FDA BİLE KABUL ETTİ: YOĞURT TİP 2 DİYABETİ ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

FDA yoğurt ve tip 2 diyabet riskinin azaltılmasına ilişkin nitelikli sağlık iddiasını açıkladı.

FDA, tüketicileri yanıltmayacak şekilde ifade edilmesi ve iddianın kullanımına ilişkin diğer faktörlerin karşılanması şartıyla yoğurt üreticilerinin artık yoğurt yemenin bir kişinin tip 2 diyabet riskini azalttığını iddia edebileceğini açıkladı.

FDA, Danone Kuzey Amerika adına sunulan ve ajansın FDA’ nın standartlarını karşılayan tüm yoğurt türleri için yoğurt tüketimi ile tip 2 diyabet riskinin azalması arasındaki ilişkiye dair nitelikli sağlık iddiasının kullanımını gözden geçirmesini talep eden dilekçesine cevap verdi.

Dilekçede ayrıca, delillerin yoğurdun sağlık üzerindeki etkilerini tek bir besin maddesi veya bileşikle ilgili olmaktan ziyade bir gıda olarak desteklediği ve dolayısıyla yağ veya şeker içeriğinden bağımsız olduğu belirtilmişti.

FDA, dilekçeyi ve nitelikli sağlık iddiasıyla ilgili diğer delilleri inceledikten sonra, yoğurt yeme ile tip 2 diyabet riskinin azalması arasındaki ilişkiyi destekleyen bazı inandırıcı ama sınırlı deliller olduğunu ve bunların yoğurttaki herhangi bir besin maddesi veya bileşikten ziyade gıda olarak yoğurda dayandığını belirledi.

FDA, bu nitelikli sağlık iddiası için haftada 2 bardak (3 porsiyon) yoğurdu minimum miktar olarak kabul ediyor.

Sağlık iddiası, bir madde ile bir hastalık veya sağlıkla ilgili bir durum arasındaki ilişkiyi tanımlarken nitelikli sağlık iddiası bilimsel delillerle desteklenir ancak onaylı sağlık iddiası için gerekli olan daha kesin “önemli bilimsel mutabakat” standardını karşılamaz.

Gelelim neticeye

BİR: FDA’ nın bu açıklaması çok önemli çünkü tüm tıp dünyası FDA’ nın ikaz ve tavsiyelerini Allah’ ın emri gibi kabul ediyor.

İKİ: FDA’ nın tip 2 diyabeti önler dediği yoğurt endüstriyel yani işlenmiş yoğurt. İçinde ilave şeker, tatlandırıcı, kıvam verici, bozulmayı önleyici gibi birçok kimyasal var. Böylece yoğurt olmaktan çıkmış bu acayip gıdanın diyabeti önlediğine dair inandırıcı veriler olması bile yoğurdun ne kadar değerli ne kadar muazzam ne kadar benzersiz bir yiyecek olduğunun da ispatıdır.

ÜÇ: Sizden istirhamımdır, lütfen kendi yoğurdunuzu kendiniz çalın. Marketlerde satılan yoğurtları evinize sokmayın. Çocuklarınızın damağını şekerli yoğurtlarla tanıştırmayın.

Kaynaklar:

https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-announces-qualified-health-claim-yogurt-and-reduced-risk-type-2-diabetes

https://www.fda.gov/media/176608/download?attachment

Ev Yoğurdu Mucizesi - Beslenme

***

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: