KAN ÇİNKO SEVİYESİ DÜŞÜKLÜĞÜ KOVİD ÖLÜM RİSKİNİ 2 MİSLİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Yeni bir araştırmada, başlangıçta kan çinko seviyeleri düşük olanlarda KOVİD’ in daha ağır seyrettiği ve ölüm riskinin yüksek olduğu bildirildi.

Hücre içinde çinko yüksekliğinin birçok virüsün çoğalmasını önlediği daha önce de biliniyordu ama bunun KOVİD’ deki etkisi hakkında bir bilgi yoktu.

Araştırma, Barselona’daki bir üçüncü basamak üniversite hastanesine semptomatik olarak kabul edilen hastaların retrospektif analizi ile gerçekleştirildi.

15 Mart-30 Nisan 2020 tarihleri arasında başvuran 611 hastanın kan çinko değerleri rutin olarak ölçüldü.

Yaş ortalamaları 63 ve yüzde 55’ i erkek olan hastaların 87’ si (%14) bu sürede vefat etti.

Analizler 611 hastanın tamamını temsil eden 249 hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Başlangıçtaki ortalama çinko seviyeleri 61 mcg/dl, ölenlerde 43 hayatta kalanlarda 63.1 olarak bulundu.

Çinko seviyeleri 50’ nin altında olan hastalarda hastane ölümlerinin 50’ den yüksek olanlara göre 2.3 misli fazla olduğu hesaplandı.

Yaş, cinsiyet, hastalık şiddeti ve hidroksiklorokin alınması ile ayarlamadan sonra hastaneye yatışta plazma çinko seviyesindeki her birim artışın hastane içi mortalite riskini % 7 azalttığı belirlendi.

Yüksek çinko seviyelerine sahip olanlarda aktif enfeksiyon döneminde interlökin 6 seviyeleri düşük olarak ölçüldü.

Araştırmacılar elde ettikleri neticeleri “Başvuru sırasında daha düşük çinko seviyeleri, enfeksiyon sırasında daha fazla enflamasyon ve daha kötü sonuçlarla ve daha yüksek ölüm oranlarıyla ilişkilidir. Bu münasebetin tedavi değerini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır” sözleriyle özetliyorlar.

Bu sonuçlar şayet bir ilaçla elde edilmiş olsaydı Trump dünyayı ayağa kaldırır, havan dövenin hınkçısı FDA Başkanı da yanında kafa sallayarak ona onay verirdi.

NOT: Bu araştırmanın ışığında Fuat Uğur’ un “Doktor Zelenko’ yu tanıyalım ve COVİD-19′ daki büyük oyunu görelim” başlıklı makalesini okumanızı tavsiye ederim.  Kaynak: https://m.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/fuat-ugur/615315.aspx

17 Signs That You May Be Zinc Deficient | Foodal

Çinko sağlık hayat için olmazsa olmaz minerallerden biridir

300’ den fazla enzimin fonksiyonları ve bağışıklık sistemi ve doku hasarının tamiri gibi birçok sürecin gerçekleşmesi için gereklidir.

Çinko vücutta depolanmadığı için her gün yiyeceklerle alınması icap eder. Ortalama günlük ihtiyaç 10 mg kadardır ama gebe ve emziren annelerin daha fazla almaları tavsiye edilir.

Adam gibi beslenen herkes yeteri kadar çinko alır: Kırmızı et, deniz kabukluları (istiridye, yengeç, midye karides), bakliyat, kenevir tohumu, kabak çekirdeği, susam, kuru yemişler, süt ürünleri, yumurta, patates ve çikolata başlıca çinko kaynağı besinlerdir.

Buna göre, çinko hapı almanın bir manası yoktur.

Gelelim neticeye

Adam gibi beslenmenin, etkinliği ve emniyeti ispatlanmış hiçbir tedavisi olmayan KOVİD’ de ne kadar önemli olduğunu Mısır’ daki “Sağır Sultan” bile duydu. Darısı bizim “sağırların” başına!

1.ÇİNKO: Bu çalışma kan çinko seviyelerinin diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi KOVİD’ de de hastalığın şiddetinin belirlenmesinde etkili olabileceğini düşündürüyor.

2.ÇİNKO: Bu sonuçların randomize kontrollü araştırmalarla doğrulanması gerekir.

TOMBALA: Nihai karara, randomize kontrollü araştırmaların meta-analizi ile ulaşılabilir.

Kaynaklar:

https://medicalxpress.com/news/2020-09-zinc-blood-death-patients-covid-.html

https://www.univadis.com/viewarticle/eccvid-2020-lower-plasma-zinc-levels-associated-with-increased-risk-of-death-in-covid-19-patients-099310b9-68de-323e-940f-17b5d9e56b47

***

EK 1 (3.11.2021): Çinko takviyeleri, öksürük, burun tıkanıklığı ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını ortadan kaldırmaya ve hastalık süresini kısaltmaya yardımcı olabilir. Kaynak: https://bmjopen.bmj.com/content/11/11/e047474

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Kübra dedi ki:

    Çinko espiriniz mükemmel. Tombalaaa….

  2. Berkin dedi ki:

    Bu ne kardeşim çinko olmayan gıda yok sanki : Bunları yersek hepimiz taş gibi oluruz pardon çinko gibi oluruz.

  3. Rahşan dedi ki:

    Bizde çinko bakılıyor mu acaba hiç duymadım da onun için sordum baktıaran varsa yazsın kaç çıktığını

Siz de yorumunuzu paylaşın: