AMERİKALILAR ÇİĞ SÜTÜ AKLADI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İki gün önce tüm dünya medyasında “Çiğ süt 150 defa daha zararlı” “Çiğ sütteki tehlike” “Çiğ süt yasaklansın” gibi başlıklarla haberler yer aldı.

Bizim medyada bu haberlerde “Kutu sütleri ölü süttür” ifademe de yer verilerek güya bana da taş atılıyordu.

Siz atılan başlıklara bakmayın, haberlerdeki ifadelere kanmayın. Bunlar tamamen insanları aldatmaya ve hükümetleri çiğ sütü yasaklamaya yönlendirmeyi amaçlayan önyargılı ifadeler!

Sizlere bu haberlerden yola çıkarak bilimsel araştırmaların hatalı ve eksik taraflarını, sonuçlarının nasıl çarpıtılabileceğini, nasıl yanlış yorumlanabileceğini ve medyanın nasıl da kullanılabileceğini göstermek istiyorum.

Bu haberden medyanın da bilim dünyasının da alacağı çok önemli dersler var.

Haber, Amerika’ nın meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Bu araştırmada özetle, çiğ sütün (pastörize edilmemiş süt) sebep olduğu salgınların oranının pastörize edilmiş sütle olan salgınlara göre 150 misli daha fazla olduğu; salgınların çiğ sütün legal olarak satıldığı eyaletlerde illegal olarak satılanlara göre 2 misli fazla olduğu bildiriliyor.

Araştırma 1993-2006 seneleri arasında 50 eyalette süt ürünleriyle ilgili salgınlar incelenerek yapılıyor.

Bu sürede süt ürünleriyle ilgili 121 salgında 4.413 kişinin hastalandığı, 239 kişinin hastaneye yatırıldığı ve 3’ ünün öldüğü ve salgınların yüzde 60’ ında sebebin çiğ süt olduğu belirleniyor.

Hastaneye yatırılan 239 kişinin 200’ ünün çiğ süt içenlerden olduğu, salgınların 30 eyalette görüldüğü ve çiğ sütle ilgili salgınların yüzde 75’ inin çiğ süt satışının legal olduğu eyaletlerde ortaya çıktığı sonucuna varılıyor.

CDC çiğ süt yasaklansın diyor

CDC bu sonuçları kanıt göstererek diyor ki: Sütün görüntüsüne bakarak, koklayarak veya tadarak güvenilir olup olmadığını belirlemek mümkün değildir. Süte ideal şartlarda bile bazı bakteriler karışabilir. Bunlar, süt pastörize edilmediği takdirde hastalık yapabilecek kadar çoğalabilirler. Pastörizasyondan amaç hastalık yapan bakterilerin öldürülmesidir.

CDC uzmanlarından R. Tauxe de yangına körükle gidiyor: “Bu araştırma çiğ süt ürünlerinden kaynaklanan salgınların eyalet kanunlarıyla ilgili olduğunu gösteriyor. Çiğ süte izin veren eyaletlerde de satışın önlenmesiyle salgınlar da azalacak ve insanlar daha sağlıklı olacaktır. Salgınlar çiğ süt satışının serbest olduğu eyaletlerde devam edecektir” diyor.

Araştırma önyargılı ve hatalı

Bu araştırmanın önyargılı ve hatalı olduğunu gösteren pek çok delil var:

BİR: Bu araştırmada insanları korkutmak için hastalık yerine daha çok “salgın” tabiri kullanılıyor; çünkü salgın insanların birçoğuna kolera, veba, grip gibi binlerce kişinin ölümüne yol açan hastalıkları hatırlatıyor. Oysa salgın dedikleri şey ortalama 11 kişinin hastalanmasından başka bir şey değil!

İkinci sebep ise “hafif bir ishal” veya “biraz karın ağrısı” ndan öte bir şey olmayan bazı hastalık tablolarını salgın tabirinin içine saklamak.

Aynı numaranın domuz gribi salgınında da yapıldığını hatırlatmak isterim.

İKİ: 2012 senesinde yayınlanan bu araştırmanın 2006’ da kesilmiş olmasının tabii ki bir sebebi var. 2007’ de pastörize sütten yapılan peynirden 135 kişi hastalanmıştı ve gene aynı sene Listeria bulaşmış pastörize süt yüzünden 3 kişi ölmüştü.

2007 senesi çalışmaya dâhil edilmiş olsaydı, sonuçlar çok farklı olacaktı.

ÜÇ: Araştırmada ayrıca Amerika’ da 1980’ li senelerde on binlerce kişinin pastörize süt yüzünden hastalandıkları da görmezden geliniyor. 1985’ de pastörize sütten salmonella mikrobu bulaşması sonucu Amerika tarihinin en büyük salgını gerçekleşmişti.

DÖRT: Araştırmanın metodunda da hatalar var: Sayılan 121 salgından 5’ inin Amerika’ da gerçekleşmediği, bazı salgınların hastalık sayılmayacak derecede hafif olduğu belirtiliyor.

BEŞ: O senelerde Amerikalıların sadece yüzde 1’ inin çiğ süt tükettikleri doğru ama giderek daha fazla Amerikalının çiğ sütü tercih etmeye başladıkları görmezden geliniyor.

İstatistiklere göre, 2006-2007 yıllarında Amerikalıların yüzde 3’ü yani 9 milyon insanın çiğ süt tüketiyor.

ALTI: Salgınların çiğ sütün legal olarak satıldığı eyaletlerde illegal olarak satılanlara göre 2 misli fazla olduğu da gerçekleri yansıtmıyor. Kaliforniya, New York ve Teksas gibi eyaletlerde daha fazla hasta olması buralarda çiğ süte izin verildiği için değil, nüfuslarının fazla olmasından kaynaklanıyor. Montana ve Wyoming’ de daha az hasta olması ise muhtemelen çiğ süt yasak olduğundan değil nüfusları az olduğundan dolayıdır.

Çiğ sütü neye göre yasaklamak istiyorlar?

YEDİ: Bu araştırmaya göre 13 sene içinde çiğ süt ve bundan yapılan peynir, yoğurt gibi ürünlerden dolayı 1.571 kişi hastalanmış, 202’ si hastaneye yatırılmış ve 2 kişi de ölmüş.

Bu, nüfusu 300 milyon olan Amerika’ da yılda 120 kişinin hastalanması ve 15 kişinin hastaneye yatırılması demek. 13 senede çiğ süt yüzünden ölenlerin sayısı 2 kişi; üstelik pastörize süt de bir kişinin ölümüne yol açmış. (Çiğ süt pastörize süte göre yüzde 100 öldürücü diye de bir yorum yapmamalarına şaşırdım).

Amerika’ da her sene 35 milyon insan hastaneye yatıyor; 2.5 milyon kadar kişi de ölüyor. 15 kişinin 35 milyonun; 13 senedeki 2 ölümün 30 küsur milyon ölümün kaçta kaçı olduğunu da işiniz yoksa siz hesaplayın.

Gelelim neticeye

BİR: Bu araştırma sütle ilgili salgınların çiğ sütle mi pastörize sütle mi daha çok görüldüğünü araştırıyor. “Çiğ süt 150 kat daha zararlı” ifadesi doğru değil. Buradan pastörize sütün çiğ süte göre daha faydalı olduğu sonucunu çıkarmak da mümkün değil. Medya manşet atarken daha titiz olmalı.

İKİ: Bu araştırmadan çiğ sütün yasaklanması gerekir sonucunu çıkarmanın ne kadar “insaflı” olduğunu takdirinize bırakıyorum.

Ben bu sonuçları CDC uzmanlarının görüşlerinin tam tersine “çiğ sütün güvenirliğinin” kanıtı olarak görüyorum. 300 milyonluk Amerika’ da 13 senede sadece 2 kişinin ölümüne yol açan daha güvenli başka bir yiyecek veya içecek olabileceğini sanmıyorum.

ÜÇ: Bu araştırmaya göre çiğ süt senede 15 kişinin hastaneye yatmasına yol açıyor ama çiğ sütün sağlık üzerine olumlu etkileri (beslenme, bağışıklığı güçlendirme, kanser ve alerjik hastalık riskinin azalması) hiç dikkate alınmıyor.

CDC keşke bir de, UHT ile mikroptan arındırılarak ve homojenize edilerek sağlığa faydalı vasıflarını kaybeden ve hatta zararlı hale gelen kutu sütün risklerini, yol açtığı hastalık ve ölümleri de araştırsa.

Netice şu ki: “CDC uzmanları çiğ süt emmişler” ama kutu sütü için diyorlar!

KAYNAK

http://www.cdc.gov/media/releases/2012/p0221_raw_milk_outbreak.html

http://wwwnc.cdc.gov/eid/article/18/3/pdfs/11-1370.pdf

http://haber.gazetevatan.com/Haber/432877/1/Gundem

http://www.medicalnewstoday.com/articles/242162.php

Yazı için 23 yorum yapılmış:

  1. tuna erinçler dedi ki:

    Mukavva kutulardaki homojenize sütlerin raf ömrü uzun olduğundan ticareti daha kârlıdır. Bu nedenle elbette ki onların reklâmı yapılacak ve çiğ süt kötülenecek.

  2. sema dedi ki:

    Bir veteriner hekimi olarak yazdıklarınızın neredeyse aynısını haberleri seyrederken düşündüğümü ifade edeyim öncelikle. Konuya değindiğiniz için de çok memnun oldum açıkçası.Mesleki olarak konu hakkında bir şeyler biliyor ve detaylarını inceleyip yorum yaptığımızda bu kadar açık yakalayabiliyorsak hiç bilmediğimiz konularda medya tarafından nasıl kandırılıyoruz sormadan geçemeyeceğim.

  3. Bülent Potur dedi ki:

    Umarım bu yazı sonucunu ülkemizde deneyenler brucellaya yakalanmazlar.

  4. Misafir (10:56)

    inek sütü içmeyin, keçi sütü için.

  5. Misafir (10:34)

    gıda mühendisi ve bu işin eğitimini almış biri olarak yorumlamak istedim.pastorizasyon işlemi sadece hedef mikroorganizmanın aktifliğine son vererek sütün ömrünü 2 gün ile sınırlar, sterilize veya uht diye anılan sütlerde tüm mikroorganizmalar hedef alınırak ani-yuksek sıcaklık ile tüm mikroorganizmaların aktifliği bitirilir.ülkemizde ki bir çok süt firmasında bu uht işlemi yuksek derecede fakat anlık yapılmadığından sütün besin değerlerinden eser kalmıyor.size tavsiyem bulabiliyorsanız mutlaka pastorize süt tüketin.unutmayın su içeren bir besinin raf ömrü kısa ise besin değeri yüksektir.vy

  6. Misafir (10:28)

    herkez gözünü ve kulağını açıp beni dinlesin ben süt sektöründe uzun yıllar çalışmış biri olarak saf ve kandırılmış halkıma sadece şunu söylerim kesinlikle çiğ süt alın,sebepleri o kadar çok ki aklınız almaz… hocamı da tebrik ediyorum bunca zengine kafa tuttuğu için…

  7. Misafir (20:03)

    kim diyor çig süt bulmak zor değil diye… istanbulda nerde satılıyor? bilen söylesin

  8. Misafir (14:24)

    pastörize sütün ölü süt olduğuna kesinlikle inaniyorum. ayni şekilde ambalajli satilan yogurtlarin da içlerinde yararli bakteriler yok olduğundan artik yogurttan başka bir şeye döüştüğünü biliyorum. hele uzun ömürlü sütler, tamamen kansorojen. işte bu yüzden, artik çiğ süt alip evde kendim yoğurt yapiyorum ve sütleri cam şişelere doldurup çocuklarima öyle içiriyorum. şimdiye kadar pastörize sütün sağlikli olduğuna inandirilmiştik ama simdi bilincli aileler ciğ süte dönüyorlar. çocukluğumda içtiğim gibi, mis gibi taze ve sağlikli süt veriyorum çocuklarima. semt pazarlarinda çiğ süt var.

  9. Misafir (13:20)

    çiğ süt bulmak o kadar zor değil, isteyen bulabilir. hocam dezenformasyonla bizleri yıllardır yanıltan, kutu sütlere yönlendiren bu kapitalist ruhsuzlar için verdiğiniz mücadele nedeniyle sizi kutluyorum.

  10. Misafir (12:47)

    mükemmel bir gazeticilik, habercilik ya da ne derseniz deyin, bravo

  11. Misafir (12:42)

    çiğ süt içince microplarıda içeriz ama.

  12. Misafir (12:40)

    hocam bravo. çok güzel yazmışsınız. üniversitedeki hocam 3 çeşit yalan vardır derdi: yalan, kuyruklu yalan, istatistik. aydınlattığınız için teşekkürler. hakperestliğiniz, cesaretiniz ve bilginize hayranım. tekrar teşekkürler.

  13. Misafir (12:38)

    valla ben çığ süt kullanıyorum yoğurdumu yapıyorum cocuklar severek yiyor yemin ederim hazır yoğurtla arasında daglar var süt olarakta içiriyorum en azından katkisiz icinde koruyucu yok benimde icim rahat. açık süt. gibisi yok

  14. Misafir (12:37)

    bunu anlamayacak ne var… “sütü, köylünün üretmiş olduğu mahallenin sütçüsünden almayın, onun yerine büyük üreticilerin paketlenmiş sütünü marketten alın” fikri empoze ediliyor ve basın da ücret karşılığı bu tür haberler yapıyor.

  15. Misafir (12:31)

    bi karar verin artık çigmi pişmişmi.

  16. Misafir (08:45)

    hocam tebrik ederim, çok güzel bir araştırma olmuş.bunun gibi cesaretli yazılarınızı bekliyoruz, kalın sağlıcaklla…

  17. caparkanat@gmail.com (18:09)

    hocam kaleminize, yüreğinize sağlık. cesaretiniz için teşekkür ederim çapar kanat çiğ süt üreticileri grubu https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

  18. Cenap Şahabettin dedi ki:

    Ya siz okuduğunuzu anlamıyorsunuz. Yada bir nedenle anlamak istemiyorsunuz. “Outbreak” anlamı yanlızca sözlükte yazdığı anlam olarak “salgın” anlamına gelmez. Normal hastalık etmeni haricinde ortaya çıkan hastalıktır. Ya ölen iki kişinden birisi siz olsaydınız yada evladınız olsaydı nasıl yorum yapardınız onu merak ediyorum. Medyatik olmak için bu kadar bilimsel etik dışı yorum yapmak titrenize yakışmıyor

  19. Hakan Şen dedi ki:

    Sayın Küçükusta,

    Sizin tabirinizle ölü süt içmemek için diğer bir deyişle canlı süt içmek için size bir önerim olacak, sokaktan aldığınız sütü kaynatmadan için ( evde kaynatınca toplam yüklenen ısı pastörizasyondan daha çok olacağı için daha ölü süt olur), bakın ne kadar canlı bir süt içmiş olacaksınız canlılık o kadar yüksek olacak ki inanamazsınız, listeria, salmonella, clostridium, stafilocous aerous, e.coli, ve yazmaktan sıkılacağım daha nice mikroorganizma sütünüzün canlılığına canlılık katacak..

  20. Misafir dedi ki:

    Sizin dediğiniz çiğ süt içme koşulu özel sağım merkezlerinde hijyen kurallarına harfiyen uyulduğu takdirlerde ancak olabilmektedir.Ancak günümüzde ülkemize bakıldığında ülkemizde bu hizmeti verecek kuruluş yok denilecek kadar az olmaktadır. Sağım sırasında ahırdan, sağan kişinin elinden, hayvanın memesinden,kovadan …vs kontaminasyon riski yüksektir.Bu demeçler sağlık adına risk oluşturmaktadır.Lütfen işi gıda ile uğraşan mikrobiyoloji alanında uzman kişilere sorunuz…

  21. elif feyza dedi ki:

    hocam çiğ sütle alakalı yazılarınızı takip ediyorum. Aktardığınız bilgilere ve yorumlarınıza çok değer veriyorum.Kafamı karıştıran bişey var o da çiğ sütün ne kadar kaynatılacağı…Yanlış hatırlamıyorsam siz bir taşım demiştiniz.Benim gibi uht kuşağına bu bilgiyi biraz daha açarak aktarabilirseniz çok sevinirim.şimdiden teşekkürler…

  22. Hüseyin dedi ki:

    Çiğ süt için ısrarla basa basa söylüyorum.Amerikada aids obeziye hat safhada olduğu için bağışıklıkları olmadıkları için toz kapsalar birilerine müdahele edecekler.Ticaret stratejisinden başka bir şey değil.Tabiki çiğ süt için ölü süt = su pastorize süt çünkü bozulması güç oluyor.Bozulmayan ürünler her zaman doğal ve faydalıdır..SAygılarımla 🙂

  23. aşkın karaçam dedi ki:

    elbet kaynatmak tedbirdir.kabızsanız çiğ süt şifa olur tedbir bazan takdire uymıyabilir zira aynı olaylar aynı şartlar altında aynı neticeyi vermez.aynı şartlarda beslenen aynı cins ineklerin sütlerın terkibi aynı olmuyorRAHMET VE AZAB SIFATI HER MÜMKÜNATTA BERABER TECELLİ EDER

Siz de yorumunuzu paylaşın: