DÜZENLİ EGZERSİZ KOAH’TA İLAÇLARDAN DAHA FAYDALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
KOAH koşan ihtiyar 1

KOAH ömür boyu süren ve ileri devrelerinde sık sık hastanelik eden bir hastalık.

KOAH tedavisinde kullanılan birçok ilaç var ama bunlar sadece bronşlardaki iltihap, ödem ve kas spazmını gidermeye yarıyor.

Bronşlarda ve akciğer dokusunda meydana gelen değişiklikler yani hava yolları ve alveollerdeki harabiyet maalesef olduğu gibi kalıyor.

Yalnız sigaranın bırakılması hastalığın ilerleme hızını durduruyor; hiçbir ilaç hastalığın tabii seyrini değiştiremiyor.

Akciğerlerdeki harabiyetin geriye dönüşümü söz konusu değil ama çeşitli yöntemlerle hastaları daha rahat ettirmek, efor kapasitelerini artırmak, daha mutlu ve huzurlu olmalarını ve daha iyi uyumalarını sağlamak mümkün.

Bu yöntemlerden biri hastaların düzenli egzersiz yapmalarını sağlamak.

Biliyorsunuz, düzenli egzersizin iyi gelmediği bir hastalık zaten yok; kiminin ortaya çıkmasını geciktiriyor, kiminin daha yavaş ilerlemesini sağlıyor, kiminin tedavisine doğrudan katkı yapıyor.

KOAH da düzenli egzersizden müspet etkilenen hastalıkların başında geliyor.

Hem solunum yani diyafragma diğer göğüs kafesi kaslarının hem vücudun diğer bölgelerindeki kasların düzenli olarak çalıştırılmasının hastaların efor kapasitesini artırdığını biliyoruz.

Bunun için de hastalarımıza hep düzenli egzersiz yapmalarını (solunum kasları egzersizleri, yürüme, yüzme gibi) tavsiye ediyoruz.

Yeni bir araştırma, düzenli egzersizin yeni bir faydasını daha ortaya koydu; buna göre düzenli egzersiz yapan KOAH’ lıların hastaneye yatma oranları da ciddi şekilde azalıyor.

Düzenli egzersiz ilaç gibi geliyor

Annals of the American Thoracic Society isimli dergide yayınlanan araştırma için Kaiser Permanente hastalarından KOAH komplikasyonu sebebiyle hastaneye yatırılan 40 yaş ve üzerinde olan 6 bin 42 hasta seçildi.

Hastalar, fiziksel aktivitelerine göre kendi ifadelerine dayanarak inaktif, yetersiz aktif ve aktif olmak üzere üç gruba ayrıldı.

Haftada en az 150 dakika egzersiz yapan (haftada 5 gün yarım saat) KOAH’ lıların hastaneden çıktıktan sonraki 30 gün içinde yeniden hastaneye yatırılma ihtimalinin inaktif olanlara nazaran yüzde 34 daha az olduğu tespit edildi.

Kansızlık, daha önceleri birçok kez hastaneye yatmış olmak, yatma süresinin uzunluğu, altta yatan hastalıkların çokluğu gibi faktörler yeniden yatışın diğer risk faktörleri olarak belirlendi.

Araştırmacılar bu sonuçları, KOAH’ lıların tedavisinde fiziksel aktivitenin önemli olduğu, düşük fiziksel aktivitenin daha ileri bir hastalığın işareti olması mümkün ise de yeniden hastaneye yatışların önlenmesi için hastaların fiziksel aktivite için teşvik edilmeleri ve desteklenmeleri ümit verici olduğu şeklinde yorumluyorlar.

Araştırmanın uzmanlarından H. Nguyen şunları söylüyor:

“Egzersizin genel sağlık için faydalı olması yeni bir şey değil.

Bu araştırmanın sonuçları, fiziksel aktivite ölçümlerinin ayrıntılı fizik aktivite araştırmaları veya küçük araştırma örneklerinde aktivite aletleriyle değil rutin klinik bakımdan elde edilmesi bakımından çığır açıcıdır.

Daha önceki çalışmalarda sadece fiziksel aktivite ve mortalite oranı artışı ve hastaneye yatışlar analiz edilmişti.

KOAH’ lıların ilk 30 gündeki yeniden hastaneye yatışları ilk defa inceleniyor.”

Gelelim neticeye

Fazla söze gerek yok.

Hasta olalım olmayalım “Yürü, ya kulum” prensibine sıkı bağlı olalım yeter: “Yürüyelim arkadaşlar!”

KAYNAK

1. http://www.webmd.com/lung/copd/news/20140409/exercise-may-curtail-copd-complications

2. http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1513/AnnalsATS.201401-017OC?prevSearch=nguyen&searchHistoryKey=#.U0b7HqFrPIU

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. nevzat çakı dedi ki:

    kronik hastalıklarda ilaçlar ya hastalığın ilerlemesini durduruyor veya hastaların şıkayetlerini azaltıyor KOAH da ilaçlar hastalığın ilerlemesini ve hastanın şikayetlerini azaltıyor.hoca hastalıkların tedavisinde ilaçları pek sevmiyor bunu biliyoruz.ama ilaçsiz da yaşanmıyor.kronik hastalıklarda ilaçlara mecburuz.KOAHda da yürüme(eğzersiz)şikayetleri azaltıyor tedavi etmiyor.

  2. nevzat çakı dedi ki:

    Hastalıkların tedavisi artık yalnız ilaçlarla olmuyor.Hayat tarzı değişiklikler+ilaçlar

  3. Zeynep karadeniz dedi ki:

    Duzenli yuruyusun yani sira kendimde gozledigim d vitamini normal seviyeye yukseldiginde egzersiz kadar faydali oldu bana.

Siz de yorumunuzu paylaşın: