SAĞLIK BAKANLIĞI’NDA RÜŞVET SORUŞTURMASI! DOKTORLARA ‘İLAÇ YAZIN’ DİYE 37 MİLYON EURO VERİLDİ İDDİASI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: yazının sonunda ek var!

ARK: Tıp dibine kadar ticarete alet olursa, olacağı budur: Vak’a-i adiye!

***

Sözcü’ nün haberi:

ABD’ li bir ilaç firmasının Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bürokratlarına rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili başlatılan idari soruşturma sürüyor. Raporda, ilacın kullanımını yaygınlaştırmak için düzenlenen toplantılar, etik kurul değerlendirme ücreti, honorarium toplantıları nedeniyle akademisyen ve uzman hekimlere 36 milyon 263 bin 93 euro ve 104 bin TL verildiği bilgisi yer aldı.

ABD’li bir ilaç firmasının Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bürokratlarına rüşvet verdiği iddiasıyla ilgili başlatılan idari soruşturma kapsamında Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca hazırlanan rapora ortaya çıktı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen kapsamlı raporda, sorumluluğu tespit edilen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanlığı bürokratları hakkında disiplin raporu hazırladığı bildirilerek, savcılık tarafından işlem yapılmasının uygun olduğu görüşü açıklandı. Türkiye Eczacılar Birliği ve Alexion firması görevlileri hakkında ise suç duyurusu raporları düzenlendi.

Eski Sağlık Bakanları Mehmet Müezzinoğlu ve Recep Akdağ’ın, kendi dönemlerinde gerçekleştiği iddia edilen rüşvet iddialarıyla ilgili, geçen yıl Temmuz ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç ihbarında bulunmuş, idari soruşturma için de Sağlık Bakanlığı’na başvurmuştu. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nca yapılan kapsamlı idari soruşturma tamamlanarak, rapor hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda sürdürülen soruşturma dosyasına giren raporda şu dikkat çekici tespitler yapıldı:

Alexion Türkiye Danışmanı E.S. hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından işlem yapılmasının yerinde olacağı bildirildi. E.S.’nin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda birtakım görüşmelere aracılık ettiği, kurum idarecilerinden edindiği bazı bilgileri firmasına raporladığı, soruşturmaya konu Soliris adlı ilaçla ilgili reçete, ilaç ve doktor bilgilerini takip ettiği, bu bilgileri elde edebilmek için de kurum çalışanlarına ve ilgili doktorlara ‘hediye, yemek, diğer gider’ gibi kalemler adı altında birtakım ödemeler yaptığı değerlendirmesi yapıldı.

E.S.’nin masraf kayıtlarında rumuzla ifade edilen ve kendilerine masraf veya ödeme yapıldığına ilişkin kayıt bulunan ‘TEB Gülcan’ rumuzlu şahsın Türk Eczacılar Birliği’nde, ‘Zeynep Hanım’ olarak ifade edilen şahsın ise SGK Personeli oldu görüşü paylaşıldı. TEB Genel Sekreterliği ve SGK Başkanlığı tarafından, kendi çalışanları açısından değerlendirilmesi için suç duyurusu raporları düzenlendi.

‘İDARECİLERLE YAKIN OLMADAN ÖĞRENİLEMEYECEK BİLGİLERE SAHİP’

Raporda, Alexion firması tarafından iletilen raporların incelenmesi sonucunda, Danışman E.S.’nin kurum idarecileriyle yakın bir ilişki içerisinde olmadan öğrenilemeyecek bilgileri paylaştığı tespiti yapıldı. E.S.’nin paylaştığı bilgiler ise şöyle açıklandı:

“Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılması gereken değişiklikler, bu değişikliklerden önceden haberdar olunarak yapılan değerlendirmeler, firmanın ürünleriyle ilgili kamu çalışanlarıyla yapılan görüşmeler, kurumların mevcut kamusal düzenlemeler konusundaki eğilimlerini yansıtan görüşler, firmanın organize edeceği bilgilendirme toplantılarına kamudan kimlerin katılacağına ilişkin bilgiler, firmanın ürünü lehine görüş açıklayacak akademik personelin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu yöneticileriyle görüşme yapması için yapılan çalışmalar, yurt dışı ilaç ödemelerinde SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında yapılan protokoller hakkında bilgilendirmeler.”

BAKAN, BAKAN YARDIMCISI, MÜSTEŞAR İSMİ KAYITLARDA YOK

Alexion Türkiye Firması’ndan elde edilebilen kayıtların tarandığı belirtilen raporda, Bakan, Bakan Yardımcısı, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı ünvanlı hiçbir üst düzey bürokratın ismine rastlanmadığı bildirildi. Raporda bu nedenle ilgililer hakkında adli, idari ve mali yönden işlem yapılmasına gerek olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

Raporda Danışman E.S.’nin şirketinin yapmış olduğu hukuka aykırı işlemlerin muhasebeleştirilmesine yardım eden firmanın sahibi ve Alexion Türkiye firmasının bazı yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca ayrıca işlem yapılmasının uygun olacağı belirtildi.

İLACIN TANITIMI İÇİN AKADEMİSYENLERE 700-1100 TL ÖDEME YAPILDI

Firmadan elde edilebilen kayıtların bütün olarak değerlendirilmesi sonucu, 2010-2015 yılları arasında düzenlenen veya desteklenen kongre, seminer ve sempozyumlarda Soliris adlı ilacın tanıtımına ve reçete edilmesine katkıda bulunacak faaliyetler de tespit edildi. Raporda, akademisyenler ve ilacı yazabilecek doktorların bu tür etkinliklere davet edilerek, kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıldığı, konuşmacı olan akademik personele ‘ücret’ anlamına gelen ‘honorarium’ adı altında 700-1100 TL arasında ödemeler yapıldığı tespiti yapıldı.

DOKTORLARA 37 MİLYON EURO

Firmanın yuvarlak masa toplantıları, sunum, etik kurul değerlendirme ücreti, honorarium toplantılar nedeniyle akademisyen ve uzman hekimlere 36 milyon 263 bin 93 euro ve 104 bin TL verdiğinin anlaşıldığı belirtildi. Raporda, 2010-2015 yılları arasında Alexion Türkiye firmasının, ilacın kullanılabildiği sağlık branşlarında faaliyet gösteren derneklere de 134 bin 500 euro, 3 milyon 336 bin 305 TL bağışta bulunduğunun anlaşıldığı da bildirildi.

İLAÇ TALEBİ 10 KAT ARTMIŞ

Raporda ilacın Proksismal Noktürnal Hemoglobinüri (PNH) (Kemik iliği yetersizliği ve trombozla kendini gösteren bir klonal hemopoietik kök hücre hastalığı) ve Atipik Hemolitik Üremik Sendrom (aHÜS) (Kan damarlarında çok fazla kan pıhtısının oluşmasına neden olan nadir bir hastalık) isimli nadir hastalıklarda kullanıldığı, halihazırda tek dozluk 300 mg üzerinden eczane perakende satış fiyatının KDV dahil 32 bin 173 lira 34 kuruş olduğu belirtildi.

PNH ve aHÜS hastalarının kişi başı aylık ortalama Soliris ilacı tüketiminin güncel rakamlarla 257 bin lira civarında olduğu da ifade edildi. Hastaların bu ilacı ömür boyu kullandığı ve eş değerinin olmadığı bilgisi edinildiği de raporda belirtildi. Raporda söz konusu harcamaların yapıldığı 2013-2015 dönem aralığında, 3 bin 60 adet Soliris adlı ilaca onay verildiği tespit edildi. İstatistik verilerinin incelenmesinde ilacın 2010 yılında 137 adet, 2011 yılında 186 adet, 2012 yılında 4 adet talep edildiği belirlendi. 

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/saglik-bakanliginda-rusvet-sorusturmasi-doktorlara-ilac-yazin-diye-37-milyon-euro-verildi-iddiasi-6663833/

***

EK 1 (24.9.2021): Çoğu doktor, farkında bile olmadan Big Pharma’nın satış temsilcisidir. Kaynak: https://twitter.com/DrAseemMalhotra/status/1440895826646245376?s=20

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Dilek
    @08li_Dilek
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bu para az gelmiş doktorlara.asgari ücretin üstünde her doz için aşı yapılmış gibi gösteren doktorlar var,ve sağlıkçıların çoğu bu şekilde aşı olduklarını sisteme girip aşıyı çöpe attıkları söylentisi geziyor.yani yine parası olan canını kurtarıyor,
    Faruk Aydın
    @ProfFarukAYDIN
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Klinik Araştırmalar Derneği’nin görüşlerine baş vurmak gerekir. Hepsi Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabiidirOmuz silken adamOmuz silken adamOmuz silken adam
    Mahmut Seçici
    @xlav27eixiles
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    3 sene önce grip olmuştum. Aile hekimine gittim. Küçük kağıdı elime tutuşturdu. Eczaneye gittiğimde aynı ilaçtan tam 5 kutu yazdığını öğrendim. Eczacı, ilaçların hepsini isteyip istemediğimi sordu. 1 kutu yeter dedim almadım. Ancak başka hastalar bu kadar bilinçli olamayabiliyor
    Alaca sakal
    @Alacasakal
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Sağlık bakanli coppp arkadaşımın ikiz beyin kanamalı bebeğine Kasım’da ultrason için randevu verildi… Batiklikk özel hastalere gidin diyorlar….Soygun var
    hakan
    @barrsbay
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Reprezantlar eskiden doktorun yanına girer, bizim ilacı yaz diye televiyon, telefon,ev aletleri gibi değişik hediyeler verirlerdi..Şİmdi iş büyümüş demekki 🙂
    Cemal Abaz
    @AbazCemal
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Covit le birlikte.
    Bir mesleği bu kadar kutsar ve dokunulmaz yaparsak.
    Daha coooook şeyler duyar görürüz.
    Mustafa ahkemoğlu
    @ahkemler
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Şaşırdınız mı hocam ? Ben şaşırmadm .
    ki sen
    @Hsnbnmii
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Geçen bi Dr prim olarak 1 milyon verildiği ni söyledi yani ilaç firmaları durmak bilmez bir darbe olmazsa
    ADEM ALTUN
    @altun_adem
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    İlaç mümessilleri ne iş yapar nasıl çalışır neler olur neler döner bi araştırılsın zaten herşey ortaya çıkar hocam …
    ATAM
    @mithat99811198
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bu, yeni bir şey değil. Muayene etmeden ilaç yazan Dr/lar varken.
    Çınaralti
    @Karadal00680834
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak

    NeRminS
    @ns_rmi
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Nasıl can vereceksiniz gerçekten
    mehmet yavuz
    @mehmet_yahschi
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Birde gereksiz istenen istemler (radyoloji-laboratuvar) araştırılsa neler çıkar neler…
    htg
    @eskieskiesssss
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    ve
    @Arcais3
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    ananem yufka yapar gotururdu :))
    Mehmet Hamdi Bol
    @mehmethamdibol
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Herkesin bildiği sırlar…
    Sunny BJK
    @sunnybesiktas
    ·
    4s
    Para vermezlerse de hediye veriyorlar. Olmadı yurtdışı tatili veriyorlar.
    Önlenebilir bir konu değil gibi görünüyor
    Çok Bilmiş
    @okBilmi10311253
    ·
    3s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Fayzer ne dağıttı acaba?
    ayşehan
    @Seher64382364
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    ve
    @canbeg602
    adlı kullanıcılara yanıt olarak
    En iyisi daha doktora gitmeyelim.
    Canbey
    @canbeg602
    ·
    35d
    O da olmaz ki
    Her doktor yapmaz yapamaz
    Esmayka Esmayka
    @esmaykaesmayka
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Car car insanlari avlar gibi asilayin diyen liste basi rusvet alsnlar idam edilsin
    dokuzuncu köy
    @makif3826_koy
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Sanki yeni bişey yıllardı ilaç mümessilleri özellikle devlet hastanelerinde elinde çantayla dolaşıp rüşvetler dağıttığını sağır sultan bile gördü duydu

    meri
    @meri444444
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Her yerden sahtekarlık alıyor Allah yardımcımız olsun
    Erkan karadeniz
    @EKOkaradeniz
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bak bu gercektir ki S.B. ligi kendine ve hastanelerine kar majoni herkez biliyor ..
    Daha Fazla Yanıt
    Metin
    @MetinSadicm11
    ·
    4s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Etik metik kalmadı artık. Bunlar yüzünden dürüst doktorların da ismi lekeleniyor. Ciddi bir temizlik şart
    Ebru Ulusoy
    @ebru_m_c_k
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Çok sasirdik
    Fatmayesil_58
    @58Fatmayesil
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    hocam zafer kurugöl ün açıklamalarının doğru olma ihtimali nedir
    var olsun
    @OzkanEkinci1
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Hocam bu yeni değil anladığım. Demek ki her yeni ilaç çıktığında satılsın diye bakanlıktan satılık doktor bürokrat buluyorlar malum para hırsı encok onlarda var.kilif hazır zaten sağlık bu ilaç iyi geliyor tedavi ediyor
    var olsun
    @OzkanEkinci1
    ·
    5s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Fakülte de kullandırılan kanser ilaçları denetime alınırsa daha çok pislikleri ortaya çıkar.90larda adam reçete yazar anlaştığı firmadan aldirirdi olmayan hastaya reçete yaşarlardı.erkek hastaya sezeryan yapmisliklari var daha ne olsun
    Osman Mete
    @meteosmn
    ·
    1 sa
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Ne zaman böyle olmadiki
    Halil Ölmez
    @Halillm56063821
    ·
    2s
    @drahmetrasim
    adlı kişiye yanıt olarak
    Bukadar ahlaksız doktorun olduğuna inanmıyorum.

  2. Hüseyin Nihal Atsız dedi ki:

    Türk basınının amiral gemisi, meşhur Burla biraderlerin verdiği para ile Simavi tarafından kuruldu.

    Burla biraderler corona aşısı yapıp satıyorlar, ama kendileri olmuyorlar.

    Amiral gemisinin son başyazarı ise bir tıp doktoru, münasebetleri de pek ilginç;

    https://t24.com.tr/haber/hurriyet-basyazari-osman-muftuoglu-mansimov-un-turizm-muduru-olarak-agar-la-birlikte-o-marinada,953312

Siz de yorumunuzu paylaşın: