BALGAM SÖKTÜRÜCÜ İLAÇ KANSERİ TETİKLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
efervesan

Antioksidanların kanser gelişimini önlemek bir yana tümörün büyümesini ve ölümü hızlandırdıklarının ortaya çıkaran araştırmadan alınması gereken pek çok dersler var (1).

Araştırmada elde edilen sonuçların insanlar tarafından alınan miktarlarda gerçeklemesi ve antioksidan dozu arttıkça tümör büyümesi ve ölümlerin hızlanmasının altını çizmek gerekir.

Araştırmaya göre antioksidanlar, doğrudan kansere yol açmıyorlar; tümör gelişimini önleyen p53 proteininin yapımını azaltarak etkili oluyorlar.

Bu, antioksidanlardan en büyük zararı göreceklerin, kanser riski yüksek veya pre-kanseröz (kanser öncüsü) lezyonları olan kişiler olduğu anlamına geliyor.

KOAH’ lılarda kanser riski yüksek

KOAH’ lılarda hem akciğer hem diğer organ kanserleri daha fazla görülür.

BİR: KOAH’ lıların yüzde 90’ ı uzun süre sigara içmiş oldukları için başta akciğer olmak üzere kanser riskleri de yüksek olan kişilerdir; bunlarda pre-kanseröz lezyonların bulunma ihtimali çok fazladır.

İKİ: KOAH olanlarda akciğer kanseri riski, sigara tiryakisi olup da KOAH’ ı olmayanlara göre çok daha yüksektir.

ÜÇ: Asetilsisteinin en fazla ve yaygın kullanıldığı hasta grubu da KOAH’ tır.

KOAH-akciğer kanseri ilişkisi, her iki hastalığın oluşumunda bir numaralı etkenin sigaraya olmasına, KOAH’ ta akciğerlerin temizlenme mekanizmasının bozulmuş olmasının sigaranın kanserojen etkisini artmasına, KOAH ve akciğer kanserine yatkınlığın aynı genler tarafından belirleniyor olmasına bağlanırdı.

Bu yeni araştırma, KOAH’ lılarda akciğer kanseri ve diğer kanserlere fazla rastlanmasının sebeplerinden birinin de asetilsistein kullanılması olabileceğini düşündürüyor.

Asetilsistein nedir?

Bu araştırmada kullanılan iki antioksidandan biri E vitamini, diğeri ise asetilsistein.

E vitaminini herkes bilir; anlatmaya gerek yok.

Asetilsistein adı fazla duyulmamış olabilir ama solunum yolları hastalıklarında çok sık kullanılan bir ilaçtır.

Asetilsistein, ilaç olarak antioksidan etkilerinden ziyade balgam söktürücü, balgam yumuşatıcı ve balgam atılmasını kolaylaştırıcı özellikleri için kullanılır.

Solunum yollarındaki muküse etki eden ilaçlar genel olarak “muko-aktif ilaçlar” olarak bilinir; kendi içlerinde ekspektoran, mukoregülatör, mukolitik ve mukokinetikler olarak ayrılır.

Asetilsistein ne işe yarar?

Bu ilaçlar, genellikle KOAH, astım, kistik fibrozis, bronşektazi, pnömoni gibi koyu, yapışkan ve fazla miktarda sekresyonla birlikte olan hastalıklarda kullanılan ilaçlardır.

Amaç, koyu ve yapışkan olduğu için hasta tarafından çıkarılamayan veya zorlukla çıkarılabilen salgıların daha kolay çıkarılmalarını sağlamaktır.

Antioksidan, anti-enflamatuar ve sürfaktan yapımını ve salgılanmasını uyarıcı etkileri olduğu da bilinen bu ilaç esas olarak ‘mukolitik’ özelliği için tercih edilir.

Bu ilacın hastalıkların tabii seyri üzerine önemli hiçbir etkileri yoktur; balgam çıkarmakta zorlanan ve balgamları çok koyu ve yapışkan olan hastalarda belirli bir süre kullanılabilir.

Ben bu durumlarda en etkili tedavinin hastanın bol su içmesi olduğuna inanır ve hastalarıma da bunu tavsiye ederim.

Hastalarının büyük çoğunluğu astım ve KOAH olan bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak bir senede yazdığım mukolitik ilaç sayısının 10 (on)’ u geçmediğini söylersem bu ilaçların benim için önemini belki daha iyi anlatmış olurum.

Asetilsistein bulunan ilaçlar

Ülkemizde eczanelerde asetilsistein ihtiva eden pek çok ilaç vardır (2).

Bunlar Acetylcystein, Act, Alles, Asist, Astein, Bronpax, Cinetix, Exsistin, Extal, Mentonex, Mentopin, Miratta, Mucinac, Mucocure, Mucolator, Mucomax, Muconex, Mukolatin, Mukozero, NAC, Oxxa, Traktus, Xpecto’ dur.

Bir ilacın 23 farklı firma tarafından üretilip satılıyor olması tüketiminin –dolayısıyla da bilinçsizce kullanımının- ne kadar çok olduğunun bir göstergesidir.

Bu ilaçların solüsyon, efervesan tablet, granül, kapsül, şase, ampul formları vardır.

Efervesan tabletlerde fazla miktarda sodyum bulunabileceğini ve bunun da kalp krizi, felç ve ölüm riskini artırabileceğini de hatırlatırım (3).

Gelelim neticeye

BİR: Antioksidanların sağlıklı insanlar tarafından ilaç olarak alınması gereksiz olduğu gibi zararlı da olabilir.

İKİ: Gıdalarımızda yeteri kadar antioksidan vardır ve bunların mâkûl miktarda yenmesi yeterlidir.

ÜÇ: Antioksidanlar özellikle kanser riski yüksek olanlarda, sigara içenlerde kanserin büyümesini ve ölümü hızlandırabilir.

KOAH’ lılara asetilsistein vermek kansere davetiye olabilir.

DÖRT: Asetilsistein ve diğer tüm balgam söktüren ilaçların tedavi edici bir etkileri olmadığı gibi, bunların semptomatik tedavide de işe yaradığını gösteren yeterli delil yoktur.

BEŞ: Antioksidan olarak taze sebze ve meyveyi, asetilsistein yerine de bol sıvı almak daha faydalı ve üstelik de risksizdir.

KAYNAKLAR

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/01/30/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/antioksidanlar-kanseri-ve-olumleri-hizlandiriyor/

2. http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=3289

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/11/28/yazilar/elestirel-yazilar/ilaclar/suda-kopuren-ilaclarda-olum-riski/

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. abdullah dedi ki:

    merhaba doktor bey..nefes darlığı problemiyle göğüs hastalıklarında muayene oldum..akciğer grafisi ve solunum testleri normal çıktı..10 yıl sigara içtim ve 1 ay önce bıraktım yaşım 24..bu nefes darlığının birikmiş balgamlardan kaynaklanabilir dedi..gerçektende balgam atamıyordum..asist plus 600 verdi..nefes darlığı geldiği zaman şiddetli olmuyor ama o sırada kendi isteğimle öksürdüğümde boğazımdan tok bir ses çıkıyor sanki boğazımda birşey varmış da yolun yarısını kapatıyormuş gibi..ki bu ilacı kullanmaya basladım baslayalı yumuşadı sanki ve öksürük başladı sertçe öksürüp küçük küçük çıkartıyorum balgamı..dün haberde gördüm sizi,antioksidan içeren ilaçların zararlarından bahsettiniz..balgam söktürücü olarak ne kullanabilirim ? tavsiyeniz nedir ? asist 600ün içeriğine baktım doktor bana bu ilacı uzun bir süre kullanmamı söylemişti

  2. Hakan dedi ki:

    Merhaba dr. bey ben uzun zamandır sigara içiyorum yaklaşık 10 senedir 3 gün uncesi karar verdim sigarayi bırakcam diye bide vucudum temizlensın diye sigaranın pisliklerini atıyım diye balgam sökturucu aldım eczaneden (mucoplus 1200) iki gündur sersem gibi olmuşum çok kötuyum hiç kendimde değilim nedrn acaba lütfen yardım edin teşekkürler ..

  3. Alper Doğan dedi ki:

    Hocam yalnız asetilsistein bahsettiğiniz çalışmada akciğer kanseri olan farelerde progresyonu artırdığından bahsediyor . Bu maddenin kansere yol açtığını söylemek yada hasta kanser olsa bile kullanımının sakıncalı olduğunu söylemek çok iddialı bence…

  4. nevzat çakı dedi ki:

    Çok abartılı bir iddia

  5. nevzat çakı dedi ki:

    Su dan başka kanseri tetiklemeyen ekspektoran bir ilaç varmı?lütfen söylermisiniz

  6. ERAY dedi ki:

    Değerli Hekimim iddialarınızın aksine yapılmış asetilsistein ile ilgili bir çok çalışma mevcut gerek antioksidan olsun gerek hücre yenileyici özellikleri olsun bir çok alanda yapılmış olumlu sonuçlar elde edilen çalışmalar mevcuttur.

    Saygılarımla

  7. Bahar dedi ki:

    Antioksidan almak adına düzenli Nac kullanmayı öneren doktorlar var buna yorumunuz nedir?

  8. Ayse dedi ki:

    Hocam oğlum 15 aylık ve sürekli balgam sıkıntımız var ateş yapıyor balgam sökücü kullanmanızda sakınca var mı sıvısını yardımınız istiyorum

  9. M Salih K dedi ki:

    Hocam, daha once agir oksuruklerde kuvvetli yardimci olduguna sahit oldugum “asetilsistein + askorbik asit” ikilisinin nCoV-19 hastalariyla supheli tasiyicilarina verildigini ogrendigimde biraz arastirma yaparken linkini verdigim glutatyon duzeyleriyle ilgili calismayi okuduktan sonra yaziniza denk geldim. 1999 yilinda yayinlanmis bu makalede ve referanslarinda asetilsistein’in kanser onleyici ve onarici ozellikleri vurgulanmis. Ayrica bu ilacin depresyon uzerindeki etkileri icin de calismalar mevcut. Sizce ilac firmalari asetilsistein kullanimini arttirarak mi yoksa azaltarak mi karlarini arttirmayi hedefliyorlar???

    Sigara icenler uzerinde calisma:
    http://www.ctf.edu.tr/sk/calendar/MAK-N-Asetil%20Sisteinin%20Sigara%20%C4%B0%C3%A7enlerde%20Glutatyon%20D%C3%BCzeyleri%20%C3%9Czerine%20Etkileri.pdf

    Depresyon uzerine calismalar:
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032711003247

    https://europepmc.org/article/med/27137430

  10. Ali Şahin dedi ki:

    Abim birinden hastalık kapmış. Hasta olan 2 kez korona virüsü testi yaptırmış, negatif çıkmış. Yüksek ateş vardı. Bir Enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktor arkadaş dedi ki : “Eğer yeme içmeye problem ve nefes darlığı yoksa hastaneye gelmeyin. Burada korona virüsü kapmayın. Bir de NAC kullanmayı tavsiye etmiş. 1 hafta ateşler içinde yattım, sonra NAC aldım. NAC balgamı daha yapışkan bir hale getirdi ve balgam sökmeyi engelledi. Ertesi gün akciğerlere indi ve nefes darlığı başladı. Korona Acile gittik. Akciğerler tomografi de kötü çıktı. Korona testi 2 gün sonra negatif geldi. Doktor Favimol 200 mg Avelox 400 mg yanında NAC ‘ın muadili olan Mukovit C 600/ 200mg verdi ve sabah akşam 2 kez almamı söyledi. 5 gün kullandım. Şimdi sesim bozuldu. Çok kalınlaştı , çok yaşlı birinin sesi gibi geliyor. Ses telleri bozuldu. Hemen ilacı bıraktım. Şimdi ne yapabilirim. Sesimin düzelmesi için ne yapabilirim ?

  11. Halil Ünal dedi ki:

    Merhabalar saın hocam ben astım koah hastasıyım 27 Austos 2020 de korana virüse yakalandım önce sadece astımım var idi kovitten sonra koah hastası oldum 32 yıl sigara ictim şimdi ilese kullan mıyorum akşam saat 9 dan sonra nefesimi alamıyorum sürekli açile gidiyordum hastaneler sıkıntılı olduğu için doktorlar kızıyordu sen sürekli hastaneye geliyorsun hastaneler senin sıkıntılı evine bir adet oksije tüpü ve oksimetre al hastanelere gelme demişlerdi bende hastaneye gitmedim ama tekrar kovide yakalandım ne yapmam gerekiyok bilmiyorum hiç birtarafım ağrımıyor bu gün Ankara Çankaya ilce sağlık bir ilaç getirdi bu ilacı kulanacaksın dedi kovitten kurtulmanın tek yolu bu dedi ilaç içeriği bir kutuda 40 adet var ilk gün eve ikinci gün 8adet iceceksin dediler bende hemen birbaşka doktora sordum sakın içmeyin dediler ilacın ismini size yazıyorum hoçam Favimol200 mg Favipiravir ilacını kovitten kurtulmak .ç.n verdiler bu ilaçı iceyimmi yoksa icmeyeyimmi siz degerli hocamızdan fikir edinmek istiyarum acaba bana yardımcı olablşrmisiniz sayın hocam Allah rızası için Prof.Dr.Ahmet bey hocam ismim Halil Ünal Hocam size telefon numaramı yazıyorum bu telefon numarasına bu ilaç hakkında kullanayımmı yok ise kullan mayayımı bana yazar iseniz çok sevinirim size bolbol dua ederim Tel:0541-450-90-06

  12. Halil Ünal dedi ki:

    Sayın Hocam kusura bakmayın ilac larımı yazamayı unuttum kullandıgım ilaç Sipiriva 18 mg symbicort 320 gm ventolin inhaler migde kruyucu Nexiyum migrenim için apranax fort 550 mg kullanıyorum bu ilaçları kullanıyorum bana bir yardımcı olur iseniz çok sevinirim hocam

  13. […] Jan 31, 2014 … Ayrica bu ilacin depresyon uzerindeki etkileri icin de calismalar mevcut. Sizce ilac firmalari asetilsistein kullanimini arttirarak mi yoksa … devamini oku […]

Siz de yorumunuzu paylaşın: