BURCUNUZ HASTALIĞINIZI BELİRLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bazı hastalıklar ile doğum ayı arasında bir ilişki olabileceğini gösteren pek çok çalışma var.

Buna göre insanların burçları, bir takım hastalıkların daha fazla görülmesine sebep olurken, başka hastalıklara karşı ise koruyucu etki gösterebiliyor.

Astım, epilepsi, beyin tümörleri, multipl skleroz, lösemi, disleksi ve diyabet… bu hastalıkların başlıcaları.

Elbette, bu henüz az sayıdaki araştırmanın sonuçlarına bakarak hemen bir genelleme yapmak doğru değil.

Kesin bir yargıya ulaşmak için geniş kapsamlı pek çok araştırmanın yapılması gerekiyor, çünkü bu sonuçların tamamen tesadüfe bağlı olarak ortaya çıkmış olması da mümkün.

Alerji koç, boğa ve ikizlerin hastalığı

Alerjik hastalıklara daha çok koç, boğa, ikizler gibi bahar aylarında doğan çocuklarda rastlanırken, kova, oğlak, yay gibi kış mevsiminde doğanlarda çok az görülüyor.

Bu durum bahar aylarında dünyaya gelen bebeklerin alerjenlere, özellikle de polenlere daha fazla maruz kalmaları ile açıklanıyor.

Beyin kanseri oğlak ve kova burçlarında fazla

Amerika’da 686 beyin kanserli ve 799 beyin kanseri olmayan hasta üzerinde yapılan bir araştırma, oğlak ve kova burcundan olanlarda beyin kanseri riskinin, yengeç ve aslan burcundan olanlara göre daha yüksek olduğu sonucunu verdi.

Uzmanlar, beyin kanseri riskinin artmasında, enfeksiyonların, annenin diyetinin, çevresel toksinlerin ve hormonal faktörlerin rollerinin olabileceğini düşünüyorlar.

Şizofreninin ağırlığı da burçlarla ilgili

1.600 şizofreni hastası üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise, haziran ve temmuz doğumlu olanlarda şizofreninin daha ağır seyrettiği sonucuna ulaşıldı.

Bu bulgunun da kesin nedeni bilinmemekle beraber, mevsimlerle ilgili enfeksiyonların, güneş ışığına maruz kalmanın ve D vitamininin rolü üzerinde duruluyor.

Beyin damar hastalıkları burçlarla ilgili

Japonya’ da 1900-1959 yılları arasında doğmuş olan 853 bin 981 kişinin kayıtlarına dayanarak yapılan araştırmada, 1986-1994 yılları arasında beyin damarı hastalıklarından ölenlerin hangi aylarda doğmuş oldukları incelendi.

1920-1949 yıllarında haziran-eylül arasında doğmuş olanlarda, özellikle de erkeklerde subaraknoit ve beyin içi kanamalarına bağlı ölümler yaz aylarında doğanlarda yüzde 10’ oranında daha fazla görülürken, beyin damarı tıkanıklığına bağlı ölümlerde böyle bir farklılık görülmedi.

Buna göre subaraknoit beyin kanamasına bağlı her 10 ölümden en az birinin sebebi doğum ayıyla ilgilidir.

Miyoplar haziran ve temmuz doğumlu

İsrail’ de 300 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmada ise haziran ve temmuz aylarında doğan bebeklerin aralık ve ocak aylarında doğanlara göre miyop olma şanslarının yüzde 24 oranında daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Bu bulgu melatonin hormonunun güneş ışığına daha çok maruz kalanlarda daha az salgılanmasıyla açıklanıyor.

Melatoninin göz küresinin boyutlarının oluşumunu belirleyen faktörlerden biri olduğu biliniyor; az melatonin yapıldığında göz küresi daha uzun oluyor ve bu da miyopluğa yol açıyor.

İltihabi barsak hastalıkları

İltihabi bağırsak hastalıkları da genetik yatkınlığı olanlarda çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Bağışıklığın gelişimi sırasında maruz kalınan mevsimsel çevresel faktörlerin hastalığı tetikleyebileceği düşünülüyor.

Belçika’ da yapılan araştırmada haziran ayında doğanlarda bu hastalıkların çok az görüldüğü ortaya çıktı.

Doğum ayının önemi

Astım, hipertansiyon, alerjiler, diyabet… gibi pek çok hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörler yanında çevresel faktörlerin de rolü var.

Aynı şekilde, anne rahminde gelişmekte olan fetüsün de annenin maruz kalacağı bazı olumsuzluklardan etkilenmesi de mümkün.

Nasıl annenin alkol veya sigara içmesi bebeğinde bir takım hastalıkların görülme riskini artırıyorsa, enfeksiyonların, tabiat ve iklim şartları ile diğer çevresel faktörlerin de bazı hastalıkların oluşumunu kolaylaştırabileceği biliniyor.

Mesela, her virüsün daha çok görüldüğü ve hastalık yaptığı bir mevsim var. Ayrıca, enfeksiyon hastalıklarının sebep olduğu ateşin de tek başına etkili olması ihtimal dahilinde.

Bazı nörolojik ve ruhsal hastalıkların fetüsün sinir sisteminin geliştiği gebeliğin ikinci üç ayında maruz kalınan virüslerle ilgili olabileceğini gösteren araştırmalar var.

Diyetle ilgili mevsimsel faktörler ve belirli aylarda belirli alerjenlere daha fazla maruz kalma da hastalıkların oluşumunda suçlanan faktörler.

Bazı araştırmalarda ise D vitaminin üzerinde duruluyor. Çünkü, D vitamini derimizde güneş ışınlarının etkisiyle yapılıyor.

Güneşe az maruz kalanlarda mesela gebeliklerinin ilk ayları kış aylarında denk gelenlerde daha az güneş ışığı ve bunun sonucu daha az D vitamini sentezi de bazı hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Gelelim neticeye

Burcunuzun yani doğduğunuz ayın sağlığınızı etkilemesi mümkündür ama bunu değiştirmek mümkün olmadığına göre yapacak da bir şey yoktur.

Çocuk sahibi olmak isteyenler bebeklerinin doğum ayını belirleyebilirler ama hiçbir hastalığın görülmediği “sağlıklı bir burç” da yok.

Gene de, bebeklerini belirli bir hastalıktan mutlaka korumak isteyenler daha uygun bir aya göre planlama yapabilirler.

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ukala dedi ki:

    Burçlardan hastalık riski belirlemek pek mantıklı bir şey değil kanımca. Bir ilişki bulunsa da bunun nedensellik ilişkisi olması olanaksızdır. Olsa olsa bir birliktelikten bahsedilebilir.

  2. faik dedi ki:

    Bu doğru sanki.

    Tanıdığım apandisit aldıran üç kişi kova burcu. Bademcik aldıran iki kişi, yay.

    Ama buna kader denemez. Sen kendin ettin. Burcu o yola/işleve sen soktun.

Siz de yorumunuzu paylaşın: