SON MODEL RAHİM AĞZI KANSERİ AŞISI ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

iPhone 7 ile beraber Gardasil 9 da piyasaya çıktı.

iPhone’ u anlatmaya gerek yok, Gardasil halk arasında rahim ağzı kanseri aşısı adıyla biliniyor.

Biri akıllı telefon diğeri aşı, ne ilişkileri var demeyin.

Her ikisi de aynı ticari mantıkla üretiliyor: Eski modelin satışı belirli bir doygunluğa eriştikten sonra yeni model piyasaya sürülüyor.

Rahim ağzı kanseri aşılarının da önce 2′ li sonra 4′ lü olanı çıktı.

Sıra şimdi 9′ lu olanında.

Allah’ tan aşı firmaları akıllı telefon üreticileri kadar “insafsız” değiller, Gardasil 5, 6, 7, 8′ i çıkarmadan birden 9′ a geçmek üreticilerin ticari hırslarının telefoncularınki kadar olmadığını gösteriyor.

Rahim ağzı kanseriyle ilişkilendirilen ve kısaca HPV (yani human papilloma virüs) denilen virüslerin 150′ den fazla türü var ve bunlardan 15′ inin kanserle ilişkisi biliniyor.

Dikkat ettiyseniz HPV’ nin kansere yol açtığını söylemiyorum, aralarındaki ilişkiden bahsediyorum.

Çünkü HPV’ nin rahim ağzı kanserine sebep olduğu ispatlanmış değil.

2006 yılında ilk HPV aşısı çıktığında da şu anda Gardasil 9’ da olan tipler ile serviks kanserinin birlikteliği biliniyordu ama üretici firmalar tıpkı bilgisayar ve cep telefonu üreticilerinin de yaptığı gibi önce 2’ li ve 4’ lü aşıyı çıkardılar, şimdi de 9’lu aşıyı piyasaya sürüyorlar.

Yeteri kadar kız ve erkek aşılandıktan sonra Gardasil 10 veya 11, 12,13, 14, 15 de çıkacaktır.

Anadolu Ajansı’ na konuşan Dünya Sağlık Örgütü HPV Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Xavier Bosch “Ön sonuçlar, yeni jenerasyon aşının HPV’ye bağlı enfeksiyonların neden olduğu kanser gelişimini önlemede diğer aşılardan daha etkin olduğunu, yüzde 90 başarılı olduğunu ortaya koydu” diyor (1).

Hayret ettim çünkü bizim etıbba 2′ li ve 4′ lü aşının bile %100 etkili olduğunu söylüyordu (2).

Vardır bir bildiği diyelim ve Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’ den (TJOD) iki sene kadar önce sorduğum sorulara cevap beklediğimi bir kere daha hatırlatmak istiyorum (3).

***

Anadolu Ajansı’ ndan Yeşim Sert Karaaslan’ ın haberi (1):

Türkiye’de gerçekleştirilen uluslararası sempozyumda, jinekolojik kanserlerde yeni tedavi ve korunma seçenekleri masaya yatırıldı. Özellikle rahim ağzı kanserinde HPV‘nin 9 tipine karşı etkili olan yeni jenerasyon aşının, kansere karşı koruyucu yaklaşımlar arasında yerini aldığı belirtildi.

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, derneklerince düzenlenen uluslararası katılımlı “Kadın Kanserlerini Önleme Sempozyumu”nun geçtiğimiz günlerde Türkiye’de başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Gültekin, toplantıda jinekolojik kanserlere ilişkin tanıdan, tedaviye, yeni araştırmalardan, koruyucu yöntemlere kadar her konunun ele alınarak tartışıldığını aktardı. Yeni tarama metotlarının belirlendiğini ve bu metotlarla aşıların nasıl entegre edileceğinin ortaya konulduğunu bildiren Gültekin, toplantıda, jinekolojik kanserlerin tedavisi ve korunma metotlarına ilişkin çeşitli müjdeler verildiğini ifade etti.

Gültekin, bilimsel çalışmalardan birinin yumurtalık kanserinde, özellikle genetik olgularda koruyucu cerrahi olduğunu söyledi. Gültekin, yapılan çalışmalara göre, yumurtalık kanserinin önemli bir kısmının tüpten kaynaklandığını ve bu nedenle koruyucu cerrahinin öneminin arttığının belirlendiğini bildirdi.

Rahim kanserlerinde obezitenin etkili olduğunun ortaya konulduğuna da dikkat çeken Gültekin, bu çalışmalarda sağlıklı yaşam biçimiyle obezitenin önlenerek rahim kanserlerin önemli bir kısmının önüne geçilebileceğinin vurgulandığını söyledi.

Rahim ağzı kanserinde 9’lu aşı ile korunma

Öte yandan, sempozyumda, rahim ağzı kanserinin tedavisinde yeni çıkan 9’lu aşılar da Dünya Sağlık Örgütü HPV uzmanlarınca ele alındı.

Dünya Sağlık Örgütü HPV Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Xavier Bosch, aşıya ilişkin şunları kaydetti:

“Rahim ağzı kanseri, HPV virüsüne bağlı ortaya çıkmaktadır. HPV virüsüne karşı daha önce iki farklı aşı kullanımdaydı. Bunlar, ikili ve dörtlü şeklindeydi. İki ve dört HPV tipine karşı etkindi. Geliştirilen yeni jenerasyon aşı ise 9 HPV tipine karşı etkin.

Söz konusu aşı, Avrupa Birliği ülkelerinde 9 yaş üstü tüm kadınlarda kullanılabilmesi için ruhsatlandırılarak kullanıma girdi. Bu şekilde, rahim ağzı kanseri kontrolünde yeni bir strateji gelişti.

Ön sonuçlar, yeni jenerasyon aşının HPV’ye bağlı enfeksiyonların neden olduğu kanser gelişimini önlemede diğer aşılardan daha etkin olduğunu, yüzde 90 başarılı olduğunu ortaya koydu.”

Kaynaklar:

1. http://aa.com.tr/tr/saglik/rahim-agzi-kanserine-karsi-yeni-asi-gelistirildi/649668

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/12/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/rahim-agzi-kanseri-ve-asisi-ile-ilgili-yanlis-bilgilendirme-yapiliyor/

3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/03/yazilar/tip-yazilari/rahim-agzi-kanseri-asisi/turkiye-jinekoloji-ve-obstetrik-dernegi-bu-sorularima-cevap-vermelidir/

***

EK 1 (17.3.2023): 200′ den fazla tipi olan HPV’ nin 9 tipine karşı koruma sağlayan Gardasil® 9 Türkiye’ ye gelmiş.

Kaynak: https://www.msd.com.tr/wp-content/uploads/sites/69/2022/04/GARDASIL-9-IM-enjeksiyonluk-suspansiyon_KT_25.02.2022-1.pdf

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Cemre dedi ki:

    Merhaba HPV için G9 aşisi turkiye de şuan var mı veya yoksa bile nasıl yurt disindan getirebiliriz biliyor musunuz

Siz de yorumunuzu paylaşın: