan Embarek, Çinli yetkililerin laboratuvar sızıntısı hipotezini düşürmesi için soruşturmaya baskı yaptığını aktardı.

Embarek’in bu açıklamalarının ardından DSÖ yazılı açıklama yaparak, Kovid-19’un kökenine ilişkin çalışmalara devam etmek için kısaca “SAGO” adı verilen yeni bir ekip (heyet) oluşturulduğunu duyurdu.

Açıklamada, Embarek’in açıklamalarına değinilmedi.

Çin’de yapılan çalışmalara ilişkin raporun martta yayımlandığı anımsatılan açıklamada, raporda Kovid-19’un kökenine ilişkin çalışmaların gelecekte de devam etmesi gerektiğinin belirtildiğine işaret edildi.

“Kovid-19’un kökenini bilmek hayati”

DSÖ’nün tüm hükümetleri Kovid-19’un kökenlerine yönelik çalışmaları hızlandırmak ve “durumun politik niteliğini yok etmek için” iş birliği yapmaya çağırdığı açıklamada, “DSÖ, SARS-CoV-2’nin kökenine yönelik araştırmaların suçlama, parmakla gösterme veya siyasi puan verme pratiği olmadığını ve olmaması gerektiğini yineler.” ifadesi kullanıldı.

Çin ve DSÖ’ye üye bazı ülkelerin DSÖ’ye virüsün “laboratuvar hipotezine” ilişkin DSÖ ile irtibata geçtiği aktarılan açıklamada, bu ülkelerin köken çalışmasının siyasallaştırıldığı veya DSÖ’ye siyasi baskı yapıldığı görüşünü belirttikleri kaydedildi.

Açıklamada, gelecekteki virüslere karşı tedbirler açısından Kovid-19 salgınının nasıl başladığını bilmenin hayati önem taşıdığı kaydedildi.

DSÖ-Çin raporu

DSÖ-Çin ortak çalışmasıyla Kovid-19’un kökenine ilişkin açıklanan raporda, Kovid-19’un yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı öne sürülmüştü.

Raporda, Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimali ise “en düşük ihtimal” olarak gösterilmişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalinin “en düşük” hipotez olduğunun iddia edildiği DSÖ raporuna ilişkin, “Bu değerlendirmenin yeterince kapsamlı olduğuna inanmıyorum. Daha sağlam sonuçlara ulaşmak için daha fazla veri ve çalışmaya ihtiyaç duyulacak.” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/dso-kovid-19un-kokenine-iliskin-yeni-arastirma-ekibi-kurdu/2333300

Çin, DSÖ'nün Kovid-19'un kökenlerine yönelik yeni inceleme çağrılarını reddetti

***

Anadolu Ajansı’ ndan Emel Öz’ ün “Çin, DSÖ’nün Kovid-19’un kökenlerine yönelik yeni inceleme çağrılarını reddetti” başlıklı haberi:

Çin, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenleri hakkında yeni bir soruşturma başlatılması yönündeki çağrılarını reddetti.

Global Times’daki habere göre, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Caoşü, DSÖ’nün Kovid-19’un kökenleri hakkında yeni bir inceleme yapılması yönündeki çağrılarını reddederek, virüsün kaynağını bulma konusunda “siyasi” çabalar yerine “bilimsel” çabaları tercih ettiklerini bildirdi.

DSÖ ve Çin ortak raporunun sonuçları ve tavsiyelerinin uluslararası toplum ve bilim camiası tarafından kabul edildiğini belirten Ma, “Gelecekteki küresel izlenebilirlik çalışmaları, yeni bir rapora başlamak yerine yalnızca bu rapora dayanarak gerçekleştirilmelidir ve gerçekleştirilebilir.” ifadesini kullandı.

DSÖ’den yeni ekip

DSÖ, yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsün kökenine ilişkin çalışmalara devam etmek için kısaca “SAGO” adı verilen yeni bir ekip oluşturulduğunu duyurmuştu.

DSÖ’nün tüm hükümetleri Kovid-19’un kökenlerine yönelik çalışmaları hızlandırmak ve “durumun politik niteliğini yok etmek için” iş birliği yapmaya çağırdığı açıklamada, “DSÖ, SARS-CoV-2’nin kökenine yönelik araştırmaların suçlama, parmakla gösterme veya siyasi puan verme pratiği olmadığını ve olmaması gerektiğini yineler.” ifadesi kullanılmıştı.

Çin ve DSÖ’ye üye bazı ülkelerin, DSÖ’ye virüsün “laboratuvar hipotezine” ilişkin DSÖ ile irtibata geçtiği aktarılan açıklamada, bu ülkelerin köken çalışmasının siyasallaştırıldığı veya DSÖ’ye siyasi baskı yapıldığı görüşünü belirttikleri kaydedilmişti.

Açıklamada, gelecekteki virüslere karşı tedbirler açısından Kovid-19’un nasıl başladığını bilmenin hayati önem taşıdığı aktarılmıştı.

DSÖ-Çin raporu

DSÖ-Çin ortak çalışmasıyla Kovid-19’un kökenine ilişkin açıklanan raporda, Kovid-19’un yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı öne sürülmüştü.

Raporda, Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimali ise “en düşük ihtimal” olarak gösterilmişti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalinin “en düşük” hipotez olduğunun iddia edildiği DSÖ raporuna ilişkin, “Bu değerlendirmenin yeterince kapsamlı olduğuna inanmıyorum. Daha sağlam sonuçlara ulaşmak için daha fazla veri ve çalışmaya ihtiyaç duyulacak.” açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/cin-dsonun-kovid-19un-kokenlerine-yonelik-yeni-inceleme-cagrilarini-reddetti/2333742

***

EK 1 (13.8.2021): Baş araştırmacının iddiası: Çin, DSÖ ekibine laboratuvar sızıntısı teorisini reddetmesi için baskı yaptı. Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2023.Makale: Covid-19: China pressured WHO team to dismiss lab leak theory, claims chief investigator

***

EK 2 (26.8.2021): Kovid’in kökenleri hakkında sorular soran bilim adamı Alina Chan, sert eleştirilerle karşı karşıya kaldı. Kaynak: https://twitter.com/NYTHealth/status/1430717410236145667?s=20

***

EK 3 (8.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Yeni belgeler… Virüs! Yapay mı?; Doğal mı? NIH’in getirdiği yasağın Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası gereği kaldırılması ile ortaya saçılan kirli ilişkiler… Fauci’nin müdürü olduğu kurum NIAID, Wuhan Viroloji Enstitüsü ve Ecohealth’in kirli ilişkisi… theintercept.com/2021/09/06/newKaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1435485439788339201?s=20

***

EK 4 (30.9.2021): Wall Street’in haberine göre, DSÖ yetkilileri, Bilimsel Danışma Grubu kurulduğunu ve ilk görevlerinden birinin koronavirüsün Çin’in Wuhan şehrindeki bir laboratuvardan çıkıp çıkmadığını tespit etmek olduğunu söyledi. Ekibin; laboratuvar güvenliği uzmanları, biyogüvenlik uzmanları ve genetikçiler ile hayvan hastalıkları uzmanları dahil olmak üzere 20 uzmandan oluşacağı bildirildi. Bir DSÖ yetkilisi, yeni ekibin “önceliğinin ilk raporların tespit edildiği ülkede veri ve erişim olması gerektiğini” belirtti.

DSÖ-Çin raporu

DSÖ-Çin ortak çalışmasıyla Kovid-19’un kökenine ilişkin açıklanan raporda, Kovid-19’un yarasalardan insanlara başka bir hayvan yoluyla bulaştığı öne sürülmüştü. Raporda, Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimali ise “en düşük ihtimal” olarak gösterilmişti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise Kovid-19’un laboratuvardan çıkma ihtimalinin “en düşük” hipotez olduğunun iddia edildiği DSÖ raporuna ilişkin, “Bu değerlendirmenin yeterince kapsamlı olduğuna inanmıyorum. Daha sağlam sonuçlara ulaşmak için daha fazla veri ve çalışmaya ihtiyaç duyulacak.” açıklamasını yapmıştı. Çin, DSÖ’nün Kovid-19’un kökenleri hakkında yeni bir soruşturma başlatılması yönündeki çağrılarını reddetmişti.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/dso-kovid-19un-kokenine-iliskin-arastirmalarina-tekrar-baslayacak/2376840

***

EK 5 (8.10.2021): Çin, ilk Wuhan virüsü vakalarını Aralık 2019’da bildirdi. Ancak bir araştırma, Çin’in Hastalık Kontrol Merkezi ve Çin üniversitelerinin Mayıs 2019’da Hubei’de PCR testleri satın aldığını gösteriyor. Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=PS41mreWkA0

***

EK 6 (8.10.2021): Çin, ilk Wuhan virüsü vakalarını Aralık 2019’da bildirdi. Ancak bir araştırma, Çin’in Hastalık Kontrol Merkezi ve Çin üniversitelerinin Mayıs 2019’da Hubei’de PCR testleri satın aldığını gösteriyor. Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=PS41mreWkA0

***

EK 7 (17.10.2021): Bir analist, DSÖ’nün koronavirüsün kökenine ilişkin soruşturmasının önündeki en büyük engel, Çin’in işbirliği yapma konusundaki isteksizliği olmaya devam ediyor: “Bu yeni grup istediği tüm kıvrak ayak figürlerini yapabilir, ancak Çin işbirliği yapmayacak” Kaynak: https://twitter.com/NYTHealth/status/1449613245053079553?s=20

***

EK 8 (12.1.2022): HİKMET GEÇKİL ” Çanlar kimin için çalıyor!!!  Virüsün (orijinal virüsün!) lab sızıntısı, genetik manipülasyon, WIV’ye akan paralar konusunda sıkıştığı köşeden, görevi bırakarak paçayı kurtaran (şimdilik!) NIH direktörü, giyotinin ucunda İtalyan’ı bıraktı!!!

Resim

Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1481207083248795655?s=20

***

EK 9 (11.3.2022): Yüzyılın itirafı: DSÖ, Ukrayna’ya hastalığın yayılmasını önlemek için sağlık laboratuvarlarında patojenleri yok etmesini tavsiye ettiğini söyledi. Özrü kabahatinden büyük! Kartlar yeniden dağıtılmalı.

Kaynak: https://www.reuters.com/world/europe/exclusive-who-says-it-advised-ukraine-destroy-pathogens-health-labs-prevent-2022-03-11/

***

EK 10 (20.9.2022): Dünyanın önde gelen tıp dergisi BMJ, Kovid pandemisinin bir laboratuvar sızıntısı ile tetiklenmiş olabileceğini ve virüsün bilim adamları tarafından tasarlanmış olabileceğini kabul etti.

K: https://www.dailymail.co.uk/news/article-11223335/Covid-19-Worlds-medical-journal-finally-says-virus-come-lab-leak.html

***

EK 11 (26.2.2023): Lab Leak Most Likely Origin of Covid-19 Pandemic, Energy Department Now Says U.S. agency’s revised assessment is based on new intelligence

The U.S. Energy Department has concluded that the Covid pandemic most likely arose from a laboratory leak, according to a classified intelligence report recently provided to the White House and key members of Congress.

The shift by the Energy Department, which previously was undecided on how the virus emerged, is noted in an update to a 2021 document by Director of National Intelligence Avril Haines’s office.

The new report highlights how different parts of the intelligence community have arrived at disparate judgments about the pandemic’s origin. The Energy Department now joins the Federal Bureau of Investigation in saying the virus likely spread via a mishap at a Chinese laboratory. Four other agencies, along with a national intelligence panel, still judge that it was likely the result of a natural transmission, and two are undecided.

The Energy Department’s conclusion is the result of new intelligence and is significant because the agency has considerable scientific expertise and oversees a network of U.S. national laboratories, some of which conduct advanced biological research.

The Energy Department made its judgment with “low confidence,” according to people who have read the classified report.

The FBI previously came to the conclusion that the pandemic was likely the result of a lab leak in 2021 with “moderate confidence” and still holds to this view.

Kaynak: https://www.wsj.com/articles/covid-origin-china-lab-leak-807b7b0a

ARK Bizde adı bilim adamı diye geçen pandeminin ekran gülü tipleri tabii ki dikkate almıyoruz ama bunların arasında Gökhan Hotamışlıgil gibi güvendiğimiz, inandığımız birinin olması üzüntü veriyor.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1629953736876474368?s=20

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: