KAHVALTILIK TAHIL GEVREKLERİNDE KISIRLIK YAPAN KİMYASAL BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Cheerios ve diğer yulaf bazlı gıdalarda pestisit klormequat bulundu:

Doğurganlığın azalmasıyla ilişkili olan ve ABD gıda ürünlerinde kullanımı onaylanmayan kimyasal, Çevre Çalışma Grubu’nun yeni bir çalışmasında katılımcıların %80’inde tespit edildi.

Çevre Çalışma Grubu’nun hakemli yeni bir çalışmasına göre, ABD mahsullerinde kullanımı onaylanmamış bir pestisit, Quaker Oats ve Cheerios gibi büyük tahıl markaları da dahil olmak üzere yulaf bazlı ürünlerin ezici bir çoğunluğunda bulundu.

Bu ay Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology dergisinde yayınlanan raporda, test edilen kişilerin %80’inde klormequat klorür varlığı tespit edildi.

Ayrıca, popüler kahvaltı markaları da dahil olmak üzere Mayıs 2023’te satın alınan yulaf bazlı gıdaların %92’sinde bu kimyasala rastlanmıştı.

Araştırmaya göre, bitki büyümesini düzenlemeye yönelik bir kimyasal olan klormequat, hayvanlarda doğurganlığın azalmasına ve gelişmekte olan fetüslere zarar verme potansiyeliyle ilişkilendiriliyor. İnsanlar için de benzer riskler taşıyabileceği düşünülüyor.

ABD, gıda bitkileri için klormequatı onaylamamıştır ve pestisit sadece süs bitkilerinde kullanılabilmektedir.

Bununla birlikte, 2018’den itibaren ABD, kimyasalın kullanılmasına izin verilen ülkelerden yulaf ithalatını kabul etmeye başladı. Ayrıca Çevre Koruma Ajansı, pestisitin ilk kez gıda ürünlerinde kullanılmak üzere tescil edilmesini önererek pestisit onayını genişletmeyi düşünüyor.

Araştırmacılar, 2017’den 2023’e kadar ABD’li yetişkinlerden alınan idrar örneklerini analiz etti. Klormequat 2017, 2018-2022 ve 2023 yıllarında toplanan numunelerde sırasıyla %69, %74 ve %90 sıklıkta tespit edildi. Çalışmada gıdalar da test edildi.

Araştırmacılar, çalışmaya katılanların muhtemelen ABD ve Avrupa’daki düzenleyicilerin kabul edilebilir bulduğu dozlardan çok daha düşük seviyelerde klormequata maruz kaldıklarını belirtmiştir.

Bununla birlikte, diğer çalışmalar sırasında kimyasalın daha düşük seviyelerine maruz kalan fareler ve domuzlar doğurganlıklarında azalma sergilemiştir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41370-024-00643-4

Makale: A pilot study of chlormequat in food and urine from adults in the United States from 2017 to 2023

Araştırmanın medyada haberleri:

https://www.agriculturedive.com/news/pesticide-chlormequat-oat-foods-cheerios-quaker/708067/

https://medimagazin.com.tr/guncel/arastirma-kahvaltilik-gevrekler-kisirliga-yol-acabilir-109981

A child holds a cereal box in the breakfast aisle

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: