KORONAVİRÜS AŞILARI VE ENFEKSİYONU OTOİMMÜN HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, koronavirüs aşılarının ve koronavirüsle geçirilen enfeksiyonun otoimmün hastalıklara yol açma mekanizmasını çok güzel anlatıyor.

Kovid’ i ve aşılarını bir bilim adamı ciddiyeti, hassasiyeti, iyi niyeti ve mesuliyeti ile değerlendiriyor.

Doğruya doğru, eğriye eğri, diyor.

Ona bir “büyüğü” olarak kendisine yöneltilen suçlamalara aldırış etmemesini ve kendini savunmaya kalkışmamasını, işine gücüne bakmasını tavsiye ederim.

İki zıt uçta yer alanların bilgilenmek, öğrenmek, ikna olmak gibi bir niyetleri yok, onlarla uğraşmak zaman kaybından başka bir şey değil.

***

Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu‘ nun tivit dizisi:

Dikkat: #coronavirus #SPIKE antikorları ile insan dokuları arasındaki potansiyel antijenik çapraz reaktivite (antikorların virüs dışında istenmeyen insan dokularına bağlanması ve haraplaması), otoimmün hastalıklarda olası bir artışla bağlantılı olabilir mi?”

Resim

#coronavirus vücudunuza girdince, hücresel bir bağışıklık yanıtı ile karşılaşır, burada T hücreleri gibi öncül koruyucu hücreler karşılaştıkları yabancı virüsleri yok etmeye çalışır. Bu savaşın arkasından hümoral dediğimiz, hafızası uzun ve daha detaylı bir savaş başlar.”

“Hümoral yanıtta B hücreleri rol oynar ve virüs, bakteri, her ne patojense, onlara karşı işaretleme molekülleri üretirler. Bunlara antikor denir. Antikorlar güdümlü mermi gibi yüksek seçicilik, kuvvet ile virüsleri yakalar, daha sonra virüsler veya yakalanan ne ise yok edilir.”

“Bu makale önemli fakat çok ses getirmemiş bir çalışmadır. Genelde bu tarz makaleler uzmanlar tarafından fazla paylaşılmaz ki paylaşılmadı, çünkü tezahürat yapan diğer meslektaşları tarafından eleştiri ve saldırı ihtimali büyüktür.”

K: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7833091/#bb0005

Gelelim makale ne diyor. Özetle #coronavirus olursanız, vücudunuzda virüse karşı üretilen nötralizan antikorlar, sizin bazı dokularınıza da bağlanabilir, bu durum ileride veya akur otoimmün hastalıkları tetikleyebilir. Lon covid de de durum büyük olasılık ile bu sebepledir.”

“Makaleyi saatlerce tartışabilirim. Son günlerde uzmanlar veri ile konuşmalı eleştirilerini aldığımdan, ve sanki söylediklerim altında hiçbir bilimsel veri yokmuşçasına bazı uzmanlar tarafından hedef gösterilmem dolayısı ile paylaşma ihtiyacı hasıl oldu.”

K: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7833091/#bb0005

“Bunu paylaşmamda sadece bazı durumlara dikkat çekme amacı taşıyorum. Aşı karşıtı olmadığımı yedi düvel biliyor. Kendimde çift doz mRNA aşılıyım ve isteyenlerin olmasını, zorlama olmamasını, çocuklar konusunda dikkatli olunmasını dile getiriyorum.”

Neden? Bu makalede gördüğünüz bar grafikler, insanlarda otoimmün hastalıkların en çok nedeni olan proteinleri ifade ediyor ve #coronavirus antikorları bu proteinler ile ciddi çapraz reaksiyon gösteriyor. Yani bu proteinlere bağlanıyor.

Resim

“Mesela miyoperikardit, nedeni bilinmeyen kalp dokusunda ortaya çıkan enflamasyon, hem hastalığı geçiren hem de aşı olanlarda görüldüğü kabul edilen bir durum. Bu enflamasyonun muhtemel nedeni ise burada ifade ettiğim otoimmunite. Aynı şeyler nörolojik tutulumlar için de geçerli”

“Ayrıca long covid, biliyorsunuz, bir çok insan #COVID19 den sonra kalp, sinir, bağırsak vs. bir çok arazla boğuşuyor uzun süre. Bunların potansiyel nedeni de çeşitli dokulara, otoimmun çapraz antispike antikor bağlanması olabilir, aksi ispat olmadıkça bu bir hipotezdir”

“Şimdi bu ne demek? Aylar önce sormuş olduğum sorulardan bir tanesi oto immün hastalıklar tetiklenebilir miydi. Makalede uzmanlar aşılarda bütün spike proteini kullanılmasında dikkat edilmesini, daha ufak parçalarının kullanılmasını öneriyorlar. Nedeni ise yukarıda anlattıklarım”

Resim

“Veri diyordunuz ya, buyurun veri, bir bilim insanı fikir beyan ederken de o güne kadar biriktirdiği tecrübe ve veriler ile konuşur. Bilim insanı sorumluluğumu bu güne dek asla kaybetmedim, aldığım iyi eğitim buna asla müsaade etmez. Kaygılarımı dile getiriyorsam, nedeni vardır”

“Kafamın karışık olduğunu ima edenler veya arkamdan konuşanlar da var, malum takipçilerin bir çoğu dost değil, bunu farkındayım! Kafam net, isteyen aşı olur, istemeyen olmaz! Çocuklar içinse, büyükler korunacak diye olmaları konusunda çekimserim. Yani kafam net!”

“Aşı kaygılıları var biliyorum, kafaları karışık doğru ve bana kızabilirler, korkabilirler ama kimse hiçbir şeyi garanti edemez, etmemeli! Hele de okudum anladım kağıdı imzaladıktan sonra, kafamızı neden karıştırıyorsun dememeli! Bazı sorular var mı var, cevaplar ise henüz yok”

Kanaatim, toplumun çok büyük bir bölümünde hiçbir sorun olmayacak, ama bazıları virüsten etkilenenler gibi aşılardan etkilenebilir, çok düşük bir oran olacak bu ama yine de olacak. Bana göre #COVID19 aşıdan çok daha riskli bu yüzden aşı oldum ama veriler var, bazı sorular da”

“Bu sorular veya durumlar bazılarını korkutuyorsa onlara saygı duyarım, zorlamayı da desteklemem. Aşı pasaportu vs. gibi uygulamalar da sadece toplumu ikiye bölüyor. Evet aşılananalar %80 ama %20’nin hakkı hepimizin hakkıdır…”

“Yazdıklarımı herkes kendi istediği tarafa çekecek bunu da biliyorum. Ben bilim insanı sorumluluğumu tarafsızlığımı koruyorum. Kafamda soru işareti oluşturacak veri varsa bunu da göstermek zorundayım… Kimsenin ayağına taş değmesin, Sevgiler…”

Bir de yine yazmakta fayda var yazdıklarım sadece aşıyı ilgilendirmiyor #COVID19 ‘un kendisi de aynı riskleri barındırıyor ve aşıdan daha fazla olduğunu düşünüyorum, bu sebeple hasta olmak istemeyen bu sebeple aşılanan insanları da karşı tarafın anlaması gerekiyor.”

“Keşke bu virüs grip kadar basit olsaydı ama kompleks ve daha tehlikeli, aşı riski azaltıyor mu yine söylüyorum evet ama mucize yaratıyor mu hayır, buna göre risklerinizi değerlendirin ve kimseye gereksiz yere saldırıp, kimseyi ötekileştirmeyin, herkesin tercihi…”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1457382902308687882?s=20

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Hüseyin Nihal Atsız dedi ki:

    Doğruya doğru ?

  2. Huriye Şen dedi ki:

    Hakikaten güzel anlatmış.

  3. Hürrem Sultan dedi ki:

    Bu insanları korkutan alenen ve resmen aşıları hiçbir yan etkisi yokmuş gibi gösteren aşı yapılması için köpekler gibi aşılanacaksınız diyenler yerine böyle makul insanlar olsa herkes aşı yaptırır. ne güzel anlatmış aşı da olsanız kovid de geçirseniz böyle bir risk var diyor kimseyi aşı ol diye zorlamıyor. Kendisi olmuş bunu açıkça yazıyor am kimseyi aşı için tehdit etmiyor. tebrikler alkışlar

Siz de yorumunuzu paylaşın: