CHAMPİX RASTGELE KULLANILACAK BİR İLAÇ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
CHANTİX

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceğinin bildirilmesinin hemen ardından Amerika’ dan bu amaçla kullanılan varenicline etken maddeli Champix adlı ilacın intiharlara sebep olduğuna dair iddialar endişe yarattı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir.

Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde yer almış yan etkilerdir.

Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, birde anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.”

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaç

Varenicline’ nin bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkmaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirildi.

Bu ilacın ruhsal problemi olan kişilere yazılırken çok dikkatli olunması ve tedavi sırasında yeni psikiyatrik belirtiler ortaya çıktığında veya tekrarladığında hemen kesilmesi tavsiye ediliyor.

İlacın prospektüsündeki uyarılar

Pfizer tarafında üretilen Chantix’ in orijinal prospektüsünde Uyarı ve Tedbirler başlıklı bölümde de şunlar yazılı:

“Chantix ile tedavi edilen hastalarda ciddi nöro-psikiyatrik belirtiler bildirilmiştir. İlacın piyasaya verilmesinden sonraki raporlarda depresyon ve mani, psikoz, halüsinasyon, paranoya, delüzyon, cinayet düşüncesi, düşmanlık duyguları, ajitasyon, anksiyete, panik, intihar düşüncesi, intihar teşebbüsü ve gerçekleştirilmiş intihar gibi ruhsal değişiklikler yer almıştır.

Bildirilen vakaların bazılarında nikotin yoksunluk belirtileri işin içine karışmış olabilir. Depresyon, nikotin yoksunluğunun bir belirtisi olabilir. Sigarayı herhangi bir ilaç kullanmadan bırakma teşebbüsünde bulunanlarda nadiren intihar düşüncesiyle beraber depresyon bildirilmiştir. Bununla beraber, bu belirtilerin bazıları sigara içmeye devam eden hastalarda da görülmüştür.

Bildirilen belirtilerin çoğu Chantix tedavisi sırasında, bazıları ise tedavinin kesilmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bu olaylar önceden ruhsal bir hastalığı olan ve olmayanlarda da görülmüştür. Bazı hastalar ruh hastalıklarının kötüleştiğini hissetmişlerdir.

Chantix ile tedavi edilen tüm hastalar nöro-psikiyatrik belirtiler ve önceki ruhsal hastalığın kötüleşmesi bakımından dikkatle takip edilmelidir.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve major depresif bozuklukları gibi ciddi ruh hastalıkları olanlar piyasa öncesi çalışmalara alınmamıştır ve bunlarda ilacın etkinliği ve emniyeti bilinmemektedir.

Ajitasyon, depresif ruh hali, hasta için tipik olmayan davranış veya düşünce değişiklikleri ortaya çıktığında ve intihar düşüncesi veya intihar teşebbüsü görüldüğünde Chantix derhal kesilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Pazarlama sonrası vakaların çoğunda Chantix’ in kesilmesiyle belirtilerin de ortadan kalktığı belirlenmiş olmakla beraber bazılarında belirtiler sebat ettiğinden bunlar tümden geçene kadar yakın takip gerekir.

Chantix’ in riskleri ve elde edilecek olan fayda çok iyi hesaplanmalıdır. “

Bakanlığın açıklamasına cevaplarım var:

BİR: Bu ilacın Amerika ve Avrupa ülkelerinde ruhsat almış olması çok da önemli değildir. Her sene ruhsat almış birkaç ilaç piyasadan çekilir. Daha birkaç ay önce diyabet tedavisinde senelerce kullanıldıktan sonra ölümcül yan etkileri sebebiyle piyasadan çekilen Avandia örneğini unutulmamalı.

İKİ: Ülkemizde 70 bin kutu satıldığı bildirilen bu ilaç için TÜFAM’ a sadece üç bildiri yapılmış olması da asla yeterli bir güvence değildir. Bizde doktorların ilaç yan etkilerini bildirmek gibi bir alışkanlıkları yoktur. (TÜFAM’ a senede kaç bildiri yapıldığını merak ediyorum.)

ÜÇ: Açıklamada ilaç kullananların hekimler tarafından takip edilecekleri bildirilmektedir ancak intihar eğilimi, depresyon, ajitasyon gibi bu tür psikolojik yan etkilerin uzman olmayan hekimler tarafından doğru değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Hatta ilaca bağlı ruhsal sorunlarla nikotin yoksunluk belirtilerini birbirinden net olarak ayırmanın her psikiyatrın harcı olmadığını da söyleyebilirim.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı bir taraftan sigara içmeyenlerin sağlığını korumak için bir taraftan da sigara içenlerin bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmaları için savaşıyor. Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum.

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Bu ilaç ancak özel gruplarda hastaların yakın takipleri ile denenebilir.

Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir.

32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum.

Bizim psikiyatrlardan da bu konuda hiçbir açıklama duymadım. Ne düşündüklerini çok merak ediyorum.

KAYNAKLAR

http://www.saglikaktuel.com/haber/saglik-bakanligindan-champix-aciklamasi-15056.htm

http://www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=2829

http://www.ismp.org/docs/vareniclinestudy.asp

http://www.pfizer.com/files/products/uspi_chantix.pdf

http://whyquit.com/pr/052108.html

Yazı için 251 yorum yapılmış:

  1. Çiğdem N. dedi ki:

    Arkadaslar su konuya bir açıklama getirmek gerekirse champix ve chantix aynı ilactir. Varenicline, ABD’de Chantix, Kanada Avrupa ve diğer ülkelerde Champix ismiyle piyasaya sürülmüştür.
    Bir çok ilaçta olduğu gibi yararı kadar zararı da olması normaldir. Yan etkileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Aynı oranda alkol alan iki kişi aynı oranda sarhoş olacak diye bir kaide yoktur gibi. Yine de başka bir care bulamıyorsanız, -bence- bütün tahlillerinizi yaptırıp doktorunuza danışarak ilacı kullanınız.

  2. şirin dedi ki:

    aldım champix’i kullanıyorum sinirli değilim 19 yıldır içiyorum içiyordum 11 waya 12. gün bırakacaktım 14.gün bıraktım tek yan etkisi rüyalar oldu hiç görmediğim rüyalar görüyorum öyle korkutucu falan değil birde bulantım oluyor 5-10 dk hepsi bu yalnız bu akşam çok sinirlendim 2 tane içitim içemiyorum ağzımda iğrenç bir tat koku oluştu kimsenin gözü korkmasın yan etkilerinden yeterki bırakmayı isteyin 🙂

  3. kürşat dedi ki:

    evet bu ilaç gerçekten unut verici görünüyor. tabi bunu birkaç pörüfün yazılarında ve sizlerin yorumlarından anladım
    ben bugün itibariyle tam 6 gün oldu sigarayı bırakalı yanlız.ilaç kulanmadan kendi irademle bugünde doktora başvurdum. bu ilçı tavsiye etti
    yarın bu ilcı kullanacağım. inşalah tamamen kurtulurm. yaklaşık 20 yıldır sigara içiyorum
    bırakmakta olan herkese bol sabırlar dilerim

  4. Eren dedi ki:

    Champix’ i eşimde, bende farklı zamanlarda kullandık, her ikimizde bıraktık, ama 3 ile 4. ayda yeniden başladık. İki ay sonra yeniden başlayıp bırakmayı deniyorum ama bulantılar çok olmaya başladı ve mide ağrısı yapmaya başladı. İlk kullandığımda bu durum daha azdı ilaç belli bir süreyi aşınca kullanım olarak yan etkileri arttı sanırım. Getirisinin artık götürüsünden az olucağını düşündüğüm için bu sabah itibarı ile bırakmaya karar verdim.

  5. Umut dedi ki:

    Teşekkürler hocam, Nikotin bandına devam o zaman

  6. CANER SERT dedi ki:

    ben bu ilacı kullanmak istiyorum ama yan etkilerinden dolayı tereddütteyim bilmiyorum ne yapcam neye karar vercem doktoruma bir danıscam gibi gorunuyor

  7. ebru dedi ki:

    benimde bugün üçüncü günüm çok etkili bir ilaç bunu söyleyebilirim kesinlikle canın istemiyor ilacı kullandıgın sürece içmezsin ama merak ettiğim 4 haftalık paketden sonra devam paketi kullanmam ne kadar önemli bunu bırakanlardan öğrenmek istiyorum teşekkürler

  8. TURGUT TEMURTAŞ dedi ki:

    Arkadaşlar ben kullandım bu ilaçtan şekerim 360 fırladı şimdi korku içerisindeyim acaba şekerhastasımı oldum yoksa ilaç vucudumdan atılınca normalle dönermi merak içindeyim.

  9. TURGUT TEMURTAŞ dedi ki:

    Arkadaşlar ben kullandım bu ilaçtan şekerim 360 fırladı şimdi korku içerisindeyim acaba şekerhastasımı oldum yoksa ilaç vucudumdan atılınca normalle dönermi merak içindeyim.sigara beyinde bitiyo hap felanla da bırakılmıyo..

  10. alican banubegum dedi ki:

    bu ilain yan etkilerini okudum cooook fazla yan etki gordum biraz cekinceli konu dogrusu ben kendi irademle birakicam insallah; irademizi kullanalim derim; her ilacin bi etkisi kalintisi oluyor vucudumuz bize emanet; kendimizi turk hekimlerine emanet ettigimiz zamanlarda da arastiralim herseyi mumkun oldugunca derim; saglikli gunler dilerim

  11. sibel dedi ki:

    ilacı kullanımımın ilk günü.kesinlikle böyle beklemiyordum evet bahsedilen tüm yan etkiler var ama şu ana kadar bir paket sigara içmiştim.oysa bugun daha 5. sigara ve oda canım istediği için değil o alışkanlıktan vazgecemediğimden.zaten ağızdaki o tat yuzunden ıcemıyorsunuz.

  12. seher özbinzet dedi ki:

    bende bırakma puroğramına katıldım dr.bu ilacı yazdı biraz araştırdım yan etkileri çok fazla bu gün hala siğara içmiş değilim. çok merak ediyorum içecekmiyim ..kendiliğinden burakamıyorsan yan etkilerinede katlanırız herhalde…içmek yada içmemek bütün mesele bu:)))

  13. emre dedi ki:

    Champix ilacını aldım ama kulanmaya korkuyorum Champix kalp krizi yapıyormuş ne yapmam gerekiyor

  14. tolga duman dedi ki:

    merhaba arkadaşlar benim yaşım 30 14 yaşlarında pasif içiciliğe başladım yani kaçamaklarla 18 yaşımda paket alarak tiryakiliğe geçtim 12 yıldır içiyorum zaman zaman 1 paketi geçtiği günler oluyordu zaman zaman siğarayı burakma girişimlerinde bulunmuştum yalnız başarılı olamadım Champix ilacı kullanmaya karar verdim mahalledeki eczacı önerisi ile allah razı olsun eczacı kardeşimden başlangıç paketini aldım 21. gündenyim şu anda ve 9 gündür tek 1 sigara bile içmedim he hiçmi canın istemiyor diye sorarsanız günde 1 veya 2 defa 5 veya 10 dakika arasında gelgitler oluyor ama dediğim gibi 5 veya 10 dakka sürüyor ondan sonra yine narmale dönüyorsunuz 5 veya 10 dakikada biz gayret gösterelim herşeyi devletten beklercesine ilaçtan beklemek doğru olmayacagını düşünüyorum
    21 gün oldu ilaca başlayalı 4. veya 5. gün ilacın siğara buraktırma dışındaki etkilerini görebilmek mümkün nefes alış verişiniz mükembel seviyede değişiyor ben beşinci katta oturuyorum daha önce eve girince dinlenme ihtiyacı duyardım şimdi şükür böyle bir ihtiyacım yok ağız tadı kesinlikle değişiyor özellikle sabahları sanki sabaha kadar soba bacası gibi kokardı şimdi böyle bir koku yok şükür 9 aylık bebeğim var onu daha rahat öpebiliyorum artık eşimde çok mutlu bu durumdan perdeler beyaz kalacak şükür evin içi leş gibi kokmayacak ve eşimde daha sağlıklı olacak diye sizde değerli arkadaşlara şiddetle tavsiye ediyorum
    yalnız daha önce bir hastalık gecirdiyeseniz veya kullanırken kendinizde bi anormal durum görürseniz mutlaka toktara başvurmanızı tavsiye ederim yan etkileri oldukca korkutucu yazınlara ve ilacın reçetesine bakılırsa

  15. musabelli dedi ki:

    arkadaslar ben yenı basladım 2gun olduhemen fayda ettıgını dusunuyorum sıgarayı unutturuyo alkolde alıyorum yanetkısı neolur onu bılemıyorum

  16. mukadder dedi ki:

    merhaba,benimde eşim yaklaşık 15 yıldır sigara iciyor.son bir yılıda sigarayı bırakmaya çalışmakla geçti. son bir yılda 4 kez champix kullandı. her defasında 1 2 ay sonra başlıyor. sonuncusuna yeni başladı ama ben ilacın zararlarından çok korkuyorum. doktara gitmeyede ikna edemedim. aranızda bu kadar sık kullanan ve herhangi bir zarar gören var mı acaba?

  17. sedat dedi ki:

    Arkadaşlar merhabalar…
    sigara içmeye 19 yaşında başladım şu anda 37 yaşındayım. champix kullanmaya karar verdim. 11 haziran 2012 tarihinde ilaca başladım. şu anda tarih 24.07.2013 hiç sigara kullanmadım. ilaç bıraktırma yönünden mükemmel fakat yan etkilerini hala hissediyorum. ben balık burcuyum ve çok sakin biriyim hani derlerya agzı var dili yok diye. Şimdi tersine döndü. Çok asabi anında sinirlenen birisi oldum. İntiharı düşündüm. Ben neden yaşıyorum ben kimim duyguları oluştu. Çok duygusal birisi oldum. Sigara içen birinin yanında duramıyorum o kadar iğrenç kokuyorki anlatamam. Sigara kokusuna birebir maruz kaldığımda kafamı beynimi sıkıştırıyorlar hissi oluşuyor. Kafamı duvarlara vurasım geliyor. Onun için sigara içilen ortamda duramıyorum. Koku alma duygum acayip şekilde arttı. Fakat yemek konusunda iştahım artmadı. Kilom ne ise aynı kiloda kaldım.
    Champix ile bırakmayı düşünen arkadaşlara sesleniyorum. Ben bu sigarayı balgamdan kurtulamadığım için bırakmaya karar verdim. 4-5 çeşit antibiyotik gargara vb. kullandım fakat balgamı atamadım. Ne olursa olsun diyerek kalp krizine neden olduğunu bildiğim halde champix kullandım. Lütfen iyi düşünün sigara içtiğiniz yaşam ile bıraktığınız zamanki yaşam arasında olumlu-olumsuz dağlar kadar fark var.

  18. makbule dedi ki:

    bu ilaci kullandım neredeyse bütün yan etkilerini gördüm kesinlikle önermiyorum beni kendimi tanıyamaz hala getirdi kesinlikle önermiyorum şimdi bir psikiyatriye gittim şuanda düzelmeye çalışıyorum

  19. neslihan çalışkan dedi ki:

    15 senedir malesef sigara içiyorum. 2.defa champix’le bırakmaya calısıyorum. daha önce 1 defa ilaçsız bıraktım ve 3,5 sene içmedim sonra bir hata yapıp tekrar basladım. 2.defa champixle 3,5 ay bıraktım tekrar basladım. champi’in mide bulantısı ve şişkinlik yan etkilerini bayağı yasıyorum. sigarasız 10.gündeyim. Kullananlara tavsiye ilk paket bittiğinde sigara aklınıza bile gelmiyor olacak eminim bana daha önce öyle olmuştu AMA kesinlikle devam paketini alın.. 2.paketin sonlarına dogru azaltarak bırakın ilacı. herkese kolay gelsin

  20. ilker günçer dedi ki:

    Dostlar,
    ilacı filan boş verin.Ben 42 yıl içtim.Birden bıraktım Bir yılı geçti.Bırakmanın yolu ;kendinize kızmanız,bunu bir aptallık olarak algılayabilmeniz.

  21. cemil dedi ki:

    ilacı kullanalı 10 gün oluyor hergün bayılacak gibi oluyorm bırakma devam et dediler ama kullanılcak bişiy değil benim için bazı kişilerde ben gibi mesela aşırı yan etliye maruz bırakabiliyor yukarıdakı yorumlardan sonrada san hapım bu sabah olucak devam etmeyeceğim dayanılır gibi değil.

  22. hüseyin kaya dedi ki:

    15 yildir gunde 2 paket okadar yorgun ve uykum oldugu halde gece 2-3 defa uyanip sigara icen biriydim.denemedigim ilac, bant, sakiz, kalmadi ama hic birisinin faydasi olmadi en son sigara birakma hattini aradim zyban diye bir ilac verdiler onuda kullandim sadece sigara nin tadini degistirdi ama genede sigarayi ariyordum oda bir ise yaramadi champix i duydum biraz pahali geldi oysa biz o paranin 2 katini ayda sigaraya veriyorduk zaten gun itibari ile 29.gundur champix kullaniyorum 12 gundur sigara icmiyorum bu benim icin ilk ilk defa sigaradan bu kadar uzun sure kaldim yarin1mg lik devam paketi ni alicam 2 ay daha kullanicam keske en basinda kullansaydim allah bu ilaci bulandan razi olsun yan etkilerine gelince biraz mide bulantisi yapiyor bol su icdigim zaman geciyor oda birde ilaci kullanmaya basladigim ilk gunden beri her gun 20-30 tane cok canli ruyalar goruyorum bazilarini hatirlamiyorum bile hatta en son gordugum ruyada hali saha da arkadaslarla mac yaparken lahmacun yiyordum 🙂

  23. SERKAN AK dedi ki:

    champix le bırakalı 10 ay oldu sigaranın s bile gelmiyor aklıma yan etki olmadı sıkıntı yok sadece tok karnına almayı ihmaletmeyin çünkü mide bulantısı oluyor onun dışında kesinlikle hiçbir yanetkisi yok efsane ilaç champix ve arkadaşlarımda bıraktı sıra sizde…

  24. serkan ak dedi ki:

    champixle bırakalı 10 ay oldu sigaranın s bile aklıma gelmiyor rahat ve sıkıntısız bıraktım arkadaşlarıma tavsiye ettim onlarda bıraktı tavsiye ederim korkulacak birşey yok arkadaş..

  25. yunus dedi ki:

    arkadaşlar ben ilk hafta 7 gün kullandm yemekten snra cnm çok sigara çekiyor ama tawsiyemi sorarsanız bence en güzeli ilaçsız bırakmak irade ilacın bende çok tesiri oldu sigaradan zewk almıyorsun dogru ama şiddetli baş agrısı çekiyorum birde baş dönmesi ilacı gördükce psikolojim bozuluyor uyku düzenim iş düzeni vücüt direncim hepsi çorba gbi oldu en iyisi ilaçsız birakmak 10 yıldır içiyorum ama ilaç bütün bedenimi bozdu

  26. Beril dedi ki:

    Bir buçuk yıl önce sigarayı champixle bıraktım. Ancak bu yıla kadar baş ağrısı nedir bilmediğim halde baş ağrıları çekmeye başladım. Şu an kafamı kaldıramıyorum mesela. Ses hassasiyetim var. Doktor migren olduğunu düşünüyor. Champix böyle bir kalıcı etki bırakır mı? Yani böyle bir ihtimal var mı? İlacı kullanırken de baş ağrısı yapmıştı ve dozu yarıya indirmişti doktorum.

  27. mnsy dedi ki:

    psikiyatrların söylediği şu: kesinlikle hiç bir şekilde bir etkileşim olmayacağı ve güvenle tedaviye başlayabileceğim di bu durumda neye inanmalı kime güvenmeli ?

  28. halit dedi ki:

    Öncelikle herkeze sigarayla olan savaşında başarılar ve mutlak galibiyet dilerim. Bende yaklaşık olarak 18 yıldır sigara kullanıyorum ve 33 yaşındayım demem o ki bu ilacın yan etkilerinden korkan arkadaşlar acaba sigaranın zararlarının gerçekten farkındalarmı öncelikle bunu bir düşünün derim ve ondan sonra acaba bu ilacı kullansamda gerçekten bana zararı olursa ve yan etkileri görülürse bırakırım mı daha mantıklı acaba bana kalırsa ilacı kullanmak daha mantıklı her gün yavaş yavaş bilerek kendimizi zehirliyoruz bence denemek fayda var çok şey kaybetmeyin.

  29. TÜRKAN dedi ki:

    bende kullandım ilacı 2 ay sigarayıda bırakmıştım ama tırnak yapumın değiştiğini fark ettim üstten gelen tırnaklarım pütür pütür dalgalı alt tarafı dümdüz dü korktum ve hapı hemen kestim. ama sigara ihtiyacı duymaya başadım. 1 hafta gibi kısa bi zamanda tekrar sigaraya başladım. gözle görülen ilacın etkisini gördüm ya görmediğim belki de iç organlarıma zarar verdi onu göremiyorum ve korkuyorum. şimdi araştırmaya başladım ama hangi branşa gideceğimi bilmiyorum. okuduğum yorumlarda kimssenin tırnakları bozulmamış. ayak tırnaklarımda hiçbirşey yok sadece el tırnaklarım çok çirkin. küçük parmaklarımın neden hasar görmediğini hala merak ediyorum.

  30. Sibel dedi ki:

    slm arkadaslar,
    ben 13 yasinda sigara icmeye basladim suan 26 yasindayim. 13 yil sonrasi champixle tanistim. sigarayi birakmayi cok istiyordum ama olmuyordu! arkadaslar sen birakirsan herkez birakir diyorduki birazda tabi kendi irademle ilacin 4 ve 5 inci gununde 1 dal sigara ictim ve 6inci gununde sigarayi biraktim. ilacin 10uncu gununde migde bulantisi oldu, sanki zehirlenmis gibiydim sonrada ilacida biraktim. baslarda bas agrisi oldu, asabilik sinirde oldu bende. ama kendi cabanizida gosterirseniz 10 gunluk ilacla bile sigarayi birakabilirsiniz. hem sigaradan kurtulun hemde ilacla kendinize zarar vermeyin.

  31. faruk dedi ki:

    merhaba dostlar ,
    26 yıldır sigara kullanıyorum ve hiç bırakmayı düşünmedim ilk defa bir tanıdık aracılığıyla bu ilacı duydum denedim ve başardım canım hiç sigara istemedi mutsuzluk mide bulantısı yada kabus gibi yan etkiler oluşmadı kullanmak isteyen arkadaşlara doktor konturolunde olmak kaydıyla tavsiye ederim gercekten işe yarıyor umarım bırakmak isteyen herkez bırakır

  32. neslihan dedi ki:

    merhaba neslihan ben 22 yıl sigara içtim öyle böyle değil deli içiciydi m sigara içmeyince çılgına dönen biriydim sigarayı bırakırsam öleceğim diye düşünürdüm ve sabahları özellikle aç karına 5 adet rahat içerdim bir günde 3.paketi açtığım olurdu ama şükürler olsun ki 3,5 sene oldu sigarayı bırakalı champix sayesinde 2 kutu içtim 2.kutunun bitiminde sigarayıda bıraktım şimdi sigaradan nefret ediyorum evet yan etkisi var yok değil aşırı sinir stres sudan sebeblere bile kızıp ani parlamalar oldu uykusuzluk ve rüya görmeler ama geçici hepsini atlattım sigaradan daha tehlikeli değil emin olun bıraktığınızda kendinizde çok güzellikler keşfedeceksiniz

  33. esin dedi ki:

    Arkadaslar ben 32 yasindayim..15 yildir iciyorum..sigara ama birakmayi dusunuyorum olmuyodu bir arkadasimin tavsiyesiylee champix aldim kullanmaya basladim ilk iki gun icinde sigaradan tiskindim.ve cok seviniyordum ancak 6 gunden sonra yine icmeye basladim bu ilacta 14 gun de birakmis olmalisiniz diyo..ben 17 gune geldim hala iciyorum..ayrica ictikten sonra bir 15 dakka karin agrisi bulanti yasiyorum bole tuhaf tuhaftitriyorum..halsiz oluyorum keyfsizz morelsiz bir gun icmedim..baktimki ole degilim..bu ilaci birakicam sanirim onerisi olan varmi..

  34. Neslihan dedi ki:

    Ben yaklaşık 20 Yıldır günde 1,5 paket sigara içiyordum. Daha önce bütün tedavi yöntemlerini denememe rağmen sigarayı bırakamamıştım. 1ay önce champix e başladım ve ilk haftanın sonunda sigarayı bıraktım.ilacın tabii ki her ilaç gibi yan etkisi var ve bazen gerçekten dayanılmaz oluyor. Halsizlik sersemlik uyku yorgunluk gibi, ama bunlar sigaranın yanetkileriyle kıyaslanınca ödenmesi gereken küçücük bedeller diye düşünüyorum. İlaç fiziksel Nikotin bağımlılığına son derece destek oluyor. Ama neşede üzüntüde kızgınlıkta sarılacak başka bir dost aramak yani psikolojik bağımlılıktan kurtulmak sizin iradenize kalıyor . Sonuçta sigarasız bir hayat daha az keyifli ama çok daha temiz ve kaliteli hemde her nefeste ….

  35. uğur dedi ki:

    14 yıldır sigara kullanıyorum denemediğim yöntem kalmamıştır zyban da kullandım bir türlü bırakamamıştım champix le sigarayı bırakan bir arkadaş tavsiye etmişti doktorunda reçeteyle vermesi sonucu doğrudan 1 gr lık devam paketiyle başladım aşırı mide bulantısı yaptı mide sorunlarıda yaşadım ve halende yaşıyorum uyku düzenim bozuldu gece devamli uyanır oldum ki ben top atsalar uyanmayan bir insanımdir sigaradan aldığım tat değişmedi ama sayısında bir azalma oldu neyse 9. gün bıraktım 7 gündürde içmiyorum kendi kendime bıraktığım zamanlardaki belirtilerin hepsini yaşadım ilaç bunlarda bir değişiklik yapmadı ilacın işe yarayıp yaramadığını ilaç bittiğinde anlayacağım yeni bir paket almayıda düşünmüyorum ilac kişiden kişiye farklılık gösteriyor anlaşılan

  36. Mustafa dedi ki:

    arkadaşlar, bende ilacı kullanıyorum tmm etkisi süper, bıraktım 11. günümdeyim.sigara icme isteği yok ama bu uzun süre etkilimi yoksa ilac bitince yeniden baslarmıyım.
    yokmu uzun süredir bırakan.

  37. Gurkan dedi ki:

    15 yıllık sigara tiryakisiyim yaklaşık 3 yıl önce doktora gittim bana canım ilacını tavsiye etti 14 gün sigarayı içerek kullandım. Sigarayı bırakmak benim için artık bir onur meselesi olmuştu. Çok şükür 3 yıldır içmiyorum. Hayat yeniden başladı.

  38. CEREN AKIN dedi ki:

    ben de 20 gündür ilacı kullanıyorum.hiçbir yan etkisini görmedim.sigarayı bırakmak istemediğim halde 7 gündür içmiyorum.hatta aklıma bile gelmiyor sigara.ben içmekte çok ısrarcı bir bağımlıydım.7 gün boyunca sinir stres yapmadan sigara içmemek benim için çok büyük bi olay.bunun yanında genç yaşıma rağmen çok fazla sağlık sorunu olan bi insanım.psikolojik açıdan da kullandığım ilaçlara bağlı olarak çok sık depresyon yaşarım.buna rağmen hiç yan etkisini görmedim.amaa belki şimdi değil de bir 20 yıl sonra beyinle ilgili bi hastalık yaşar mıyım champixe bağlı, onu bilemiyorum.bir de herkeste aynı yan etkiler olmuyor sanırım.ilacı kullanırken danışman bir dr.bulmakta fayda olabilir.herkesin sigarayı bırakması dileğiyle……

  39. okan dedi ki:

    Merhaba
    ben de bu ilacı daha önce 2 kez kullandım. Her ikisinde de 90 günlük dozları tamamlamadan bıraktım ilacı ve bu nedenle tekrar başladım. Ilk birakmamda sigarayi 1 hafta icmedim tamamdır artık dedim,1.5 ay sonra tekrar başladım. 2. Seferde 2 dozu kullandim tamamdır dedim ve ilacı biraktim 4 ay sonra babamın vvefatiyla tekrar başladım. Simdi 3 dozu birden satin aldim 518 TLye 23 nisanda birakarak oğluma guzel bir hediye vermeyi düşünüyorum. Ilac hakkindaki izlenimlerimi sorarsanız aç karna içerseniz mide bulantısı ve yanmasından ölürsünüz onun dışında süper kaliteli rüyalar görmeniz olası. Ben başka bir yan etkisi ile karşılaşmadım sigarayi gerçekten bırakmak isteyen herkese öneririm. Birakriktan sonra lütfen deneme amaçlı da olsa sigara icmeyin tekrar başlıyorsunuz. Saygılar

  40. nihal dedi ki:

    merhaba arkadaşalarben 03/03/2015 tarihi itibariyle ilaca başladım 13/03/2015tarihinaden itibaren hiç içmedim içemedim desem daha doğru olacak sanki 34 yaşımdayım 15 yıl içtim o pis şeyi çok denedim bırakmayı ama hep pes ettim döndüm başa ilaç midemi çok bulandırdı okadar fazla rüya görüyorumki ama dr üç ay devam azaltarak bitircez dedi bir paketim kaldı allah yardımcımız olsun bu pislikten kurtulcaz tavsiye ederim

  41. hülya coşkun dedi ki:

    Epilepsi hastası iseniz kesinlikle kullanmayın. Epilepsi hastası olduğumu belirtmeme rağmen champix verildi. 1 gün kullanmam havale için yetti… Tabii kusma cabası… umarım bırakmak isteyen herkes başarır…

  42. Mahmut dedi ki:

    bu ilac ile ilgili hem olumlu hem olumsuz yorumlar var biri diyor bıraktım biri diyor yan etkisini çok gördüm bu konuda hekim desteği şart böyle önemli bir konuda

  43. ilhan aktas dedi ki:

    Arkadaslar champix cok iyi etki gosteriyor fakat kan sekerimi tavan yaptirdi. Gun icerisinde nerdeyse direksiyonda uyuyacak hale geldim. Basina bole seker hastaligi belirtileri gelen cok var mi?

  44. ercan dedi ki:

    Chmpkle sigarasiz 21. Gunum sanki iciyormus gibiyim uykusuzluk yorgunluk hali sanki sigarayi birakmamis gibiyim

  45. Cihangir dedi ki:

    Kullanmaya baslayali 14 gun oldu. Ve hala sigara iciyorum.evet agzimda kotu bir tat var. Ictigim sigaranin yarisini icmeden atiyorum. Ise yariyor gibi ama 0.5 mgken bir sikintim yoktu. Sabah aksam 1mg kulanmaya baslayinca , asabiyet ve en kotusu bir huysuzluk , bunalim bas gostermeye basladi.stressli bir isim var.buna ragmen Sosyal hayatimda sakin guler yuzlu bir insanim. Ama artik degil. Hicbisey umrumda degil. Buyuk bir bosluk var hayatimda. Kiz arkadasimla bile aramiz bozuldu. Ve en igrenci intihar aklima geliyor. Bu kadar umutsuzluk veren bi etkisi varki. Az once farkina vardim cunku bu zamana kadar hic intihar aklima gelmemisti. Bu yan etkilerden dolayi ben ilaci birakip. Oyle birakmayi deniycem. Belki yoksunluk yasiycam .kafami taslara vurucam yada devam edip yavas yavas olucem. Ve simdi uyumaliyim. Guzel seyler dusunmeliyim. Kotu seyler yapmamak icin. *not: belkide ben bir istisnayim. Bircok kisi birakmis. Bu yazdiklarim sizi korkutmasin. Evet az once kotu seyler aklima geldi ama bunu yaptirmaya zorlamiyor. Sadece dusundum. Yarin tekrar kirdiklarimi geri kazanmaliyim!

  46. Gulin dedi ki:

    Selamlar,
    Bugün 3.haftam. Evet sigarayı bıraktım ama inanılmaz şekilde bütün beden ve ruh halim değişti. Kendimi çok yorgun ve halsiz hissediyorum. On dakika yuruyemiyorum bütün vücudum inanılmaz derece ağrıyor. Rüyalar görüyorum, uyuyamiyorum ve cok çabuk yoruluyorum. Her şeye sinirlenmem de cabası. VE cok mutsuzum. Aptal aptal bir noktaya bakıp duruyorum. Sürekli ölümü düşünür haldeyim. Kısaca bu ilaç bende çok olumsuzluklar yarattı.
    Evet, Su an itibari ile ilacı kullanmamaya karar verdim sonucu sigaraya başlamak bile olsa.

  47. cevdet karaca dedi ki:

    4 temmuz abd nin kurtuluş günü başladım icmeye Ilaci. .
    10 gün beraber sigara içtim. ..
    Bırakma günü 14. Gün seçtim. .2 gün ıcmedim boşluk Hissediyorum
    .3.4.gun 1 er tane içtim canım çok sigara istiyor…günde 1 tane içmeyi düşünüyorum. .onada şükür. . Ama ilaca devam….

  48. YAŞAR dedi ki:

    Arkadaşlar bu ilacın yan etkileri sanıldığından çok fazla bence sigarayı beyninizde bitirin yoksa bu ilaç sizi bitirir. Bu ilacı kullandım kullandığıma bin pişmanım Şunu söyleyebilirim sigarayı bırakacağım diye sakın ilaç kullanmayın sigaradan daha tehlikeli. sakın kullanmayın sigarayı bırakmak istiyorsanız aklınızı kullanın ilacı değil. Yukarıdaki yazılarda arkadaşlar yerden göğe kadar haklılar.

  49. Tiçırella dedi ki:

    Aşırı mide bulantısı, kusma ve rüyalar dışında bir yan etkisini görmedim. 9.gün sigarayı bıraktım. Sağlığım için direnmek zorundayım. Sigaraya esir olmayın o değil siz onu bırakın. Sağlıklı sigarasız günlere inşallahh

  50. Fethi dedi ki:

    Arkadaşlar bildiğim kadarıyla herkese farklı etki ediyor. 23 yaşımdayım sigarayı 7 yıl kullandım.Doktor nezaretinde Champix e 3 ay önce başladım 1 ay kullandım ikinci ay hapını da aldım 2 veya 3 gün içtikten sonra bıraktım. Artık dayanamama noktasına gelmiştimm.sürekli kötü rüyalar..mide bulantısı aptallık hatırlayamama hareketlerimde yavaşlama anti sosyallik dil sürçmesi dikkat bozukluğu odaklanamama takıntı yapma.ilacı bırakalı 2 ay oldu birçok belirtisi hala devam ediyor. intihar düşüncesi oluşmaya başladı. En kısa zamanda Psikiyatriye gidecem.

Siz de yorumunuzu paylaşın: