ALIM GARANTİSİ!

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Prof. Dr. Alişan Yıldıran‘ ın yazısı:

“İlaç ve tıbbi cihazların Türkiye’de imal edilebilmesi için yatırımcılara çeşitli kolaylıklar getiren Sağlık Bakanlığı, Hepatit A aşısında alım garantisi verdi” (1).

Adını google’a yazdığınızda pek de iyi bağlantılar çıkmayan bürokrat arkadaş işe yaramayan bir aşıyı big pharmanın ülkemizde de üretmesini ar-ge çalışması zannediyor olmalı!…

Önce biraz mâlûmât;

Hepatit A virüsü ilk defa 1973’de izole edilmişdir ve tek kaynağı insandır. Virüsün replikasyonu kendini insan hücresine ürettirebilmesi karaciğer hücresi tarafından alınabilmesine bağlıdır. Hemen her zaman fekal-oral yolla (bulaşmış su ile) nadiren parenteral (kan ve vücud sıvıları ile) olarak bulaşır. Görülme sıklığı sanitasyon (içme sularının temizliği ve lağım tertibatı) ile alakalıdır. Hastalığın sık görüldüğü fakir ülkelerde bu enfeksiyon asemptomatik yani hiç hastalık belirtisi göstermediği çocukluk çağında geçirilir ve ömür boyu bağışıklık bırakır. Yani, kronikleşme, tekrarlama, kansere dönüşme hemen hiç görülmez (2, 3).

Hepatit A aşısına gelince;

Havrix, Twinrix ve Vaqta olmak üzere üç aşı piyasada bulunmakdadır, üçü de insan ceninlerinde üretilmiş virüs veya antijenleri, alüminyum, formaldehid, koruyucu antibiyotik neomisin (antibiyotik) ve bu hücrelerde bulunması kuvvetle muhtemel diğer virüsleri ihtiva ediyor, ikili olanı hepatit B’yi de ihtiva ediyor, koruyuculuğu en fazla on-onbeş yıl kadar  ve yan etkileri bilhassa uzun vadede bilinmiyor (3).

Şimdi de, sayın bürokrata soralım;

1.     Alım garantisi demek, bu aşıyı zorla yapacağım demek değil midir?

2.     Bu aşı rutine girdiğinden beri, bu enfeksiyonun epidemiyolojisindeki değişme hangi diğer hastalıkları tetiklemişdir farkında mısınız?

3.     Hemofilus B aşısının B tipini baskıladığını ancak diğer suşları arttırdığını hiç duymuş muydunuz?

4.     Dünyanın aklı başında hangi ülkesinde aşı takviminde bu aşı var?

5.     CDC ve FDA’nın aşı ve ilaç konusunda tek güvenilir kaynak olduğuna iman mı ettiniz?

6.     İlaç firması aşıyı, ülkemizde kurduğu fabrikada üretince know how elde edebileceğinizi mi sanıyorsunuz?

7.     Know how’ın ne demek olduğunu biliyor musunuz?

8.     Âlâ-yı vâlâ ile kurduğunuz TÜSEB bu işe nasıl dahil olacak?

9.     Üyelerinin üçde birinin aşı firması temsilcisi olan aşı bilim kurulu bu anlattıklarım ve sorduklarım hakkında zât-ı âlînize bilgi verdi mi?

10. Aşı bilim kurulu eski üyesi muhterem Prof. Dr. Gazanfer Aksakoğlu’nun “Uluslararası Sermaye ve Bağışıklama Pazarı” yazısını okudunuz mu? (4).

11. Bu milleti temsil ettiğiniz bir makamda alım garantisi verme hakkını kimden aldınız?

12. Aşılardan zarar gören çocukların vebalini âhirette nasıl vermeyi düşünüyorsunuz?

13. Son olarak başka bir soru; Şişli Etfal EAH’ya artık Şişli Etfal Tıp Fakültesi diyecekmişsiniz, bu fakülteciğin temel bilimleri (anatomi, fizyoloji, histoloji vs) derslerini uzaylılar mı verecek?

Kaynaklar:

(1)        http://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-hepatit-a-asisi-uretimi-icin-dugmeye-basildi-11-681-68551.html

(2)        http://emedicine.medscape.com/article/177484-overview

(3)        http://www.nvic.org/vaccines-and-diseases/Hepatitis-A.aspx

(4)        http://webb.deu.edu.tr/halksagligi/doc/yazilar/ga-uluslararasibagisiklamapazari.pdf

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. ismet badem dedi ki:

    Cuma Duası;
    Ey kalpleri evirip çeviren Rabb’im, basiretsiz idarecilerimize sen akıl ihsan et. Menfaatleri putu haline gelenlerden sen memleketimizi ve tüm insanlığı muhafaza eyle. Sen masum yavrularımızı bu şeytanlaşmış nefislerin ellerine teslim etme. Gökten indirdiğin kar taneleri adedince seni tesbih edip yardımını talep ediyoruz. AMİN

  2. KÖHNEMİŞ SİSTEM DİKİŞ TUTMAZ

    Köhnemiş sistemden beslenen hastalık lobisi, kurulan yeni sistemi de kontrolü altına almaya çalışıyor ve oldukça başarılı. Çünkü paranın ve küresel iradenin açamayacağı kapı yok. Sonuçta domuz gribi olayında olduğu gibi halkı ve yönetimleri bilimsel palavralarla uyutacaklar. Geçtiğimiz yıllarda yerli aşı fabrikası kurulacak diye medya ile halkı uyuttular. Meğer küresel bir şirket aşılarının üzerine yerli aşı diye yazacakmış. Cahil toplumları uyutmak kolay. Adamlar, karar verdiği an dünyanın dört bir tarafına dağılmış güya Türk binlerce akademisyeni örgütleyip imza attırıyor. Sizin kaç imzanız var? Kaç kişisiniz? İsterlerse medyayı bile size kapatırlar. Tıp dünyasına yön veren bilimsel rehberleri ve kongreleri kim hazırlıyor? Yine küresel irade. Milyarlarca dolarlık bilimsel araştırmaları kim finanse ediyor?

    Sonuçta, parayı veren düdüğü çalar, siz de dinlersiniz. Sizin gibi bilgili ve düzgün insanları rehber edinmeyen toplumların işi zor. Hasta olacak ve güya tedavi olacaklar. Milyarlarca dolar kibarca ceplerinden alınacak. Sistem bu. Şimdi hastalıkları önleme modası çıktı ama bu konuyu da kontrolüne alacaklar. TUSEB ve benzeri kurumları ele geçirmeleri şart. Yoksa ‘’hasta et, tedavi et, cebini doldur’’ sistemi çöker. Sizler küresel iradeye tabi olmadığınız için sizi kimse dikkate almayacak. Hatta açığınızı bulurlarsa Karatay olayında olduğu gibi saldıracaklar. Sizin gibi araştırıcı ve bilimsel insanları rehber edinmeyen yönetimler, eninde sonunda aldanır ve kaybeder. Acı ama gerçek.

  3. Teşhisiniz acı ama gerçek, fakir için ise mübalağa etmişsiniz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: