ASTIM İLAÇLARI İŞE YARAMIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Okul öncesi çağda viral enfeksiyonlara bağlı hırıltılı solunum (wheezing) astıma çok benzeyen ama astımla bir alâkası olmayan, çok sık rastlanan bir klinik tablodur.

5 yaşın altındaki çocukların üçte biri kadarında böyle bir atak görülür.

Bu atakları seyrek olarak yaşayan ve birkaç günlük nefes açıcı tedavi ile düzelen hafif tablolar için koruyucu tedaviyi gerekli görmem ama sık atak yaşayanlara ve ağır hastalık tablosu sergileyenlere sadece sonbahar-kış döneminde sprey kortizon veririm.

Bu çocuklara genel uygulamada hemen daima astım muamelesi yapılır ve bu hırıltılı ataklarını önlemek için hem kortizonlu sprey hem de kısaca LTRA olarak bilinen lökotrien reseptör antogonistleri verilir.

Oysa LTRA’ ların sadece erişkinlerde ve 12 aylık ve daha büyük olan çocuklarda astımın kronik tedavisi ve profilaksisi (önlenmesi) için kullanılma ruhsatı vardır.

LTRA grubu ilaçlar işe yaramıyor

Yeni bir araştırmada bu çocuklara, benim hiçbir hastama vermediğim LTRA tedavisinin plaseboya bir üstünlüğü olmadığı bildirildi ve ben de tabii ki çok ama çok memnun oldum (1).

LTRA’ ların, İstanbul Bronşiti olarak adlandırdığım sadece öksürükle ortaya çıkan bronş aşırı duyarlılığı tablolarında da işe yaramadığı daha önce gösterilmişti (2, 3).

Bu araştırmaları bu grup ilaçları leblebi gibi her öksüren her göğsü hırıldayan hastalara yazan doktorları eğiten hocalarının dikkatine sunuyorum.

LTRA grubundaki ilaçlar

Etken maddesi montelukast olan LTRA’ lar eczanelerde ‘Singulair, Onceair, Monax, Luxat, Airfix, Clast, Notta, N-fess, Respair, Zespira…” gibi isimlerle satılıyor (4).

Bir de etken maddesi zafirlukast olan ve daha az kullanılan LTRA’ lar var: Accolate, Carrox

Bu ilaçlardan yurt dışında satılan Singulair’ in kutusunun görümü bunların nasıl acımasızca “pazarlandığının” da bir göstergesi!

Gelelim neticeye

Her hastalık için geçerli olduğu üzere astım ve KOAH gibi çok sık rastlanan solunum sistemi hastalıklarında hem “aşırı teşhis” (overdiagnosis) hem “aşırı tedavi” (overtreatment) çok fazla (5).

Bu durum, insanların gereksiz bir hastalık damgası yemelerine, hiçbir faydası olmayan ilaçların yan etkilerine maruz kalmalarına ve ciddi ekonomik kayıplara sebep oluyor.

Bu konular ne yazık ki işin eğitimini yapan üniversitelerimizin ve tıp derneklerimizin ilgi alanlarının dışında kalıyor.

Hatırlatırım ki, aşırı teşhis ve tedavi ilaç endüstrisinin pazarlama zaferi, bilim dünyasının iflasıdır.

Vah ki vah!

Kaynaklar:

1. http://www.cochrane.org/CD008202/AIRWAYS_what-evidence-benefit-leukotriene-receptor-antagonists-pre-school-children-who-wheeze-when-they-have

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/03/28/yazilar/tip-yazilari/astim/astim-ilaci-gereksiz-ve-yanlis-kullaniliyor/

3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD002314.pub3/abstract

4. http://www.ilacabak.com/ilacgoster.php?Id=6291

5. http://bjgp.org/content/66/644/e152

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. zehra dedi ki:

    Bu ilaç benim çocuğuma çok dokundu hem sinir yaptı hem kabuslar görmeye başladı korktuk bıraktık

  2. Nehir dedi ki:

    Merhaba
    Doktor bey aynen dediğini gibi 2 yıl bu ilacı kullandım ama hiç bir fayda görmedim aksi gibi bıraktıktan sonra çocuğumun hastalığı azaldı .
    Allerji testleri yapıldı hiç bir sonuca varılamadı Atak halinde pulmicort ve ventolini 2 gün kullanıp gecen tuhaf bi hastalık ama üç yıldır çocuğum ilaç testi gibi oldu. Teşhisiniz çok doğru

  3. Hilmi Aksoy dedi ki:

    Bu ilacın KOAH nhastalarına da faydası var mı babam KOAHlı olup bu ilacı da diğerleriyle beraber senelerdir kullanıyor

  4. Fikri Şenyılmaz dedi ki:

    Sizden başka bize bunları anlatan yok, bütün doktorlar hadi bütüne yakını diyelim adeta ilaç propogandisti gibiler. İlle de de ilaç ille de ilaç. sağ olun var olun hocamm.

  5. Sultan Şahin dedi ki:

    Merhabalar. Oğlumun (2,5 yaşlarında iken) 3ay boyunca geçmeyen öksürüğü için götürdüğüm alerji bölümünde astım teşhisi konuldu. Hemen inflacort başlatıldı. Her 2ayda bir kontrol .. Ama ilacı bırakmamamız gerektiği vurgulandı.. Bnim çocuğum en çok sonbahar mevsim geçişinde rahatsızlanırken sürekli ilaç kullanmak vicdanen beni rahatsız etse d doktor tavsiyelerine uyduk. Sonrasında çayır ve polen alerjisi çıkınca alerjik astım teşhisi ile hastalık yoluna devam ettik. Şimdilerde flixotide ve vntolin kullanmaya devam ediyoruz. Oğlum şuan 6yaşında.. Bir de ilçalara başlamadan önce öksürük varken ilaçlardan sonra tıkanmalar, ataklar, burun kanamaları ve yoğun ter başladı.. Bazn o ilk güne dönüp ilaçları almasaydım dediğim oluyor.. Kafam çok karışık.. Ne yapmam gerekiyor bilemiyorum.. Hastanelerde astım ile ilgili açıklayıcı bilgi alamıyorum.

Siz de yorumunuzu paylaşın: