ÇOCUKLARIMIZIN ÖMRÜ BİZDEN DAHA KISA OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Biz söyleyince kıymet-i harbiyesi olmuyor ama elin Amerika’ lısı binlerce kilometre uzaklardan davet ediliyor, kim bilir kaç bin dolar para veriliyor, yetmezmiş gibi mülakatlar yapılıyor?

Dünya gazetesinde Yasemin Salih’ in “İyilik Fabrikası” isimli köşesinde Baylor College of Medicine’de görev yapan Prof. Dr. John Foreyt ile yaptığı mülakatı okurken sitemdeki kendi yazılarımı okuyormuş hissine kapıldım.

Aşk olsun Yasemin Hanım, kendi değerlerinizin farkında bile değilsiniz.

Mülakatta geçen mevzularda birkaç yazımı sunuyorum, başlıkları okumak bile yeterli ama dileyenler yazılarımın tamamına verdiğim bağlantılardan ulaşabilirler:

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ AKIL VE BİLİM DIŞI BİR ÖLÇÜDÜR (1)

MODERN TIP DAHA OBEZİTENİN TARİFİNİ BİLE BİLMİYOR (2)

KİLO VERMEYİ DEĞİL SAĞLIKLI YAŞAMAYI HEDEFLEYİN (3)

ORMANLARDA YAŞAYAN HAYVANLARDA OBEZİTE YOK (4)

HAYRET! DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ HAZIR GIDA REKLÂMLARINA KARŞI ÇIKTI (5)

İDEAL VÜCUT KİTLE ENDEKSİ 25′ DEN 27′ YE ÇIKARILIYOR (6)

VÜCUT KİTLE ENDEKSİ BOZUK BİR SAAT GİBİDİR (7)

VÜCUT KİTLE ENDEKSİNE GÖRE ÇÜRÜK RAPORU ALAN GÜREŞÇİ AVRUPA ŞAMPİYONU OLDU (8)

HERKESİN KENDİNE GÖRE İDEAL KİLOSU VARDIR (9)

OBEZİTENİN SEBEBİ HAZIR GIDALARDIR (10)

OBEZİTENİN ÇARESİ AŞI OLAMAZ (11)

GIDA, SADECE ENDÜSTRİYE BIRAKILAMAYACAK KADAR HAYATİDİR (12)

AMERİKA ADINI “USO” (UNITED STATES OF OBESE) OLARAK DEĞİŞTİRİYOR (13)

ÇITIRLARA BİR KÖTÜ BİR İYİ HABERİM VAR (14)

KİLOYU DERT ETMEYİN, SAĞLIKLI BESLENMEYE BAKIN (15)

TERAZİLERİNİZİ ÇÖPE ATIN (16)

Not: Çocuklarımızın ömrünün daha kısa olabileceğine pek ihtimal vermiyorum, hatta uzun olması kuvvetle muhtemeldir ama bu uzayan süre hastalıklarla, ilaçlarla, doktorla, hastaneyle geçen bir süre olacaktır.

Kaynaklar:

1.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/02/11/yazilar/tip-yazilari/beslenme/vucut-kitle-endeksi-akil-ve-bilim-disi-bir-olcudur/

2.http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/27/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/modern-tip-daha-obezitenin-tarifini-bile-bilmiyor/

3.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/04/25/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/kilo-vermeyi-degil-saglikli-yasamayi-hedefleyin/

4.http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/02/26/yazilar/tip-yazilari/beslenme/ormanlarda-yasayan-hayvanlarda-obezite-yok/

5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/07/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/hayret-dunya-saglik-orgutu-hazir-gida-reklamlarina-karsi-cikti/

6.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/12/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/ideal-vucut-kitle-endeksi-25-den-27-ye-cikariliyor/

7.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/04/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/vucut-kitle-endeksi-bozuk-bir-saat-gibidir/

8.http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/03/13/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/vucut-kitle-endeksine-gore-curuk-raporu-alan-guresci-avrupa-sampiyonu-oldu/

9.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/28/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/herkesin-kendine-gore-ideal-kilosu-vardir/

10.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/06/23/yazilar/tip-yazilari/beslenme/hazir-gida/

11.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/05/08/yazilar/tip-yazilari/beslenme/obezitenin-caresi-asi-olamaz/

12.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/02/19/yazilar/tip-yazilari/beslenme/gida-sadece-gida-endustrisine-birakilamayacak-kadar-hayatidir/

13.http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/02/02/yazilar/tip-yazilari/beslenme/amerika-nin-adi-usa-degil-uso-oluyor-united-states-of-obese/

14.http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/04/01/yazilar/tip-yazilari/obezite-tip-yazilari/citirlara-kotu-bir-haberim-var/

15.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/09/05/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kiloyu-dert-etmeyin-saglikli-beslenmeye-bakin/

16.http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/06/yazilar/tip-yazilari/beslenme/terazilerinizi-cope-atin/

***

Yasemin Salih’ in mülakatından bölümler:

‘Asıl hedef sağlık olmalı, kilo değil’ 

“Obeziteyle savaşta asıl amaç sağlıklı kalmak olmalı, kilo kaybı değil” diyen Foreyt, bunun için de insanların ne tükettiklerinin farkına varmaları gerektiğinin altım çiziyor. 

Foreyt, “Tükettiklerimizin farkına varmak ilk adım. Amaç kilo değil, sağlıklı bir yaşam haline gelirse obezite çözülür. Aksi halde çocuklarımızın ömrü bizden kısa olacak” dedi. 

AMAÇ, KİLO VERMEK DEĞİL SAĞLIKLI KALMAK OLMALI

  • “Obezite kentlilerin hastalığıdır” şeklindeki eleştirileri doğru buluyor musunuz? 

Bizler olaya kırsal ve kent olarak bakmak yerine şehirde daha sağlıklı yaşamayı öğrenmek şeklinde yaklaşmalıyız. 

Toplum yapısı artık o kadar değişti ki, tersine göç gibi yöntemlerle insanları yeniden kırsala göndermeye çalışmakla zaman kaybetmek yerine -bu olacaksa olur ama o günü beklemek zaman kaybettirir- sağlıklı şehir yaşamına giden dönüşümü başlatmamız gerekiyor. Bunu bir an önce yapmazsak tehlikenin önünü alamayız. 

  • Ebeveynlerin hataları neler? 

Ebeveynler çocuklarına rol-model olmalı beslenme konusunda. Bunun için aile bireylerinin birlikte yemek yemelerini, birlikte egzersiz yapmalarını öneriyoruz. Kent hayatında herkes yoğun çalıştığı için ailece yenilen yemekler azaldı. Buna bir çözüm bulunmalı. 

  • Bir yandan da bu iki sorunun çözümü adına ciddi bir endüstri de oluşmuş durumda. Obezite Örneğin, birçok kişiye istihdam sağlıyor, bir sektör oluşturmuş durumda. Nasıl evrilir bu endüstri? 

Çok haklısınız. Salonlar dolusu insan bu işle uğraşıyor. Ciddi bir endüstri var. Ancak bir bilim insanı olarak işsiz kalmak pahasına da olsa obezitenin tamamen ortadan kalkmasını her şeyden çok istiyorum. 

Sonuçta mutlu işsizler oluruz. 

  • Türkiye’nin beslenme konusunda ünlü doktorlarından Prof. Dr. Canan Karatay’ı duydunuz mu? 

Hayır, duymadım. 

  • Prof. Dr. Karatay’ın bir iddiasına göre çocuklarımız öyle kötü besleniyorlar ki bizlerden daha kısa yaşayacaklar. Siz buna katılıyor musunuz? 

Evet, kesinlikle katılıyorum. Çünkü çocuklar için risk faktörleri çok daha fazla. Onların yaşamına bakılırsa stres faktörleri giderek artıyor. Bizim gençliğimizde şişman insan çok azdı. Şimdi Amerika’nın yüzde 70’i kilo problemi yaşıyor.

  • O zaman “İnsan ömrü 120 yıl olacak” diyen bilim İnsanlarını ne yapacağız? 

Evet, bilim gelecekte insana 120 yıllık ömür biçiyor. Belki haklılar. Belki geliştirilen ilaçlarla, ameliyat teknikleriyle, kişisel tedavilerle hastalıkların tedavisi kolaylaşacak ama ilaçların sizi ayakta tutması kaliteli bir hayat süreceğiniz anlamına gelmiyor. 

Belirli ortak kabul görmüş sağlıklı yaşam kurallarını uygulayan insanlar, yeni nesil sağlık hizmetlerinden yararlanarak uzun yaşayabilir. Bunu yanlış beslenen, hareket etmeyen, obeziteyle savaşmayan kişiler için söyleyemeyiz. 

Ve bugün obeziteyle mücadelenin başarısına bakılırsa böyle bir tablo göremiyoruz. Bu nedenle hükümetler, yerel yönetimler, ilaç şirketleri, sağlık kuruluşları ve bireylerin elbirliğiyle obetizeyle savaşması gerek diyoruz. 

Aksi halde kalitesiz yaşayan insanların arttığı, sağlık maliyetleri giderek yükselen bir dünya sarmalından kurtulamayız. 

Tamamını okumak için: https://www.dunya.com/kose-yazisi/cocuklarimizin-omru-bizden-daha-kisa-olabilir/432709

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Halil dedi ki:

    Bence ya top sakal bırakın veya kulağınıza küpe takın, ha bir de saçınızı at kuyruğu yapmayı unutmayın. Röportaj için medya sıraya girmezse ne oliim.

  2. Mehtap-Atilla dedi ki:

    Yazılarınızı okudum ve çok bilgikendim. SiZin zaten genel tıp akışına karşı bir tavrınız var, burada da öyle

  3. Çocuklarımızın geleceğinden ben de endişe ediyorum. beslenmeleri, eğitimleri, sosyal hayat… büyük zorluklar bekliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: