KOVİD AŞILARI PANDEMİYİ SONLANDIRAMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK: “Aşılar insanlara kanları antikorla ömür boyu dolsun taşsın diye değil, bağışıklık sistemleri o mikrobu tanısın ve karşılaştığında hazırlıklı olsun ve gerekli müdahaleleri yapabilsin diye yapılır.” 

Daily Mail’ den:

Kovid aşılarının pandemiyi sonlandıramayacağını” söyleyen Dünya Sağlık Teşkilatı Avrupa Başkanı Dr. Hans Kluge, “liderlerin uzun vadede virüsle başa çıkmak için aşı stratejilerini ayarlamaya hazırlanmaları gerektiği” ikazında bulundu (1).

Kluge, yeni Kovid suşlarının ortaya çıkmaya devam edeceğini ve virüsün grip gibi bizimle kalacağını söylemekle beraber bu yılın başlarında, insanların yüzde 70’i tamamen aşılandığında pandeminin biteceğini açıklamıştı.

Kluge, bugün artık durumun artık değiştiğini kabul ediyor ve bu sebeple liderlerin aşı stratejilerini uyarlamaları gerektiğine dikkat çekiyor.

Zengin ülkelerde halkın yüzde 80 kadarı çift aşılı olmasına rağmen fakir ülkelerde halkın yüzde 0.1’ den azı aşıya ulaşabildi.

Bazı uzmanlar başlangıçta yeterli sayıda insan aşılandığında virüsün yayılmayacağını düşündüler.

Yetkililer, aşılar hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede oldukça etkili olsa da, bulaşmayı durdurmada daha az etkili olduklarını vurgulayarak dünyanın virüsle yaşamayı öğrenmesi gerektiği uyarısını yapıyorlar.

Kluge mayıs ayında “Aşıda minimum yüzde 70’lik kapsama ulaştığımızda pandemi sona erecek” demişti.

Ancak “bugün bu sayının hala hedef olup olmadığı veya pandemiyi sona erdirmek için daha fazla insanın aşılanması gerekip gerekmediği” sorulan Kluge, Delta gibi yeni varyantlardan dolayı durumun değiştiğini söyledi:

“Bence bu bizi aşının amacının her şeyden önce daha ciddi hastalıkları ve ölümleri önlemek olduğu noktasına getiriyor. Kovid’ in grip virüsü gibi mutasyona uğramaya ve bizimle kalmaya devam edeceğini düşünürsek, aşılama stratejimizi endemik bulaşmaya kademeli olarak nasıl adapte edeceğimizi ve ek aşıların etkisi hakkında gerçekten değerli bilgiler toplamayı planlamalıyız.

Endemik seviye, bir toplumda düzenli olarak virüs vakalarının olması, hastalığın yayılmasını ve oranlarını tahmin edilebilir hâle gelmesidir.

Kluge, pandemi tarafından ikinci plana itilen diğer hastalıkların tam tedavi edilebilmesi ve sağlık sistemi üzerindeki baskının azaltılabilmesi için ikinci dozun öneminin altını da çiziyor.

Public Health England’ dan dün gelen bilgiler, aşılanmamış kişilerin Kovid sebebiyle hastaneye yatma ihtimalinin beş ve ölme ihtimalinin de 10 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Aşılar, bulaşmayı durdurmak yerine kritik hastalıkları ve ölümü önlemek için tasarlandı.

Hükumetin bilim danışmanlarına son tahminlerine göre, iki doz aşı hastaneye yatma ve ölümleri önlemede yüzde 98’ e kadar etkili iken enfekte olmuş kişilerin virüsü bulaştırmasını önlemede yüzde 40 civarında etkili.

Delta varyantının daha önce hâkim olan alfa varyantına göre yüzde 60 ve orijinal Wuhan virüsüne göre iki misli daha bulaşıcı olduğu ve Delta ve Beta dâhil olmak üzere bazı suşların aşıların sağladığı korumayı azalttığı tahmin ediliyor.

Bu risk, başlangıçta her iki aşıyı da yaptırmış olanlarda azalan bağışıklık ile birleştiğinde, Hükümetin NHS’ ye bu sonbaharda grip aşısı ile aynı anda üçüncü doz aşıyı uygulamaya hazırlanmasını söylemesine yol açtı.

Başlangıçta, 50 yaş üstü, virüsten en fazla risk altında olanlar ve ön saflardaki sağlık ve sosyal bakım personeli de dâhil olmak üzere, yaklaşık 32 milyon insanın ek dozlar alması bekleniyordu.

Fakat Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) güçlendirici aşılar konusunda henüz bir karar vermedi ve klinik olarak en savunmasız olanlara yalnızca üçüncü dozların verilmesi bekleniyor.

Kan kanseri hastaları, HIV’li veya yakın zamanda organ nakli geçirmiş olanlar da dâhil olmak üzere yarım milyon bağışıklığı baskılanmış insan, iki dozdan sonra düşük düzeyde antikor ürettikleri endişesiyle geçen hafta üçüncü doz aşı almaya davet edildi.

İsrail’deki Kovid vakaları, toplu güçlendirme kampanyasının başlamasından sonra bu hafta keskin bir şekilde düştü, hastane başvuruları ve ölümler de düşmeye başladı.     

World leaders pledge €7.4 billion for European Commission′s coronavirus  vaccine fundraising conference | News | DW | 04.05.2020

Aşıların korunmadaki etkileri azalsa bile çoğu insan için iyi bir bağışıklık sağlar          

AstraZeneca aşısının geliştirilmesine yardım eden Sarah Gilbert, bugün İsrail ve ABD’ninki gibi toplu bir aşı güçlendirme kampanyasının gerekli olmayabileceğini, çünkü enfeksiyondan korunmaları zayıflamış olsa bile çoğu insan için bağışıklığın ‘iyi bir şekilde kalıcı’ olduğunu söylüyor.

Buna karşılık Kültür Bakanı Oliver Dowden bugün İngiltere’nin üçüncü dozları uygulamada ‘aykırı değer’ olmayacağı konusunda ısrar ediyor ve JCVI’ nin hükümete birkaç gün içinde bir takviye programı konusunda rehberlik edeceğini bekliyor.

Ülkede, Pfizer aşılarıyla aşılamadan sonra geçen ay enfeksiyonlarda, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde bir artış yaşandı.

Birleşik Krallık’ taki dört Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı virüsün yayılmasını engellemek amacıyla aşıların 12 yaşın üzerindeki herkese yapılıp yapılmayacağını düşünüyorlar.

JCVI, 12 ila 15 yaşındakilerin tümünün aşılanmasının sağlık açısından yararlarının çok az olduğu sonucuna vardıktan sonra karar onlara verildi.

JCVI yalnızca genç grubun sağlık yararlarını göz önünde bulundurabilirken, sağlık görevlileri, virüsün sınıflara yüksek düzeyde yayılması durumunda okulların kapanmasının etkisi gibi daha geniş sosyal ve ekonomik yararları göz önünde bulundurabilir.

Gelelim neticeye

27 Mayıs 2020’ de “Koronavirüs aşısı geliştirmek hiç de kolay değildir” başlıklı makalemde şunları yazmıştım (2):

BİR: Koronavirüslere karşı tüm dünyada yaygın şekilde uygulanabilecek etkili ve emniyetli bir aşı geliştirilmesi ihtimalini çok düşük görüyorum.

İKİ: KOVİD salgını, virüsün bulaştırıcılığını ve ağır hastalık yapıcı etkisini kaybetmesi, toplumda hastalığı geçirenlerin sayısının artması ve bulaşmayı önleyecek tedbirlere riayetle hafifleyecektir.

ÜÇ: “100 senedir” bilinen grip virüsüne karşı gerçekten etkili bir aşı yaratamayan bilim dünyasının “100 gündür” tanınan yeni koronavirüse karşı aşı geliştirmesi nasıl mümkün olabilir, havsalam almıyor.

Kaynaklar:

1. https://www.dailymail.co.uk/news/article-9978071/Covid-vaccines-wont-end-pandemic-officials-gradually-adapt-strategy.html

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/05/27/yazilar/tip-yazilari/asilar/koronavirus-asisi-gelistirmek-hic-de-kolay-degildir/

***

EK 1 (11.9.2021): FERHAT ARSLAN “Çocuğuma aşı yaptırmayacağım çünkü! (hala tereddüt edenlere) Variant teta da olsa, hastalık ciddiyeti artmıyor. İşte JAMA işte İsrail verisi Yatış oranı ise Bin çocukta ortalama 5 ve ölüm yok. Bu bizde de böyledir. Bu meseleyi kapattık mı?

Bu makalede çizgiler yukarı çıkıyor hocam bu kötü değil mi diyeceksiniz. Yok, baştan beri aynı bela işle uğraşıyoruz. O artışlar PCR pozitif saptanan çocuk sayıları, işte bunun için PCR tuzaktır. Yani çocuğun ciddi hasta olmuyor ama bu onların umrumda değil

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1436759776302702595?s=20

***

EK 2 (12.9.2021) AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA “Ağustos ortasında yüz yüze eğitime yeniden açıldığından beri San Francisco okullarında hiçbir Kovid-19 salgını olmadı ve son aylarda küçük çocuklar arasında vaka oranları, son derece bulaşıcı delta varyantının yaygınlaşmış olmasına rağmen sabit kaldı. sfchronicle.com/sf/article/New

***

EK 3 (23.9.2021): GÜNER SÖNMEZ “Oxford-AstraZeneca aşısını geliştiren bilim insanı Dame Sarah Gilbert; “Virüsün çok daha ölümcül bir varyanta dönüşmesi olası değil ve zamanla daha az öldürücü olma eğiliminde…

Aniden mutasyona uğrayıp aşıya dirençli hale de gelemez… Virüs tamamen mutasyona uğrayamaz çünkü spike proteinin o hücrenin içine girebilmesi için insan hücresinin yüzeyindeki Ace2 reseptörü ile etkileşime girmesi gerekir. Değişirse hücre içine giremez.”

Kaynak: https://twitter.com/DrGunerSonmez/status/1441028572932714504?s=20

***

EK 4 (23.9.2021): Ortaya çıkan veriler, Delta’nın Kovid-19’a karşı aşılanan insanlar arasında diğer koronavirüs varyantlarından daha kolay yayılabileceğini gösteriyor. 

Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Singapur’daki Kovid-19 testlerinden elde edilen veriler, Delta SARS-CoV-2 ile enfekte olan aşılı kişilerin burunlarında aşısız insanlar kadar virüs taşıyabileceğini gösteriyor. Bu, aşıların sunduğu korumaya rağmen, aşılanmış kişilerin bir kısmının Delta’yı bulaştırabileceği ve muhtemelen artışına yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-021-02187-1

***

EK 5 (25.9.2021): FERHAT ARSLAN “Ben makalemde aşı yapılmak isteniyorsa 1- Buruna sprey olarak,mukozal ve sistemik toksisiteden uzak 2- Canlı ve zayıflatılmış 3- Sadece risk grubunda (asla çocukları kapsamaz olması gerektiğini yazdım. Var mı böyle bir aşı, yok. Olan inaktive korur mu?

Koruyup korumadığını Türkiye verisi ortaya çıkarsa söyleyebiliriz. Veri yoksa ne diyelim. Hepsi boş laf olur. Sabitlenmiş tweet de ki makalemi okuyun.”

Risk grubu kimdir? KOAH! Kalp yetmezliği, Kötü seyirli Diyabet,Siroz, hemodiyaliz hastaları, nakil hastaları, kanser nedeni ile kemoterapi alanlar, Romatoloji hastalıklar nedeni ile ilaç kullananlar, doğuştan immun yetersizliği olanlar.

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1441805645544452101?s=20

Tekrarlayalım inaktive aşı ile mRna uygulamasını ayrı tutuyorum. Birisi standartları olan ve virüsün çoklu proteinlerine karşı geliştirilen, uzun yıllardır kullanılan teknikle üretilen inaktive aşı.Bunu risk grubu yaptırabilir. Diğeri mRna, güvenlik profili belli değil. Bak bu net.”

Aşı karşıtı değilim. Baskıya, dayatmaya ve genetik müdahaleye karşıyım. Bu kadar basit.”

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1441792706070683648?s=20

***

EK 6 (29.9.2021): COVID-19 VACCİNE NASAL SPRAY 

University of Oxford researchers are now conducting an open-label clinical trial of the intranasal vaccine in healthy human volunteers.

All COVID-19 vaccines now in use are injected into muscle, producing antibodies that circulate in the blood but aren’t necessarily present in the nose and nasal passages, suggesting that vaccinated individuals could still become infected and transmit the virus. Previous studies in rhesus monkeys showed that the Oxford/AstraZeneca vaccine, which isn’t authorized for use in the US, protected against pneumonia but did not reduce shedding from their upper respiratory tract.

The authors of the new study first compared the injected and the intranasal vaccines in hamsters. Both routes of administration produced high antibody levels, but the nasal spray outperformed the injection.

Vaccinated and unvaccinated hamsters were then exposed to SARS-CoV-2, and both the injected and intranasal vaccines protected hamsters from serious disease.

The researchers then gave 2 doses of the intranasal vaccine to 4 rhesus monkeys, who developed antibody levels similar to those seen in people who’d recovered from COVID-19. The 4 vaccinated monkeys, along with 4 unvaccinated rhesus monkeys, were then exposed to SARS-CoV-2. The vaccinated monkeys had less virus in their noses and lung tissue, and none of them developed symptoms of pneumonia, while 3 of the unvaccinated monkeys did.

Although the observed differences between the animals that received the intranasal vaccine and the ones that didn’t were very encouraging, they weren’t significant, the authors noted. Too few animals were vaccinated to establish clear correlations, they wrote.

Still, senior author Vincent Munster, PhD, of the NIAID’s virology laboratory, said in a statement, “[T]hese results justify additional tests of nasal delivery for COVID-19 vaccines in people.”

Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2784523

***

EK 7 ( 7.10.2021): Spike proteininden hazırlanan ve ağız veya burun yoluyla uygulanan yeni bir vektör aşının hamsterlerde hastalığa karşı koruduğunu ve aşılanmamış, aşısız hamsterlere bulaşmanın azaldığı gösterildi. Aşılanan hayvanlarda güçlü antikor cevabı elde edildi. Daha sonra aşılanmış hamsterler ve plasebo ile aşılanan hamsterler SARS-CoV-2 ile enfekte edildi. Aşılanmış hamsterlerin burun ve akciğerlerinde, viral RNA ve bulaşıcı virüsün azaldığı ve plasebo aşı yapılan hamsterlere göre akciğerlerdeki patolojinin daha hafif olduğu tespit edildi. Aşılanmış ve SARS-CoV-2 ile enfekte hamsterlerle aynı odada kalan aşısız hamsterlerin burun sürüntülerinde daha az viral RNA bulundu ve kontrol grubuna göre hastalık belirtileri de daha az idi. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.10.03.462919v1

***

EK 8 (29.11.2021): “Pandemiler sihirli bir kurşunla değil, temel tedbirlerin bir kombinasyonuyla sona erdirilir: lider düzeyinde taahhüt, finans, küresel kamu mallarına adil erişim, yeni yasal araçlar ve daha güçlü bir DSÖ“. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj.n2914

***

EK 9 (29.11.2021): Aşılar, ilaçlar ve teşhis araçları Kovid pandemisini kontrol etmenin anahtarıdır, ancak birçok ülke yetersiz erişime sahiptir. YENİ Analiz, temel halk sağlığı araçlarının gelecekteki pandemilerde adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için bir çerçeve sunmaktadır. Kaynak: https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-067488

***

EK 10 (28.1.2022): Ankara Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsü’nce Covid-19’a karşı ‘adenovirüs’ yöntemiyle geliştirilen, ağız ve burundan da uygulanabilen yerli aşının Faz-1 çalışmaları Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı. Aşıyı geliştiren Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hakan Akbulut, “Aşının uzun süreli bir bağışıklık oluşturmasını bekliyoruz. Yani 3-4 ayda bir tekrar doz yapmak yerine aşılandıktan sonra ortalama 2 yıl kadar etkili olmasını tasarladık” dedi.

Prof. Dr. Hakan Akbulut, normalde koronavirüsün ağız ve burun yoluyla vücuda girdiğine vurgu yaparak, “Burada ‘mukosal immünite’ dediğimiz ağız ve burun boşluğumuzda bulunan yapılarda bir bağışıklık oluşturulması lazım. Gerçek anlamda pandemiyi kıracak, pandemiyi bitirebilecek aşı tipi ağızdan ve burundan uygulanabilir aşılar olacak. Bizim aşımız da şu an bunu sağlayacak; ama Faz-2’den itibaren ağızdan ve burundan uygulama başlayacak. Ayrıca gönüllü olmak için hiç Koronavirüs geçirmemiş olmak ve aşılanmamış olma şartı var. Biraz zor gibi görünüyor; ama ben bütün halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Henüz Covid-19 geçirmemiş ve aşılanmamış olanlar varsa 18- 59 yaş arasındakileri bu çalışmaya katılmaya çağırıyorum” diye konuştu.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/1-dozu-2-yil-etkili-olacak-koronavirus-asisinin-faz-1-calismasi-basladi-41991710

***

EK 11 (28.4.2022): Systemic and mucosal IgA responses are variably induced in response to SARS-CoV-2 mRNA vaccination and are associated with protection against subsequent infection

KORCAN AYATA “Tükürükteki IgA tipi antikorların koruyuculığunu, hastalığı geçirme ve kas içi aşıların sonraki enfeksiyondan koruma farklılıklarını gösteriyor. Bulaşıcılığı önleyen ve en üst düzeyde koruma potansiyeline sahip aşıların burundan uygulanması gerekiyor.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1518877953144369154?s=20&t=8pqlT86A5iRNpS0hkKEBDA

***

EK 12 (12.1.2023):Respiratory virus like SARS-COV-2 typically propagate in the mucus: mouth, nose, digestive tract and lungs. For propagation to be stopped in the mucus, notably in the lungs, a preemptive immune arsenal needs to be stimulated there. This is exactly what occurs once recovered from a natural infection:

Kaynak: https://covidmythbuster.substack.com/p/much-ado-about-nothing

Makale: Can a shot in the deltoid stimulate mucus in the airways? The answer is “No” … Then, how can vaccines be effective?

***

EK 13 (4.4.2023): TriSb92 ( Covidin) olarak bilinen virüs inhibitörü, laboratuvar ve fare çalışmalarında Omicron varyantları BA.5, XBB ve BQ.1.1’i bile nötralize ederek ilgili tüm koronavirüs varyantlarına karşı etkili bulundu.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41467-023-37290-6

***

EK 16 (7.4.2023): Vaccines play a critical role in combating the COVID-19 pandemic. Future control of the pandemic requires improved vaccines with high efficacy against newly emerging SARS-CoV-2 variants and the ability to reduce virus transmission. Here we compare immune responses and preclinical efficacy of the mRNA vaccine BNT162b2, the adenovirus-vectored spike vaccine Ad2-spike and the live-attenuated virus vaccine candidate sCPD9 in Syrian hamsters, using both homogeneous and heterologous vaccination regimens. Comparative vaccine efficacy was assessed by employing readouts from virus titrations to single-cell RNA sequencing. Our results show that sCPD9 vaccination elicited the most robust immunity, including rapid viral clearance, reduced tissue damage, fast differentiation of pre-plasmablasts, strong systemic and mucosal humoral responses, and rapid recall of memory T cells from lung tissue after challenge with heterologous SARS-CoV-2. Overall, our results demonstrate that live-attenuated vaccines offer advantages over currently available COVID-19 vaccines.

Makale: Live-attenuated vaccine sCPD9 elicits superior mucosal and systemic immunity to SARS-CoV-2 variants in hamsters

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41564-023-01352-8

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    100 milyon doz aşı yapanların tdhişci örgütü de bunu söylüyor!

Siz de yorumunuzu paylaşın: