ÖPÜŞME ALERJİSİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
öpüşme alerjisi küçükusta

Her gün yeni bir marifeti ortaya çıkan alerjilerin son yıllarda tanınan türlerinden biri de öpüşmeye bağlı alerjilerdir. Bugüne kadar pek çok insanda görülen bu alerji türü, anaflaksiye (alerji koması) bile sebep olabilecek, ölüm riski taşıyan ciddi reaksiyonlardır.

Öpüşmeye bağlı alerjiler daha çok besin alerjisi olan kadınlarda ve çocuklarda görülür. Araştırmalar, besin alerjisi olanların yüzde 5 kadarında, öpüşme ile ciddi alerjik reaksiyonların meydana gelebileceğini göstermektedir.

En çok alerji yapan dudaktan öpüşmelerdir;İ fakat yanak, boyun, yüz ve hatta gözden öpmelerde de allerji gelişebildiği bildirilmiştir. Öpen kişinin sevgili, anne baba ya da başka bir kimse olması mümkündür.

Alerji belirtileri çoğu zaman öpüşmeden hemen sonra ortaya çıkar. Bunlar, daha ziyade öpülen yerde kaşınma, kabarma ve şişme şeklinde yerel reaksiyonlardır, ancak bazı kişilerde ürtiker ve anjioödem (yaygın deri döküntüleri ve şişmler), astım krizi ve hatta anaflaksi gibi yaşamı tehdit eden çok ciddi reaksiyonlar da görülebilir.

Öpüşme alerjisinin sebepleri

Öpüşmeye bağlı alerjilerde yer fıstığı, ağaç fıstığı, badem, ceviz, fındık gibi kuru yemişler ilk sırayı alırlar. Bunları, elma, havuç, kivi gibi meyvalar, balık, kabuklu deniz hayvanları (midye, istiridye…), yumurta, süt, soya, bezelye ve buğday gibi besinler izler.

Kuru yemişlere, özellikle de fıstığa alerjisi olanlarda anaflaksi gibi ağır reaksiyonların görülme ihtimali daha yüksektir.

Besinlerden başka bazı ilaçlar da öpüşme ile alerjiye yol açabilir. Bu ilaçların başında da penisilin sınıfı antibiyotikler gelir.

Neden oluyor?

Öpüşmeye bağlı alerjilerin sebebi, öpenin öptüğü kişinin allerjik olduğu besini yemiş olmasıdır. Öpenin dil, ağız mukozası ve ağızdaki salgılarda kalmış olan çok küçük miktarlardaki besin tanecikleri bile, öpülen kişiye geçerek alerjik reaksiyonların ortaya çıkması için yeterli olur.

Öpen kişinin alerji yaratan besini ne zaman yediği önemli değildir. Besinin yenmesinden 1-2 dakika sonraki öpüşmelerde alerji ihtimali daha fazladır, ancak besin yendikten birkaç saat geçtikten sonraki öpüşmelerde de ortaya çıkabilir.

Öpüşme alerjisinin tedavisi

Yerel alerjik reaksiyonlar için antihistaminik ilaçlar ve kortizonlu pomadlardan yararlanılır, astım krizi ya da anaflaksi gibi ciddi durumlarda ise oksijen, kortizon, adrenalin gibi ilaçlarla hastane tedavisi gerekir.

Öpüşmeden önce

Besinlere ya da ilaçlara allerjiniz varsa, aman dikkat!

Öpüşeceğiniz kimseye daha önce neler yediğini, ilaç alıp almadığını mutlaka sorun ve emin olmadan öpüşmeyin.

Alerji yaratan besini yiyen kişinin öpüşmeden önce ağzını çalkalaması ya da dişlerini fırçalaması bile bu reaksiyonları önlemede yetersiz kalabileceğini unutmayın.

Alerjik iseniz, acil bir durumda kullanmanız gereken ilaçları yanınızda bulundurun.

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Tuna Erinçler dedi ki:

    Özellikle son yıllarda tokalaşmadan gayri öpüşerek selâmlaşma da moda oldu. Demek ki bunu en az düzeye indirnmekte yarar var.

Siz de yorumunuzu paylaşın: