ÜÇÜNCÜ DOZ BİLİMSEL AÇIDAN SON DERECEDE SAKINCALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Üçüncü doz aşılar konusunda Prof. Dr. Murat Akova şunları söylüyor (1):

Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı olan bir durum bu. Doğrudur varyantlara karşı bütün aşıların bir azalmış etkinliği söz konusu. Ama bu azalmış etkinlik hep nötralizan antikor üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden. Dolayısıyla 3. dozun buna katkısı ne kadar olacak, katkısı olursa bu 3. dozların ekstra bir zararı olacak mı, yan etkisi olacak mı, bütün bunları önce bir bilimsel çalışma içerisinde yapıp ona göre karar verilmesi lazım. Belki günün birinde 3. doza ihtiyacımız olacak ama bunun belki de varyantlara karşı geliştirilmiş yeni bir aşı ile olması gerekecek, ya da elimizdeki aşılarla yapmak zorunda kalacağız. Ama bu henüz bilimsel bir soru”.

Ben de bu mevzuda kahir ekseriyetin aksine üçüncü doza ve KOVİD geçirenlerin aşı olmasına şu durumda gerek olmadığını birkaç defa yazdım, söyledim.

10 Mayıs 2021 tarihli ve “KOVİD geçirenlerin aşılanmasına ve üçüncü doz aşıya gerek yok” başlıklı makalemden (2):

“KOVİD geçirenlerin aşı olmalarına gerek olmadığını defalarca belirttim. Üçüncü dozun faydalı olabileceğini gösteren hiçbir delil de yok. Özetle, bu durumda KOVİD geçirenler aşılanmamalıdır, üçüncü doz aşıya gerek yoktur ama bunları hem de hararetle savunanlar var.”

5 Haziran 2021 tarihli “Şirket CEO’larının gönlünde yatan üçüncü doz aşı bana neyi hatırlattı, biliyor musunuz?” başlıklı tivitim (3):

Hey Tanrım 3 tane, 3 de yetmez 5 tane, 5 de yetmez 7 tane… ver ver ver ver, ver Allah’ ım ver!

30 Haziran 2021 tarih ve “50 yaş üstü vatandaşlarla sağlık çalışanları için üçüncü doz aşı” başlıklı makalemde de şunları yazmıştım (4):

3. dozun gerekli olduğunu düşünmüyor, bağışıklığı sadece antikor seviyeleri üzerinden değerlendirmeyi doğru bulmuyorum. Antikorların artmasıyla koruyuculuğun arttığını gösteren bir araştırma yok. Bağışıklığı artırmak için beslenme, hareket, uyku, huzur bence daha mühim.”

BioNTech kurucusu ve CEO’ su Uğur Şahin’ in “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” sözleri için de şu yorumu yapmıştım (5, 6):

Şahin bile üçüncü dozun yüksek bir değer sahip “olduğunu” değil “olabileceğini” hem de varsayarken ve bunun zaman ve sıklığının henüz bilinmediğini vurgularken aşılar için “üçüncü doz şart“, “varyantlara göre tekrarlanması gerekir” hatta “her sene yapılması icap eder” diyenlere  şaşıyorum.

Değerli bilim adamlarımızdan Korcan Ayata da sitemde yayınladığım tivit dizisinde “Üçüncü doz için topluma alenen yalan söyleniyor” diyordu (7):

Bu üçüncü doz nereden çıktı? Zaten erken ve kısıtlı sonuçlarla alınmış “acil kullanım” izni, gerçek bir onaymış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Alenen topluma yalan söyleniyor.

3. doz olayını da aynı ekip çıkardı. 3. doz ne demek? %95 etkin olduğu söylemen aşının önerilen 2 dozu yeterli değil demek. Bu aşıların süper koruyuculuğu olduğunu söyleyip herkese her şart altında önerip, 2 dozun yeterli olmadığını söyleyenlerin aynı kişiler olması ilginç.

Aşısını satmak isteyen üreticinin bunu söylemesini gayet normal karşılıyorum, burada sorun yok. Şirket bize dürüst davranıyor, çalışmaların devam ettiğini, bilinmeyen sorunlar olabileceği konusunda bizi uyarıyor, bilgilendiriyor.”

EMA’nın aşı stratejisi sorumlusu Marco Cavaleri bile ” “Aşıların koruyuculuğunun devamı için destekleyici dozların gerekli olup olmadığı şu anda belli değil.” diyor (8).

Pfizer’ in “Aşımız Delta varyantına karşı etkili, 3. doz onayı için ABD’de başvuruda bulunacağız” açıklamasına CDC ve FDA karşı çıkıyordu (9, 10).

KLİMİK aşıyı savunuyor

Bunlara karşılık KLİMİK Derneği bir hafta önce üçüncü dozu akılcı bulduğunu bildiriyordu (11):

İki doz Sinovac aşısı olanların ikinci dozdan 3-6 ay sonra 3. doz (hatırlatma veya rapel) aşıyı olması hem kendilerinin korunması hem de Delta varyantının yayılmasının önlenmesi açısından akılcı olacaktır.”

Bu vesile KLİMİK’ in salgının başlarındaki “Maskelere ihtiyaç olmadığı gibi, bu maskeleri gereksiz kullanmak yalancı güven duygusuna sebep oluyor;  salgınla ilgili Türkiye’de gereksiz ve abartılı bir panik havası yayılıyor; salgın sürecinde yeniden koronavirüsten bir mutasyon, bambaşka özelliklere sahip, çok hızla yayılabilen ve farklı seyredilebilecek bir virüs beklentimiz yok; pandemi yani Çin’deki gibi bir yayılmanın diğer ülkelerde olması söz konusu değil” açıklamalarının takdirini size bırakıyorum (12).

Üçüncü dozun gerekliliği gösterilmelidir

Üçüncü dozun emniyeti ve gerekliliğinin randomize bilimsel araştırmalarla gösterilmesi gerekir.

Tek başına antikor azalması koruyuculuğun azaldığı manasına gelmediği gibi üçüncü dozla ilgili yan etkilerin çok iyi araştırılması gerekir.

Bununla ilgili teknik bilgi almak isteyenler

-“Kovid geçirenlerin aşılanmasına ve üçüncü doz aşıya gerek yok“,

-“KOVİD geçirenlerin aşı olmaları gerekli değil

-“Hastalık geçirenlerde antikorların azalması koruyuculuğun azaldığı manasına gelmiyor” başlıklı makalelerimi ve bunların sonundaki ekleri okuyabilirler (13, 14, 15).

Gelelim neticeye

Hâlihazırda CoronaVac da olsa iki doz aşı yapılanlara üçüncü dozun ve KOVİD geçirenlere aşının gerekli olmadığı kanaatimi bir kere daha tekrarlıyorum. 

Sağlık Bakanlığı’ nın üçüncü doz davetini doğru bulmuyorum (16).

Üçüncü doz, belli gruplar için faydalı olabilir ama bunun bilimsel metotlarla gösterilmesi gerekir.

Bakanlığı, bağışıklığı artırmak için beslenmenin, hareketin, uykunun, moral ve motivasyonun, huzurun, sigara alkol kullanmamanın… yani doğru hayat tarzının ehemmiyetini vurgulamaya davet ediyorum ama davete icabet edeceklerini hiç sanmıyorum.

Kaynaklar:

1. https://www.dha.com.tr/saglikyasam/dunyada-ilk-coronavac-faz-3-calismasinin-ilk-bilimsel-sonuclari-turkiyeden-cikti/haber-1836816

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/05/10/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/kovid-gecirenlerin-asilanmasina-ve-ucuncu-doz-asiya-gerek-yok/

3https://twitter.com/drahmetrasim/status/1401108257947717633?s=20

4. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/06/30/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/50-yas-uzeri-vatandaslarla-saglik-calisanlari-icin-ucuncu-doz-asi/

5. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-fda-ve-cdcden-ortak-aciklama-iki-doz-biontech-asisi-olanlarin-takviye-doza-ihtiyaci-yok-11-686-96541.html

6. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/06/23/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/ucuncu-doz-degerli-olabilir-ama-bunun-zaman-ve-sikligini-henuz-bilmiyoruz/

7. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/06/17/misafir-yazar/ucuncu-doz-icin-topluma-alenen-yalan-soyleniyor/

8. https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-avrupa-ilac-ajansi-abde-kullanilan-korona-virus-asilarinin-hepsi-varyantlara-karsi-koruyucu-11-681-96411.html

9. https://tr.euronews.com/2021/07/09/pfizer-as-m-z-delta-varyant-na-kars-etkili-3-doz-icin-abd-li-yetkililerden-onay-bekliyoruz

10. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-57781477

11. https://www.haberturk.com/klimik-yanitladi-iste-3-dozasiya-dair-merak-edilenler-haberler-3121869

12. https://www.haberler.com/elazig-koronavirus-icin-maske-kullanmak-gereksiz-12884881-haberi/

13https://www.hhs.gov/about/news/2021/06/23/statement-following-cdc-acip-meeting-nations-leading-doctors-nurses-public-health-leaders-benefits-vaccination.html 

14https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/02/21/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-gecirenlerin-asi-olmalari-gerekli-degil/

15https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/07/03/yazilar/tip-yazilari/kovid-asisi/hastalik-gecirenlerde-antikorlarin-azalmasi-koruyuculupun-azaldigi-manasina-gelmiyor/

16. https://www.aa.com.tr/tr/gundem/3-doz-asi-icin-yarindan-itibaren-randevu-alinabilecek/2290463

***

DHA’ dan Özlem Yurtçu Karabulut‘ un haberi:

Türkiye’de Kovid 19’a karşı ilk uygulanan aşı olan Sinovac’ın coronavac aşısı ile ilgili bütün dünyanın dört gözle beklediği Faz 3 çalışma sonuçları dünyada ilk kez Türkiye’den geldi. 10 binden fazla gönüllünün dahil edildiği Faz 3 aşı çalışmasının makalesi önceki gün dünyanın en saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Çalışmanın Türkiye koordinatörü Hacettepe Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Murat Akova ile İstanbul’daki en fazla gönüllünün dahil edildiği merkezlerden Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Levent Doğanay, Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Akova, makalede yer almayan ancak yeni analiz edilen veri sonuçlarını da  anlattı. Akova üçüncü doz aşılar için acele edilmemesi gerektiğini söyledi ve buna dair çalışma başlatmayı planladıklarını da ekledi.

Türkiye’de şimdiye dek milyonlarca kişiye uygulanan inaktif virüs aşısı coronavac’ın Türkiye’de yapılan Faz 3 klinik araştırmalarının ilk bilimsel sonuçları dünyanın en saygın tıp dergilerinden The Lancet’te yayınlandı. Uluslararası bilim çevrelerinde de oldukça ses getiren makale ve aşıyla ilgili çalışmalar hakkında Demirören Haber Ajansı’na önemli açıklamalarda bulunan çalışmanın Türkiye koordinatörü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova ile Faz 3’e en fazla sayıda gönüllünün dahil edildiği merkezlerden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Levent Doğanay, bu makalenin aynı zamanda Türkiye’den çıkıp Lancet’te yayınlanan ilk makale olduğunu söyledi. Makaleye göre aşının etkinlik oranı yüzde 83,5.

“GÖNÜLLÜLERİN YÜZDE 90’INDA NÖTRALİZAN ANTİKOR GELİŞTİ”

Prof. Dr. Akova, Lancet’te yayınlanan çalışmanın Sinovac aşısıyla ilgili dünyada yayınlanan ilk Faz 3 çalışma olduğunu belirterek, “Dolayısıyla bu açıdan son derece önemli. Tabii, Mart ayında, ilk açıkladığımız sonuçlara ilave olarak birtakım yeni veriler de var bu makalenin içerisinde. Örneğin 10 binden fazla gönüllünün bir alt grubunda, nötralizan antikor düzeylerine de baktık. İki doz aşıdan 14 gün geçtikten sonra bu gönüllülerin yüzde 90’ında nötralizan antikor da ortaya çıktığını gösterdik. Bu da oldukça önemli bir veri, nötralizan antikor aslında aşının klinik etkinliğini belirleyen en önemli parametrelerden bir tanesi. Aşılar sadece antikorlar aracılığı ile etkisini göstermiyor. Hücresel bağışıklık dediğimiz farklı yollarla da etkinlik gösteriyorlar. Ama nötralizan antikor bu anlamda en önemli parametrelerden bir tanesi. O açıdan da bu aşının yüzde 90 civarında nötralizan antikor üretiyor olması, etkinliğinin bir başka göstergesi” dedi.

GÖNÜLLÜLERİN 6 AYLIK TAKİP SONUÇLARINDA HASTANEYE YATAN YOK

Bu verilere henüz dahil edilmeyen yeni sonuçlardan da bahseden Prof. Dr. Akova, “Biz Faz 3 çalışmamızda gönüllülerimizi sadece 43 izlemiştik. Bunu da makalemizde bir eksiklik olarak belirtmiştik hatta. 43 gün sonrasındaki takiplerde bu gönüllülerde neler olduğu bilinmiyordu. Ama şimdi bizim elimizde iki doz aşısını olmuş gönüllerin ki 9 bin 494 kişi, 164 günlük takip verileri var. Yani 164 gün demek, aşağı yukarı 5,5 aylık takip verisi demek. Bu süre içerisinde iki doz Sinovac ile aşılanmış  9 bin 494 kişinin 267 tanesi hastalanmış. Aşılanmış olmasına rağmen hastalananların oranı yüzde 2,81. Ama bunların içerisinde bakıyorsunuz 236 tanesi hastalığı çok hafif olarak geçirmiş. Binde 2,5 oranında gönüllü ise semptomatik yani belirtili geçirmiş. Ama buna karşılık 9 bin 494 gönüllü içinde hastaneye yatarak Kovid-19 tedavisi gören kişilerin oranı 10 binde 7. Yani toplam sadece 7 kişi. 6 aylık takibi sonunda da ölüm ve yoğun bakım yatışı hiç yok. Bu Pazar Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin kongresinde Lancet’in bilimsel oturumunda, yayınlanan makale sonuçlarıyla beraber bu yeni verilerin de sunumunu yapacağım” diye konuştu.

“BİLİMSEL ÇALIŞMA OLMADAN 3. DOZ AŞIYI DOĞRU BULMUYORUM”

Geçtiğimiz günlerde üçüncü doz aşılama için onay isteyen Pfizer’a, “Şimdilik gerek yok, bilimsel veri olmadan 3. doz gerekli değil. Ancak bu verileri inceleyip öyle karar veririz” şeklinde yanıt veren Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA ile Salgın Hastalık Kontrol Merkezi CDC’nin bu çıkışına da değinen Prof. Dr. Akova, Türkiye’de başlayan üçüncü doz aşı uygulamalarının bilimsel olmadığını düşündüğünü söyledi. Prof. Dr. Akova, “Şimdi Türkiye’de şu anda biliyorsunuz muazzam bir 3. doz kampanyası diyeceğim, öyle bir durum söz konusu. Bence bilimsel açıdan son derece sakıncalı olan bir durum bu. Doğrudur varyantlara karşı bütün aşıların bir azalmış etkinliği söz konusu. Ama bu azalmış etkinlik hep nötralizan antikor üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerinden. Dolayısıyla 3. dozun buna katkısı ne kadar olacak, katkısı olursa bu 3. dozların ekstra bir zararı olacak mı, yan etkisi olacak mı, bütün bunları önce bir bilimsel çalışma içerisinde yapıp ona göre karar verilmesi lazım. Belki günün birinde 3. doza ihtiyacımız olacak ama bunun belki de varyantlara karşı geliştirilmiş yeni bir aşı ile olması gerekecek, ya da elimizdeki aşılarla yapmak zorunda kalacağız. Ama bu henüz bilimsel bir soru” ifadesini kullandı.

“GÖNÜLLÜLERİMİZLE 3. DOZ AŞI ÇALIŞMASI DA YAPACAĞIZ”

Dünyada henüz üçünçü doz aşı uygulayan ülke olmadığına işaret eden Prof. Dr. Akova, sözlerini şöyle noktaladı: “İsrail çalışma yapacağım diyor, Fransa çalışma yapacağım diyor. Uygulayanlar belki sadece immunsüpresif hastalığı olanlara yani kanser tedavisi gören ya da yoğun bakım hekimleri, yüksek risk altındaki kişiler eklenecek. Bu gruplarda çalışma yapmak da çok kolay işin açıkçası. O nedenle bizim de şöyle bir planımız var. Kendi gönüllülerimizle, eğer etik kurul bize onay verirse ki önümüzdeki hafta görüşülecek. Gönüllerimizi çağırıp aşı oldukları merkezlere, onlara bir 3. doz aşı yapmayı düşünüyoruz. Ama bu 3. doz aşıyı yapmadan önce onlardan kan örneği alıp nötralizan antikor bakacağız, sonra da aşılayıp 14-28 gün sonra tekrar çağıracağız ve bir daha kan alarak nötralizan antikor titresine bakacağız. Dolayısıyla bu sayede 6 aylık bir sürenin sonunda aşağı yukarı 2 doz aşının etkinliğinin ne olduğunu göreceğiz, 3. doz aşı yaptıktan sonra da nötralizan antikor titresi nasıl artıyor, hatta o arada da yapabilirsek bu etkinliği varyant virüslerle de kıyaslamayı düşünüyoruz. Son olarak hala aynı şeyi diyorum, aşılanın, hangi aşıyla olursa olsun mutlaka aşılanın ama 3.doz aşı için de şu anda çok da acele etmeyin.”

“LANCET’TE İLK KEZ TÜRKİYE’DEN BİR MAKALE YAYINLANMIŞ OLDU”

Prof. Dr. Levent Doğanay ise bu aşı çalışmasına Türkiye’den 24 merkez dahil edildiğini belirterek LAncet’te yayınlanan bu makalenin önemini şu cümlelerle özetledi: “Biz İstanbul’daki ana merkezlerden biriyiz. Çalışmaya en fazla gönüllü katılımı sağlayan merkezlerden biriyiz. Çalışma sonucunda , iki doz aşı sonrası, 41 kişi Kovid geçirdi. Bunların 32 tanesi plasebo kolundaydı, 9 kişi de aşı kolundandı. Çalışma kodunu kırdıktan sonra biz bu rakamları gördük ve etkinlik hesabımızı Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği aşı etkinlik hesaplarına göre yaptık. Aşı grubundaki Kovid geçirme oranlarına göre hesap ettiğimizde, aşının yüzde 83 etkinliği olduğunu belirledik. Lancet dünyadaki en prestijli dergilerinden bir tanesi. Bu çalışma, Lancet’te yayınlanan Türkiye kaynaklı ilk araştırma makalesi. Ayrıca Türkiye’den pek çok Kovid yayını yapılıyor pek çok uluslararası klinik faz çalışmaları da yürütülüyor. Kanser alanında olsun, Kovid alanında olsun, bu çalışma şu ana kadar Türkiye’de en fazla gönüllü sayısına sahip olan çalışma aynı zamanda.”

Kaynak: https://www.dha.com.tr/saglikyasam/dunyada-ilk-coronavac-faz-3-calismasinin-ilk-bilimsel-sonuclari-turkiyeden-cikti/haber-1836816

***

EK 1 (11.7.2021): Sağlığın ticarileşmesi ile koruyucu halk sağlığı temelden çelişen şeyler. 3. doz, çocuklara aşı vs.’nin kâr için mi sağlık için mi gündeme getirildiğini nereden bileceğiz? Aşıda patentin kaldırılması talebini dillendirmek her zamankinden daha elzem bir hale geldi. Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1413822217935220738?s=20

***

EK 2 (11.7.2021): TOM FRİEDEN: “Kovid aşılamasında güçlendirici dozlarla ilgili bir karar için tek geçerli dayanak bilimsel delillerdir. CDC ve FDA haklı – şu anda onlara ihtiyacımız olacağına dair hiçbir delil yok. Bağışıklığın azalıp azalmayacağını veya yeni varyantların aşı kaynaklı bağışıklıktan kaçıp kurtulamayacağını bilmiyoruz. Bunu bize zaman gösterecek.” Kaynak: https://twitter.com/DrTomFrieden/status/1413861855035015168?s=20

***

EK 3 (12.7.2021): İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bağışıklık sistemi zayıf yaşlılara 3. güçlendirici doz uygulanacağı duyuruldu. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, “Bağışıklık sistemi zayıf Pfizer/BioNtech tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının 2 dozunu yaptıran yaşlılar, 3. güçlendirici doz aşıyı da yaptırabilir” dedi. İsrail genelinde herkese 3. doz aşı uygulanması konusuna da değinen Horowitz, “Bu konuyu inceliyoruz ama hala nihai bir cevabımız yok. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler örneğin organ nakli geçirmiş veya bağışıklığın düşmesine neden olan tıbbi duruma sahip kişiler” ifadelerini kullandı.

İsrail Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail’de şu ana kadar hastaneye kaldırılan 46 hastanın yaklaşık yarısı korona virüse karşı aşılandı. İsrail Covid-19 Salgını ile Mücadele Koordinatörü Nachman Ash, hastanelerde yatanların çoğunluğunun 60 yaşın üzerinde risk gruplarında olanlar ve daha önce sağlık sorunları yaşayanlar olduğunu söyledi. Öte yandan, ABD’li ilaç şirketi Pfizer ve Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, ABD ve Avrupalı yetkililerden korona virüse (Covid-19) karşı 3. doz aşının yapılması için izin isteyeceğini açıklamıştı. İsrail’de toplam vaka sayısı 845 bin 895, korona virüs kaynaklı can kaybı ise 6 bin 436 oldu. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-israil-bagisiklik-sistemi-zayif-yasli-kisilere-ucuncu-doz-asi-uygulayacak-11-686-96549.html

***

EK 4 (12.7.2021): Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nin başındaki isim Dr. Anthony Fauci, Amerikalılar’ın destekleyici nitelikte bir doz aşıya ihtiyaç duyabileceğini ama yönetim olarak bunu tavsiye etmenin çok erken olduğunu belirtti. Başkan Joe Biden’ın da sağlık danışmanı olan Fauci, CDC ve FDA’in Pfizer’in bu yönde bir aşıya 12 ay içinde gereksinim olduğu yönündeki açıklamasına karşı çıkmasının doğru olduğunu kaydetti. Pfizer’in üçüncü bir doz için acil kullanım başvurusunda bulunacağını açıklamasının ardından CDC ve FDA şu an için böyle bir durumu gerekli görmediklerini açıklamışlardı.

Fauci, klinik çalışmaların henüz Amerika’da kullanılan aşılar için ek bir doza ihtiyaç olduğunu göstermediğini söyledi.

Fauci, şu andaki verilerin insanlara üçüncü doz aşıyı yapmanın gerekli olmadığını gösterdiğini belirtti. Fauci bununla birlikte insanlara destek niteliğindeki aşıların yapılıp yapılmaması gerektiğiyle ilgili olarak hala çalışmaların yapılmakta olduğuna vurgu yaptı. Dr. Anthony Fauci, gelecek aylarda verilerin değişmesiyle yönetimin yaş ve sağlık sorunlarına göre destekleyici nitelikte üçüncü doz aşının önermesinin de muhtemel olduğunu kaydetti. Fauci, ‘kesinlikle muhtemel’ ifadesini kullandı ve belki belli bir zamanda destek aşıya ihtiyaç olabileceğini belirtti. Amerika’da halkın sadece yüzde 48’i iki doz aşı olmuş durumda. Ülkenin bazı bölgelerinde bağışıklık oranı oldukça az ve bu bölgelerde Corona virüsünün bazı çeşitleri etkisini gösteriyor. Amerika’da Pfizer ve Moderna aşıları iki doz, Johnson&Johnson aşıları ise tek doz şeklinde uygulanıyor. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-dr-fauci-su-anki-veriler-ucuncu-doz-asiyi-yapmanin-gerekli-olmadigini-gosteriyor-11-681-96552.html

***

EK 5 (12.7.2021): Sinovac karalama çalışmaları tam gaz!

SÖZCÜ: Sinovac kabusu sürüyor: İkinci ülkede de yüzlerce sağlık çalışanı hastalandı. Çin’de geliştirilen Sinovac aşısının yarattığı “etkisizlik” endişesi katlanarak artıyor… Endonezya’da Sinovac aşısı olan yüzlerce sağlık çalışanının ölmesinden sonra benzer bir açıklama Tayland’dan geldi. Dünya çapında 4 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgınına karşı Çin’de geliştirilen Sinovac aşısı ile ilgili “etkisizlik” endişesi hızla yayılıyor…

Endonezya’da iki doz Sinovac aşısı olan 131 doktor ve sağlık çalışanının ölmesi sonrasında benzer bir açıklama da Tayland’dan geldi. Salgının başladığı günlerde Türkiye ve Endonezya gibi sağlık çalışanlarına Sinovac aşısını yapan Tayland’da iki doz corona virüsü aşısı olan yüzlerce sağlık çalışanı ve doktora corona virüsünün bulaştığı ortaya çıktı. Tayland Sağlık Bakanlığı iki doz corona virüsü aşısı olan 618 sağlık çalışanına corona virüsü bulaştığını duyurdu. Bakanlık Nisan ayından Temmuz ayına kadar 618 insana virüsün bulaştığını duyururken, “Bir hemşire yaşamını yitirdi. Bir diğer sağlık çalışanının durumu ise ağır” açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanlığı’nda görevli kıdemli yönetici Sopon Iamsirithawon, “Üçüncü doz risk altındaki sağlık çalışanlarının bağışıklığını kuvvetlendirecektir. Ya AstraZeneca kullanılacak ya da mRNA türü aşılardan biri kullanılacak” dedi.

Salgının başladığı günden beri 336.371 insana bulaşan corona virüsüne bağlı sebeplerle 2711 insan yaşamını yitirdi. Bugün Güneydoğu Asya ülkesinde yapılan açıklamada ise 9.418 insana corona virüsünün bulaştığı belirtildi. Yetkililer 91 kişinin de corona virüsüne bağlı sebeplerle yaşamını yitirdiğini duyurdu. Sağlık çalışanlarına Şubat ayında Sinovac aşısı veren Tayland’da Haziran ayında AstraZeneca aşısı verilmeye başlandı. Ülke, bu ayın sonunda ABD’den gelecek 1.5 milyon Pfizer-BioNTech aşısı bağışını beklerken Ekim ayında da sipariş edilen 20 milyon doz Pfizer-BioNTech aşısının gelmesi planlanıyor.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/sinovac-kabusu-suruyor-ikinci-ulkede-de-yuzlerce-saglik-calisani-oldu-6533380/

***

EK 6 (12.7.2021): FDA, Johnson & Johnson koronavirüs aşısının bağışıklık sisteminin sinir sistemine saldırdığı Guillain-Barre sendromu geliştirme riskini artırabileceği uyarısında bulundu. Not: Bu aşı bizde yok. Kaynak: https://twitter.com/spectatorindex/status/1414699429718728704?s=20

***

EK 7 (13.7.2021): Koronavirüse karşı aşı geliştiren NioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem türeci, gerekirse 100 gün içinde yeni bir Kovid-19 aşısı geliştirebileceklerini açıkladı. Fransız Les Echos sitesine konuşan Şahin ve Türeci, koronavirüsün etkisinin sürdüğünü ve zamanla daha dirençli hâle gelebileceğini söyledi. Şu anda kurdukları sistemle gerektiği durumda 100 gün içinde yeni bir koronavirüs aşısı geliştirebileceklerini belirten Şahin, BioNTech aşısının varyantlara karşı yeni bir versiyonunun da Ağustos ayında klinik denemelere başlayacağını söyledi. Delta varyantı gibi yeni varyantların ortaya çıkmasıyla, muhtemelen üçüncü bir doz aşının yapılmasının gerekli olabileceğini belirten Türeci ise, “Klinik denemelerimiz, yüksek sayıda antikorla bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve dolayısıyla enfeksiyona karşı koruma sağladığı için üçüncü dozun büyük olasılıkla yararlı olacağını göstermiştir” dedi. Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yasam/2021/07/13/gerekirse-100-gunde-yeni-bir-asi-gelistirilebilir

***

EK 8 (13.7.2021): MEHMET CEYHAN: Biontech’in kurucu ortakları olan Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin ihtiyaç halinde 100 gün içinde yeni bir aşının elde edilmesini sağlarız sözlerini yöneltilmesi üzerine Ceyhan, “Bu kişiler tarafından yapılan açıklamaları dikkat almıyorum, bu insanlar pazar arayışında insanlar. Böyle konularda yayınlanmış çalışmalara bakılması gerekiyor, kişilerin açıklamalarına değil.” sözlerini kullandı. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-prof-dr-mehmet-ceyhan-eylul-ayinda-vaka-sayilari-artis-gosterecek-11-686-96569.html

***

EK 9 (13.7.2021): İsrail Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bağışıklık sistemi zayıf yaşlılara 3. güçlendirici doz uygulanacağı duyuruldu. İsrail Sağlık Bakanı Nitzan Horowitz, “Bağışıklık sistemi zayıf Pfizer/BioNtech tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen aşının 2 dozunu yaptıran yaşlılar, 3. güçlendirici doz aşıyı da yaptırabilir” dedi. İsrail genelinde herkese 3. doz aşı uygulanması konusuna da değinen Horowitz, “Bu konuyu inceliyoruz ama hala nihai bir cevabımız yok. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler örneğin organ nakli geçirmiş veya bağışıklığın düşmesine neden olan tıbbi duruma sahip kişiler” ifadelerini kullandı. Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/koronavirus/tr-israil-bagisiklik-sistemi-zayif-yasli-kisilere-ucuncu-doz-asi-uygulayacak-11-686-96549.html

***

EK 10 (13.7.2021): GÖKÇE BAŞBUĞ: “Dünyanın ihtiyacı yeni bir aşı değil, mevcut aşıya ulaşmak. Afrika’nın %2’si aşılandı. Patenti kaldırıp yoksul ülkelere aşıyı ulaştırmak varken, bir tüccar gibi zengin ülkelere yeni aşı satmaya çalışmak yakışmıyor bilim insanlarına.” Kaynak: https://twitter.com/BasbugGokce/status/1414820968439062531?s=20

***

EK 11 (13.7.2021): En azından şimdilik, ABD’ li bilim adamları aşı üreticisi Pfizer’in Amerikalıların yakında COVID-19 aşı takviye dozlarına ihtiyaç duyacağı yönündeki konuşmasına aldırış etmiyor. Kaynak: https://twitter.com/Medscape/status/1415040587376513026?s=20

***

EK 12 (25.7.2021): Johnson&Johnson aşısının tek dozu yeterli değil.

J&J tek dozun en az 8 ay bağışıklık sağladığını ve başta Delta olmak üzere tüm varyantlara karşı da koruma kazandırdığını bildirmişti.

https://tr.euronews.com/2021/07/02/j-j-nin-tek-dozluk-covid-19-as-s-delta-varyant-na-kars-en-az-8-ay-bag-s-kl-k-sagl-yor-aras

Lakin yeni bir araştırma 2. dozun gerekli olduğunu gösteriyor.

https://www.nytimes.com/2021/07/20/health/coronavirus-johnson-vaccine-delta.html

***

EK 13 (12.8.2021): Tam olarak aşılanmış olan (1 doz Johnson & Johnson veya Moderna ya da Pfizer’ in mRNA aşılarından 2 doz) Amerika’ lıların şu anda destekleyici bir doza ihtiyacı yoktur. Kaynaklar:

1. https://www.hhs.gov/about/news/2021/07/08/joint-cdc-and-fda-statement-vaccine-boosters.html

2. https://www.bostonglobe.com/2021/08/09/nation/heres-why-doctors-say-you-shouldnt-get-covid-19-booster-shot-yet/

***

EK 14 (16.8.2021): FAHRETTİN KOCA “İnaktif aşı olan vatandaşlarımızda en yüksek koruma seviyesi 3 doz inaktif aşı olan vatandaşlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. Doz mRNA aşısı olan vatandaşlarımızda.” Kaynak: https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1425515356622397443?s=20

***

EK 15 (18.8.2021): FAHRETTİN KOCA “3 doz aşı olmuş kişilerin 2 doz aşı olmuş kişilere göre hem hastalığa yakalanmalara göre ve hastaneye yatma ve yoğun bakıma yatma oranlarına göre çok daha iyi korunduğu anlaşıldı.” Kaynak: https://twitter.com/gazetesozcu/status/1428037310378090501?s=20

Resim

***

EK 16 (19.8.2021): Johns Hopkins Üniversitesi’nde aşı araştırmacısı olan Anna Durbin, aşıların hastaneye yatışları, ciddi enfeksiyonları ve çoğu aşılı arasında ölümleri önlemede oldukça etkili olmaya devam ettiğini; aşıların zamanla hafif hastalıkları önlemede iyi çalışmamalarının mutlaka aşıların başarısız olduğunun bir işareti olmadığını söyledi. İnsanların bu gerçeği kabul etmeleri gerektiği konusunda ısrar eden Durbin, “Dozları artırmaya devam ederek ‘herkesin soğuk algınlığını önleyemeyiz” dedi. Durbin’in görüşüne göre, ülkenin aşı kullanımını bu kadar erken artırma kararı bilime dayalı değil: “Bence kaygıya dayalı bir gel-git dalgası var. Güçlendirici doz ihtiyacının bilimsel delillere dayandığını düşünmüyorum.”

Kısa adı ACİIP olan ve aşılarla ilgili verileri gözden geçirerek Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine aşıların kullanımına ilişkin tavsiyelerde bulunan Advisory Committee on Immunization Practices üçüncü doz için verilere bakmak üzere gelecek hafta toplanacak.

Kaynak: https://www.statnews.com/2021/08/18/u-s-decision-on-covid-19-booster-shots-baffles-and-upsets-some-scientists/

***

EK 17 (19.8.2021): Dünya Sağlık Örgütü, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için ‘güçlendirici’ aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtti. Korona virüs salgını ile mücadelede tüm dünyada aşılama kampanyaları hızla devam ederken, yoksul ülkeler aşıya ulaşmakta zorluk çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada, mevcut verilerin ışığında Kovid-19 ile mücadelede şu an için “güçlendirici” aşı dozuna ihtiyaç olmadığını belirtilerek, yüksek gelirli ülkelerin yeni bir güvenlik önlemi almadan önce dünyanın en savunmasız insanlarının da tam olarak aşılanması gerektiği vurgulandı.

Birçok ülkede “güçlendirici” ya da diğer adıyla “hatırlatıcı” aşı dozları uygulanırken, DSÖ uzmanlarından Soumya Swaminathan, güçlendirici aşı dozu hakkındaki soruya, “Bugünün verilerine bakınca hatırlatma dozuna gerekli olmadığına açıkça inanıyoruz” dedi. Yüksek gelirli ülkelerde uygulanan güçlendirici aşı dozlarına atıfta bulunan DSÖ’nün Kıdemli Danışmanı Bruce Aylward, “Dünyada yeterince aşı var, ancak doğru yerlere doğru sırayla gitmiyor” ifadelerini kullandı. Tam aşılı olan kişilere güçlendirici aşı dozları uygulanmadan önce dünya çapında en savunmasız kişilere iki doz aşı uygulanması gerektiğine dikkat çeken Aylward, “Bundan çok çok uzağız” dedi.

ABD’den 3’üncü doz aşı uygulaması 20 Eylül’den itibaren başlayacak

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan ortak açıklamada, Kovid-19’a karşı Pfizer/BioNTech ve Moderna aşısı olan vatandaşlara, ikinci dozun ardından 8 ay sonra 3’üncü dozu yaptırmaları tavsiye edildi. Söz konusu 3’üncü dozların 20 Eylül’den itibaren uygulanmaya başlayacağı ifade edildi.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20210818/dso-guclendirici-asi-dozlarina-su-an-ihtiyac-yok-1048142374.html

***

EK 18 (21.8.2021): BMJ “Dünya nüfusunun %20’sini oluşturan dünyanın en fakir 50 ülkesi, tüm Kovid-19 aşılarının sadece %2’sini aldı. Zengin dünya utanmalı.” Kaynak: https://www.bmj.com/content/374/bmj.n2027

***

EK 19 (21.8.2021): Aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Kovid-19’a karşı Çin’de geliştirilen Sinovac aşısı ile ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Dr. Ajit Pal’a göre, 2. doz aşıdan 6 ay sonra yapılan 3. doz aşının bağışıklık yanıtını 3 ila 5 kat artırıyor. 2 doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptıran kişilerin 6 ay sonra 3. doz yaptırmaları halinde, Kovid-19’a karşı kazanılan bağışıklığın 3 ila 5 kat artırabileceği açıklandı. Malezya merkezli Pharmaniaga Berhad ilaç şirketinde, aşı uzmanı Dr. Ajit Pal Singh Raina, Çinli şirket Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısıyla ilgili yapılan son bağışıklık devamlılığı araştırmasının, 2 dozun iyi bir ‘immünojenisiteyi’ (bağışıklık tepkisini tetikleme yeteneği) sağladığını belirtti. Dr. Ajit Pal, 6 ay sonra etkisizleştirme antikorlarının seviyesinin azalmasına rağmen, 2 dozla yapılan bir aşılama programının güçlü bir bağışıklık belleği oluşturduğunu ifade etti.

‘3. doz aşı gerekli mi?’

“3. doz aşı gerekli mi?” sorusunu yanıtlayan uzman, bu verilerden yola çıkarak, 3. CoronaVac dozunun ‘etkisizleştirici’ antikorları ciddi bir şekilde artıracağını ve daha iyi bir bağışıklık sağlayacağını söyledi.
 
‘Zamanlama kritik’
Bu durumun 3. dozdan sonra daha yüksek antikor oranlarını sağlayan AstraZeneca gibi diğer aşılarının durumuyla tutarlı olduğunu anlatan Dr. Ajit Pal, 3. dozun zamanlamasına dikkat çekti: “Ayrıca, güçlendirici doz için zamanlamanın kritik olduğunu ve çok erken verilmemesi gerektiğini belirtmekte fayda var.” Dr. Ajit Pal, Citing University College London (UCL) tarafından yapılan araştırmalara atıf yaparak, diğer aşılarda da Kovid-19’a karşı sağlanan bağışıklığın en erken 6. haftadan itibaren düşmeye başladığını söyledi. 10. haftadan sonra ise, anikor seviyesi neredeyse yarıya kadar azaldığını anlatan Dr. Ajit Pal, bu da 3. dozun gerekli olduğunu doğruladığını ifade etti.
 
‘Tüm aşılarda antikor düşüşü yaşanıyor”
 
Dr. Ajit Pal, aşılarının sağladığı antikorlarda düşüşü ölçmek için kullanılan yöntemlerin farklı olduğunu, bu yüzden sonuçların karşılaştırılabilir olmadığına rağmen, tüm aşılarda antikor seviyesine düşüş yaşandığını vurguladı. 

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20210820/yeni-arastirma-3-doz-sinovac-asisi-bagisikligi-5-kata-kadar-artiriyor-1048191226.html

***

EK 20 (21.8.2021): ERIC TOPOL

Resim

Kaynak: https://twitter.com/EricTopol/status/1427632692158468107?s=20

***

EK 21 (3.9.2021): Biontech Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, “Veriler aşının 3. dozda yüzde 95, enfeksiyon kontrolünde yüzde 97 tam korumanın sağlandığını gösteriyor” dedi. Kaynak: https://www.msn.com/tr-tr/haber/dunya/u%C4%9Fur-%C5%9Fahin-den-a%C5%9F%C4%B1-a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1-%C3%BC%C3%A7%C3%BCnc%C3%BC-dozda-y%C3%BCzde-95-koruma-sa%C4%9Fl%C4%B1yor/ar-AAO2AzX

***

EK 22 (12.9.2021): HİKMET GEÇKİL “Aşının 2. hatırlatma dozundan sonra, bizi virüse karşı ağır hastalıktan koruyan şey “antikorlar” değil, uzun süreli “hafıza hücreleri”dir… 3. booster (uçuran!) dozu yapmanın, bu tür bağışık üzerinde artık hiçbir etkisi olmaz…” Kaynak: https://twitter.com/HikmetGeckil/status/1437118645881212933?s=20

***

EK 21 (17.1.2022): İsrailli uzmandan 4. doz uyarısı: Çok tekrarlanan Covid-19 aşısı zararlı olabilir.

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı 4. doz aşı tartışmaları devam ederken, bilim insanları bunun insan vücuduna zarar verebileceği konusunda uyarıyor. Bazı uzmanlar, aşıların çok sık uygulanmasının bağışıklık sisteminin gelecekteki varyantlarla mücadele etme yeteneğini azaltabileceğine dikkat çekiyor. İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden (Technion) immünoloji profesörü Doron Melamed, 4. aşının aynı antijenlerle vücudun yeni varyantlara yanıt vermesini zorlaştırabileceğini söyledi. Hadassah Tıp Merkezi’nde epidemiyolog ve Kudüs İbrani Üniversitesi profesörü Ronit Calderon-Margalit de “İlk üç aşıyı yaptırmış kişilere dördüncüyü uygulamak yerine, hiç olmayanları aşılamak daha etkili olurdu” dedi.

Bağışıklık sistemi yorgunluğu

Çok fazla aşının kısa dönemde bağışıklık sistemi yorgunluğuna neden olabileceğini belirten Melamed, “Bir aşı yaptırdığınızda bağışıklık sistemi hafıza hücreleri adı verilen çok özelleşmiş ve spesifik hücreler üretir. Aynı zamanda, özgünlüklerini değiştirebilen esnek bir hücre bölmesine sahip olmaya devam ederler. Esnek bölmenin korunması çok önemli çünkü bu, virüs mutasyona uğrarken en verimli yanıtı sağlıyor.” diye konuştu.

Virüslerin sürekli mutasyona uğrayıp ‘gripte olduğu gibi” evrimleştiğine dikkat çeken Melamed, “İnsanları aynı aşı ve aynı antijenlerle dördüncü kez aşıladığımızda, bağışıklık sisteminin oldukça spesifik hücrelerini esnek olanlar pahasına güçlendiriyoruz. Bu, yeni değişkenlere yanıt vermenin çok daha zor olduğu bir duruma yol açabilir; bağışıklık sistemi değişerek esnekliğini kaybeder.” dedi. Bağışıklık sistemi yorgunluğunu açıklayan bu teorinin evrensel olarak kabul edilmemesine rağmen, dünya çapındaki epidemiyologlar arasında giderek daha popüler hale geldiğini vurgulayan Melamed, “çok tekrarlanan aşılamanın sonunda zararlı olabileceği” sonucuna vardığını kaydetti. “Hayatta bir kez aldığımız aşılar var ve her beş yılda bir yaptırmamız gereken aşılar var” diyen Melamed, Covid-19 aşısı için de uygun programa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dördüncü doz virüsün yayılmasını durdurur mu?

İsrailli Ynet haber sitesine konuşan Ronit Calderon-Margalit, dördüncü aşının virüsün yayılmasını durdurmaya yardımcı olup olmayacağı konusunda henüz yeterli bilgi olmadığını kaydetti. Yeni durumla ilgili kararın “geçmişte yapılan aşıların yayılmayı önlemedeki başarısına dayandığının” altını çizen Calderon-Margalit, “Omicron yayılmaya başlamadan önce sınırları kapatarak birkaç hafta zaman kazandık. Bence bu zamanı dördüncü doz üzerinde çalışmak için kullanmak iyi bir seçim olurdu.” dedi. İlk üç aşıyı olmayanların hiç aşı olmamaya eğilimli olduğunu belirten Calderon-Margalit, “Onları aşılayarak, dördüncü bir aşı kampanyasına yatırım yapmaktan daha fazlasını kazanacağız.” ifadesini kullandı. İsrail, beşinci koronavirüs dalgası döneminde dünyada koronavirüs aşısının dördüncü aşısını geniş çapta uygulama kararı alan ilk ülke olmuştu.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2022/01/17/israilli-uzmandan-4-doz-uyar-s-cok-tekrarlanan-covid-19-as-s-zararl-olabilir

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Ayhan Özdemir dedi ki:

    Bazı bilim insanlarının kafası şirket CEO’ su mantığı ile çalışıyor. Bazılarınınki bilgisizlikten. bağışıklığı antikordan ibaret zannediyor. Çok basit bir mantık yürütüyor: Antikora bakalım, azalmışsa aşı yapıp yükseltelim. Fazla antikor göz çıkarmaz diye biliyor.
    Bazılarınınki ise kurnazlıktan. Aşı şirketlerine göz kırpıyorlar. Bunların hepsini biliyorlar ama biz de biliyoruz. Zamanı gelince de hesap sorulacaktır elbet.

  2. Ege dedi ki:

    Üçüncü doz bilmecesi… “Son derece sakıncalı”
    Aşılamada 3. doz bilmecesi sürüyor… Erdoğan’ın açıklaması sonrası 1 Temmuz’da resmen başlayan 3. doz aşılamaya bilim dünyası temkinli. Son tepki Prof. Dr. Murat Akova’dan…

    https://odatv4.com/ucuncu-doz-bilmecesi-son-derece-sakincali-10072158.html

  3. Beykan dedi ki:

    Hocam iyi yakalamışsın. Adamlar vakti zamanında resmen saçmalamışlar.

  4. turhan dedi ki:

    Bunu mehmet ceyhan çıkardı

  5. Acı ama gerçek dedi ki:

    Aşı şirketleri arasında pazarlama savaşları olanca şiddetiyle devam ediyor. Reklam ve pazarlama işini bakkal Memeda yapacak değil. Konunun uzmanları canhıraş çalışıyor. Ülkeler ise bunların ağzına bakıyor. Halbuki çıkar ilişkileri araştırılsa gerçekler açığa çıkacak ama araştırılmıyor. Demek ki kirli ilişkiler çok boyutlu. Varyantlar için yeni aşılar hazırlanırken eski aşılar gariban ülkelere pazarlanıyor. Olan konu mankeni yerine konulan halka oluyor. Herkes nükleerden aşıya bilim dünyasının insanlık için çalıştığını zannediyor. Oysa ki trilyon dolarlık piyasada kimse bedavaya çalışmıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: