HAP YUTMANIN KOLAY YOLLARI BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

İlaç içerken öğüren, kusan veya boğazına takılan gencinden yaşlısına pek çok insan vardır.

İlaç içerken zorlanma sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, hastaların ilaç dozlarını azaltmalarına ve hatta bazılarının tedaviyi tamamen bırakmalarına da sebep olur.

Bu yüzden hastalıkların tedavisi güçleşir ve daha pahalı hâle gelir.

Heidelberg Üniversitesi uzmanları tarafından 151 gönüllü üzerinde gerçekleştirilen ve Annals of Family Medicine isimli dergide yayınlanan çalışmada ilaçları daha kolay içme yöntemleri araştırıldı.

Önce yuvarlak, oval ve oblong yani dikdörtgen şeklinde, dört farklı boyutta 16 çeşit plasebo tablet ve kapsüller hazırlandı.

Araştırma, yaşları 18-85 arasında değişen ve yarınından biraz fazlasının ilaç içerken zorlandıkları bilinen 151 gönüllü üzerinde yapıldı.

Gönüllülerin gözlerini kapatarak bu 16 çeşit ilacı 20 mililitre suyla içmeleri ve daha sonra her tablet veya kapsülü kolay mı zor mu yuttukları 8 puanlık bir skala ile değerlendirmeleri istendi.

Daha sonra yutması en zor diye nitelendirdikleri 2 dozaj formunu uygun teknikle yeniden yuttular.

Su şişesi yöntemi

Çoğu denek için en büyük problem hapın büyüklüğü idi ve bunlar için tavsiye edilen çözüm “su-şişesi” yöntemiydi.

Bu yöntemde, tablet dilin üzerine konuyor ve esnek plastik bir su şişesinin ağzı dudaklar arasına alınıyor.

Daha sonra, dudakları büzerek ve emme hareketi yaparken şişe ve dudaklar arasındaki ilişkiyi koruyarak bir yudum alınıyor.

Suyu yutarken tablet beraberinde yutulmuş gitmiş oluyor.

Araştırmaya göre, tablet yutmakta zorlandıklarını söyleyenlerin üçte ikisi (yüzde 59.7) bu sayede ilacı daha kolay içtiklerini bildirdiler.

Bu yöntemin, yutma güçlüğü tarif etmeyenlerin yüzde 71’ inde büyük tablet içimini ve yüzde 64’ ünde çok büyük tablet içimini kolaylaştırdığı tespit edildi.

Öne eğilme tekniği çok işe yarıyor

Kapsüller daha kolay yutuluyordu ama Alman uzmanların bunlar için de “öne eğilme tekniği” tavsiyesi var.

Bu yöntemde, kapsül dil üzerine konuyor ve bir yudum su içiliyor ama hemen yutulmuyor.

Çene hafifçe göğse doğru yaklaştırılırken baş öne eğiliyor ve sonra da baş aşağı durumda iken kapsül suyla beraber yutuluyor.

Bu yöntem mantıksız gelebilir ama araştırma bunun su şişesi yönteminden bile daha çok işe yaradığını ortaya koyuyor.

Yutma güçlüğü olmayanların yüzde 91’ i ve yutma güçlüğü olanların yüzde 82’ si bu yöntemle çok büyük kapsülleri bile daha rahat yutabiliyorlar.

Leblebi yutma yöntemi

Benim de çok faydalı olacağına inandığım bir hap yutma yöntemim var, buna “leblebi yutma yöntemi” diyebiliriz.

Çocukken ağzımız açık, başımız yukarı bakarken leblebiyi havaya atar ve leblebi havada yakalar ve ağzımıza düşer düşmez yutardık.

Ustalaştıkça yöntem gözü kapalı olarak da uygulanabilir ve kim bilir daha etkili de bulunabilir.

Yöntemimin, ilacın doğrudan gırtlağı tıkaması veya nefes borusuna kaçması gibi riskleri olabilir ama o kadar kusur kadı kızında da olur.

İlaç içmek dediğin zaten “hapı yutmaktır”.

Gelelim neticeye

İnsanlar ne zamandır ilaç içiyorlar tam bilmiyorum, diyelim ki 200 sene olsun.

Ey bilim adamları, ey âlimler, ey tabîban… bunca zamandır aklınız neredeydi, hangi ıvır-zıvır işlerle meşguldünüz?

İnsanların bu derdine çare aramak bugüne kadar neden aklınıza gelmedi, hayret ediyorum.

Bu yöntemleri kolesterol ilacımla deneyeceğim ve neticesini –inşallah ölmez sağ kalırsam- hem sizlere hem de Alman arkadaşlara bildireceğim.

Kaynak:

http://annfammed.org/content/12/6/550.full

http://www.vineturkiye.net/v/2720201311032751033

Yazı için 44 yorum yapılmış:

  1. Ayşenur özkan dedi ki:

    Merhaba
    18 yaşındayım ve bu yaşıma kadar içtiğim hap sayısı 2yi geçmez çoğunlukla hapı ağzımda dolaştırdıktan sonra o iğrenç tadı alarak çıkarıyorum.Başı öne eğme takdiği ile pharmaton kapsülünü içtim.Bu benim için büyük bir olay.İmkansızdı o kapsülü içmek.Sizlere çok teşekkür ediyorum beni nasıl büyük bir zorluktan kurtardığını bilmenizi isterim.Teşekkürler

  2. vsudjrhgsyj dedi ki:

    Size çok teşekkür ederim sizin sayenizde artık hap icebiliyorum

  3. Emircan dedi ki:

    Allah razı olsun sayenizde bu sorununu hallettim

  4. Ahmet Raci dedi ki:

    Su şişesi yöntemi ile Parol yutmayı başardım.Teşekkürler.

  5. Sora dedi ki:

    öne eğilme yöntemi ile ilk defa hap içtim ilk ağızınıza su alıp yukarı bakarak hapı ağzınıza atın eğilirken heyecandan içtim ben dkkskskskksks

  6. nebiye dedi ki:

    cok ince düşüncelisiniz .tşk!

  7. Ferhat dedi ki:

    Çok teşekkür ederim su şişesi taktiği ise yaradi

  8. Merve dedi ki:

    Az önce üç ilacımdan birini şişe yöntemiyle içtim daha kolay oluyor. Mantığını anladım normalde kendini sıkıyorsun boğazı kitleyebiliyorsun ama şişeyi dudakların arasına koyunca ister istemez kasamıyorsun su olduğu gibi gidiyor. Yine tek yudumda içemedim ama olsun. Umarım antibiyotik kadar büyük ilaçlarda da işe yarar 🙁 Not: Tüm ilaçların şurubu yapılmalı :((

  9. Berivan dedi ki:

    Yine içemedim:(

  10. Ece dedi ki:

    Ben hiçbir şekilde yutamıyorumhapı hapı

  11. Kevser dedi ki:

    7yaşındaki kızım kapsül ilacı bir türlü içemiyo heryolu denedim acil yardım

  12. Gürcan dedi ki:

    Ağzınıza bir lokma muz alın, püre olana kadar çiğneyin, ilacı ağzınıza koyup pürenin içine karıştırın. Yutkunun ve ilaç içerde 🙂

  13. Gökmen dedi ki:

    Ben kücük hap bile yutamazken büyük hap yutabiliyorum artık altınızda yastık varsa kaldırın sırt üstü yatın yarımdan az su koyun hapı atıp direk yutkunun artık hap yutmak çok kolay süper??????☺☺

  14. Vatan Vatan dedi ki:

    Keşfettiğim iyi bir yöntem: Balı buzdolabında soğutup biraz koyu kıvamlı hale getirin. Bir tatlı kaşığı balın içine hapı gömün. Bir lokmada bal ile beraber hapı yutun.

  15. Selen urut dedi ki:

    Ben hic bi seklde icemiyorum 19 yasindayim igneye raziyim hap icmektense … cok kotu bi durum napacagimi sasirdim

  16. Huri dedi ki:

    Merhaba arkadaslar bn 11 yasindayim doktor bana hap verdi ama yutamiyorum bir kere debedim ve kustum bu hap yutma sorunu bizim genetikimizden geliyo benim annem hap yutamiyo yutmak istiyorum ama yapamiyorum derdime care bulur musunuz.şimdiden teşekkürler

  17. berna dedi ki:

    ben 24 yasindayim 20 lik disim curudu ve ben antibiyotik hap icemiyorum napcam bilmiyorum her yolu denedim ama olmadi sadece kucuk olan haplari icebiliyorum

  18. Meltem dedi ki:

    Bende hap yutamıyordum agzıma degmesıne bıle tahammulum yoktu kotu tadından dolayı…şimdi cok şükür rahatca yutuyorum,çay kaşıgına akışkan bal alıyorum hapı içine gömuyorum iyıce agzıma alıp lup dıye mideme akıyor tadını hıssetmıyorsun üzerıne bol su içiyorsun…seyehatte bıle yanıma bal bulunduruyorum.

  19. Yüksel dedi ki:

    Amino asit kullandığım için hapları içemiyordum ama su şişesi sayesinde çok rahat ediyorum çok teşekkür ederim ?

  20. Sıla Daşdemir dedi ki:

    Ben hapyutamiyorum su sisesi yontemini denedim olmadi cunku hapicinde kaliyor icemedim

  21. Esma Altunkaya dedi ki:

    Hap yutmak gerçekten berbat bir şey böyle kolay yollarla yapanlarada inanasım gelmiyor.bu yüzden hep kusuyorum her yolu denedim yapamıyorum bunu yapmanın tek çaresi var o da psikoloji .eger psikolojin iyiyse hap yutman da o kadar kolay olur ama olmuyor yapamıyorum benim 3 paket hap yutmam gerekiyor bir de şurup ve sabah akşam hem bunların tadı berbat hem içilmesi zor. Arkadaşlar size şunu söyliyeyim eğer hap yutacaksanız her şeyi denemeye kalkmayın ve mesela bende şu oluyor tonlarca su içiyorum öesela işte en sonunda yutuyorum ama diğerine gelince ya o da öyle olursa düşüncesi oluyor

  22. Ada dedi ki:

    İlk deneyimimde öne eğilme taktiği işe yaradı-çok şaşırdım-fakat düzenli olarak kullandığım ilacımı ertesi gün bu yöntemle içemedim. 🙁

  23. ayşe dedi ki:

    ben 12 yaşındayım kilom dan dolayı hap veriyorlar hapı 4 parçaya böldüğüm halde yutamayacağımı düşündüğüm için içemiyorum ve zatem sürekli hasta olduğum için hapla çok sıkıntı çekiyorum :/ burda yazan şeyleri deneyeceğim umarım bir faydası olur

  24. eda dedi ki:

    bu hap yutamama sorunu artık çok yaygınlaştı sanırım eskiler hap mı yutarmış bee diyip kendimi hep rahatlatıyorum aslında bir yandan iyi ilaca bağımlı değil vücudumuz. ama ilerde evlat sahibi olurken ne yaparız orası meçhul tabi. psikologlar iyi olabilir denemek lazım.Allah yardımcımız olsun inşallah.

  25. aysenur dedi ki:

    merhaba arkadaşlar ben 19 yaşındayım ve hap yutamıyorum bu benim için bir kabus adeta napcam bilmiyorum yokmuş bunun çaresi

  26. Furkan dedi ki:

    Be hap içemiyorum ve bölüyorum bazen ise çiğniyorum ve benim içimden bogulacakmişim gibi geliyor korkuyorum yardım edin

  27. Sıla dedi ki:

    Arkadaşlar hap içemeyenlere bir çözüm daha buldum! Eğer antibiyotik içiyorsanız hapı düz bir biçimde değil yatay şekilde dilinizin boğaza giden kısmına doğru koyuyorsunuz. Sonra zaten suyu bol içtikçe farketmeden hemen gidiyor. Bende hap içemiyordum bu yöntemleri deneycektim yanlışlıkla yatay koydum ancak şak diye yuttum.

  28. Hap yutamayan şahıs dedi ki:

    Ne yaparsam yapayım hap yutamiyorum ikisininde denedim hiç olmuyor az kalsın boğuluyordum. Belkide su içme şeklimden kaynaklidir.

  29. Yaşar dedi ki:

    Yutamiyorum olmuyor
    Şurup olcak her ilacin
    Şurubu olsa keşke

  30. tulay dedi ki:

    cene ve basi one geme metodi başarıyla sonuçlandı ne kadr tesekkur etsem azdır size.

  31. ahmet dedi ki:

    Başı Öne eğme taktiği ile ilk önceleri yutuyordum ancak yine yutamiyorum hapları

  32. Meryemmmm dedi ki:

    Aynı sorun bendede 5 yıl önce kan hapı kapsülünü yutarken bogazimda kalmasıyla başladı ondan sonra çok kötü hastalansamda hap yutmadım,zaten 18 yaşında penisilin iğnesinden alerji olmuştum bu yüzden ilaçları çok azda olsa yine ihtiyacım oldukça alıyordum azda olsa şimdi oda yok en kötüsü de diş etlerim sis tedavi ihtiyacım var çekilmesi lazim hap yüzünden erteliyorum hamileliklerimde koca koca hapları içen ben şimdi içemiyorum biktimmm kafama cokkk takiyorummm.Gecen bu yüzden doktora gitmek istemiyorum Kan tahlili yaptırdım her şeyim düşük d vitamini damla o kolay kan hapını sürüp yazdırdım fakat b 12 de eksikmiş oda hap malasef duruyor öylece inanın biktim bu konuysa
    konuyaa açıl çözüm bulmaları lazim tamam belki sayımız az ama bizler için büyük bi dert yaaa Allah rızası için bizlerede surubunu yapın yaaa biktimmm önce çok ilaç içmesene bu sorun yoktu Peki ne yol denerse denesin yutamayalar olsunmu belki komik gelebilir herkeze ama bubu başına gelen bilir yasarrr ………..BIKTIMMMM YEMINLEEEE

  33. Meryemmmm dedi ki:

    Yardimmm lütfennn bi yol gosterinnnnn nolursunuzzzz psikiyatris çözerdi bu sorununu bakmamız gereklili Allah rızası için bozan kendimden nefret ediyorum neden bende diğer insanlar gibi değilim diyerek sonradan böyle olsamdaaaa her şey sorunun oluyor, Bide bu konuları araştırırken ne görsem 42 yaşında bi kadın hap yutmak isteerken boğazına takılmış şu falan icsede boğazım yanıyor yaniyor diyerek sağlıkçılar gelene dek ölmüş buyur burdan yak zaten bi panik korku varr hadi iç şimdi içebilirsen bilmiyorum. Nasıl yutucagizzzz kalmaması icinnnn

  34. Gaye dedi ki:

    Su şişesi tekniği çok işe yaradı . Herkese tavsiye ederim

  35. Deniz dedi ki:

    Bazı insanlarda hap içememe durumu psikolojik olabiliyor hap içerken ne kadar sakinseniz o kadar rahat yutarsınız

  36. Buseee dedi ki:

    Ben sürekli çok sık hasta oluyorum. Doktor hap veriyor yutamıyorum. Korkuyorum .Su şişesini denedim küçük haplarda oluyor ama büyüklerde olmuyor biri buna çare bulsunnn offf çok kötüyüm çok bunaldim yutamamaktan…

  37. Mehmet dedi ki:

    Hap hiç yutamıyorum çigneyip yutuyorum şuan diş apsesi için hapları var biri büyük biri küçük ikisininde yutamıyorum bunlarında deneyecegimde zor bence işe yaramaz yinede deneyecegimmm

  38. Gizem dedi ki:

    Tam su şişesi yöntemini deneyecektim. Hapı ağzıma aldım suyu bir içtim kendi kendine gitti. İçemeyenlerde yutamam falan demesin, zaten direkt suyu ağzınızda tutmadan yutunca gidiyor hapta. Hapı biraz dilinizin ortasına koyun, suyu içtiğiniz gibi yutun. Ve tebii Bismillahirrahmanirrahim demeyi de unutmayın.

  39. Pınar dedi ki:

    Ya çok teşekür ederim su şişesi yönetimi ile çok güzel içtim ?

  40. kaan dedi ki:

    zorunlu olarak 3 tane hap icmem lazim gunde 2 defa eger icebilirsem 8 gunde bitiyo ama ben asla icemiylrum serce tirnagimin yarisi kadar hapi bile içemiyorum ne yapicam bilmiyorum zaten şu an bogazimda sikinti var bide ustune bu geldi ))):

  41. Züleyha dedi ki:

    Ben 19yasinda tüberküloz hastasiyim tek seferde 7 tane hap icmem gerekiyor ama ben ikincisinde tikaniyorum ve bu ilaclari hergun mutlaka icmem gerekiyor ne yapicam bende bilmiyorum.gercekten cok zor.

  42. Halime dedi ki:

    Ben ilac kulanamiyorum ki bogazimdan gecmiyor antibiyotik ilacini verdi doktor keske oldurseydide vermeseydi o ilaci vallah hi içene kadar öluyorum resmen ama suyla icmiyorum birde iki parcaya kırıp iciyorum ben

  43. Zehra dedi ki:

    41 yaşındayım halen hap yutamıyorum ezip içiyorum bu sıkıntıdan kurtulmak istiyorum çözüm çare arıyorum. Hasta olduğuma üzüleyim hap yutamadığıma mı doktor hemen iğne veya serom istiyorum ama herşeyin iğnesi yok. Bu durum tedavi var ise olmak istiyorum

  44. Zühre dedi ki:

    41 yaşındayım halen hap yutamıyorum ezip içiyorum bu sıkıntıdan kurtulmak istiyorum çözüm çare arıyorum. Hasta olduğuma üzüleyim hap yutamadığıma mı doktor hemen iğne veya serom istiyorum ama herşeyin iğnesi yok. Bu durum tedavi var ise olmak istiyorum

Siz de yorumunuzu paylaşın: