‘DOMUZ GRİBİ ADI KORKUTMA AMAÇLI KULLANILIYOR’

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

“Bu virüs, diğer grip virüslerinden daha kötü veya öldürücü değil! Domuz gribi adı korkutma amaçlı kullanılıyor” sözünü şimdi söylemek marifet değil.

Ben bunu 18.6.2009‘ da yani daha salgının ilk ayında söylemiştim ve zamanın Sağlık Bakanı ve haberde adı geçenler dâhil üzerime yürümeyen meslekdaşım kalmamıştı.

Bugüne kadar “domuz gribi korkutma kampanyası yapanlar” bu davranışlarından hicap duyuyorlar mı, bana bir özür borçları olduğunu düşünüyorlar mı merak ediyorum.

İşte belgesi:

http://www.yenicaggazetesi.com.tr/prof-kucukusta-bu-iste-bir-domuzluk-seziyorum-18382h.htm

***

Hürriyet gazetesinin haberi:

Geçen yıllarda olduğu gibi bu sezon da ‘domuz gribi’ korkusu başladı. Ancak uzmanlar, mevsimsel gripler arasında yer alan ‘Influenza A H1N1’den fazla korkmanın yersiz olduğuna dikkat çekip ekliyorlar: Bu virüs, diğer grip virüslerinden daha kötü veya öldürücü değil!

Türkİye’de yine ‘domuz gribi’ paniği yaşanıyor. Şüpheli vaka görülen hastanelerde hasta, yakınları ve personele maskeler dağıtılıyor, devlet, bilhassa özel laboratuvar ve hastanelerden ‘domuz gribi’ vurgulu uyarılar yapılıyor.

Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfesiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül ise, asıl adı Influenza H1N1 olan bu virüsten ‘isminden dolayı’ korkulduğuna dikkat çekip, bazen diğerlerinden de hafif semptomlara yol açan bu virüsten, diğer grip virüslerinden daha fazla korkmanın yersiz olduğunu vurguluyor.

‘ADI, KORKUTMAK İÇİN’

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan da, “Domuz gribi adı korkutma amaçlı kullanılıyor. H1N1 için ayrıca teyakkuza gerek yok. Artık mevsimsel bir grip” diyor.

Sadece H1N1 değil, diğer tüm grip (influenza) virüslerinin ciddiye alınması gerektiğini, özellikle risk grubundaki hastalarda durumun ağır seyredebileceğini belirten Prof. Dr. Şencan, şu bilgileri veriyor:

“Grip, sezon başlamadan önce hiç dikkate alınmıyor. Grip açısından risk grubunda yer alan 23 milyon kişiden sadece 2.3 milyonu grip aşısı oluyor. Ki bunların aşılarını SGK karşılıyor. Ama gripten ölümler meydana gelince, panikliyoruz. Grip her sene görülüyor, yaygınlığı da aşağı yukarı aynı oluyor.”

Bu yıl erken başladı

Türkİye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, grip şüphelisi hastalardan alınan örneklerin referans laboratuvarlarda incelendiğini belirterek şu bilgileri veriyor: “Grip dışında, kış aylarında hastalık yapan çok sayıda solunum yolu enfeksiyonu var. Bu yıl grip sezonu, geçen seneden erken başladı. Kronik hastalığı bulunanlarda (diyabet, kalp ve damar hastalığı, böbrek hastalığı vs.) daha ağır seyrediyor ve ölüm oranları daha yüksek.”

‘Artık sıradan bir virüs’

2009-2010 salgınını Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda yer alarak yakından izleyen Prof. Dr. Selim Badur da şunlara dikkat çekti: “Domuz gribi, 2009’da ortaya çıkan ve insanlar için yeni bir virüs tipi olan Influenza A/pdm H1N1 virüsünü tanımlamak için kullanılmıştı.Bu virüsle o güne dek karşılaşılmadığından, bağışıklık sistemleri tanımıyordu. Bu nedenle hızla yayıldı ve 2009-2010’da salgın yaptı. Bu yeni Influenza A/H1N1 virüsünün, bazı genetik bölgeleri domuzların Influenza virüslerinden kaynaklandığından, domuz gribi diye tanımlanmıştı. Artık yeni olmaktan çıktı ve sıradan bir mevsimsel grip etkenine dönüşdü. Sonuçta, domuz gribi tanımı terk edildi.”

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/domuz-degil-normal-grip-40035643

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. bakkal dedi ki:

    tıp hep aynı. geçmişten bugüne aynı. milattan önce de sonra da hep aynı. dünyada, sıfırdan bu yana aynı.

    bir virüs dendiğinde sadece tıp kazanmıyor. dünyanın garı. barı, hacısı, hocası, berberi, kasabı, manavı, kolonyacısı, çaycısı, sanatçısı, habercisi, tiyatrocusu.……. kazanıyor.

    dünyayı devlet değil, tababet yönetiyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: