KOLESTEROL HAPLARI BÖBREKLERİ BİTİRİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

 

böbrek yetersizliği

6 senelik bir takipte kolesterol ilaçlarının (statin) akut böbrek hasarı ve kronik böbrek yetersizliği riskini artırdıkları ortaya çıktı.

American Journal of Cardiology’ de yayınlanan araştırma bir üniversite kliniğinin 43.438 hastaya ait veri tabanından istifade edilerek yapıldı.

Demografi, altta yatan hastalıklar, ilaçlar ve sağlık hizmetleri kullanımına ait 82 karakteristikle statin kullanan ve kullanmayan 6.342 kişiden oluşan iki grup oluşturuldu.

Ayrıca da birincil koruma için statin kullanan ama önemli bir hastalığı olmayan (sağlıklı kontrol) ve benzer karakterlere sahip statin kullanmayan 3.351 kişilik iki grup daha yapıldı.

Bu gruplar, ortalama 6.19 sene süreyle akut böbrek hasarı, kronik böbrek hastalığı, nefrit/ nefroz/renal skleroz bakımından değerlendirildi.

Hastaların yüzde 73.5’ i ortalama 4.65 senedir simvastatin kullanıyordu ve bunların yüzde 38’ i yüksek doz ilaç alıyordu.

Kohortun genelinde statin kullananlarda akut böbrek yetersizliği riski yüzde 30, kronik böbrek yetersizliği riski yüzde 36 ve diğer böbrek hastalıkları riski yüzde 35 fazla bulundu.

Sağlıklı kontrol grubunda sadece kronik böbrek yetersizliği riski daha fazla bulundu.

Takip süresince gelişen diğer hastalıklarla ayarlamadan sonra ilişkinin azaldığı belirlendi.

Yüksek doz alanlarda risk daha fazlaydı.

Gelelim neticeye

Hiç önemli bir yan etkisi yok diye tanıtılan statinlerin marifetleri bir bir ortaya çıkıyor.

Daha uzun takipte kim bilir hangi hastalıklar çıkacak Allah bilir.

Kaynak: 

http://www.ajconline.org/article/S0002-9149(15)02315-2/abstract

İlgili Diğer Yazılar:

Siz de yorumunuzu paylaşın: