KOVİD’ DE FAZLADAN KAÇ BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE KİM SEBEP OLDU?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle bugün şu tiviti attım:

KOVİD ölümleri bir senede 2.5 milyonu buldu ama her sene tütün (sigara, nargile, puro, pipo…) yüzünden 8 milyon insan ölüyor. Farkında mıydınız?” (1).

Gazeteci Cüneyt Akman tivitime şu cevapları göndermiş:

BİR: Bu tvitden ne anlam çıkarmalı? KOVİD o kadar da önemli değil anlamını mı? Malum bir dizi “bilim” insanı medyatiklik uğruna “boş verin önemli değil”cilik kuyruğuna girmişti. Maske takmayın öğüdü veren mi ararsınız, vs,.. Onlar yüzünden fazladan kaç bin kişi öldü acaba Türkiye’de? (2)

İKİ: Siz böyle söylüyorsunuz demek istemiyorum ama Twitter ortamında kısa cümlelerle verilen mesajların yanlış anlaşılması ihtimaline karşı çok dikkatli olunmalı (3).

 

İsim vermeden suçlama yapmayı bir medya mensubuna yakıştıramadım.

Cüneyt Bey, medyatiklik uğruna “boş verin önemli değil” cilik kuyruğuna giren bir dizi “bilim” insanı ve maske takmayın öğüdü veren mi arasınız ifadeleriyle kimleri kast ettiğini açıkça yazmıyor.

Bu sözleriyle birçok kimseyi zan altında bıraktığının farkında mı acaba, bilmiyorum.

İsim vermeden suçlama yapmayı onurlu bir medya mensubuna yakıştıramadım.

İkinci tivitinde “siz böyle söylüyorsunuz demek istemiyorum” diyerek beni bunların dışında tuttuğunu imâ etmekle beraber “kısa cümlelerle verilen mesajların yanlış anlaşılması ihtimaline karşı çok dikkatli olunmalı” diye nasihat vermeyi ihmâl etmiyor.

İşte gerçek suçlular

Çin’ den başlayan bu salgının tüm dünyayı kasıp kavuran bir pandemiye dönüşmesinin müsebbiplerinin başında salgını zamanında duyurmayıp saklayan, günlerce virüsün insandan insana bulaşmadığını öne süren Çin ve zamanında gerekli tedbirleri almayan Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) geliyor.

Sayısız kaynak var ama sadece şu üç makale bile unutturulmaya çalışılan hakikatleri açık ve net olarak ortaya seriyor:

BİR: Çin bu salgının altından kalkamaz (4).

İKİ: WHO, KOVİD salgınında geç adımlar atmak ve çelişkili mesajlar vermekle suçlanıyor (5)

ÜÇ: DSÖ müdahalede neden geç kaldı (6).

WHO: Virüs insandan insana geçmez

Ocak ortasında “virüsün insandan insana geçmediğini” açıklayan, ocak ayının sonunda “virüs küresel bir tehdit oluşturmuyor” diyen WHO “Hasta değilseniz maske takmayın” diyor ve “Hasta olmayanların maske takmasının koronavirüse karşı mücadelede yarardan ziyade ek riskler getirebileceği” ikazını yapıyordu (7).

Resim

Maske, WHO’ nun aklına haziran ayında geldi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ancak haziran ayında korona virüsten korunmak için maske kullanımıyla ilgili önerisini değiştirerek kamusal alanlarda sağlıklı kişilerin de maske takmasını tavsiye etti (8).

O dönemde virüsün aerosoller vasıtasıyla bulaşabileceğini kabul etmemekte ısrar ediyordu. 

Gelelim “maske takmayın” öğüdü verenlere

Halk TV’ nin müdavimlerinden ve sonraları bir korkutmacı hüviyetine bürünen Dr. Serdar Savaş: 14 Mart 2020’ de şunları söylüyor (9):

“Virüs öyle herkesi hasta etmiyor, etse de öldürmüyor. Bu virüse yakalanmaktan korkacak çok fazla bir şey yok… En ufak bir telaşım yok en ufak bir şeyim yok. Çünkü bir şey yapmaz, soğuk algınlığının işte bir çeşidi, bir şey yapmaz.”

“Bilim” insanlarının topluma örnek olmaları gerekmiyor mu? Hocanın takmadığı maskeyi halk takar mı?

Bugün kafe ve restoranlara bırakın maske ile girmeyi kapıları günlerdir kilitli ama salgının rehavet döneminde üç “bilim” insanı (Mehmet Ceyhan, Necmettin Ünal, Kemalettin Aydın) yemek masası etrafında birbirlerine çok yakın otururken bile maske takmaya gerek duymadan sohbet ediyorlar, poz veriyorlar.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın maskesiz fotoğrafına eleştiri

Bir diğer resimde de çoktandır tam kapanmayı savunan “bilim” insanı Esin Şenol’un da bulunduğu hayli “kalabalık” yemek masasındakilerin hiçbirinin maskesi yok. Pardon, yanındaki hanımın var ama o da koluna takmış. Virüs koldan da girebilir mi demek istiyor acaba (10)?

Resim

Önce maske takmayın diyordunuz, şimdi takın diyorsunuz

“Bilim” insanı Mehmet Çilingiroğlu, Ceylan’ın daha önceden katıldığı bir televizyon programından bir kesiti alıntıladı ve Twitter’dan “Mehmet hocam önceden maske takılmasın diyenlerdendiniz. Şimdi takın diyorsunuz. Bilim mi değişti, siz mi anlayamadım. Yani bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonlarında en basitinden maske takmıyorsunuz öyle mi? Bu ne biçim enfeksiyon kontrolüdür hocam” paylaşımını yaptı.

Sayın Mehmet hocam bilimmi değişti yoksa sizmi? Bu nasıl açıklamalar. Bu ve bunun gibi doğru olmayan açıklamalar yüzünden bu virüs bu hale geldi ve bir çok insanın hayatı ile oynandı. Ta baştan maske takılacaktı. Keşke bunu ve doğruyu söyleseydiniz benim gibi (11).

Maske karşıtı ifadeler…

“Bilim” insanı Mehmet Ceyhan: Cerrahi Maskeler sağlık bir kişinin gelecek bir mikroptan korumak için imal edilmedi. Maskenin üzerindeki delikler koronavirüsün 7 kat büyüklüğünde. Maskenin üzerine öksüren bir kişinin damlacığı konduğunda damlacık kurur ve virüsü içinize çekersiniz. Spiker: – Hocam burası çok önemli altını çizmek lazım maske güvenilir değil? Mehmet Ceyhan: Değil (12).

“Bilim” insanı Esin Şenol “Normal maske, partikül süzme kapasitesi sınırlı olan bir maskedir. Hasta ile 1 metreden yakın olmadığınızda hiç işinize yaramaz. En fazla 2 saat süre ile takılmalıdır” (13).

“Bilim” insanı Önder Ergönül: “Maske kullanımı hasta ile temas açısından koruyucu, ancak sokakta, markete giderken kullanılacak bir şey değil. … Maskeleri bu kadar gereksiz yere kullanmamalıyız. Örneğin ben hastanede her an maske takmıyorum, hastaneye gidip gelirken de kullanmıyorum çünkü bir faydasının olmadığını biliyorum. Hastaya ya da hastalık şüphesi olan bir kişiye yakın olunacağı zaman kullanıyorum” (14).

“Bilim” insanı Tevfik Özlü “Normalde virüsler maskeden geçer. Virüsün partikülü son derece küçüktür ve maskenin deliklerinden, kenarlarından geçer. Çünkü cerrahi maskeler yüze tam sıkı olarak oturmaz. Nefes aldığınız zaman havadaki virüsler oradan geçer” dedi (15).

Gelelim neticeye

Öyle ortaya “Onlar yüzünden fazladan kaç bin kişi öldü acaba Türkiye’de?” diye bilim dünyasını suçlayan bir sual atıp kaçmak yok.

Meslek etiğini bilen, onurlu bir medya mensubundan hem bu sualin cevabını hem de medyatik olma uğruna “kim bilir kaç bin kişinin ölümüne yol açtılar” dediği “bilim” insanlarının adlarını belgeleriyle açıklamasını bekliyorum.

Nasihatperver bir kişinin önce kendi kısa mesajlarına bir dikkat etmesi gerekmez mi?

Kaynaklar:

1.  https://twitter.com/drahmetrasim/status/1359040108700323840?s=20

2. https://twitter.com/cakman4/status/1359041323408510977?s=20

3. https://twitter.com/cakman4/status/1359041557169664001?s=20

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/03/29/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/cin-bu-salginin-altindan-kalkamaz/

5. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/07/06/tabiban-i-cihan-icun/who-kovid-salgininda-gec-adimlar-atmak-ve-celiskili-mesajlar-vermekle-suclaniyor/

6. https://www.milliyet.com.tr/yazarlar/tunca-bengin/dso-mudahalede-neden-gec-kaldi-6182015

7. https://www.dw.com/tr/ds%C3%B6-hasta-de%C4%9Filseniz-maske-takmay%C4%B1n/a-52960468

8. https://www.haberturk.com/dso-den-yeni-maske-karari-2704071

9. https://twitter.com/Onlyseaa/status/1276162071584026627?s=20

10. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/08/18/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kelle-paca-corbasi-giren-vucuda-korona-girmez/

11. https://indyturk.com/node/244681/haber/iki-profes%C3%B6r%C3%BCn-maske-tart%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1-mehmet-ceyhandan-%C3%A7ilingiro%C4%9Fluna-seni-adam-yerine#.X2H7uneowvY.twitter

12. https://twitter.com/thecomplotheory/status/1275012609440440321?s=20

13. https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/koronovirusten-korunmada-maske-kullanimina-dikkat-/1764942

14. https://www.hurriyet.com.tr/gundem/dunya-bunu-tartisiyor-herkes-maske-takmali-mi-41482192

15. https://www.a3haber.com/2020/06/06/bilim-kurulu-uyesi-prof-tevfik-ozlu-maske-yuzde-100-korumaz/

***

EK 1 (28.2.2021): Uğur Dündar: “Bir yıl içinde neler yaşadık! Önce Bilim Kurulundan bazı isimler “Herkesin maske takmasına gerek yok.Hastalar taksın yeter” dediler. Sonra 65 yaş ve üzerindekileri eve hapsettiler! “Aşılamaya yaşlılardan değil, bulaştırma riski olanlardan başlansın” diyen Prof.lar bile gördük!Kaynak: https://twitter.com/ugurdundarsozcu/status/1365725242275037189?s=20

***

EK 2 (13.4.2021): CNN Türk’te Başak Şengül moderatörlüğünde yapılan Akıl Çemberi programına katılan konuklar arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Mehmet Ceyhan yer aldı. Koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Ceyhan, 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağının yanlış olduğu belirtti.

“65 yaş üstü ve 20 yaş altı yasağı yanlıştı”

Biz de sonradan anladık ki, 65 yaş üstü ve 20 yaş altına yasak koyarak, onları evde kapalı tutmak aslında salgının seyrini olumsuz etkileyen bir olay.” diyen Ceyhan, nedenini şöyle açıkladı:

“Bu, bulaşı arttıran bir faktör”

Çünkü biz her ne kadar “Onlar riskli grup, onları koruyalım.” dediysek de eğer evden bir kişi çalışmak zorunda olduğu için dışarı girip çıkıyorsa, sonra o kişi akşam eve dönüyo. Ve siz kapalı bir ortamda o insanları bir arada tutmaya zorluyorsunuz. Bu bulaşı arttıran bir faktör.”

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/mehmet-ceyhandan-itiraf-biz-de-sonradan-anladik-ki-bu-uygulama-yanlisti-1527858.html

***

EK 3 (19.6.2022): USA’ da 2020-2021’ de Kovid dışı sebeplerle fazladan binlerce insan öldü. Kovid politikalarının tali zararı olabilir mi?

Kaynak: https://www.nber.org/papers/w30104

Makale adı: Non-Covid Excess Deaths, 2020-21: Collateral Damage of Policy Choices?

***

Yazı için 11 yorum yapılmış:

  1. pandeminin tüm suçunu Canan Karatay Hoca’ ya ve Oytun Hoca’ ya at, kendini ve adamlarını temize çıkar. Bu acizliktir. Bükemediğin bileği öpeceksin kardeşim, bu kadar!

  2. Güner dedi ki:

    Bu salgını ve ölümleri Karataya bağlama işi kabak tadı verdi. Beyefendi, nedir o öyle muğlak ifadeler, fazladan binlerce ölümler, gülünç olduğunuz farkında değil misiniz?

  3. Ayşe Elif dedi ki:

    Ya Ahmet Hocam helal olsun sana. Adamı kendi silahıyla kalbini tam üstünden mi desem beyninin tam ortasından mı desem bilemedim vurmuşsun. Maske hakkında bir söyledikleri ötekini tutmayan bilim insanlarını tek tek deşifre etmişsin.
    Dün “Virüs öyle herkesi hasta etmiyor, etse de öldürmüyor. Bu virüse yakalanmaktan korkacak çok fazla bir şey yok… En ufak bir telaşım yok en ufak bir şeyim yok. Çünkü bir şey yapmaz, soğuk algınlığının işte bir çeşidi, bir şey yapmaz.” diyen adam bugün tam aksini söylüyor. Çok güzel yakalamışsınız.

  4. Zeki dedi ki:

    Bir de bu Serdar savaş! ın Habertürk’ te ağzına maske tıkayan adamın programındaki rezil sözleri var.
    Ya bırak kardeşim ya atma palavrayı.. gözünün içine baka baka yalan söyleyip de…böyle pırofesör mırofesör geri zekalılarla…
    Necmi ilhan: terbiyesiz… terbiyesiz.

    Cüneyt Akmanın halk tv’ sinin sürekli konuğu bu şahıs. Beyefendi acaba Setdar Savaş hakkında ne düşünüyor, onun için de tivit atıyor mu?

    https://www.youtube.com/watch?v=EfeVuydhRTU

  5. Ecem dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş… Aklınıza ve ellerinize sağlık.

  6. Fatih dedi ki:

    Türkiye’ de kimse bir şeyi yanlış anlamaz , sadece işine nasıl geliyorsa öyle anlar tıpkı Cüneyt beyin yaptığı gibi. Buna zorlaya zorlaya arkadan dolanarak anlama denir. Kötücül anlama da denebilir. Biz sizi ve ne demek istediğinizi gayet güzel anlıyoruz efendim. Sağ olun var olun nur olun. Sizi yanlış anlama hevesi peşinde koşanlar çatlasın patlasın

  7. Dr. Yaşar Kemal dedi ki:

    Kanıta dayalı araştırmacı gazetecilik dersi vermişsiniz ama kimsenin anlayacağını sanmıyorum. Bizde manipülasyona dayalı gazetecilik cazip ve de makbuldür.

  8. Fatma dedi ki:

    Bu tweetler ne kadar haklı olduğunuzu karşı tarafından da ne kadar çaresiz ve acz içinde olduğunun ispatıdır.

  9. Çiğdem dedi ki:

    Yanıt vermediğine göre yazdıklarının altında ezilmiş olmalı.

  10. Burcu dedi ki:

    Beyefendi aklınca size taş atmaya çalışmış ama taş kendi kafasına düşmüş.

  11. Seyfettin dedi ki:

    Cüneyt beyin sigara lobisiyle alakası var mı merak ettim

Siz de yorumunuzu paylaşın: