KORONAVİRÜS AŞISI GELİŞTİRMEK HİÇ DE KOLAY DEĞİLDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dünya dört gözle koronavirüslere karşı aşı geliştirilmesini bekliyor.

Bir taraftan üniversiteler bir taraftan şirketler harıl harıl gece gündüz çalışıyorlar.

Bunlardan sıkça da “yılbaşına kadar” hatta kiminden “eylüle kadar” aşılar hazır olur tarzında umut veren haberler de geliyor ama bunlar hakikati mi yansıtıyor yoksa şirket hisselerinin değerinin artması için yapılan köpürtmeler mi orası pek belli değil.

Gelin, biz olaya bilimsel tarafından bakalım.

İdeal bir aşının enfeksiyonu önlemesi ve yayılmasını engellemesi ve emniyetli olması icap eder ve bunları sağlamak da kolay değildir.

US Says China Trying to Steal COVID-19 Vaccine Research | Voice of ...

30 senedir AİDS aşısı geliştirilemedi

Mesela, AİDS hastalığına sebep olan HIV’ in izole edilmesinin üzerinden 30 seneden fazla zaman geçti ama henüz bir aşısı yok.

Keza 1943’ den beri tanınan Deng Humması aşısı daha geçen sene onay alabildi, üstelik de aşının bazı kişilerde enfeksiyonu daha da kötüleştirebileceği iddiaları var.

Rotavirüs aşısı için de 20 seneden fazla uğraşıldı.

Bugüne kadar en kısa sürede geliştirilen boğmaca aşısı için bile dört sene geçmesi gerekti.

Bilim dünyası SARS ve MERS için koronavirüs aşıları üzerinde daha önce de çalıştı ama her ikisi için de onay alan bir aşı olmadı.

Aşı geliştirme çabalarının önünde birçok engel var

Koronavirüsler uzun süreli bağışıklık sağlamıyorlar. Soğuk algınlığına yol açan virüslerin dörtte biri koronavirüs ailesinden fakat bağışıklık cevabı kısa sürede kaybolduğundan insanlar bir sonraki sene gene enfekte olabiliyorlar.

Oxford Üniversitesi’ nin araştırmasına göre enfeksiyonun ilk ayında yükselen antikor seviyeleri daha sonra düşmeye başlıyor.

Rockefeller Üniversitesi de KOVİD’ i hastaneye gitmeden atlatanlarda virüse karşı yeteri kadar koruyucu antikor gelişmediğini tespit etti.

Bu durumda tabii enfeksiyon, ağır bir enfeksiyon gibi yeteri kadar bağışıklık sağlamıyorsa aşının da bunu sağlaması mümkün olmayacaktır.

Gelelim neticeye

BİR: Koronavirüslere karşı tüm dünyada yaygın şekilde uygulanabilecek etkili ve emniyetli bir aşı geliştirilmesi ihtimalini çok düşük görüyorum.

İKİ: KOVİD salgını, virüsün bulaştırıcılığını ve ağır hastalık yapıcı etkisini kaybetmesi, toplumda hastalığı geçirenlerin sayısının artmasıyla hafifleyecektir. Bu arada risk grubunun korunması için bulaşmayı önleyecek tedbirlere riayet çok önemlidir.

ÜÇ:100 senedir” bilinen grip virüsüne karşı gerçekten etkili bir aşı yaratamayan bilim dünyasının “100 gündür” tanınan yeni koronavirüse karşı aşı geliştirmesi nasıl mümkün olabilir, havsalam almıyor.

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Bülent dedi ki:

    Havsalanız küçük olmasın sakın???

  2. Rauf Yaşar dedi ki:

    Aşı hakkında her gün oldu olacak geldi geliyor diye konuşanlar şu cümleyi okusunlar:
    “100 senedir” bilinen grip virüsüne karşı gerçekten etkili bir aşı yaratamayan bilim dünyasının “100 gündür” tanınan yeni koronavirüse karşı aşı geliştirmesi nasıl mümkün olabilir, havsalam almıyor.

  3. Hasan karatepe dedi ki:

    Hasan Karatepe Aşıya ne gerek var bor fayda ediyor , tedavisi ucuz bir yerli ürünümüz

  4. Hacer Bekçi dedi ki:

    Adı aşı olsunda gerisi muhım değil. Kim denetliyor kim etkili değil diyor. Medyada bangır bangır grip aşısı mut aka olun coronayla mücadele kolay olur diyor doktorlar. Yuzde 30 ıyı bir iyileşme oranıymış

  5. Nuri dedi ki:

    Sevgili hocam,bu virüs 12 yıl etkili olacakmış.Bu anlamda tedbirli davranmaya uzun süre devam edeceğiz gibi gözüküyor.Bazı Avrupa ülkeleri aceleci ve sabırsız.Gevşeme politikasındalar.Ama ölüm oranları da yüksek.Şu an dünyada sadece kayıtlı olan 350 bin ölüm oldu.tv den izlediğimiz kadarıyla avrupada evlerde kayıt dışı ölenler de girerse bu rakam hayli büyüyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: