SİNOPHARM’ IN AŞI ÇALIŞMASI YAN ETKİ SEBEBİYLE ASKIYA ALINDI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Katılımcılarda bir yan etki görülmesi sebebiyle Sinopharm’ ın KOVİD aşı araştırmasının durdurulması, esasında, aşılara karşı itimatsızlık değil tam aksine bir güven hissi yaratmalıdır.

Bu tür durdurmalar araştırmaların ne kadar titizlikle yapıldığının ve insan sağlığına verilen önemin bir göstergesi olarak görülmelidir.

Gel gelelim, ticari şirketlerin bu tür uygulamaları halkın güvenini celbetmek için bilerek yapabilecekleri ihtimali de göz ardı edilmemelidir.

Çalışma gerçekten aşı grubunda görülen bu ciddi yan tesir yüzünden durdurulmuş olabileceği gibi birkaç gün sonra bunun plasebo grubundaki bir kişide görüldüğünü ve hastanın durumunun da gayet iyi olduğunu belirtip çalışmanın tekrar başladığını ilan da edebilirler.

Gelelim neticeye

Şirketler kusuruma bakmasın, beni böyle “şüpheci” yapan onların bugüne kadarki icraatları, haklarında açılan davalar ve suçlarını kabul edip ödedikleri milyar dolarlar mertebesindeki cezalardır.

Tek hedefleri daha çok kazanç sağlamak olan şirketlerden her türlü pazarlama oyunu beklenmelidir.

***

Reuters’ in haberi:

Peru hükümeti cumartesi günü yaptığı açıklamada, Peru’nun Çin’in Sinopharm COVID-19 aşısı araştırmasını, gönüllülerden birinde görülen “ciddi bir olumsuz olay” sebebiyle askıya aldığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı, olayın “aşıyla ilgili olup olmadığını veya başka bir sebebi olup olmadığını belirlemek için incelenmekte olduğunu” söyledi.

Peru’da yaklaşık 12.000 gönüllüyle denemelerini yürüten Sinopharm Group Co Ltd, önümüzdeki birkaç gün içinde denemelerin ilk aşamasını tamamlamak üzereydi.

Peru’da şu ana kadar koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 36.544 kişi öldü.

Sağlık Bakanlığının açıklamasında, klinik araştırmaları geçici olarak askıya alma kararının, araştırma gönüllülerinin sağlığını korumak için oluşturulan klinik araştırmalar ve protokollere ilişkin yönetmeliklerde öngörülen bir güvenlik tedbiri olduğu belirtildi.

Cayetano Heredia Üniversitesi’nden baş araştırmacı Alman Malaga, bir gönüllünün diğer semptomların yanı sıra bacaklarında güç azalması yaşadığını söyledi.

Kaynak: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-peru-vaccine/peru-suspends-sinopharm-covid-19-vaccine-trial-after-adverse-event-idUSL1N2IS09J

Siz de yorumunuzu paylaşın: