BİNLERCE KİŞİNİN KALP KRİZİ VE FELÇ GEÇİRMESİNE SEBEP OLAN İLAÇ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

14 sene evvel bugün 80 milyondan fazla insan tarafından kullanılan ve senelik satışları 2.5 milyar doları bulan Vioxx isimli ilaç kalp krizi ve felçlere yol açtığı gerekçesiyle piyasadan çekilmişti.

Vioxx 1999’ da ruhsat almış ve 5.5 sene hem etkili ve hem de mide-bağırsaklara olan yan etkilerinin naproksen gibi diğer anti-enflamatuar ilaçlara göre daha az olduğu iddiasıyla leblebi gibi satılmıştı.

Vioxx o zamanlar günümüzün kolesterol hapları gibi yere göğe konamıyordu ve bizde de reçetelerin başköşesini süslüyordu.

Oysa ilacın bu yan etkilerinin önceden bilindiği ama saklandığı anlaşılmıştı; FDA da bunları görmezden gelmişti.

Merck 2007 yılında, Vioxx’dan olumsuz etkilenen hastalara ya da yakınlarına 5 milyar dolara yakın tazminat ödemeyi kabul etmişti.

İlacın piyasadan çekilmesinden sonra bu ilaca methiyeler düzen bilim adamlarımızdan çıt bile çıkmamıştı.

Gelelim neticeye

İlaç piyasadan çekilmesine çekildi ama göz göre göre kalp krizi ve felçlere mahkum edilen insanların çoğu çektikleriyle kaldı ya da “Vioxx vurduya gitti“. 

Bu enfarktüslü kalp seni unutur mu, bu damarları tıkanmış beyin bu ihaneti unutur mu?

Not: Sadece Vioxx’ un değil bu grupta yer alan diğer non-steroit anti-enflamatuar ilaçların da kalp krizi ve felç riskini artırdığı biliniyor. Diğer ilaçlar gibi bu ilaçların da gelişigüzel kullanılmaması gerekir.

Kaynaklar:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp048286

http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/uretici-vioxx-taki-tehlikeyi-gizledi-mi-38672559

***

EK 1 (22.11.2022): Pain Relievers Like Ibuprofen and Naproxen May Worsen Arthritis Inflammation.

Taking anti-inflammatory pain relievers like ibuprofen and naproxen for osteoarthritis may worsen inflammation in the knee joint over time. This is according to a new scientific study being presented at the annual meeting of the Radiological Society of North America (RSNA) next week.

For the study, 277 participants from the Osteoarthritis Initiative cohort with moderate to severe osteoarthritis and sustained NSAID treatment for at least one year between baseline and four-year follow-up were included in the study and compared with a group of 793 control participants who were not treated with NSAIDs. All participants underwent 3T MRI of the knee initially and after four years. Images were scored for biomarkers of inflammation.

Cartilage thickness, composition, and other MRI measurements served as noninvasive biomarkers for evaluating arthritis progression.

The results showed no long-term benefit of NSAID use. Joint inflammation and cartilage quality were worse at baseline in the participants taking NSAIDs, compared to the control group, and worsened at four-year follow-up.

Kaynak: https://scitechdaily.com/nsaid-pain-relievers-like-ibuprofen-and-naproxen-may-worsen-arthritis-inflammation/

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Meryem dedi ki:

    Onlar unutsa da herkes unutsa da KÜÇÜKUSTA unutmaaaaz.

  2. Gülseren dedi ki:

    Bu ilaç bizde yeni çıktığı zamanlardı, doktorumuz anneme yeni bir ilaç çıktı hem mideye dokunmuyor hem de çok iyi ağrı kesiyor diye bize vermişti hatta hatırladığım rapor da çıkarılmıştı. Dediği gibi de oldu ilaç anneme çok iyi geldi, 30 senelik romatizma hastasıydı ve diğer Brufen Tilcotil falan gibi ilaçlar midesine çok dokunuyordu içemiyordu. Sonra ilaç birden kayboldu bir daha bulamadık. Anneme gelince annem 2006′ da vefat etti, ilacın etkisi var mıydı bilemiyorum?

  3. Zühre dedi ki:

    Annem bu ilacı çooook uzun süre kullanmıştı ve kalp yetersizliğinden vefat etti. Sebep bu ilaç mıydı bilmiyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: