SİGARAYI BIRAKACAĞIM DERKEN…

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
varenicline

Medyada “Bu ilaç intihara yol açıyor” başlıklı haber sanırım dikkatinizi çekmiştir:

“Türkiye’de Champix adıyla satılan sigara bıraktırma ilacı hakkında, ABD’de, intihar eğilimine ve intihara yol açtığı gerekçesiyle 1200’den fazla şikayette bulunuldu.

AFP’nin haberine göre, ABD’nin tüm bölgelerinden gelen, Pfizer ilaç firmasının Chantix adıyla piyasaya sürdüğü ilacı kullananlar ya da yakınlarının gönderdiği 1200’den fazla şikayet dilekçesi Alabama Federal Mahkemesinde toplandı.

Davacı avukatlardan Ernest Cory, Pfizer’e ‘ihmarkarlık davası’ açmak için bin kadar daha şikayetin gelmesini beklediklerini, dilekçelerde çoğunlukla ilacın intihar, intihara teşebbüs, atak ve hafıza boşlukları gibi ciddi nörolojik sorunları içerdiğini vurguladı.

Cory, şikayetlerden yüzde 60’ının intihara teşebbüs ve intihardan bahsettiğine dikkati çekti.”

….

Bu haberi okurken “Adamın Biri Doktora Gitmiş… Gidiş O Gidiş!” isimli kitabımda yer alan bir yazımı hatırladım. İşte o yazım:

Sigarayı bırakacağım derken…

Ey sigara içip de bırakmak isteyenler! Duyduk duymadık demeyin. Medyada yer alan haberlere göre, Amerika’ da 4 bin kişi üzerinde denenen yeni bir sigara bıraktırma ilacı birkaç gün önce Türkiye’ de de satışa çıktı.

Amerika’ da Chantix Avrupa’ da Champix ismiyle satılan ve ‘varenicline’ içeren bu ilaç da nikotin üzerinden etkili. Varenicline beyinde bulunan nikotin reseptörlerine bağlanarak etki gösteriyor. Böylece hem nikotin eksikliğinde ortaya çıkan yoksunluk belirtilerinin ve hem de nikotin ihtiyacının azalması sigarayı bırakmayı kolaylaştırıyor.

Sigarayı bırakmada başvurulan yöntemlerin birçoğu nikotin ile ilgili. Nikotin bantları, nikotin sakızları veya geçtiğimiz aylarda ülkemizde yasaklanan elektronik sigaralar vücuttaki nikotin eksikliğini ortadan kaldırıp tiryakinin sigara içme isteğini azaltmayı amaçlayan yöntemler.

Çünkü sigara bağımlılığının esas sebebi ‘nikotin’. Bir kere

sigaraya alışan bir kimse belirli bir süre sonra tıpkı alkolikler veya eroinmanlar gibi sigara içmeden duramaz hâle geliyor; bir başka deyişle ‘nikotin bağımlısı’ oluyor.

Bu kişiler isteseler de sigarayı bırakamıyorlar, çünkü sigara içmedikleri takdirde ‘nikotin yoksunluğu’ yüzünden dünyaları allak bullak oluyor. Sonunda bunların ya kendileri tekrar sigaraya sarılmak zorunda kalıyorlar ya da karıları…çocukları… çevreleri… ‘Aman n’ olur sen tekrar sigaraya başla, yoksa elinden bir kaza çıkacak’ diye adamı zorla tekrar sigaraya başlatıyorlar.

İlk sonuçlar olumlu, ama…

Champix bugüne kadar altı klinik araştırmada 4 bine yakın kişi üzerinde denenmiş. Elde edilen ilk sonuçlar umut verici. Araştırmalara göre ilaç kısa sürede etkisini göstermeye başlıyor. Meselâ, 12 hafta süreyle bu ilacı kullananların yüzde 65’ i sigarayı bırakmayı başarıyor. 

Ama burada asıl önemli olan nokta, ilacı bıraktıktan sonra tekrar sigaraya başlanıp başlanılmaması. Bu araştırmalarda, bir yıl sonra tedavi görenlerin yüzde 44’ ünün sigara içmedikleri görülmüş ki, bu da fena bir sonuç değil. Çünkü, diğer sigara bırakma yöntemlerinde bir daha hiç sigara içmeme oranları nereyse bunun yarısı kadar, hatta daha bile az.

Yeni ilaca güvenelim mi?

Ben yeni ilaçlardan, hele de reklâm kampanyaları ile şişirilen ilaçlardan çok ‘korkarım’. Gerçi, bu yeni ilacın teorik olarak etki mekanizması mâkûl ve mantıklı. Ancak,  her zaman teoride iyi veya doğru olan şey pratikte öyle olmayabiliyor. Bu bir. 

İkincisi ürünü çıkaran firmanın mali desteği ile yapılan çalışmalara körü körüne güvenmek doğru değil. Bunların sonuçlarına her zaman ihtiyatla yaklaşmak gerekiyor, çünkü bu tür çalışmalarda bir taraftan ilacın etkinliği abartılırken, diğer taraftan da yan etkileri görmezden gelinebiliyor.

Ucuz da değil ki

Bu ilaç ucuz da değil. Üç aylık tedavi maliyetinin 400 lira olduğu yazıyor gazetelerde. Belli ki, tiryakinin sigaraya verdiği paraya göz dikilmiş. ‘Madem ki kendini zehirlemeye bu kadar para veriyor, onu biz alalım’ demiş olmalılar. Eh, bence pek haksız da değiller. Adamın tüm parasına el koyunca sigara alamaması da bir yöntem aslında. Sigara tiryakileri böyle müthiş bir enseye sahip oldukları müddetçe hem sigara üreticilerinden hem sigarayı bıraktırma sektöründen daha çok tokat yiyecekler.

Ölümcül yan etkileri de var !

Bir ilacın 4 bin kişi üzerinde denenmiş olması yaygın kullanım için asla yeterli değil. Böyle birkaç bin kişi üzerinde denenip de ‘mükemmel oldukları belirlenen nice ilaç’ piyasaya çıktıktan bir süre sonra ya umulduğu kadar etkili olmadıkları veya ciddi yan etkileri yüzünden toplatıldı. 

Yeni ilaçların yan etkileri ancak yaygın kullanımda ortaya çıkıyor. Varenicline’ nin de bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkamaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Geçen gün Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirilmiş. Bu rakamın en çok satılan on ilaçla ilgili yan etkilerin toplamından daha fazla olduğunu da ekleyelim de fazla söze gerek kalmasın.

Gelelim neticeye

Tiryakilerin bir an önce sigarayı bırakmaları için de elbette her türlü çaba gösterilmeli, ama bunu yaparken sigarayı bıraktırma sektörünün oyunlarına da gelinmemeli. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım.

 

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. PINAR dedi ki:

    Merhaba. Uyarilariniz icin tesekkur etmek istedim. Keske daha once sizin siteninzi okusaydim. Sanirim yan etkileri gormezden gelmek istedim. bakanligin ‘bedava Chantix’ vaadi inanilmaz bir tehlike. Bunu sahsen ogrendim. Ilaci 20 gun kullandim. Bu sure icinde hafiza bosluklarindan, sinir patlamalari, dusmanlik hisleri, ajitasyon gibi etkiler belirdi. Ama oyle ‘biraz sinirlendim, onemi yok’ gibi seyler degil, ciddi sonuclar getiren krizler bunlar. Isin garibi guclu bir psikolojiye sahip oldugumu sanip yan etkileri kucumsemem ama ilk 20 gunde patlamalar yasamamin komikligi..
    Eminim herkesde farkli etkiler yaratiordur, ben bende olanlari ozetlemek ve digerlerini uyarmak istedim. Chantix’i oyle herhangi bi ilac olarak gormeyin lutfen. Ya da hatirlamak istemeyeceginiz deneyimlere hazir olun. Baska ne diyebilirim bilmiyorum.

    Ilaci iki gun once kesmeye karar verdim. Birdenbire kesersem, yan etkilerin devamindan korkuyorum. O yuzden 1 haftalik doz azaltma yolunu uyguluorum. Insallah dogru bir yol izliyorumdur.

  2. hakan ilhan dedi ki:

    Öyle bir yazmışsınız ki, sigara firmaları size bir havale yapmış gibi…Nasıl bir kanıt var elinizde bu ilacın zararlı olduğuna dair?

  3. seda dedi ki:

    bende 9 gündür bu ilacı kullanıyorum patlamaya hazır bır bomba gıbıyım herşeyden ve herkezden kaçıp kurtulmak isteğim var kırmadığım insan kalmadı çevremde sonuç ne olursa olsun ilacı keseceğim

  4. Bahar dedi ki:

    Merhaba, ben bu ilaci 1 ay boyunca kullandim. İlaca aralik ayinin basinda basladim 15 aralikta sigara icme istegim tamamen bitti. İlaci aralik ayi sonuna kadr kullanmaya devam ettim. Carpinti, asiri yorgunluk ve uyku hali, mide bulantisi, hicbirseyden keyif alamama, ofke, intihar dusuncesi, kisacasi tum yan etkileri yasadim. Carpinti ve duygu durum bozukluklari uyku problemleri hepsi devam ediyor. Bunlara ek olarak korku, panik durumlari da ortaya cikti. Verdigim paraya mi yaniyim sagligimdan olduguma mi bilemiyorum. Psikiyatrik destek almadan bu durumdan kurtulamayacagimi anladim. Boyle bir ilacin kesinlikle satisinin durdurulmasi gerekiyor. Firma, yan etkiler bunlar isinize gelirse tadinda davranip prospektuse yazmis da yazmis.. Ancak sigarayi biraktirip yeni hastaliklara sebep olur yazmayi atlamislar.İnsan sagligini hafife alip bu ilaci piyasaya suren pfizer ve saglik bakanligimiz acaba neden bu kadar cok yan etkisi olan bir İlaci doktor kotrolunde kullanin diyip recetesiz satilmasina izin veriyor!

  5. zaudin dedi ki:

    Yorumlara bakıyorumda. Yan etkilerin tamamını yaşayan,etkilendiğini söyleyen,zarar gören arkadaşların hepsi bayan. Bu tip sitelerdeki bu tip yorumlara pek inanmam oldum olası. Ama İlacın kimyasal bir ilaç olduğunu ve Nörolojik yan etkilerinin olabileceği bu kadar belli iken, psikolojik olarak tam hazır olmadan kullanmak ne kadar doğru bilemiyorum. Yani ben kendi psikolojik kontrolünü sağlayamayan bireylerde daha fazla etki gösterdiğini düşünüyorum. İlacı merak ediyorum. Tam olarak kendimi sigarayı bırakacağıma inandırdıktan sonra başlayacağım. Bakalım belki de gerçekten siz haklısınızdır.

  6. emre dedi ki:

    Merhaba, ben ilacı daha önce kısa süreli kullandım ve bıraktım. Şimdi tekrar başladım, öfke vs. yazan arkadaşlara önerim derin nefes almaları, işim gereği hergün stresin en dip noktasında zaten yaşıyorum ( havacılık sektörü )öyle kalp kırdım vs. Tamamen kişide başlayıp bitiyor kullanacak arkadaşlar bilsin istedim.

    Fakat yan etkisi yok mu çok ama çok ciddi yan etkileri var, ilaç bildiğiniz çarpıntı yapıyor ve sürekli hissediyorsunuz. Ben üstüne ortalama günde 1 km kadar da yüzmeye gayret ediyorum. Sigara mı çarpıntı mı? Ben çarpıntıyı seçtim. Fakat tercih meselesi başlamak isteyenler siniri değil asıl bu yan etkiyi düşünsün.

  7. derya dedi ki:

    peki değerli hocam sizin önereceğiniz bir yöntem var mı? ben kendi irademle bırakmayı başaramıyorum.

  8. mustafa dedi ki:

    ben 10 gündür ilacı kullanıyorum ilaca son sigaramı söndürdükten 5 dk sonra başladım. 30 yaşındayım 17 yıldır ortalama bir paket içiyordum, kolay değil tabi neredeyse kendimi bildim bileli içiyordum, bütün anılar bütün mekanlar sigarayı hatırlatınca ayrılması da sinirden, yoksunluk hissinden çarpıntıya bir sürü kötü sonuçlar doğuruyor. (hele sigarasız geçen ilk dört gün)Yani ben bu yan etkilerin aslında ilacın değil de sigara içmemenin etkileri olduğunu düşünüyorum. Sözgelimi yarın güzel bir yere gideceğim aklıma geliyor sonra orada da sigara içmeyeceğimi hatırlayınca hevesim kaçıyor. Champiks ne yapsın buna. Ama iyi haber gittiğim yerde sigara içmeden de mutlu olabiliyorum. Sigara krizleri bir kaç dakikayı geçmiyor ve gün geçtikçe daha da azalıyor. Hatta bazen kendi kendime şimdi canım sigara istiyor mu diye soruyorum ve hayır cevabını alıyorum. Neyse fazla kafa ütülemeyeyim ben bu ilaca biraz haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. Hala 10 gündür sigara içmediğime inanamıyorum.

  9. cem dedi ki:

    bu ilacı yapandan allah razı olsun yaklaşık 2,5 aydır içmiyorum şükür durmak yol yola devam

  10. yavuz furkan dedi ki:

    Arkadaşlar inanın ben sadece ve sadece kendi irademle bıraktım (22 yıl sigara içtim).İnanın isterseniz bırakıyorsunuz ben sadece çok zorlandığımda o da ilk 2 hafta,günde birkaç tane nikotin sakızı çiğnedim onu da 3 hafta sonra tamamen bıraktım.İNşallah sizlerde bu illetten en kısa zamanda kurtulursunuz darısı başınıza.Şu kadarını söyleyeyim bugün başlayıp 1 ay sonra yine bırakabiliyorum bunun tek nedeni iradenizi kontrol edebilmenizdir.

  11. none dedi ki:

    Bu ılaca kızımla birlikte basladık ..1 bucuk ay kullandık sigarayı bıraktıkk yalniz yan etkilerinden dolayı (vücutta kızarıklık panik atak yetersizlik hissi kalp carpıntısı hayattan zevk alamama vs..)kestik ilacı..bes ay gecti ve bu yan etkiler duzelmedi..baslamadan önce kırk kez dusunun derim

  12. Remzi siyam dedi ki:

    Evet Shampix sigara bırakmanıza yardımcı oluyor olmasına da işte o yan etkileri yokmu.
    1000 kişiden 1 i de benim. İlacı kullanmamın ikinci haftasında sigarayı bıraktım ama sanki bronşlarda bir daralma, hırıltılı nefes alma,nefes alırken tüy kaçmış gibi bir durum peşinden öksürük,bronşlarda yanma hissi.
    Gece boyunca öksürük.ilk önce bunu normal bir hastalık zannettim ama yinede bir kaç gün İlacı bıraktım. Toparlandıktan sonra tekrar ilaca başladım ve aynı şikayetler tekrar başladı ama bu sefer gece gündüz daha şiddetli öksürük. Beynim yerinden çıkacak. Derhal ilacı bıraktım. Sigara içseymişim daha iyiymiş düşüncesi hasıl oldu.
    Aksi gibide bu durum başladığında bile ısrarla ilacı aldım ve bir ara sanki nefes borusuna bir baskı var gibi nefes almam zorlaştı nefesi alırken küçük bir delik kalmış gibi ıslık çalarak alabiliyordum.
    Şikayetlerimi doktora anlattım
    “Bu ilaç öyle yapmaz”dedi.
    Ama yaptı işte. Anlatamıyorsun. KENDİ DOKTORUNUZ OLUN.
    ILACI KULLANMAK İSTERSEN İLK YAN ETKİYİ HİSSETTİĞİN ANDA İLACI BIRAK.

  13. Soner solmaz dedi ki:

    25 yıllık tiryakiyim Nikotin bandını tavsiye ederim Ama doktor kontrolünde kullanın sigarayı bırakalı 3 hafta oldu hiç istek kalmadı fazla yan etkisi yok yapıştırılan bölgede hafif ağrı hissediyorum son dört adet bantım kaldı sonra yarı yarıya dozu azaltılmış bant alacağım yeter ki bırakmak isteği olsun şu an hiç sigara içesim gelmiyor Yanımda içilse bile ilgimi çekmiyor hatta nefret ediyorum bir karton sigara mavi bandrollü hediye eden yakınıma kabül edemeyecek kadar kendime güvenmem bandın başarısını gösteren bir delil olarak yeter de artar bile inşallah tekrar başlamam

Siz de yorumunuzu paylaşın: