12 AY ÖKSÜREN BİRİYİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Merhabalar, ben de geçen hafta özel bir hastanede kendisine KOAH-astım teşhisi konan ve ilaç raporu çıkarılan biriyim.

Şu anda 25 yaşındayım ve öğretmenlik yapıyorum. Yıllardır kuru bir öksürüğüm var ancak hastanede tam teşekküllü bir muayene olmamıştım, acil polikliniğinden giriş yaptığım için geçici çözümlerle geçiştirdim bu öksürüğü.

Ağladığımda veya çok güldüğümde kusana kadar öksürüyorum. Dönem dönem parfüm ve bilhassa deodorantlara karşı hassaslaşıyorum. Bazen de kalbimde çok fazla çarpıntı oluyor. Tüm bu şikayetlerle geçen hafta hastanede ayrıntılı bir muayene oldum.

EKG, ritim Holter ve efor testleri bana da uygulandı. Kardiyoloji uzmanı “maksimale yakın efor” diye not düşmüş sonuçlara ama tabii ki ben bunun ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyor ve iyiye yoruyorum. Çünkü bana çok iyi olduğumu söyledi.

Dahiliye doktorum ise SFT, kan tahliliği ve akciğer röntgeni sonuçlarına bakarak bana KOAH-astım teşhisi koydu. Daha doğrusu teşhisi koymuş çünkü bana birkaç Latince şey söyledi ve ciddi bir şey varmış gibi davranmadı.

Raporumla eczaneye gittim, onca ilacı hayatım boyunca kullandıklarımla kıyaslasam yine de çok gelir. Akşam prospektüsleri okurken endikasyonları bölümünde yazanlar beni rahatsız etti ve raporu bir daha inceledim, meğer klinik tanı en altta yazıyormuş. KOAH-astım ı görünce şok oldum!

O günden beri sigarayı bırakmaya çalışıyorum, ama psikolojik olarak çökmüş durumdayım. Her gece rüyalarımda makinelere bağlı yaşarken görüyorum kendimi… daha çok öksürüyorum üstelik.

KOAH son derece ciddi bir hastalık değil mi? Doktor sigara kullandığımı biliyor ve bana bununla ilgili bir şey demedi, yokuş ve merdiven çıkarken yoruluyorum evet ama herkes kadar işte… hatta hiç sigara kullanmayan arkadaşlarım benden geride kalır yolda yürürken… 

O kadar korkuyorum ki şu an, başka bir doktora gitsem sanki daha kötü bir teşhisle dönecekmişim gibi bir his var içimde.

Akciğerlerimden yana bir rahatsızlığım var buna şüphe yok, çünkü 12 ay öksüren biriyim ama durum bu kadar ciddi midir?

Ne olur bana yardım edin, sizin gibi sakin ve pozitif bir doktora ihtiyacım var…

SAKİN VE POZİTİF DOKTORUN CEVABI

BİR: Astım ve KOAH hem sebepleri, hem mekanizması, hem belirtileri ve hem de muayene ve laboratuar bulguları birbirinden farklı olan iki ayrı hastalıktır. Bir hastaya hem KOAH hem astım teşhisi koymak doğru değildir.

İKİ: 25 yaşındaki bir insanda KOAH olmaz.

ÜÇ: Anlattıklarınızdan sizde “bronş hiperreaktivitesi” yani aşırı duyarlılığı olduğu anlaşılıyor. Ben bu tabloya İstanbul Bronşiti adını veriyorum ama bronş hiperreaktivitesi göğüs hastalıkları literatüründe bir astım formu olarak kabul ediliyor. Bunun da sebebi bu tür öksürüğü olanlara tüm astım ilaçlarını vermek için bir bahane yaratmaktan başka bir şey değil.

DÖRT: Bu hastalara astım teşhisi konunca astım tedavisinde kullanılan tüm ilaçları yazmak da Allah’ ın emri oluyor. Oysa bunlarda nefes açıcı ilaçların hiçbir yeri yok ama bunlara tüm astım ilaçları yazılıyor.

BEŞ: Yapmanız gereken mutlaka sigarayı bırakmak ve solunum yollarında tahrişe yol açabilecek tüm etkenlerden uzak kalmanızdır.

ALTI: Sizde şu anda KOAH yok ama sigaraya devam ederseniz KOAH olmamanız için başka bir şeye ihtiyacınız da kalmıyor. KOAH elbette ciddi bir hastalıktır; bir günde değil yıllar içinde sinsi sinsi gelişir ve meydana gelen hasarlar kalıcıdır. KOAH’ ta en mühim şey sigaranın bırakılmasıdır.

YEDİ: Psikolojik olarak çökmenize gerek yok. Bence bu yaşta bu öksürük sizin hayrınıza olmuş. Bu sayede sigarayı bırakırsanız KOAH olma ihtimali de ortadan kalkmış olur.

SEKİZ: Daha ne olsun?

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Adnan Özkal dedi ki:

    Sigara bırakılmaya çalışılmaz,bırakılır. Türlü bahanelere sığınmayın. Bıraktım deyip beyninizde kapısını kitleyecek anahtarınıda denize atacaksınız. Sonraki pişmanlıklar hiç bir işe yaramıyor.

  2. nezih zeytinoglu dedi ki:

    cok hastayim

Siz de yorumunuzu paylaşın: