DR. İRFAN DOĞRUSÖZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
irfan doğrusöz

İrfan Abi ile tanıştığımızda senenin çoğu zamanını Amerika’ da geçiriyor ara sıra İstanbul’a gelip birkaç hafta kalıp tekrar dönüyordu.

Kaldığı sürelerde de müzikli toplantılara katılıyordu. Elbette ben onun adını çok iyi biliyordum ama tanışmamız Esin Seçkin’ in evinde oldu.

Ondan sonraki senelerde de İstanbul’a her gelişinde bir yerlerde buluşurduk. Hatta bir seferinde Adnan Mungan’ ın o senelerde çalıştırdığı Yedikule Hastanesi Korosunun bir çalışmasına da katılmıştı. O gün son bestelerinden olan ve güftesinde meyve sebze isimlerinin de geçtiği bir şarkısını okumuştu.

Onu çok fazla tanıyamadım ama güler yüzlü ve nüktedan bir kişi idi.

Pek çok şarkı bestelemiştir ama hiçbiri bu acemaşiran makamındaki şarkı kadar çok çalınıp söylenmemiştir.

Allah gani gani rahmet eylesin.

İrfan Doğrusöz için Devlet Korosu internet sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

5 şubat 1922’ de Malkara’da doğdu. Karagümrük Ortaokulu ve Vefa Lisesi’nin ardından 1945’te girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden iç hastalıkları uzmanı olarak 1951’de mezun oldu.

Küçük yaşlardan itibaren ilgi duyduğu müzikle ilgili olarak ortaokul ve lise yıllarında amatör faaliyetlerde bulundu. Tıp öğrenimi sırasında Üniversite Korosu, Belediye Konservatuarı ve İleri Türk Müziği Konservatuarı’na devam ederek Şefik Gürmeriç, Lâika Karabey, Dürrü Turan, Ekrem Karadeniz, Emin Ongan, Hâfız Yaşar Okur, M. N. Selçuk gibi hocalardan yararlandı.

1948–1958 arasında İleri Türk Müziği Konservatuvarı’nda meşk hocası ve şef olarak da görev yaptı. 1953–1954’te İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda ve 1950–1967 arasında İstanbul Radyosu’nda da ses sanatçılığı yaptı. 1967’de ABD’ye yerleşerek hekimlik yaptı. 1979’da Türkiye’ye dönerek İstanbul Devlet Korosu’nda göreve başladı.

İlki 1949’da Üniversite Korosu’yla Kıbrıs’a olmak üzere Almanya, Mısır, Tunus, Cezayir, Kanada gibi ülkelerde birçok konsere katıldı ve konferanslar verdi. 1950–1960 arasında altı taşplâk doldurdu. Mızraplı ve yaylı tanbur, ud ve bağlama çalan Doğrusöz birçoğunun şiirini kendi yazarak bestelediği yüzlerce şarkıdan bazılarını, 1980’de ABD’de bir plağa seslendirdi. 1991’de TRT Çoksesli Türk Müziği Yarışması’nda üçüncülük; 1997’de Amerikan–Türk Asamblesi’nin kültür ödüllerine layık görüldü. Çalışmalarıyla ayrıca çok sayıda mansiyon ve ödüle lâyık görüldü.

Çeşitli dergilerde şiirleri ve araştırma yazıları yayınlandı. Devlet Korosu’ndan emekli olduğu 1992’den sonra tekrar ABD’ye yerleşerek hekimliğini sürdürmesinin yanı sıra Amerika ve Kanada Türk Müziği Koroları şefliğini sürdürürken, 3 Temmuz 2003’te vefat etti. Hülya Doğrusöz ile evli, Bilgehan (d.1978) ve Batuhan (d. 1984) isimlerinde iki çocuk babasıydı.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. ümit yılmaz dedi ki:

    Ahmet bey benim rahatsızlığım sürekli üşütme ve üşütmeyle beraber baş ağrısı sırtımdan üşüttüğüm zaman oluyor bu ve bir ateş düşürücü alıyorum başımdan bir ter boşalıyor ve kuş gibi oluyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: