HAMDOLSUN BUNAMADIM!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Canan Karatay 1

Kalp hastalıklarının kolesterol hapıyla, astım ve KOAH’ ın ilaçlarla önleneceği propagandası yapan derneklerimiz var.

Diyabete de “Boğaziçi Köprüsü’ nün mavi ışıklandırılmasıyla” çözüm arayan bir Diyabet Cemiyeti’ miz varken fazla söze gerek kalmıyor.

Hastalıklardaki artışlara bakarsak “siyah ışıklandırma” daha uygun olacaktır.

Prof. Dr. Canan Karatay’ın tenkitlere cevabı:

Prof. Dr. Canan Karatay, önceki gün yayınladığımız haberden sonra özellikle görüşlerinin ‘bilimsel’ olmadığıyla ilgili gelen yorumlara yönelik olarak bir açıklama yapma gereği duyduğunu belirtti:

Sizden, şahsıma yöneltilen, her türlü itham, hakaret, belden aşağı sözlere vs. gibi yorumlara cevap verme hakkımı kullanmama bir kez daha fırsat vermenizi rica ediyorum. Yorumları hayretler içinde okuyorum doğrusu. Ben 1961 yılından beri tıp eğitimi ve uygulaması içindeyim. 4 kıtada hekimlik ve bilimsel araştırmalar yapmış bir hekimim.

Türkiye de ilk ve tek SAĞLIK ÜNİVERSİTESİNİ kurmuş bir rektörüm. Hala bil fiil hasta muayenelerime, tam gün olarak devam ediyorum. Halk sağlığı için mücadele veriyorum. (bakınız CV)

Bu nedenle, daha önce çok yer kaplamasın diye vermediğim bir kaç bilimsel kaynağı  da, yayınlamanızı önemle rica ediyorum. 700 bin adet satan kitaplarımda, 1000 den daha fazla kaynak ve de 30’a yakın kitap adı var. Yayınların hepsi arşivlerimde ve kitaplığımda bulunmaktadır.


Bütün Hekimlerin önce oturup hastalarının şikayetini dinlemeleri bire bir gerekiyor.

Gebelere 75 gr ya da 100 gr şekerli sıvı suyu bir kaç kez içirmekle (kan şekerini hızla yükseltir, hemen kana geçtği için), 2 dilim baklava (hazım süresi uzundur, kan şekerini aniden çok yükseltmez) yemenin aynı olduğunu söyleyen meslektaşlarımızın, önce oturup, ŞEKER-İNSÜLİN siklüsünü anlaması gerekiyor diye düşünüyorum.

İnsülün direncinin ne olduğunu, nasıl geliştiğini, YÜKSEK GLİSEMİK İNDEKSLİ KARBONHİDRATLARLA, DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ KARBONHİDRATLARI AYNI KEFEYE KOYMAMALARI gerekiyor. Lütfen elma ile armutu birlikte değerlendirmesinler.

OGGT  sırasında içirilen 75-100 gr sıvı şeker ile 2  ya da 5 adet baklavanın kan şekerini yükseltme etkisinin aynı olduğunu sanan hekimler, ne demek istediğimi anlamamışlar ya da anlamak istememişlerdir! Temel bilimlerinin, yani histobiokimya bilgilerinin,  eksik olduğu da aşikardır [1] [2] [3] [4] [5]

Bilimsel eleştiriler hakaret etmekle de yapılamaz!

Gebelere OGTT yaptıran hekimlerin, bizlere Gebelere OGTT yaptırarak bilinmeyen neyi elde ettiklerini açıklamaları gerekiyor? Gebelere ve bebeklerine de ne gibi ek fayda getiriyor bunların açıklanması gerekmiyor mu?

‘Primum Nil Nocere’ yani hekimler önce hastasına zarar vermeyecek.

Bu bağlamda şeker yüklemesi yapılmış olan gebelerin yaşadıklarına bir kulak verir misiniz?

T.Ç– :” Ben de yaptırmıştim cok kötü oldum o anda gözlerim karardı baygınlık geçirdim. sonra tekrar 2 ciyi denedik doktor mecburi yapılacak dedi dayandim yaptırdım sonunda şeker oldugu cikti yuksekti hamileyken diet yaptim..bu gebelik sekeri dogumdan sonra bitiyor mu?”

Y.B:
”Ben 50 mg lık yüklemeyi yaptırdım bana kalsa yaptırmayacaktım ama derim kağıt gibi incelip kanar hale gelince şekerden korkup yaptırdım, sınırda 100 lük yapılmalı denildi kesinlikle yaptırmadım,kendimce azalttım şekeri.Keşke 50 mglığı da yaptırmasaydım.”

Z.T.: Almanya
”Ben almanya dayim ben onu 3 defa yaptim birisinde kustum birisinde cikmadi birisinde yuksek cikti 4 de daha cok icirdiler ve daha cok bekletiler berbat”

D. G. — :
”Bana da yapildi ve cok fena oldum gozlerim karardi filan acildeki yataklara aldiklar beni. Gebelik sekerim yuksek cikti diyet yaptim hamilelikte. Gebelik sonrasinda da ck takip etmedim acikcasi.”

TC Ül.P.– : Bursa
”Evet hamileyken doktorum yaptırmıştı bebeğim bir ayda çok kilo aldı doktorum şekerden şüphelendi ama bişey çıkmadı ne oluyormuş yapılınca? ???”

L. Ş.–
”Doktor banada yap dedi 23haftalik hamileyim yaptirmiyayim mi?”

E.T.A — :

“şeker yüklemesi yapılmadı ama hamilelikte yapılan şeker yüklemesi yapılacakmış ama ne zaman yapılıcak bilmiyorum.”

H. A. — :

” Ben anne değilim fakat bir çok kez yapıldı bana şeker yüklemesi..”

B. Y. BURSA

“Şeker testi bana alerji yaptı yüzümü nokta nokta sisirdi. Ve kaşındı Ve tüm vücudum aşırı derecede sişti.”

D. T.

” Sayın hocam keşke her doktor sizin gibi gerçekleri görseydi ve ezberci olmasaydı. Sonuna kadar takipçinizim.”

S. Y.N.– : Kuşadası, Aydın

“Şeker yüklemesi teşhisiniz kesinlikle doğru. İkinci bebeğimde bebeğim 8 ci ayda fazla gelişmeye başladı şeker yüklemesi yapıldı bebek doğduktan 1 hafta sonra zatürre 5 aylıkken soğuk nöbet sol kulağında duyma kaybı sol gözde görme kaybı genizeti bademcik kulağa tüp gibi bir çok ameliyat oldu”

H.Ş. — : Antalya

“Şeker yüklemesi banada yapıldı iki günde kendime zor geldim gizli şeker yüksek çıktı hamileyken ilaçta vermediler özele gitiğim halde diyet verdiler ne gereği var o zaman sonucu görünce morel olarak üzüldüm. Şekerli gıdalardan ,yiyeceklerden uzak durun deseler yeterli tşkler werdiğiniz bilgiler için Canan hanım”

TC N. Ö. Ç.– : İstanbul (bankacı)

“Bence de bana her Yüklemede bayılıyordum. Hatta bir Bebeğimi şekerden kaybettim.”

H. P. K.– :

” evet yaptırdım 1 gün boyunca kendime gelemedim başım karıncalandı “

Tuba Ç. — :

” bende yaptırmıştim cok kötü oldum o anda gözlerim karardı baygınlık geçirdim. sonra tekrar 2 ciyi denedik doktor mecburi yapılacak dedi dayandim yaptırdım sonunda şeker oldugu cikti yuksekti hamileyken diet yaptim..bu gebelik sekeri dogumdan sonra bitiyor mu?”

Bilimsel konuşmadığımı, susturulmam gerektiğini ifade eden meslektaşlarıma defalarca okuyup kitaplarım da kaynak göstermiş olduğum bir kaç referansı daha vermek istiyorum: çünkü ben ezber bozmuşumdur ama hayatım boyunca ezbere konuşmamışımdır [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15]

Bir Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı ve de ‘European Cardiologist’ diploma sahibi olarak, insan vücudunun bir bütün olduğunu, tüm sistemlerin ve hormonal dengelerin uyum içinde çalışması gerektiğini açıklamak istiyorum. Yani ruh hastası da değilim, hamdolsun bunamış da değilim.

Her gün son çalışmaları 1-2 saat okuduktan sonra hastalarımı muayene eden, bağımsız bir hekim ve de bilim insanıyım Kalp ve damar hastalığının en büyük risk faktörü şeker metabolizması bozukluğu, şeker hastalığı olduğunu bilmeyen mi kaldı ? Bana ‘o kardiolog kendi işine baksın’ diyenlere bir kaç referans bildirmem gerekiyor diye düşünüyorum.

Ayrıca aşırı derecede kilo almak , yani vücutta yağların giderek artması da, aşırı kilo alan gebeler de dahildir bu gruba, bir çok kronik ve dejeneratif hastalığın ana nedenidir.

Vücuda biriken bütün yağlar artık bilimsel olarak, en büyük bir endokrin organ olarak kabül edilmektedir. Bu amaçla Diabet ve Endokrin uzmanlarına da bir kaç referans vermek istiyorum. [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]  Bana ‘o kendi işine baksın’ diyenlere, sizler de biraz bu bilimsel çalışmaları okuyun diyorum.

Gebelik Şekeri, iç hastalıkları uzmanı, endokrinoloji uzmanı, diabet uzmanı, hipertansiyon uzmanı, kalp hastalıkları uzmanı ve tabii ki doğum ve kadın hastalıkları uzmanları, aile hekimlerinin müşterek konusudur ve sorunudur [26] [27] [28] [29] [30] [31]


 

[1] Cordain I., et al. Hyperinsulinemic diseases of civilisation : More than just Syndrome X. Comparative Biochemistry and Physiology Part A 136 (2003)95-112.

[2] McCarhy MI. Genomics, type 2 diabetes, and obesity. N Eng J Med. 2010 Dec 9,363 (24):2339-50.Review.

[3] Diabetes Prevention Program Research Group. Knowle WC., et al. 10-year follow up of diabetes incidence and weight loss in the Diabetes Program Outcomes Study. Lancet, 2009 Nov.14;374(9702):1677-86.

[4] Lim EL., et al Reversal of type-2 diabetes: normalisation of beta cell function in association decreased pancreas and liver triacylglyceral. Diabetologia, 2011 Oct. 54(10): 2506-14.

[5] Henry B., et al. Reversing diabetes and obesity naturally; a NEWSTART lifestyle progra.. Diabetes Educ, 2004 Jan.-Feb;30(1):48-50,55-56,58-59.

[6] Hyman M. The Blood Sugar Solution. Programme for Preventing Diabetes, Losing Weight and Feeling Great. Hodder & Stoughton Pub. An Hachette UK co. 338 Euston Road London NW1 3 BH 2012.

[7] Targher G. Et al. Risk of cardiovascular disease in patients with nonalcholic fatty liver disease. N Engl J Med, 2010 Sep., 30;363(14):1341-50.

[8] Chen YD., et al. Why do low fat, high carbohydrate diets accentuates postprandial lipidemia in patients with NIDDM? Diabetes Care, 1995;18:10-16.

[9] Selvin E. et al. Glycemic control, atherosclerosisi, and risk factors for cardiovascular disease in individuals with diabetes: the atherosclerosis risk in communitiies study. Diabetes Care, 2005;28:1965-1973.

[10] Bray GA. Et al, Consumption of high fructose corn syrup in bevrages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr, 2004 Apr.; 79(4):537-43. Review.

[11] Jeppeson J. Et al. Effects of low-fat, high-carbohydrate diets on risk factors for ischemic heart disease in postmenapausal women. Am J Clin Nutr 1997;65:1027-1033.

[12] Abbasi F. Ert al. High carbohydrate diets, trigliseridess-rich lipoproteins and coronary heart disease risk. Am J Cardiol 2000;85:45-48.

[13]Gaziano JM. Et al. Fasting trygliserides, high density lipoproteins, and risk of myocardial infarction. Circulation, 1997 Oct. 21;96(8):2520*2525.

[14] Chen L. Et al. Reduction in consumption of sugar-sweetened beverages is associated  with weight loss: the PREMIER trial. Am J Clin Nutr. 2009 May; 98(5):1299-3006.

[15] Bartnik. et al. Glucose metabolism abnormal in most CAD patients. Eur Heart J 2004;21:1180-1190.

[16] Gertein HC: et al. Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes Study Group.: Effects of intensive glucose lowering in type 2 diabetes. N Eng J Med.2008 Jun 12;358(24):2545-2559.

[17] Groves : Trick and Treat: How healthy eating is making us ill. 2008, Hammersmith Press Ltd. 14 Greville Street, London, ECIN 8SB:

[18] Sharman MJ. Et al. A ketojenic diet favorably affects serum biomarkers for cardiovascular disease in normal weight men. J Nutr 2002; 132:1879-1885.

[19] Gaede P.et al. Multifactorial intervention and cardiovascular disease in patients with type 2 diabetes. N Eng J Med 2003; 348:383-393.

[20] Christian BA.et al. Life Without Bread: How a Low Carbohydrate Diet Can Save Your life.McGraw Hill. 200 New York, USA.

[21] Davis W. Wheat Belly. Lose the Wheat, Lose the weight and Find Your Path to Health. Rodale Books. 2011, 733 Third Ave. New York NY 10017.

[22] Sanchez CD. Et al. Diabetes related knowlege,atherosclerosic risk factor control, and outcomes in acute coronary syndrome. Am J Cardiol, 2005;95:1290-1294.

[23] Pantanetti P.et al. Adipose tissue as an endocrine organ ?A review of recent data related to cardiovascular complications of endocrine dysfunction. Clin Exp Hypertens. 2004 May;26(4):387-389.

[24] Havel PJ: Role of adipose tissue in body weight regulation mechanisms regulating Leptin production and energy balance. Proc. Nutr. Soc. 2000 Aug;59(3):359-370.

[25] Johnson RJ. Et al. Potential role of sugar (fructose) in the epidemic of hypertension, obesity and the metabolic syndrome, diabetes, kidney disease, and cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2007;86;899-906.

[26] Patrick MC. Et al. Fetuses of Obese Mothers Develop Insulin Resistance in Utero. Diabetes Care, June 2009, 32;(6): 1076-1080.

[27] Lisa N. Prteterm Babies: Higher Insulin at Birth, in Early Chilhood. Jama.2014;311:576-576.

[28] Bernard L. Et al. Impaired Glucose Tolerance in Adolescents Offsprings of Diabetic Mothers: Relationship to fetal hyperinsulinism. Diabetes Care, Volume 18, NO: 5, May 1995, 611-617.

[29] Delphine J. Et al. Combined Effects of Genetic and Environmental Factors on Insulin Resistance Associated With Reduced Fetal Growth. Diabetes. December 2002 vol 51 no.12;3473-3478.

[30] Veening MA. Et al. Glucose tolerance, insulin sensitivity, and insulin secretion in children born small for gestational age. J Clin Endocrinol Metab, 2002;87(10):4657-4661.

[31] Nieves MC. Et al. Perception of health and understanding of cardiovascular risk among patients with recently diagnosed diabetes and/or metabolic syndrome. European Journal of Preventive Cardiology 2011, 20(1): 21-28.

Kaynak: http://www.medimagazin.com.tr/ana-sayfa/guncel/tr-canan-karataydan-medimagazin-okurlarina-mesaj-hamdolsun-bunamadim-1-11-62706.html

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Leman dedi ki:

    Hastalara zarar veren bu hekimler eleştiriden öte cezalandırılmalılar…çünkü mesleğini layıkıyla yapmıyor güncel gelişmeleri takip etmiyorlarsa suç işliyorlar…üstelik doğruları konuşanlara hakaret ediyorlarsa çıkarları var demektir……

  2. Emine dedi ki:

    Canan hocamiza istedikleri kadar hakaret etsinler! O Ne söyledigini bilen, zeki,iyi bir gözlemci, Türkiyenin en IYI hekimlerdendir!!! Bizim Türkiye sonradan uyanacak!! Türkün akli sonradan gelirmis! ;)) Bir kaç yil içinde GIDA SKANDALINI göreceksiniz! Ama görün bakin ki insanlar: diyabet, akzheimer, fibromiyalji,kanserler vs vs biraz daha çogalacaktir!! Insanlar koyun gibiler!Düsünmezlermi hiç? Neden bu kadar hastalik artisi var?…. Normal bir tip egitimi alan bir doktor, doktorlugu sürecinde kaç saat diyetetik dersi aliyor???…. Biliniz ki nerdeyse yok! Insanlar pediyatri uzmani oluyorlar, egitimleri süresi içinde aldiklari diyet ile ilgili egitim en fazla bir kaç saattir!!!!. Insanlar bilmiyorlarmi ki,biz etten kemikten olusuyoruz, ve bizi yapan,sekillendiren,var eden iki etken vardir! O da birincisi nefesimiz, yani oksijen, ikincisi yedigimiz içtigimiz besinler!!!!!! Siz devam edin hocam anlatmaya, anlayan anlar , anlamayan anlamaz!!! Ben size %100 katiliyorum!!!!

  3. Gülden Tekin dedi ki:

    Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış.Her zaman hocamın yanında olacağım ve takip edeceğim.

Siz de yorumunuzu paylaşın: