BROKOLİ TARTIŞMASI BÜYÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Vatan’ da Öznur Karslı’ nın haberi:

Nobel ödüllü bilim adamı Dr. James Watson’un, brokolinin kanserli hücrelerin vücuttaki yayılımını engellemediğini aksine kansere neden olduğunu iddia etmesi bilim adamlarını ikiye böldü.

NOBEL ödüllü ABD’li biyolog Dr. James Watson’un, brokoli gibi anti-oksidanları tüketmenin kanseri tetiklediği yönündeki iddiası gündeme bomba gibi düştü.

1953 yılında DNA’nın sarmal yapısını keşfeden Watson, “Hayatımı kanser araştırmalarına adadım ve hep insanların bu hastalığı engellemek ve tedavi etmek için antioksidan takviyesi aldığını gördüm. Ancak son dönemde ortaya çıkan birçok araştırma ileri seviyede kanserlerin bir türlü tedavi edilememesinde vücuttaki antioksidan fazlalığının etkisini gösteriyor. Bu da akla ‘Antioksidanlar aslında kanseri önleyen değil kansere sebep olan maddeler mi?’ sorusunu getiriyor” dedi.

Watson’un ezber bozan bu iddiası dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uzmanları ikiye böldü. Prof. Dr. Erkan Topuz, Watson’un iddiasını geçersiz bulduğunu belirterek, “Brokolinin kanser engelleyici etkisinin olduğu yönünde binlerce araştırma var. Ben kendi bilimsel önerilerimi değerlendiririm. Bir defaya mahsus yapılmış araştırmalar, tecrübeler benim için önemli değil. Brokolinin faydalı olduğu yönünde bunca araştırmayı nasıl dikkate almayız? 30 yıldır bu konu üzerinde çalışıyor uzmanlar. Bir deli kuyuya taş atıyor ve buna inanılıyor. Brokolinin sadece kanserde değil astım, bronşit gibi hastalıklarda da faydalı olduğu biliniyor. Özellikle meme kanserinde çok büyük önemi var. Vücuttan toksinleri attığı yönünde ABD’de yeni yayımlanan bir yayın var”“ dedi.

Kanserden korumaz

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta ise, “James Watson’un araştırmasının doğruluk payı olabilir. Bütün meyve ya da sebzeleri makul miktarda tükettiğimiz zaman vücudunuz korunuyor ama hiçbirinin kansere karşı koruyucu bir etkisi yok. Ama genel anlamda bütün sebze ve meyveler vücut sağlığını kuvvetlendirir. Bunların doğal halinin tüketilmesi gerek. Aşırı miktarda ya da hap olarak kullandığınız da kanserde yapıcı etkileri ortaya çıkıyor. Anti-oksidanlardan brokoli insanları ne kanserden korur ne de kanserden kurtarır” diye konuştu.

Kaynak: http://www.gazetevatan.com/brokoli-tartismasi-buyuyor–505374-gundem/

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: