PROF. KÜÇÜKUSTA’ DAN ABD’ YE TEPKİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KÜÇÜKUSTA VATAN

Vatan gazetesinden İlker Akgüngör‘ ün haberi:

ABD Hastalıkları Önleme Merkezi’nin çiğ sütü, pastörize sütten 150 kat tehlikeli gösteren araştırması tartışma yarattı. Prof. Küçükusta, “Araştırma önyargılı. 13 yılda çiğ sütten sadece 2 kişi öldü. Yılda 2.5 milyon kişinin öldüğü ABD’de daha güvenli gıda yoktur” dedi.

ABD Hastalıkları Önleme Merkezi’nin (CDC) hafta içi açıkladığı 1993-2006 yılları arasında 50 eyalette süt ürünleriyle ilgili salgınlar incelenerek yapılan, çiğ sütün pastörize sütten 150 kat daha tehlikeli olduğunu ve salgınlara yol açtığını gösteren 13 yıllık araştırma tartışma yarattı. Türkiye’de “Kutu süt ölü süttür” diyen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, araştırmanın önyargılı, eksik ve hatalı olduğunu açıkladı. Araştırmayı inceleyen Prof. Küçükusta ortaya koyduğu delillerle araştırmanın çiğ sütü akladığını söyledi.

‘Karın ağrısına salgın dediler’

“Araştırmada süt ürünleriyle ilgili 121 salgında 4 bin 413 kişinin hastalandığı, 239 kişinin hastaneye yatırıldığı, 3’ünün öldüğü ve salgınların yüzde 60’ında nedenin çiğ süt olduğu belirtiliyor. Hastaneye yatırılan 239 kişiden 200’ü çiğ süt içiyor. Salgınların 30 eyalette görüldüğü ve çiğ sütle ilgili salgınların yüzde 75’inin çiğ süt satışının legal olduğu eyaletlerde görüldüğü söyleniyor. İnsanları korkutmak için hastalık yerine daha çok “salgın” tabiri kullanılıyor. Salgın dedikleri ise ortalama 11 kişinin hastalanmasından başka bir şey değil! Aynı numara domuz gribinde de yapıldı.”

“2012’de yayımlanan araştırmanın 2006’da kesilmiş olmasının nedeni, 2007’de pastörize sütten yapılan peynirden 135 kişi hastalandı ve aynı yıl Listeria bulaşmış pastörize sütten 3 kişi öldü. 2007 çalışmaya dâhil edilseydi sonuçlar çok farklı olacaktı. Araştırmada Amerika’da 1980’li yıllarda on binlerce kişinin pastörize süt yüzünden hastalandığı da görmezden gelindi. 1985’te pastörize sütten bulaşan salmonella mikrobu Amerika tarihinin en büyük salgınını yaşatmıştı.”

‘13 yılda iki kişi ölmüş’

“Araştırmaya göre 13 yılda çiğ süt, peynir, yoğurt gibi ürünlerden dolayı 1.571 kişi hastalanmış, 202’si hastaneye yatırılmış ve 2 kişi ölmüş, pastörize sütten ise 1 kişi hayatını kaybetmiş. Bu nüfusu 300 milyon olan Amerika’da yılda 120 kişinin hastalanması ve 15 kişinin hastaneye yatması demek. Amerika’da her sene 35 milyon insan hastaneye yatıyor; yaklaşık 2.5 milyon kişi ölüyor.”

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Cenap Şahabettin dedi ki:

    Ya siz okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Yada bir nedenle anlamak istemiyorsunuz. “Outbreak” anlamı yanlızca sözlükte yazdığı anlam olarak “salgın” anlamına gelmez. Normal hastalık etmeni haricinde ortaya çıkan hastalıktır. Ya ölen iki kişinden birisi siz olsaydınız yada evladınız olsaydı nasıl yorum yapardınız onu merak ediyorum. Medyatik olmak için bu kadar bilimsel etik dışı yorum yapmak titrenize yakışmıyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: