SITMA İLACI HAKKINDA BİLİMSEL GERÇEKLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Hidroksiklorikin aslında sıtma tedavisi için onaylanan bir ilaç olmakla beraber senelerdir romatoid artrit, lupus gibi oto-immün hastalıklar için de kullanılıyor.

Hücre kültürlerinde yapılan araştırmalarda ilacın virüsün hücrelere girmesini engelleyebileceği gösterildiği için KOVİD’ de de faydalı olabileceği gerekçesiyle veriliyor ancak laboratuarda elde edilen sonuçlar insanlar için her zaman geçerli olmayabiliyor.

Çin ve Fransa’ dan bu ilacın tek başına veya azitromisin isimli antibiyotikle verilmesinin faydalı olduğunu gösteren çalışmalar var ama bunlar dar kapsamlı ve uygun ve yeterli kontrol grubu olmayan çalışmalar.

Bu ilaç oto-immün hastalıklarda immün sistemi baskılayıcı etkilerinden dolayı kullanılıyor. Bu etkinin bazı KOVİD hastalarında görülen sitokin fırtınası için faydalı olabileceği düşünülmekle beraber böyle bir etki de bugüne kadar gösterilmiş değil.

Henry Ford Health System to conduct first large US study of ...

Koruyuculuğunu gösteren bir araştırma da yok

Hidroksiklorokin, biz de de hastalığı önlüyor iddiasının yayılmasıyla halk arasında büyük ilgi gördü ve insanlar eczanelerden bu ilacı toplamaya başladı. Lâkin ilacın koruyucu olarak işe yarayabileceğini gösteren bir veri de bulunmuyor.

Bu ilacın en önemli aksi tesiri kalpte ölümcül de olabilen ritim bozukluğuna sebep olması. Ayrıca retina, karaciğer, böbrekler için de risk yaratabiliyor.

Gelelim neticeye

BİR: Birçok ülkeden hidroksiklorokinin ağır olmayan KOVİD hastalarında faydalı olabileceğine dair giderek artan bilgiler geliyor.

İKİ: Hidroksiklorokin ile başlatılan kontrollü çalışmaların sonucu çıkana kadar ilacın KOVİD’ deki etki ve emniyetini bilmek mümkün değildir. KOVİD’ de sadece bir araştırma kapsamında kullanılması doğrudur.

ÜÇ: Hidroksiklorokin hâlihazırda sadece “umut veren” bir ilaçtır, bu umudun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bize zaman gösterecek.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Nasır dedi ki:

    Millet boşuna ilaç depoladı diyor hoca efendi. Boşuna değil bence Amerikaya yollasınlar sıtma ilacı orada el üstünde dtutuluyor

  2. Çetin dedi ki:

    İtalya’ da ozon tedavisinin iyi geldiğini okudum aslı var mı bilmiyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: