MİDE KORUYUCU İLAÇLARIN FOYASI ORTAYA ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Tüm dünyada yaygın olarak mide koruyucu ilaçlar adıyla bilinen “proton pompası inhibitörlerini” (PPİ) uzun süre kullananlarda kalp-damar hastalıkları, böbrek yetersizliği ve demans gibi ciddi hastalık risklerinin artmış olduğu gösterilmişti ama bunun mekanizması bilinmiyordu.

Houston Methodist Research Institute (HMRI) uzmanları tarafından yapılan ve Circulation Research‘ da yayınlanan araştırma PPİ’ nin damarların iç yüzeyini döşeyen “endotel hücrelerinin” biyolojik olarak hızla yaşlanmalarına yol açtıklarını gösterdi (1).

Araştırma ülkemizde de Nexium adıyla satılan esomeprazole, piyasada bulunmayan diğer bir PPİ ve gene mide asidini azaltmak için kullanılan bir H2 blokeri (famotidin) ile gerçekleştirildi.

Endotel hücreleri neden çabuk yaşlanıyor?

Endotel hücreler sağlıklı olduklarında damar iç yüzeyi cam gibi düzgün ve kaygan oluyor ve kandaki hücre ve diğer maddelerin damar cidarına yapışmaları önleniyor.

Endotel hücrelerinin yaşlanması, damar cidarının bu kayganlığını yitirmesine ve hücrelerin buraya kolayca yapışmalarına dolayısıyla da damarın daralmasına sebep oluyor.

Araştırma, PP’ nin endotel hücrelerindeki “lizozomların” nitrik oksit üretimlerini bozduğunu gözler önüne seriyor.

Hücrelerde oluşan artık maddelerin temizlenmesini sağlayan yapılar olan lizozimler nitrik oksit üretimi yeterli olmadığında bu fonksiyonunu yerine getiremiyor ve hücre içinde biriken artıklar hücrenin yaşlanmasını kolaylaştırıyor.

Telomerler kısalıyor

Araştırmanın önemli sonuçlarından biri de kronik PPİ tedavisinin kromozomların uçlarında bulunan ve biyolojik saat gibi davranan “telomorlerin kısalmalarına” da yol açtıklarının tespit edilmiş olması.

Telomerleri kısalan hücrelerin bölünmeleri bozuluyor ve böylece damar duvarında bir hasar meydana geldiğinde endotel hücrelerinin çoğalamamaları tamir olayını menfi etkiliyor.

Araştırma PPİ’ nin aksine H2 antagonisti olarak bilinen ilaçların bu tür hücre yaşlanmasını hızlandıran etkilerinin olmadığını da ortaya koyuyor.

Üretici şirketin itirazı var

İlacın üreticisi olan AstraZeneca ise “araştırmanın laboratuarda gerçekleştirildiğini, insanlarda yapılan kontrollü bir çalışma olmadan esomeprazole’ ün suçlanmasının doğru olmayacağını” bildiriyor ve şunları dile getiriyor (2):

Şirketimiz için hasta emniyeti her şeyden önde gelir ve tüm PPİ’ mizin de prospektüslere uygun kullandıklarında etkili ve güvenilir olduklarına inancımız tamdır.”

Şirketin bu ifadesinde haklılık payı var elbette ama ilaçların endikasyon olmadığı hâllerde ve milyonlarca insan tarafından senelerce kullanılıyor olmasına karşı bugüne kadar ses çıkarmamış olmasına ne demeli?

Şirketin, PPİ gerçekten gerekli olduklarında ve mümkün olduğunca kısa süreli kullanılmalıdır şeklinde açıklamaları olması icap etmez miydi?

Hemen ilaca sarılmamak lâzım

Her midesi yanana, geğirmesi olana reflü hastalığı teşhisiyle hemen PPİ başlamak doğru değil.

Bir kere reflü fizyolojik bir olaydır ve gerekli hayat düzenlemeleri yapıldığında zaten ortadan kalkar.

PPİ, reflü için değil reflünün sebep olduğu özofajit (yemek borusu iltihabı) için hayat tarzı düzenlemeleri ile ve H2 antagonistleri ile sonuç alınamadığında ve olabildiğince kısa süre verilmelidir.

Bu ilaçların adının “mide koruyucuya” çıkması bile başlı başına bir tıp rezaletidir.

Reflü ilaçlarının yüzde 70’ i gereksiz kullanılıyor

Modern tıp müntesiplerinin ilaçların etkinlik ve emniyetlerine bilimsel araştırmaları dayanak göstererek de olsa en küçük bir kötü sözün söylenmesine tahammülleri yoktur (Neden acaba?).

Nitekim kısa bir süre önce PPİ’ in böbrek yetersizliği riskini artırdığını ortaya koyan araştırmanın haber olmasından rahatsız olan Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD) bu araştırmayı değersiz göstermeye çalışarak PPİ’ ni kahramanca savunmuştu (3, 4).

Şimdi de bu son araştırmayı yerden yere vurmaya kalkarlarsa hiç şaşırmam.

PPİ’ nin uzun süreli kullanımlarının emniyetli olduğunu gösteren yeterli veri olmadığı gibi araştırmalar bu ilaçların yüzde 70’ e varan oranlara kadar gereksiz yazıldığını da gösteriyor (5).

Bu oranın bizde daha da yüksek olduğunu tahmin ediyorum.

İstatistiklere göre, 2012′ de 48 milyon kutu olan PPİ tüketimi 3 senede yüzde 25 artarak senede 60 milyon kutuya çıkmış bulunuyor.

Sadece Nexium’ un senelik satış rakamları 2.5 milyar doları geçiyor.

Gelelim neticeye

BİR: PPİ, doğru endikasyonda doğru sürede alındığında hayat kurtaran muhteşem ilaçlardır ama tüm ilaçlar gibi PPİ’ nin de bana göre yüzde 90’ ı gereksiz kullanılıyor.

İKİ:İlaçlar hakkında menfi ifadeler, hastaların tedavilerini bırakmalarına yol açar, sonra kanamadan giderler” sözü ayıptır, bilim adamlarına yakışmaz.

Bu, kat be kat fazla sayıda insanın gereksiz ilaç kullanmalarını görmezden gelme, gereksiz ilaç tedavisine yardım ve yataklık etme manasına gelir.

Kimse korkmasın, tam ve doğru bilgilendirilen hiçbir hasta tedavisini asla aksatmaz!

ÜÇ: Tıp derneklerinin asıl vazifesi endüstrinin menfaatlerini gözetmek değil insan sağlığına önem vermektir.

Türk Gastroenteroloji Derneği’ nden -kendi araştırma sonuçlarını da ekleyerek- PPİ’ nin yan etkileri ve tedavide dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili olarak efkâr-ı umumiyeyi aydınlatmasını bekliyorum.

DÖRT: Bizde ilaç yan etkilerine neden önem verilmez, bunlar neden bildirilmez, kayıt altına alınmaz, bilen varsa söylesin.

BEŞ: Araştırmacılar bu ilaçlar zararlıdır, yasaklanmalıdır demiyor, PPİ’ nin yan etkilerine dikkat çekiyor.

Sağlıklı bir insanın vücudunda hiçbir işi olmayan kimyasal maddelerin gelişigüzel ve uzun süre kullanılmaması” gerektiğini hatırlatıyorlar.

ALTI: USA’ da en çok ölüme yol açan sebepler içinde tıp hatalarının kalp krizi ve kanserlerden sonra üçüncü sırada yer aldığını unutmayalım, hapı yutmayalım (6).

Kaynaklar:

1. http://circres.ahajournals.org/content/early/2016/04/19/CIRCRESAHA.116.308807.full.pdf+html

2. http://health.usnews.com/health-care/articles/2016-05-10/clues-to-how-popular-heartburn-drug-might-harm-arteries

3. http://www.tgd.org.tr/news?id=101

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/04/27/yazilar/tip-yazilari/reflu/reflu-ilaclarinin-riskleri-toplumdan-saklanmaya-calisiliyor/

5. http://www.bmj.com/content/336/7634/2

6. http://www.bmj.com/content/353/bmj.i2139

Yazı için 19 yorum yapılmış:

  1. Nuri dedi ki:

    Ben belki 10 senedir belki daha uzun zamandır bu dediğiniz ilaçları kullanıyorum bende kalp yetersizliği de var böbrek yetersizliğide yaşım 72. Bir senedir de bunama başlangıcı teşhisiyle bir hap daha verdiler şimdi acaba benim bu hastalıklarımın sebebi bu mide ilaçları olabilirmi

  2. Asi dedi ki:

    Bu ilaçların bazılarında bulunan aleminyumun, ilaçların uzun sureli kullanimi sonucunda beyne etki ederek unutkanliga hatta alzemir a neden olduğunu anlatan bir belgesel izlemiştim trt de.doktor bana da yazmıştı çok eskiden ancak kurdesene sebep olduğu için kullanamamistim Allah’tan

  3. Asistan doktor dedi ki:

    Gastroenteroloji derneğinin mide koruyucuların gereksiz ve uzun süreli kullanımı için hiçbir uyarıda bulunmamasında hiçbir tuhaflık yok. İlaç şirketlerinin desteğiyle faaliyetlerini sürdüren derneklerin ilaçlar aleyhine bir açıklama yapmaları olanaklı değildir.

  4. Bir zamanlar her antibiyotik yazılana bir de vitamin yazılırdı, bugün ise herhangi bir ilaç yazılan herkese bir mide koruyucu yazılıyor.

  5. Yunus Bilir dedi ki:

    Hocam ben 37 yaşındayım ve 20 yıldır kullanıyorum. Son 8 yıldır nexium kullanıyorum. Fakat sadece 2 veya 3 güne bir tane kullanıyorum. İşim gereği stresli bir işte çalışıyorum. Sizce ben bunu kullanmaya devam edeyimmi etmeyeyimmi. Bir fikir verin bana lütfen. Saygılarımla Hoşça aklınız.

  6. Aydın Gürel dedi ki:

    İngiliz karbonatı bir çözüm olabilir mi hocam?

  7. SORU dedi ki:

    mide ilaçları kullanımı 2 ayı geçtiğinde ishal yapıyor.1 yıl kullanırsanız kalıcı ishal yapıyor.Senelerce bağırsaklar düzelmiyor.Buna bağlı depresyon ve panik atak yapıyor.Sürekli heyecanlanma hissediyorsunuz.bu ialçlar max. 2ay kullanılır sonrası fiyasko.

  8. Ayşen Temel dedi ki:

    Romotoid artirit hastasıyım 9-10 ilaç kullanıyorum hergün miğde koruyucu olarak bitkisel birşey önerirmisiniz,yada miğde koruyucu kullanmazsam bu ilaçlar miğdeme zarar verirmi

  9. Esra Duran dedi ki:

    saygıdeğer hocam,
    değerli bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.annem 10 yılı aşkın zamandır gastrit ve reflü rahatsızlıklarıyla çeşitli doktorlar tarafından türlü tedavilerle iyileşmeye çalışıyor. maalesef iyileşemediği gibi, yaşam kalitesi çok düştü ve lansor başta olmak üzere nexium vb pek çok koruyucu kullandı.en son yaz ayından itibaren yeni nesil dedikleri esopro 40mg ı kullanıyordu. ta ki sizi tv de dinleyene kadar. zaten bir olumlu değişiklik olmadığı gerçeğiyle yaşarken bir de sizden bu yeni bilgileri öğrenince morallerimiz çok bozuldu.sizden ricam buradan olmasa bile eposta yoluyla H2 bloker li ilaçlar hangileridir onları yazsanız doktorumuzdan onu yazmasını istesek uygun olur mu?
    biz İzmir de yaşıyoruz. sizin bakış açınızda bizi yönlendirebileceğiniz bir meslektaşınızı önerebilir misiniz?
    bilinçlenmek isteyen tüm hastalar ve annem adına Çok teşekkür ederim

  10. Serkan güntekin dedi ki:

    Merhabalar hocam
    Hocam ben de yaklaşık 10 yıldır neksum kullaniyorum ve birakamiyorum 3 kez endoskopi 1 kezde kolonoskopi oldum bir seyin yok sadece gastrin var dediler ve yine ilaci birakmak icin doktora gittim durumumu anlattim bagirsak ilaci yazdi neksuma gerek yok dedi dedi ama bende şöyle bir durum oluştu neksum almadigim zaman ne yersem Ne icersem hap bile vücut kabul etmiyor hatta saymiyor bile hic bir yedigimin ictigimin faydasini goremiyorum…Hocam ne yapmaliyim Ne olur yardim edin,,,, Dua ile Allaha emanet olun

  11. Nazlı sevişe dedi ki:

    EN TEHLIKELI TOP PISKTRI ANTIDEPRASANLSR SONRA MIDE VE DAHILIYE ANYIBIYOTIKLER
    AMA EN TEHLIKEKISI YESIL RECETELI ANTIDEPRASANLAR ONKARI ELE ALIN 2 buçuk yıldır yatıyorum antideprasan zehirledi beni

  12. Zeynep dedi ki:

    Merhaba hocam altı ayinin içinde bir bebeğim var doğduğundan beri kusuyor reflusu var , gaviscon, zantak mutilium ,maflor plus, kullandık farklı zamanlarda lakin geçmedi som olarak doktoru lansor verdi kapsülun yarısını vermemi söyledi ama bebegimin kilo alimi iyi kusmasi son dönemlerde azaldi bende vermek istemiyorum lansoru suanda kullanmıyor un da ama yinede verip vermemek arasında yım ilerde vermedigim için bi sıkıntı çıkar mi ? Şimdiden teşekkürler

  13. İlker dedi ki:

    Değerli hocam, lansor vb. ilaçları yaklaşık 20 yıldır kullanıyorum. Zararlarını öğrendiğim için bıraktım ve doğal bitkisel yöntemler deniyorum şu anda. Ancak hiçbiri tek bir kapsül lansor vb.’nin verdiği rahatlamayı vermiyor. Hergün ölüp ölüp diriliyorum. Çok direniyorum tekrar bu ilaçlara başlamamak için ancak bir gün bile mide ağrılarım ve yanma olmaksızın geçirebilmiş değilim. Zeytinyağı, kudret narı, çiğ patates suyu vs. ne duyduysam uyguladım fakat nafile. Bana cevap dönerseniz sevinirim hocam. Saygılar.

  14. Burak dedi ki:

    Kullanabileceğiniz en TEHLİKELİ ve SİNSİ ve ülkede de 2018 itibariyle 40 milyon kutu satılan ilaç antidepresan. Kullanırken bi sıkıntı yok ama bıraktıktan 1-2 sene sonra karaciğerde ve böbreklerede kalıcı hasarlar veriyor zehirliyor sizi. barsaklarda husursu barsak sendromu yapıyor. belde omur kemiklerde diş kemiğinde aşınma yapıyor. antidepresanlar gizli tuzaktır ve tamamiyle ilaç şirket firmalarının adı her neyse onların güdümünde yazılıp duruyor bu ülkede. yaptığı kişilik değişimi ve normalde yapmaycağınız şeyleri sixe yaptırtması nı onu söylemiyorum bile

  15. Mustafa dedi ki:

    Hocam yaklaşık 6 yıldır hergün lansor kullanıyorum.Bu tip ilaçların zararlı olduğunu düşündüm ve bıraktım.40 gündür içmiyorum.çok zor oldu bırakmak.yemeklerden 2 ile 3 saat sonra mide asidi nüksediyor bunu yudum yudum bol su içerek,az miktarda sade sarı leblebi atıştırarak geçiştiriyorum.Hocam sizin fikrinizi alabilirmiyim.Teşekkür ederim.

  16. mehmet dedi ki:

    hoca hic bir sorulara cevap vermemiş ? yazsak dönüş yapmayacak sanırım

  17. Hakan dedi ki:

    Hocam merhaba bende kronik gastrit teşhisi konuldu endeskopi sonucunda. Ne yersem.midemde yanma oluyor artık.mid3mkoruyucularda fayda etmemeye başladı . Bitkisel tedaviye başlayayım.dedim.ama çokta birşey değişmedi. Bana ne önerirsiniz saygılarımı sunuyorum

  18. Sena Alptekin dedi ki:

    yaklaşık tam 1 aydır nexstep kullandım 2.kutuma döndüğüm gün yani bugün vücudum alerjik tepki gösterdi her yerimde kızarma ve küçük küçük kabarcıklar oluştu ne yapmalıyım hocam sizce hastaneye gitmeli miyim?

  19. Yıldız dedi ki:

    Vallahi Hocam korkutup duruyorsunuz ağır reflu gastritim var yemesem içmesem bile aşırı hazımsızlık göğüste sıkışma nefes darligi burun tıkanıklığı gıcık öksürük çarpıntı oluyor..Mide ilaçları ile bi nebze rahatlıyorum.zaten tiroit kanseriyim sen soyle ne içeyim ne yapayım bide gidip reflu ameliyatımı olayim

Siz de yorumunuzu paylaşın: