EKONOMİK KRİZ ERKEKLERİ PISTIRIYOR MU AZDIRIYOR MU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Psikologlar ekonomik krizin cinsel hayatı da olumsuz etkileyeceği, cinsel isteksizliğe ve cinsel işlev bozukluğuna sebep olacağı kanaatindeler.

Genel olarak söyledikleri şunlar:

“Ekonomik krizlerde toplumsal anlamda genel ve yaygın bir umutsuzluk, ilgi kaybı, gelecekle ilgili kaygıların arttığı görülür. İş yaşamındaki olumsuzluklar özellikle kadına karşı şiddete, ilişkide problemlerin artmasına yol açabiliyor.

Stres altındayken insanlarda yeme-içme, uyku bozukluğu gibi bazı bozukluklar görülür. Cinsellikte bizim yeme-içme gibi bir içgüdümüzdür. Böyle depresif günlerde organizma kendisini tehdit altında hissettiği için yeme-içme ve uyku bozukluğu gibi cinsel enerjide de düşüş olabilir.”

Dertleri zevk edinenler de çıkabilir

Ekonomik krizin bazı insanların seks hayatını olumsuz etkilemesi elbette mümkün ama elinizde güvenilir bir araştırma olmadan bunu genel bir kural olarak söylemek de doğru değil.

Hatta bu dönemlerin bazıları için tam aksine ‘azgınlık’ vesilesi olması bile mümkün.  Geçtiğimiz senelerde kondom satışlarının kriz döneminde artması iyi bir “azgınlık kriteri” olabilir.

Mesela Habertürk internet sitesindeki “Kondom satışları patladı– Krizde zamanını evde geçiren çiftler eğlenceyi ’Türk lokumunda buldu” başlıklı haber bu görüşü doğruluyor(1):

“ABD’li kondom markası Fiesta’nın dünyada ilk kez satışa sunduğu yeni ürünü ’Fiesta Turkish Delight’ (Türk lokumu) 3 ayda 65 bin adetlik satış rakamına ulaşırken ’titreşimli’ modelin bu sürede ulaştığı satış rakamı ise 2 bin düzeyinde oldu. Firmanın satış müdürü Aydoğan, krizde evde daha fazla vakit geçiren Türk çiftlerin kondom satışlarını yüzde 22 artırdığına dikkat çekiyor.”

12 nisan 2008 tarihli Sabah gazetesinde Pınar Çelik’ in ‘Türkler sekste Boyner’ i haksız çıkardı’ başlıklı haberi de aynı istikamette:

Haberde Ünlü işadamı Cem Boyner’ in kriz ile ilgili olarak ‘Harcamalar kesildi, insanlar seks bile yapmıyor’ şeklindeki açıklamasına prezervatif üreticilerinin verdikleri cevaplar şöyle:

“Kondom markası OK’ in Ürün Yöneticisi Neslihan İnce, geçen yıla göre satışlarda bir düşüş gözlemlemediklerini dile getirmiş. 18 ay önce kondom pazarına giren İngiliz Safex markasının ürün yöneticisi Meral Güven ise “Son üç ayda satışlarımızda yüzde 42’lik bir artış yakaladık” demiş.

Prezervatif firması Durex son 6 ayda satışlarını yüzde 10 oranında artırarak 126.4 milyonluk artış olduğunu açıklamış. İnternetten kondom satışı yapan Ocado firması da satışlarını yüzde 60 oranında artırdığını duyurmuş.’’

İş yok, para yok, moral yok ama zaman çoksa

Kondom satışlarındaki artış dışında başka etkenleri de göz önüne almak lazım:

BİR: Bazı insanlar ekonomik krizin moral bozukluğunu seks yaparak gidermeye çalışabilirler.

İKİ: İşi olmayan insanlar karıları veya sevgilileri ile daha uzun süre birlikte olma şansına sahip olurlar. Stres ve can sıkıntısını atlatmanın, rahatlamanın en etkili yollarından birinin ne olduğunu söylemeye gerek var mı bilmem.

Gelelim neticeye

Psikologların genellemelerine katılmıyorum. Ekonomik krizin seks hayatını olumlu da etkileyebileceği kanaatindeyim. Kondom satışlarındaki artış halkımızın daha çok boş zamana sahip olduğunun ve bunu zevkli bir şekilde değerlendirme arzusunun bir göstergesi olarak kabul edilebilir.

KAYNAK http://www.haberturk.com/yasam/haber/500933-kondom-satislari-patladi

Siz de yorumunuzu paylaşın: