BİONTECH AŞISI 12-15 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA YÜZDE 100 ETKİLİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Hiçbir aşı için %100 etkilidir denemez! ARK.

***

BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in ortak geliştirdikleri yeni tip koronavirüs aşısının 12-15 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonu önlemede yüzde 100 başarı gösterdiği bildirildi (1).

Çok memnun oldum ama şunları düşünmeden de edemedim.

BİR: Ben, uzun vadedeki etkileri kesin olarak bilinmeyen bir aşının çocuğum üzerinde denenmesine kesinlikle müsaade etmezdim.

İKİ: Kas içine zerk yoluyla uygulanan aşılar enfeksiyonun hafif geçmesini sağlayabilir ama enfeksiyonu önlemesi mümkün değildir. Enfeksiyonu sadece lokal bağışıklık sağlayan burun yoluyla uygulanan aşılar engelleyebilir.

ÜÇ: Bu yaş aralığındaki çocukların neredeyse tamamına yakını hastalığı belirtisiz veya çok hafif atlattığına göre bu aşı ile kaç hastaneye, kaç yoğun bakıma yatış ve kaç ölüm önlenebilir.

DÖRT: Aşıya ihtiyacı olmayanlar için yüzde 100 etkinlik ne demek, tam anlayamadım.

BEŞ: Tabii enfeksiyon geçirmenin mutasyonlara karşı koruduğunu (heterosubtipik bağışıklık) biliyoruz (2). Peki, bu aşı mutasyonlara karşı da koruyor mu yoksa çocukları ağır tablolara yol açabilecek mutant virüslere karşı daha “korunmasız” kılabilir mi?

Kaynaklar:

1. https://www.dw.com/tr/biontech-a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1-12-15-ya%C5%9F-aras%C4%B1-%C3%A7ocuklarda-y%C3%BCzde-100-etkili/a-57065190

2https://academic.oup.com/ofid/advance-article/doi/10.1093/ofid/ofab143/6189113

 

***

Deutsche Welle‘ nin haberi:

Alman biyoteknoloji firması BioNTech ile Amerikan ilaç şirketi Pfizer’in ortak geliştirdikleri yeni tip koronavirüs aşısının 12-15 yaş arası çocuklarda, enfeksiyonu önlemede yüzde 100 başarı gösterdiği bildirildi.

Alman BioNTech şirketi ile Amerikan partneri Pfizer’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs aşısının, faz 3 araştırmaları kapsamında 12-15 yaş arasındaki çocuklarda beklentilerin de üzerinde başarı sergileyerek, aşının yüzde 100 etki gösterdiği ve güçlü antikor sonuçları verdiği açıklandı. Her iki şirketin kendi verilerine göre, bu başarının yanı sıra, yan etki konusunda da sonucun çok başarılı olduğu duyuruldu. BioNTech şirketinin kurucusu ve ortaklarından Prof.Dr. Uğur Şahin, sonuçların çok cesaret verici olduğunu söyledi.

Aşının gençlere yönelik kullanımı için, söz konusu araştırmanın sonuçlarının önümüzdeki günlerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) verileceği de bildirildi. ABD ve AB’de şimdiye kadar tescillenen aşılardan sadece BioNTech/Pfızer aşısı 16 yaş ve üzeri için kullanılabiliyordu. Diğerleri 18 yaş üzeri yetişkinlerde uygulanıyor.

Ürettiği aşıları kendi ülkesinde uygulamaya öncelik veren ve ihraç etmeyen ABD aşılamada hızlı yol alan ülkeler arasında bulunuyor. AB ülkeleri ise aşı sağlama ve dağıtımında yaşanan sıkıntı nedeniyle hala riskli ve hassas grupları aşılamada bile yol alabilmiş değil. Bu soruna, son günlerde özellikle 60 yaş altı kadınlarda beyin damarlarında tromboza yol açtığı şüphesiyle uygulamasına ara verilen AstraZeneca aşısı sıkıntısı da eklendi. Almanya’da da hükümetin aşı stratejisini belirleyen kuruluşlardan olan Sürekli Aşı Komisyonu’nun tavsiyesi üzerine AstraZeneca aşısının sadece 60 yaş üstü kişilere uygulanması kararı alınmış, buna rağmen bu aşıyı yaptırmak isteyenlerin, oluşacak riski bireysel göze alma taahhüdü ile yaptırabilecekleri açıklanmıştı. 

BioNTech aşısı altı ay ile 11 yaş arasında da deneniyor

Hastalığı yetişkinler kadar ağır geçirmeyen çocuklara yönelik aşı bulunması için ilaç ve biyoteknoloji şirketleri yoğun çalışmalar yürütüyor. BioNTech/Pfizer, gençler arasında başarı gösteren aşılarının altı ay ile 11 yaş arası çocuklarda etkisinin tespiti için de faz 3 çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Her iki şirketten yapılan açıklamada, geçen hafta beş ila 11 yaş arası deneme grubuna ilk doz aşının yapıldığı, gelecek haftadan itibaren de iki ila beş arası gruba ilk doz aşının uygulanmasına başlanacağı duyuruldu. İkinci dozların da ilkinden üç hafta sonra yapılmasının öngörüldüğü bildiriliyor. BioNTech ile Pfizer bu sene dünya çapında 2,5 milyar doz dağıtım yapılacağını açıkladı.

İsrail gençleri aşılamaya başlamak istediğini duyurdu

Dünya çapında aşılamada sergilediği hızlı tempo ile dikkatleri üzerine çeken İsrail’de de hükümet, bugün yapılan açıklamadan sonra FDA’dan onay alması halinde söz konusu yaş aralığındaki gençleri hemen BioNTech/Pfizer aşısıyla aşılamaya başlamak istediğini duyurdu. Dokuz milyondan fazla nüfusa sahip İsrail, halkının yarıdan fazlasını aşılamayı başardı. Bu başarının arkasında İsrail’in tedarikçilerle yaptığı anlaşmalar büyük rol oynadı. Avrupa Birliği ülkelerinin aksine İsrail, üreticilerle olan kontratını kamuoyuyla paylaşmış, buna göre İsrail’in, BioNTech/Pfizer aşısının her bir dozu için AB’ye kıyasla daha fazla para ödediği ortaya çıkmıştı. İsrail doz başına 23 euro öderken, AB ülkeleri 12 Euro ödeme temelli sözleşme imzalamıştı.

***

EK 1 (4.4.2021): Aşı olanlar serbestçe seyahat edebilirler. Kaynak: https://twitter.com/BILD/status/1378459202755117062?s=20

***

EK 2 (16.4.2021): ABD’li ilaç firması Pfizer, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını yaptıran kişilerin en geç 12 ay içinde üçüncü doz aşıya ihtiyaç duyabileceklerini duyurdu. CNBC televizyonuna konuşan firmanın CEO’su Albert Bourla, “Muhtemel bir senaryoya göre, 6 ila 12 ay arasında üçüncü bir doza ihtiyaç duyulacak ve insanların her yıl yeniden aşı olması gerekecek. Yeni virüs çeşitlerinin görülmesi bu kararı almada önemli bir rol oynayacak.” dedi. Pfizer’in verilerinin 2 binden fazla aşılanmış kişiye dayandığı ancak korumanın 6 ay sonra devam edip etmediğini belirlemek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu bildirildi. Pfizer ve BioNTech, şubat ayında virüsün yeni varyantlarına karşı bağışıklık tepkisini daha iyi anlamak için Kovid-19 aşısının üçüncü dozunu test ettiklerini açıklamıştı. Johnson & Johnson CEO’su Alex Gorsky de tıpkı mevsimsel grip aşıları gibi insanların her yıl Kovid-19 aşısı yaptırmaları gerekebileceğini ifade etmişti. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/abdli-ilac-firmasi-pfizer-kovid-19-asisinda-ucuncu-doza-ihtiyac-duyulabilecegini-acikladi/2210551

***

EK 3 (2.6.2021): Türkiye’de de kullanılan Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısı ile ilgili dikkat çeken bir açıklama İsrail’den geldi. İsrail Sağlık Bakanlığı’nda görevli yetkililer, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği corona virüsü aşısının ikinci dozunu olan genç erkeklerde kalp iltihaplanması (miyokardit) görüldüğünü doğruladı ve aşı ile miyokardit arasında bir bağ olabileceğini söyledi. Ülkede 5 milyondan fazla insanın corona virüsü aşısı olduğuna ve ülke genelinde vaka sayılarının çok ciddi bir şekilde düştüğüne dikkat çeken yetkililer, bir araştırma yaparak bunu kamuoyuna duyurdu.

İKİNCİ DOZDAN SONRA ARTIYOR

İsrailli yetkililer, “Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında ülkede 275 miyokardit vakası görüldü. Bunların 148’i aşı olduktan bir ay sonra tespit edildi. Bunların 27’si ilk dozdan sonra, 121’i ise ikinci dozdan sonra ortaya çıktı. Her iki kategoride de kalpte iltihaplanma yaşayanların yarısının kronik bir hastalığı ya da daha önceden doğrulanmış bir sağlık sorunu olduğu belirlendi” açıklamasını yaptı. Pfizer, İsrail’den gelen bu açıklamaya, “Henüz bu hastalar ile aşı arasında doğrudan bağlantı yok. Miyokardit, viral enfeksiyondan da oluşabiliyor ve Covid-19 enfeksiyonu da buna sebep olabilir” dedi. Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin kurduğu BionTech ise dünya çapında 300 milyon dozdan fazla aşı kullanıldığını ve bu aşının faydalarının risklerinden çok daha fazla olduğunu duyurdu. Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Dikkatli incelemeler devam ediyor ve bir sonuca varılmadı. Miyokardit ve perikardit sıklıkla şirketler ve yetkili merciler tarafından inceleniyor” ifadesi kullanıldı. İsrailli yetkililer özellikle 16-19 yaşındaki erkeklerde bu hastalığın meydana geldiğini açıklarken bu insanların maksimum dört gün hastanede kaldığını ve yüzde 95’inin hastalığı hafif atlattığını da duyurdu. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizer-biontech-asisinda-korkutan-detay-miyokardit-ile-corona-asi-arasinda-baglanti-var-6465096/

***

EK 4 (18.6.2021): İngiltere’de, Covid-19’a karşı aşılama konusunda hükümete öneride bulunan Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi’nin (JCVI) kampanyaya 18 yaş altı genç ve çocukların dahil edilip edilmemesi konusunda çekinceleri olduğu bildirildi. Komite konuyla ilgili resmi önerisini önümüzdeki günlerde bir açıklamayla kamuoyuna duyuracak. İngiltere’de, Covid-19’a karşı aşılama konusunda hükümete öneride bulunan Aşılama ve Bağışıklık Ortak Komitesi’nin (JCVI) kampanyaya 18 yaş altı genç ve çocukların dahil edilip edilmemesi konusunda çekinceleri olduğu bildirildi. Komite konuyla ilgili resmi önerisini önümüzdeki günlerde bir açıklamayla kamuoyuna duyuracak. İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleyici Kurumu (MHRA) geçtiğimiz haftalarda Pfizer/BioNTech aşısının 12-15 yaş arası gençlerde kullanılmasına onay verdi. Ancak hükümet, bu yaş grubunun aşılama kampanyasına dahil edilmesinde JCVI’ın görüşüne başvuruyor. Ülkede halen Pfizer/BioNTech aşısının 16-18 yaş grubunda yalnızca Covid-19’a karşı savunmasız durumundaki gençler için kullanılması öneriliyor.

Komite neden olumsuz yaklaşıyor?

Bir televizyon programında konuşan Uluslarararası Ticaret Bakanı Liz Truss, komitede yeralan akademisyenlerin varolan dozların İngiltere’de hastalığa karşı nispeten güvendeki kişilerden ziyade, ülke dışında Covid-19’a karşı savunmasız olanlar için kullanılmasını önerdiğini belirtti ve komitenin sunacağı öneriyi mercek altına alacaklarını ifade etti.

Etik kaygılar

JVCI’ın kampanyanın 18 yaş altı gençlere indirilmesi hakkındaki olumsuz yaklaşımında aşılamayla ilgili etik kaygılar, yani aşının dünya çapında hastalığa karşı savunmasız olup aşıya erişimi olmayanlara ulaştırılması önemli rol oynuyor. Ancak bu durumun kararda rol alan tek faktör olmadığı belirtiliyor. Çocuklarda Covid-19’a karşı risk-güven dengesi, aşıların stok durumu ve aşılarla ilgili güvenlik kaygılarının da kararı olumsuz yönde etkileyebileceği konuşuluyor.

Stok durumu

İngiltere’de özellikle 40 yaş üzeri için yaygın olarak kullanılan Oxford/AstraZeneca aşısının gençlerde kan pıhtılaşması yaratabileceğine dair kaygılar sebebiyle JCVI’ın önerisi doğrultusunda 40 yaş altı kişiler için Pfizer/BioNTech ya da Moderna aşıları kullanılıyor. Etkin bir aşılama kampanyası yürüten İngiltere 19 Temmuz itibarıyla 18 yaş üzeri bütün yetişkinlerin birinci doz aşılarının, yetişkin nüfusun üçte ikisinin de ikinci doz aşılarının tamamlanmasını planlıyor. Aşılama kampanyasının 12 yaş üzeri gençleri de kapsamasının ülkede Pfizer/BioNTech ya da Moderna aşı stoklarını etkileyebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2021/06/17/ingiltere-covid-19-as-kampanyas-n-n-12-18-yas-grubuna-indirilmesine-s-cak-bakm-yor

***

EK 5 (15.7.2021): Aşıların ilk kez daha genç yaş gruplarına açıldığı ilk günlerdeki hücumun ardından ilgi azaldı. Londra’daki bir sağlık uzmanı, Kovid-19 aşı merkezlerinin %30 kapasiteyle çalıştığını ve bunun “ülke çapında bir tablo” olduğunu söylüyor. Birçok genç yetişkinin “yenilmez” olduklarını ve kendilerini korumak için aşıya ihtiyaçları olmadığını düşündükleri tahmin ediliyor. Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1808

***

EK 6 (31.7.2021): Meksika Başkanı Andres Manuel López Obrador, çocuklar için Kovid aşısı almayı reddetti. “Meksika, baskı yapan ilaç şirketleri tarafından rehin alınmayacak…” dedi. Kaynak: https://twitter.com/DietHeartNews/status/1421480702453813250?s=20

***

EK 7 (20.9.2021): FERHAT ARSLAN “Şu twitter ın yüzüne bakmadım yıllarca, 3 haftada 800 mesaj atmışım. Derdim ne? Bu çocukları aşılatmayacağız! Burda tuzum olsun diye geldim. Dinin haksızlığa susma diyor, Ataların “Ey Türk, titre ve kendine gel” “bu ahval ve şeriat içinde… ” diyor. Susarsak dilimiz kurusun.” Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1439997658115018755?s=20

***

EK 8 (20.9.2021): FERHAT ARSLAN “Diyoruz ki hem ABD hem İngiltere verileri 50 yaş altında aşılamanın getirdiği bir fayda olmadığı gibi, İngiltere 50 yaş, ABD 65 yaş üstünde covid-19 ilişkili olmayan ölümlerin arttığını rapor ediyor. Bunu yazdık. Bu mu zorunuza giden?” Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1439981511105781760?s=20

***

EK 9 (22.9.2021): ZAFER KURUGÖL “Zaman zaman bazı yanlışlıkla bazı durumlar oluyor, mesela, yanlışlıkla başka bir aşıyla hepatit b aşısıyla olabilir, kızamık aşısıyla olabilir, karıştırabiliyorlar sağlık ocaklarında. Küçük çocuklara kovid aşısı yapıldığı oluyor. Biz böyle vakalarla da karşılaştık. Sizi temin ederim hiçbir yan etki olmadı bu kişilerde ve son derecede iyi antikor oldu. 6 aylık bebekte bir aylık bebekte bile çok iyi şeyler oldu. Bunları da yayınlayacağız zaten çok kısa bir zaman içinde, çok ünlü bir tıp dergisinde yayınlanacak. Küçük bebeklerde bile yüksek doz verseniz bile yan etki açısından bir sıkıntı olmuyor.” Kaynak: https://twitter.com/TraderAT12/status/1440761637581910019?s=20

***

EK 10 (16.11.2021): FERHAT ASRLAN “5-11 yaş gurubunda ülkemizde Faz 3 biontech çalışması başlamış. Hayırlı olsun diyemeyeceğim. Son derece korkutucu bir gelişme. Biri açıklasın kardeşim, bu çalışmanın; Primer amacı ne? Sekonder amacı ne? Metodolojisi ne? Allahtan korkun!”

“Bilime katkı sunmuyorsun ey veli! Çocuğunu riske atıyorsun ey veli! Amacı salgını durdurmakta değil Durdurmadığı ortada Sadece yapılabilirliği gösterip Diğer çocuklara da yapılsın diye Öncü oluyorsunuz!”

“Ve bu çalışmaya yapılabilirlik izni veren bilimsel ve etik kurul insanları Tarih sizi affetmeyecek!

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1460501483498131456?s=20

***

EK 11 (17.11.2021) KORCAN AYATA ““Ülkemizde de 5-11 yaş için artık C19 aşısı hakkı verilmeli” buyurmuşlar. Eğitim hakkını al! Sosyalleşme hakkını al! Sağlıklı gelişim hakkını al! Aşı hakkını ver! Daha çocukların öncelikli ihtiyaçları kavranmamış, ama mutlaka aşılanacak!” Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1461033177858912257?s=20

***

EK 12 (24.5.2022): Pfizer, COVID-19 aşısının 5 yaş altı grup için etkili olduğunu açıkladı.

Şirketin açıklamasında, yapılan çalışmalarda elde edilen ön verilerin, 5 yaş altı grup için semptomatik COVID-19’u önlemede 3 mikrogramlık düşük dozlu üç serinin yüzde 80 etkili olduğu öne sürüldü.

Aşının güvenlik sorunu olmadan acil kullanım kriterlerini karşılamaya yetecek kadar virüsle savaşan antikor düzeylerini artırdığı kaydedilen açıklamada, söz konusu verilerin hafta sonuna kadar ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile paylaşılacağı bildirildi.

Pfizer/BioNtech, Omicron varyantına bağlı vakaların arttığı kış döneminde 6 ay ila 4 yaş arası çocuklar üzerinde yaptığı düşük dozlu iki aşı denemesinin yeterince etkili olmadığını açıklamıştı.

ABD’de bulunan 5 yaşın altındaki yaklaşık 18 milyon çocuk, henüz COVID-19 aşısı için uygun olmayan tek grup olarak yer alıyor.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/pfizer-kovid-19-asisinin-5-yas-alti-grup-icin-etkili-oldugunu-acikladi/2595581

***

EK 13 (27.6.2022): MARYANNA DEMASİ “Pfizer, Moderna win authorisation for 6 months & up”.

Kaynakhttps://maryannedemasi.com/publications/f/pfizer-moderna-win-authorisation-for-6-months-up

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Burak dedi ki:

    Çok net söylüyorum, yerin taa dibine batsın mRNA aşıları da, vaka sayıları da, yeni normalleri de… yok efendim semptomsuz hasta, yok şu kadar etkili aşı, aşı karnesi, maske şu bu unutulur gider inşallah bu safsatalar ancak tarih, çıkıp gerçekleri bangır bangır konuşmayan hekimleri(!) asla affetmeyecek!!! Pcr testi olmaksızın hasta olduğunu bile anlayamıyorsun işe bak! Mucidi, pcr testlerin tanı koymadaa kullanolmaması gerektiğini söylediği halde hem de… 65 yaş üstüne çektirilenin, hafta soru biçare kalan yaşlının ve onlara yardımcı olmak için kıvrananların ahı olup biteni film gibi izleyen doktorların omuzlarında hep!

Siz de yorumunuzu paylaşın: