İSRAİLLİ UZMANDAN 4. DOZ UYARISI ÇOK TEKRARLANAN KOVİD AŞISI ZARARLI OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Euronews’ in ” İsrailli uzmandan 4. doz uyarısı: Çok tekrarlanan Covid-19 aşısı zararlı olabilir” başlıklı haberi:

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 4. doz aşı tartışmaları devam ederken, bilim insanları bunun insan vücuduna zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bazı uzmanlar, aşıların çok sık uygulanmasının bağışıklık sisteminin gelecekteki varyantlarla mücadele etme yeteneğini azaltabileceğine dikkat çekiyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden (Technion) immünoloji profesörü Doron Melamed, 4. aşının aynı antijenlerle vücudun yeni varyantlara yanıt vermesini zorlaştırabileceğini söyledi. Hadassah Tıp Merkezi’nde epidemiyolog ve Kudüs İbrani Üniversitesi profesörü Ronit Calderon-Margalit de “İlk üç aşıyı yaptırmış kişilere dördüncüyü uygulamak yerine, hiç olmayanları aşılamak daha etkili olurdu” dedi.

Bağışıklık sistemi yorgunluğu

Çok fazla aşının kısa dönemde bağışıklık sistemi yorgunluğuna neden olabileceğini belirten Melamed, “Bir aşı yaptırdığınızda bağışıklık sistemi hafıza hücreleri adı verilen çok özelleşmiş ve spesifik hücreler üretir. Aynı zamanda, özgünlüklerini değiştirebilen esnek bir hücre bölmesine sahip olmaya devam ederler. Esnek bölmenin korunması çok önemli çünkü bu, virüs mutasyona uğrarken en verimli yanıtı sağlıyor.” diye konuştu.

Virüslerin sürekli mutasyona uğrayıp ‘gripte olduğu gibi” evrimleştiğine dikkat çeken Melamed, “İnsanları aynı aşı ve aynı antijenlerle dördüncü kez aşıladığımızda, bağışıklık sisteminin oldukça spesifik hücrelerini esnek olanlar pahasına güçlendiriyoruz. Bu, yeni değişkenlere yanıt vermenin çok daha zor olduğu bir duruma yol açabilir; bağışıklık sistemi değişerek esnekliğini kaybeder.” dedi. Bağışıklık sistemi yorgunluğunu açıklayan bu teorinin evrensel olarak kabul edilmemesine rağmen, dünya çapındaki epidemiyologlar arasında giderek daha popüler hale geldiğini vurgulayan Melamed, “çok tekrarlanan aşılamanın sonunda zararlı olabileceği” sonucuna vardığını kaydetti. “Hayatta bir kez aldığımız aşılar var ve her beş yılda bir yaptırmamız gereken aşılar var” diyen Melamed, Covid-19 aşısı için de uygun programa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dördüncü doz virüsün yayılmasını durdurur mu?

İsrailli Ynet haber sitesine konuşan Ronit Calderon-Margalit, dördüncü aşının virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilgi olmadığını kaydetti. Yeni durumla ilgili kararın “geçmişte yapılan aşıların yayılmayı önlemedeki başarısına dayandığının” altını çizen Calderon-Margalit, “Omicron yayılmaya başlamadan önce sınırları kapatarak birkaç hafta zaman kazandık. Bence bu zamanı dördüncü doz üzerinde çalışmak için kullanmak iyi bir seçim olurdu.” dedi. İlk üç aşıyı olmayanların hiç aşı olmamaya eğilimli olduğunu belirten Calderon-Margalit, “Onları aşılayarak, dördüncü bir aşı kampanyasına yatırım yapmaktan daha fazlasını kazanacağız.” ifadesini kullandı. İsrail, beşinci koronavirüs dalgası döneminde dünyada koronavirüs aşısının dördüncü aşısını geniş çapta uygulama kararı alan ilk ülke olmuştu.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2022/01/17/israilli-uzmandan-4-doz-uyar-s-cok-tekrarlanan-covid-19-as-s-zararl-olabilir

***

EK 1 (19.1.2022): EMA: 4. doz yalnızca bağışıklığı baskılananlar için değerlendirilebilir

Avrupa Birliği’nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların bağışıklığı baskılanan hastalar için değerlendirilebileceğini, nüfusun geneli için bu aşamada gerekmediğini ve kısa aralıklarla çoklu takviye dozlarının uygulanmasının sürdürülebilir olmadığını duyurdu. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında 4. doz aşıların uygulanmasına ilişkin açıklama yaptı.

EMA’nın Aşılama Stratejisi Sorumlusu Marco Cavaleri, düzenlediği basın toplantısında, EMA dahil olmak üzere farklı bölgelerdeki ilaç düzenleyicilerinin, “zaman içinde kısa aralıklarla çoklu takviye dozlarının uygulanmasının uzun vadeli sürdürülebilir bir çözüm olmayacağı konusunda hemfikir olduklarını” söyledi.
Cavaleri, gelecekte tekrar aşı yapılması gerekirse, havaların soğumasıyla grip için yapılan aşılar gibi takviyelerin sunulabileceğini vurguladı.
Dördüncü dozların, kemoterapi gibi bağışıklığı baskılayan tedavi alan hastalar için değerlendirilmesinin mantıklı olacağını belirten Cavaleri, genel popülasyon için değerlendirilmesi için ise herhangi bir veri bulunmadığını ifade etti.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20220118/ema-4-doz-yalnizca-bagisikligi-baskilananlar-icin-degerlendirilebilir-1052868622.html

***

EK 2 (21.1.2022): Bu makale,  aşırı sık takviye dozlarının potansiyel olarak “bağışıklık tepkisiyle ilgili problemlere” yol açabileceğini söyleyen EMA strateji şefi Marco Cavaleri’ yi destekliyor. 

***

EK 3 (27.1.2022): KORKUSUZ: “4 DOZ KORONA AŞISI OLAN PROFESÖR KORONADAN ÖLDÜ”

Resim

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. CANAN KARATAY dedi ki:

    Çiçek aşısı, kızamık aşısı vs. bir iki kere yapılıyor ve de hayat boyu koruma sağlıyor.

    İşte asıl ve gerçek aşı budur, beyler hanım efendiler.

    Aşıların efendilerinin, uğurgillerin bu gerçekleri bilmemeleri mümkün mü?

    Halkı korkutmak amacıyla, terör yaratmak amacıyla Aşık Veysel aşı olmamıştı diye büyüklere masallara devam edilmiyor mu?

    Neden gerçekler halktan ve bizlerden saklanıyor?

    Aşı olupta hayatını kaybeden sağlıklı kişiler, turp gibi kişilerin, hekimlerin sayısının açıklanması neden yasaklanmakta, gizlenmektemi acaba?

    Bu işte bir bit yeniği yok mu sizce?

Siz de yorumunuzu paylaşın: